Recap 'Game of Thrones': The Door

Recap Game of Thrones: The Door

Met twee gigantische onthullingen.

Jim Pedd, 23 mei 2016 16:51

Vandaag in HBO’s Game of Thrones, in aflevering The Door twee gigantische onthullingen. Er gebeurde ontzettend veel, maar eigenlijk staken twee zaken met kop en schouders boven de rest uit. Het zaken rond de White Walkers en rond de oorsprong van… Hodor.
Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman
Lees hier onze recap van aflevering 2, Home
Lees hier onze recap van aflevering 3, Oathbreaker
Lees hier onze recap van aflevering 4, Book of the Stranger


SANSA WANTROUWT JON
De aflevering gaat van start met een geheime ontmoeting tussen Sansa en Littlefinger. Dat laatstgenoemde nog altijd plannetjes maakt om macht te krijgen moge duidelijk zijn, maar Sansa is allerminst het zielige meisje dat ze eerst was en accepteert zijn onzin niet. Wel zijn tip: haar oom the Blackfish heeft zijn kasteel heroverd en die zou haar en Jon wel eens kunnen helpen met het terug claimen van het Noorden. Toch gaat dat niet eenvoudig worden, blijkt uit een later scène, want Sansa vertelt Jon niet over haar ontmoeting met Littlefinger. Ze lijkt hem een beetje te wantrouwen, wat op een later moment interessant kan worden. Gek is daarbij dat ze Brienne, die ze nog niet heel lang kent, meer lijkt te vertrouwen dan Jon.

MEISJE ZONDER NAAM IS TOCH ARYA
Het meisje zonder naam dat in Braavos traint bij de Faceless Men heeft toch nog iets van Arya Stark in zich. Dat blijkt als ze haar eerste opdracht krijgt, namelijk het vermoorden van een actrice. Als ze het toneelstuk bijwoont waarin de actrice speelt, blijkt dat een persoonlijk verhaal te zijn. Het verhaalt over de val van koning Robert Baratheon en de dood van haar vader Ned. Het is een schaamteloos stuk, want Ned wordt als een ranzige vetzak gespeeld, terwijl hij natuurlijk alles behalve dat was. Tegelijk is het interessant om te zien dat Arya niet in het stuk voorkomt, Sansa wel. Een mooie metastap is dat het meisje vanuit dezelfde plek toekijkt als Arya tijdens de executie van haar vader. Als ze dan meer leert over de actrice die ze moet doden, lijkt ze toch te twijfelen. Ik gok erop dat Arya uiteindelijk moet vluchten van Braavos, wellicht dit seizoen nog.

DE KINGSMOOT
Een kort stukje deze aflevering concentreert zich op de Iron Islands. Eindelijk vindt de Kingsmoot plaats en het lijkt er vrijwel meteen op dat Yara de koningin wordt. Maar dan maakt Euron zijn intrede en wordt hij door te beloven Dany te trouwen en haar een vloot te leveren koning. Zijn neef en nicht vluchten weg, met grote delen van de vloot.

DANY EN JORAH
Dany, Daario en Jorah kijken uit op Vaes Dothrak, waar Dany zich afvraagt wat ze met Jorah aan moet. Na hem al twee keer verbannen te hebben, lijkt dat wel nog eens te moeten gebeuren. Maar als hij laat zien dat hij ziek is, besluit ze hem nog een kans te geven. Hij moet een geneesmiddel vinden en dan samen met Dany de oversteek naar Westeros maken.

NOG EEN RODE PRIESTERES
De laatste nieuwe rode priesteres die zich laat zien is Kinvara. Zij is naar Meereen gereisd om de claim van Dany te versterken. Zij is verantwoordelijk voor de propaganda in de stad en het droomteam van Tyrion en Varys weet haar snel daartoe te overtuigen. Geinig is een woordenwisseling tussen Varys en de priesteres, zij blijkt alles over zijn verleden te weten.

GIGANTISCHE ONTHULLINGEN
In deze verhaallijn vinden de grote onthullingen plaats. Tijdens een tweetal flashbacks leert Bran belangrijke dingen over de White Walkers en over de reden waarom Hodor geen ander woord dan Hodor spreekt. In een eerste flashback zien we hoe de Children of the Forest een man neersteken met wat lijkt op een dolk van Dragonglass. Hij verandert in een White Walker, de eerste uit de geschiedenis. Als Bran ernaar vraagt, bevestigen de Children zijn vermoeden: zij hebben de White Walkers gemaakt. Dat deden ze om zichzelf te beschermen tegen de mens.

Tijdens de tweede flashback zien we hoe Hodor zichzelf werd. Terwijl Bran naar een stuk in het verleden kijkt, wordt de plaats waar zijn lichaam zich bevindt aangevallen door de White Walkers. Om te voorkomen dat Bran gedood wordt, moet Hodor een deur dichthouden zodat Bran en Meera kunnen ontsnappen. ”Hold the door” wordt zo al snel Hodor en dat is de tragische geschiedenis van Wyllis. De stalknecht was dus gewoon een normale knul, die door toedoen van Bran verandert in de oertrouwe Hodor. Tragisch, maar ook mooi.

LOSSE GEDACHTEN
• Toch zielig, dat verhaal van Hodor. Eigenlijk is ‘ie gehandicapt geraakt door toedoen van Bran en uiteindelijk sterft hij ook nog om het leven van de jonge Stark te redden. Als je het over tragisch hebt…

• Shaggydog moest er al aan geloven in handen van de Umbers, nu lijkt het er ook op dat Summer dood is. De Direwolf van Bran sterft door de zombies.

• Ik weet niet zeker wat ik van de onthulling rond de White Walkers moet vinden. Ik had het ook prima gevonden als er geen verleden voor ze verzonnen was, want dit neigt een beetje naar een ecologische boodschap. (De Children of the Forest die ze maken om de mensen ervan te weerhouden hun bossen te kappen.)

”Hold the door!”

• Er was weer een korte, veelzeggende blik tussen Brienne en Tormund. Het zou echt nog wat kunnen worden tussen die twee!

• De eer was trouwens nu aan Meera, zij is de volgende die een White Walker doodt. Zo moeilijk is het blijkbaar niet!

Lees meer over: game of thrones, Recap, hbo, seizoen 6, the door

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws