Successerie 'Chernobyl' krijgt Russische tegenhanger

'Chernobyl' krijgt Russische tegenhanger

Rusland maakt eigen variant op het HBO-succes.

Bram de Groot, 9 juni 2019 15:06

HBO boekt een enorm succes met de serie Chernobyl over de enorme ramp met de kerncentrale in Oekraïne, destijds nog de Sovjet-Unie. De ontploffing van de RBMK-reactor is de schuld van velen en vooral ook de Russische autoriteit. Poetin en de zijnen zijn niet blij met deze conclusie en komen met een eigen serie.
De Russische serie zou de schuld niet bij zichzelf zoeken, maar buiten de oude landsgrenzen. De Amerikaanse CIA zou achter de ramp zitten. In Rusland wordt de serie namelijk als "niet gebaseerd op de waarheid". Ook wordt er aangegeven dat de serie geen gebruik maakt van Russische acteurs.

Eigen serie
De Russische staatszender NTV heeft aangekondigd met een eigen serie te komen. Regisseur Alexander Muradov heeft het verhaal al bloot gelegd. Er zou een Amerikaanse CIA-agent hebben geïnfiltreerd in de kerncentrale en de fatale explosie hebben veroorzaakt om de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. "Veel historici bevestigen dat er buitenlandse agenten in de centrale waren op de dag van de ramp", zei Muradov in The Moscow Times. Deze theorie is naar verluidt nooit onderbouwd.

Chernobyl heeft na bijna 200 duizend stemmen nog steeds een bijna smetteloze 9,7 op de IMDb.

Bron: The Moscow Times

Lees meer over: Chernobyl, HBO, Rusland, The Moscow Times

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws