search
Rechter  doet uitspraak in 'When They See Us' rechtszaak tegen Netflix
Series / Streaming-diensten

Rechter doet uitspraak in 'When They See Us' rechtszaak tegen Netflix

Netflix hoopt nu dat ook de andere aanklachten die tegen haar lopen omwille van de reeks zullen verdwijnen...

Geoffrey Ketels
Goed nieuws voor Netflix. De aanklacht tegen de streamingdienst omwille van de serie When They See Us is door een rechter in Amerika afgewezen.

Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft de aanklacht die liep tegen Netflix omwille van de serie When They See Us afgewezen. De aanklacht kwam van het bedrijf dat een ondervragingstechniek heeft ontwikkeld welke in de reeks meermaals aan de kaak werd gesteld. Ze liep overigens niet alleen tegen Netflix, maar ook tegen de maker van de reeks, namelijk Ava DuVernay.

Het is de onderneming 'John E. Reid & Associates' welke het voorbije najaar plots een rechtszaak aanspande tegen Netflix. De rechtszaak had betrekking tot enkele fragmenten die aan bod kwamen in de serie When They See Us. De reeks vertelt het verhaal van de zogenaamde 'Central Park Five' en schuwde het niet om bikkelharde uitspraken te doen. De uitspraak die tegen het zere been van John E. Reid & Associates stampte was de volgende:

"De statements die je hebt gekregen zijn er gekomen na een ondervraging die ruim 42 uur heeft geduurd. Bovendien werden de jongens onder druk gezet, kregen ze geen eten en geen wc-pauzes en mochten ook hun ouders de ondervragingen niet bijwonen. Bovendien stelde men nog; "De Reid-techniek is wereldwijd verworpen".

Lees ook: Netflix hitserie 'When They See Us' onder vuur

Smaad
Het bedrijf liet het hier niet bij en spande dus een rechtszaak aan tegen Netflix wegens smaad. Het bedrijf eiste niet alleen een schadevergoeding, maar wou ook de passage in de reeks verwijderd zien worden. De rechter die uitspraak moest doen over de zaak gaat hier dus niet in mee. Hij stelde dat zowel Netflix als DuVernay over de artistieke vrijheid beschikten om de ondervragingstechniek in de reeks te bespreken. De zaak zal dan ook niet verder meer worden behandeld.

Lees ook: Nieuwe aanklacht tegen Netflix voor serie 'When They See Us'
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen