Waarom flopte de finale van 'Battlestar Galactica'?

Waarom flopte de finale van Battlestar Galactica?

Battlestar Galactica eindigde in de loop van 2009, waar wel wat redenen voor te noemen zijn.

Jim Pedd, 09-03-2021 13:52

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

De finale van Battlestar Galactica werd niet heel positief ontvangen. Deze flopte door een combinatie van matige verteltechnieken, onbeantwoorde vragen en een vrij letterlijke deus ex machina.
De show nam met zijn finale drie afleveringen in beslag. De mensheid boekte eindelijk een overwinning op de mechanische Cylons. maar de Galactica raakte fors beschadigd en kon ternauwernood naar een bewoonbare planeet reizen. Daar vestigden de overgebleven mensen zich, zonder al te veel technologie. De planeet werd gevonden dankzij Starbuck, die een engel bleek te zijn en die een hogere macht diende. Het plan van god dus.

Waarom het controversieel was
De serie keek al langer naar thema's als fundamentalisme en filosofie. Maar deze religieuze inslag was voor heel wat fans echt een brug te ver. Vooral de dood van Starbuck en vervolgens de terugkeer van het personage viel flink tegen.

Tegelijk was er het probleem van Hera, die onthuld werd als de nieuwe Eva van de mensheid op Aarde. Wie haar Adam dan was, hoorden we dan weer niet. Ook was het bijzonder dat de crew van de Galactica alle technologie zo makkelijk achterliet om verder te leven. En hoe zouden alle gedachten achter de technologie ineens verdwenen zijn?

Helaas onthulde de finale van de serie niet wat het einddoel van de Cylons was. We wisten dat ze Gods plan uitvoerden, maar wat was dat plan dan? En hoe konden mensen en Cylons zich nou voortplanten? Dat soort antwoorden bleven helaas uit.
Bron: CBR

Lees meer over: Battlestar Galactica, Finale, NBC

Informatie over de serie: Battlestar Galactica

Populair nieuws