'Lord of the Rings'-serie woke onzin of toch niet?

'Lord of the Rings'-serie woke onzin of toch niet?

Lord of the Rings The Rings of Power trekt best wat commentaar, maar dat is echt onzin.

Jim Pedd, 8 juli 2022 11:47

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

De serie The Lord of the Rings: The Rings of Power is nog niet te zien, maar krijgt nu al behoorlijk wat commentaar. Een deel van de ophef draait om de personages met een niet-witte huidskleur. Onzin, als je kijkt naar het bronmateriaal en de denkwijzen van J.R.R. Tolkien.

Het kon bijna niet anders of The Lord of the Rings: The Rings of Power zou heel wat commentaar krijgen. In de serie speelt de Puerto Ricaanse acteur Ismael Cruz een boself en is Sophia Nomvete te zien als dwergenprinses Disa. Beiden zijn van een niet-westerse afkomst en hebben een niet-witte huidskleur.

The Lord of the Rings: The Rings of Power-commentaar is onzin
De diversiteit in cast trekt dus heel wat commentaar. Maar hoewel de mythologie van Tolkien zijn wortels heeft in middeleeuwse teksten, is het zo dat hij zelf bijvoorbeeld schrijft over Hobbits met een 'bruinere huid'. In zijn bronmateriaal is het dus niet per se zo dat er alleen witte wezens zijn in Midden-Aarde.

Verschillende academici beweren tegelijk dat de wereld van Midden-Aarde impliciet eurocentrisch is, of een latent racistische ondertoon bevatten. Allemaal niet helemaal kloppend, gezien de denkbeelden van Tolkien over racisme.

De schrijver schreef al eens in een brief dat hij van mening was dat het nazisme waanzin was, gezien de ideologie van rassenhaat.

The Lord of the Rings: The Rings of Power is vanaf 2 september te zien op Prime Video.
Lees meer over: Lord of the Rings The Rings of Power, Lord of the Rings, Prime Video

Populair nieuws