RECAP 'Lord of the Rings: The Rings of Power' (aflevering 1 en 2)

RECAP Lord of the Rings The Rings of Power #1 en 2

Wat gebeurt er in de eerste afleveringen van Lord of the Rings: The Rings of Power?

Jim Pedd, 4 september 2022 19:18

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

The Lord of the Rings: The Rings of Power is dan eindelijk van start. De komende weken blikken we telkens weer terug op wat je hebt kunnen zien. Vandaag aflevering 1 en 2 van de serie.
We duiken er meteen in, dus let op: vanaf hier volgen SPOILERS.

Het begin van alles
We beginnen The Lord of the Rings: The Rings of Power met een voiceover van Galadriel, die vertelt dat ze zich een tijd kan herinneren voordat het allemaal helemaal mis ging. De wereld was zo jong dat er zelfs geen zonsopgang was geweest.

De jonge Galadriel blijkt een echte vechtersbaas te zijn geweest en het was aan haar broer Finrod om de boel te kalmeren. Hij interrumpeert in een gevecht tussen Galadriel en een andere gemene elfen-knul die haar bootje liet zinken. Daarna volgt een korte samenvatting: we zien dat de elfen van hun idyllische leven in het westen naar Midden-Aarde reisden om Morgoth en diens legers te bevechten. Ook zien we dat Finrod om het leven komt en Galadriel zweert zijn taak uit te voeren, namelijk Sauron te doden.

Gevaarlijke missie[b]
Een paar eeuwen later is Galadriel nog altijd op jacht naar Sauron, op zoek naar tekenen, waarvoor ze met haar compagnie heel Midden-Aarde afreist. Maar haar kompanen hebben er geen vertrouwen meer in, wat verwoord wordt door Thondir. Zelfs nadat Galadriel een sneeuwtrol doodt, zien ze het niet meer zitten, waarmee hun reis tot een einde komt.

[b]De Harfoots!

The Lord of the Rings: The Rings of Power stelt ons ook meteen voor aan de Harfoots. Een volkje dat heerlijke levens blijken te leiden, in een vrij tempoloos geheel. En ze hebben bijzondere Ierse accenten.

Helemaal aan het einde van The Lord of the Rings: The Rings of Power aflevering 1 zien we dat het verhaal van de Harfoots snel tempo gaat krijgen, want The Stranger valt uit de lucht. Een personage dat cruciaal zou zijn bij het scheppen van de Ringen, dus is het dan stiekem Sauron?

Naar het westen gaan
Terug bij de elfen leert Galadriel dat ze van High King Gil-galad toestemming heeft gekregen om terug te reizen naar de Undying Lands van Valinor. Maar aan het einde van de eerste aflevering springt ze vlak voor het moment dat ze het licht van Valinor mag betreden van het schip, zo zonder plan, voedsel of drinken, de oceaan in. Gelukkig is er in de volgende aflevering Halbrand die haar kan redden.

Een romance
In de Southlands ontmoeten we Arondir en de andere elfen die al eeuwenlang (bijna duizend jaar!) over een mensenvolk waken omdat zij ooit voor Morgoth vochten. Arondir is er al 79 jaar en verliefd geworden op de mens Bronwyn. Heel fijn vindt hij het dus niet dat hij mag gaan nadat Gil-galad besloten heeft de oorlog tot een einde te verklaren.

Dat die oorlog helemaal niet voorbij is weten we al, mede door het gebroken zwaard in handen van de zoon van Bronwyn, Theo, dat het symbool van Sauron op het handvest heeft. En er is een gevaarlijk monster dat erop jaagt!

De mijnen en dwergen
In Khazad-dûm ontmoeten we de dwergen. Celebrimbor (met een k-klank aan het begin, niet de c die je wellicht zou verwachten) en Elrond hopen hulp te krijgen van King Durin om de grootste smederij ooit te maken. Enkel Elrond mag naar binnen en weet via een slim spelletje een band op te bouwen met zijn vroegere vriend Prins Durin. Leuk zijn vooral de momenten tussen Elrond en Disa, de vrouw van Durin.

Wat vonden we ervan?
Prima start: Goed, eigenlijk is het best een prima start voor de serie. De eerste aflevering begint behoorlijk traag, mede doordat er zoveel personages zijn die aan ons voorgesteld moeten worden. We zien veel van Galadriel, die duidelijk de protagonist van de serie is. En het geheel ziet er prachtig uit, met name Lindon en later ook het stadje van Arondir.

Flink tempo: Natuurlijk is dit niet het Midden-Aarde zoals we dat kennen van Peter Jackson, maar is dat erg? Als de rest van de serie hetzelfde tempo heeft als aflevering 2, komt het geheid goed!

Prachtige muziek: Kudo’s voor de muziek verder: elk moment heeft wel een koor lijkt het, wat niet goedkoop geweest kan zijn. Componist Bear McCreary (die alle muziek componeerde, op het themalied na, dat van Howard Shore komt) slaagt erin prachtige muziek te maken!

Briljante openingstitels: Die zien er werkelijk fantastisch uit. Er zit een diep verhaal achter, van de schepping van Midden-Aarde tot het smeden van de ringen. Slim van Amazon, want het laat een diepe kennis van de geschiedenis van Midden-Aarde zien!

Handige kaart: Ergens is het wel handig, dat bij nieuwe locaties we over de kaart van Midden-Aarde zweven. Tegelijk voelt het een beetje goedkoop, misschien door de helikopter-shots van Nieuw-Zeeland die er overheen gelegd zijn?

De Eagles!: Aan het begin in de proloog van Galadriel, zien we de grote strijd tegen Morgoth en ook de Eagles zijn er. Alleen wordt er ook eentje op gruwelijke wijze gedood.
Lees meer over: Lord of the rings the rings of power, lord of the rings, LOTR, Prime video, amazon

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws