Dit zijn de 'echte' Mando's waarop de Mandalore-mythologie geïnspireerd is

'Echte' Mando's inspireerden de Mandalore-wereld

Schrijfster Karen Traviss onthult hoe zij de Mando-cultuur heeft vormgegeven.

Valeria Milic, 6 maart 2023 14:01

De Britse schrijfster Karen Traviss heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de fictieve geschiedenis en mythologie van Mandalore. De Mando's en hun wereld worden vooral uitgewerkt in haar 'Republic Commando'-boekenserie.
Zoals wel vaker het geval is in fictie, heeft Traviss geput uit historische krijgsculturen. Deze 'echte' Mando's vormden de basis voor het krijgersvolk in het 'Star Wars'-universum. Hieronder een kort overzicht welke volkeren dat wel, of juist niet, waren.

Geen Spartanen

In een interview met Celtic Nations Magazine maakt Traviss duidelijk dat het oude Sparta geen inspiratiebron was. De Spartanen waren sterk centralistisch georganiseerd, met een duidelijke hiërachie. Dit is ongeveer het tegenovergestelde van de Mando's.

De bewoners van Mandalore opereerden in losse verbanden en leefden in clans in plaats van in een stadstaat. Ze opereerden prima op individueel niveau, en wanneer er een groepsmissie plaatsvond, werd ter plekke besloten wie leiding zou geven.

Keltische volkeren

In een Q & A op haar oude blog verduidelijkt de schrijfster welke overeenkomsten zij zag tussen Mando's en de Keltische volkeren. De losse allianties tussen verschillende etnische groepen die zich desondanks allemaal Mando's voelden baseerde Traviss op de Keltische manier van leven.

De Keltische culturen bestonden uit verschillende clans en groepen. Deze culturen deelden bepaalde gemeenschappelijke elementen. Het gevoel deel uit te maken van een groter geheel bestond daarnaast dus ook. Deze clans sloegen de handen ineen wanneer er een dreiging van buitenaf gesignaleerd werd. Tot slot merkt Traviss op dat Keltische culturen een "ontembare, niet-kapot-te-krijgen aard" hebben die goed bij de Mando's past.

Mando'a

In 2002 kreeg Traviss als franchise-schrijfster opdracht om een Mando-taal te ontwikkelen, oftewel Mando'a. Ook hiervoor putte zij inspiratie uit de Keltische culturele context. De Mando's spreken Mando'a, dit maakt iemand een Mando ongeacht afkomst. In het verre verleden hadden de Keltische stammen een gemeenschappelijke voertaal, die men waarschijnlijk sprak naast de taal van hun eigen stam. Mando'a zelf is overigens niet gebaseerd op de Keltische talen.

Mede door Traviss' boeken heeft de serie beduidend meer bronmateriaal dan de films en comics alleen. Ongetwijfeld zal de rijke geschiedenis van Mandalore bijdragen aan een sterk derde seizoen.

Kijk The Mandalorian op Disney+.
Lees meer over: The Manalorian, Pedro Pascal, Katee Sackhoff, Carl Weathers

Populair nieuws