De keuze van Joel aan het einde van 'The Last of Us' uitgelegd

Joels keuze in 'The Last of Us' uitgelegd

Showrunner Craig Mazin van The Last of Us legt de controversiële keuze van Joel aan het einde van het seizoen uit.

Niels Arts, 14 maart 2023 08:29

*** Let op dit bericht bevat mogelijk spoilers ***

Het eerste seizoen van The Last of Us zit erop. Het verhaal eindigde op dramatische wijze, met een heftige keuze die Joel maakt. De showrunner legt uit wat er gebeurde.
Onderweg naar het ziekenhuis waar de Fireflies verborgen zitten, worden Joel en Ellie aangevallen door een groep Fireflies. Dat zorgt ervoor dat ze precies op de plek terecht komen waar ze heen wilden, maar niet op de manier die ze in gedachten hadden...

Joels keuze in The Last of Us

Wanneer Joel wakker wordt, ligt hij op een bed en staat Marlene naast hem. Ze vertelt hem dat Ellie klaar wordt gemaakt voor een operatie die haar het leven zal kosten, maar wat een mogelijk vaccin als gevolg heeft.

Joel stemt hier niet mee in, maar hij krijgt geen keuze. Hij moet het gebouw verlaten en nooit meer terugkomen. Dat doet hij echter niet. Hij vermoordt de wachters en baant zich een weg naar de operatiekamer. Hier bevrijdt hij Ellie en vlucht hij met haar.

Wanneer Ellie wakker wordt en vraagt wat er gebeurd is, liegt Joel. Hij zegt dat de er meer mensen immuun zijn en dat het maken van een vaccin volgens de Fireflies onmogelijk is gebleken. Ellie lijkt het niet te geloven, maar ze zegt dat ze dat wel doet. Einde aflevering.

Waarom deed Joel het?

Dus, wat zette Joel ertoe om te doen wat hij deed? Showrunner Craig Mazin legde het uit:

"Die onvoorwaardelijke liefde, daar geven we veel te veel eer aan, het is de hoogste vorm van liefde. Onvoorwaardelijk betekent letterlijk geen voorwaarden, exclusief voorwaarden waardoor je echt iets zou moeten doen dat niet in het beste belang is van de persoon van wie je houdt, althans volgens een soort morele code of een ethische norm."

"Ik suggereer niet dat ik een harde mening heb over hoe de dingen uiteindelijk gaan, dat heb ik niet, ik ben er moreel verward over, ik vind het een moeilijke keuze, ik ga heen en weer, en ik denk veel van de mensen zal erop heen en weer gaan."

Het volledige eerste seizoen van The Last of Us is nu te zien op HBO Max.

Lees meer over: The Last of Us, HBO Max, Pedro Pascal, Bella Ramsey

Populair nieuws