'Squid Game' vs. 'Alice in Borderland': welke serie is beter?

Welke serie is beter: 'Squid Game' of 'Alice in Borderland'?

Nina Beerendonk, 17-03-2023 13:35

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

De ongekend succesvolle Netflix-serie Squid Game en het relatief minder bekende Alice in Borderland zijn met hun death match-games allebei deel van het Battle Royale-subgenre. Maar welke van de twee is beter?
Met veel overeenkomsten lijken de twee series bijna op één lijn met elkaar te zitten als het gaat om hun entertainment-factor. Ook zijn ze beide essentieel voor het genre. Dat gezegd hebbende, is Squid Game overduidelijk de populairste van de twee. Is dit terecht?

Kritiek op de maatschappij

Als het gaat om de hoofdpersonages is er een duidelijk verschil. In Alice in Borderland zijn er maar drie, terwijl Squid Game een gevarieerde selectie van hoofdpersonages laat zien. De karakterontwikkeling is in Squid Game dan ook een belangrijker thema, terwijl Alice in Borderland meer focust op de bombastische actie.

Daarnaast spelen problemen in de maatschappij een grotere rol in Squid Game. Zo geeft de serie kritiek op klassenongelijkheid en op het kapitalisme. In Alice in Borderland wordt er daarentegen gebruik gemaakt van bovennatuurlijke elementen. Beide series hebben een politieke ondertoon, maar in Squid Game is de anti-kapitalistische kritiek meer aanwezig.

Spellen

In de spellen is het grootste verschil tussen de twee series dat die van Alice in Borderland entertainender zijn, maar die van Squid Game meeslepender. De spellen in Alice in Borderland zijn van een hoger en intellectueel niveau, waardoor gevatte personages als Arisu en atleten als Usagi een voorsprong hebben. De spellen in Squid Game zijn gebaseerd op kinderspellen, waardoor je geen idee hebt wie er wint.

Ondanks enkele duidelijke plotgaten en inconsistenties, wint Squid Game het van Alice in Borderland vanwege de ernst en urgentie van het onderwerp. Al met al hebben beide series hun eigen aantrekkingskracht en zullen ze in de komende seizoenen waarschijnlijk verbeteren, maar Squid Game lijkt voorlopig de duidelijke winnaar te zijn.

Zowel Squid Game als Alice in Borderland is te zien op Netflix.






Lees meer over: Squid Game, Alice in Borderland, Battle Royale, Netflix

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Recensie SkyShowtime-serie 'Fleeting Lies'

Recensie SkyShowtime-serie 'Fleeting Lies'

Populair nieuws

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix