search
Tony Soprano werd bijna door deze andere 'The Sopranos'-acteur gespeeld
Series / Nieuws

Tony Soprano werd bijna door deze andere 'The Sopranos'-acteur gespeeld

Verrassend genoeg hadden we bijna een totaal andere Tony Soprano gehad.

James Gandolfini's acteerprestatie als Tony Soprano wordt unaniem als legendarisch beschouwd. Hij zet de sociopathische Tony dusdanig neer dat het een meerdimensionaal personage blijft, ondanks dat de kijker geen sympathie voelt.

Het had echter weinig gescheeld of we hadden Steven Van Zandt in de hoofdrol gezien. Showrunner David Chase zag Van Zandt's toespraak bij een Rock and Roll Hall of Fame-plechtigheid, en vond hem de ideale Tony.

Te licht bevonden


Op Chase's verzoek deed hij auditie voor de rol, maar HBO sprak hierover zijn veto uit. Het leek de toenmalige tv-zender geen goed idee om een relatief onervaren acteur een hele serie te laten dragen. Van Zandt is zoals bekend als musicus begonnen en ging daarnaast acteren

Chase wilde Van Zandt echter niet laten vallen, en schreef de rol van Silvio Dante speciaal voor hem. Vriend en vijand zal het erover eens zijn dat de consigliere perfect wordt neergezet door Van Zandt. Hij is charmant, heeft de nodige humor en weet de broeierige Tony op zijn tijd te kalmeren.

Op het lijf geschreven


Het is overduidelijk dat beide rollen totaal verschillende types betreffen, evenals verschillende acteervaardigheden. Tony Soprano was niet alleen de hoofdrol, het was ook een veeleisende rol. Een door de wol geverfde acteur als Gandolfini was in dit opzicht de beste keuze. De relatief lichtere rol van Silvio, die ook nog eens speciaal voor hem is gecreëerd, bleek Van Zandt inderdaad op het lijf geschreven.

Je kunt The Sopranos volledig bekijken op HBO Max.

Bekijk hieronder de speech die Chase's aandacht trok:




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen