search
Dit populaire tv-personage was vanaf het allereerste begin al behoorlijk psycho
Series / Nieuws

Dit populaire tv-personage was vanaf het allereerste begin al behoorlijk psycho

Deze psychiater analyseert slechteriken voor GQ en doet zijn licht erop schijnen.

Anti-helden zijn niet zelden boeiende personages in film en tv. Je ziet de afgrijselijke dingen die ze doen, maar houdt toch wat sympathie voor ze. Dr. Eric Bender is psychiater en analyseert fictieve personages.

De anti-held Walter White (Bryan Cranston) uit de hitserie Breaking Bad wordt behoorlijk gederomantiseerd in zijn rol van anti-held. De analyse van dokter Bender laat zien dat narcistische en manipulatieve trekjes al vanaf het begin aanwezig waren.

Hand in eigen boezem


Dokter Bender: "Als kijker zie je een anti-held, wellicht vanaf de allereerste aflevering. Je kunt je met hem identificeren, en ook wel sympathiseren. Zijn besluit om in meth the gaan handelen is een manier om tegen de maatschappij te rebelleren. Gaandeweg worden liegen en moord een tweede natuur, en je zou denken dat zijn criminele carrière deze psychopatische trekjes heeft gevormd".

"De vraag is of het wel zo eenvoudig ligt. Een en ander zat er vanaf het allereerste begin al in. Hij voelde zich een slachtoffer, vond dat hij slecht werd behandeld, en gaf de wereld hiervan de schuld. Dat is een narcistische kijk op de zaak. Mensen met sterke narcistische trekken hebben nu eenmaal de gewoonte om anderen de schuld te geven in plaats van de hand in eigen boezem te steken," aldus Bender.

Schrijver Vince Gilligan heeft met Walter White een interessant personage gecreëerd. Het is goed mogelijk dat Walter altijd al een egoïstische en megalomane kant had. De kankerdiagnose gaf hem wellicht net dat zetje om drugsdealer te worden. Om met dokter Bender te spreken: "Heisenberg was hij niet, maar hij was al wel onderweg".

Breaking Bad kun je streamen op Netflix.

Bekijk op instagram



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen