search
Deze twee keiharde misdaadklassiekers steken elkaar naar de kroon, toch is er een de duidelijke winnaar
Series / Featured

Deze twee keiharde misdaadklassiekers steken elkaar naar de kroon, toch is er een de duidelijke winnaar

Deze twee knallers hebben het tv-landschap blijvend veranderd in de Gouden Eeuw van Televisie.

Hoewel The Wire en Breaking Bad al heel wat jaren terug zijn geëindigd, zijn beide series tot op de dag van vandaag populair. Samen met The Sopranos waren dit misdaaddrama's van hoge kwaliteit waarin op een andere manier naar misdaad en moraal werd gekeken.

Daarnaast kenden beide series de nodige anti-helden en stomtoevallig liepen beiden vijf seizoenen. Volgens liefhebbers is Breaking Bad echter stiekem de winnaar, met als reden dat The Wire met een vrij zwak slotseizoen kwam.

Verhaal


Breaking Bad ging zoals bekend over scheikundeleraar Walter White (Bryan Cranston) die de maatschappij de middelvinger geeft en drugsbaron wordt in zijn woonplaats in New Mexico. The Wire speelt zich af in de stad Baltimore en toont hoe maatschappelijke instituties, vaak corrupt, elkaar beïnvloeden.

Belerend van toon


Hoewel The Wire voor het overgrote deel slaagde in zijn streven om realisme weer te geven, lukte dit niet wat het laatste seizoen betrof. Dit speelde zich af op de redactie van de fictieve krant 'The Baltimore Sun'. De serie werd hierdoor wat belerender van toon waardoor het door menig fan als een minder sterk afscheid werd gezien.

Walters continue afdaling in de diepste krochten van zowel de onderwereld als zijn eigen psyche werd daarentegen mooi afgerond in het slotseizoen van Breaking Bad.



Blijvende invloed


Dit verschil mag de pret echter niet drukken aangezien beide series ontbetwistbaar hun stempel op tv-maken hebben gedrukt. Hun relevantie is tot op de dag van vandaag onverminderd en beiden zullen ook in de toekomst ongetwijfeld genoeg nieuwe fans krijgen.

Breaking Bad kun je streamen op Netflix.

Kijk The Wire op HBO Max.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen