search
'The Fall of the House of Usher': verboden verhaal was de basis voor deze gruwelijke scène
Series / Featured

'The Fall of the House of Usher': verboden verhaal was de basis voor deze gruwelijke scène

Er zit een diepere betekenis achter deze verhaallijn, geïnspireerd op een controversieel verhaal van Poe.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Frederick Ushers (Henry Thomas) marteling van zijn vrouw Morella (Crystal Balint) is een afgrijselijke scène in The Fall of the House of Usher. Dit terwijl je alleen de 'resultaten' van zijn verknipte gedrag ziet en niet de daad zelf.

Morella is volledig verbrand en kan fysiek vrijwel niets, waardoor ze aan de genade van haar man is overgeleverd. De scène waarin Frederick al haar tanden trekt is gebaseerd op een gecensureerd verhaal van Edgar Allan Poe.

Obsessie en waan


In Poe's korte verhaal Berenice is de hoofdpersoon totaal geobsedeerd door de tanden van zijn verloofde Berenice. Door zijn psychische wanen begraaft hij de zieke Berenice voor haar overlijden en trekt al haar tanden.

Het verhaal werd in 1835 gepubliceerd in een plaatselijke krant. Er klaagden echter zoveel mensen over de inhoud dat het uiteindelijk vijf jaar later pas opnieuw gepubliceerd werd. Uiteraard was dit een opgeschoonde versie, tot ontstemming van Poe zelf.

Doorgedraaid


Frederick is ervan overtuigd dat Morella vreemd wilde gaan met zijn broer Prospero "Perry" Usher (Sauriyan Sapkota). Mede hierdoor is hij doorgedraaid en heeft het meerdere malen over Morella's glimlach.



Deze herinnering is kennelijk zo pijnlijk voor hem dat hij besluit om deze glimlach te verwoesten. De obsessie van Frederick is dus in de vorm gegoten van een controversieel verhaal van deze beroemde horrorschrijver.

The Fall of the House of Usher kun je streamen op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen