search
De echte familievloek in 'The Fall of the House of Usher' was een andere dan je denkt
Series / Featured

De echte familievloek in 'The Fall of the House of Usher' was een andere dan je denkt

Mike Flanagans succesvolle miniserie over de megarijke Ushers had een onverwacht element.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Flanagans creaties voor Netflix, zoals Midnight Mass en The Haunting of Hill House, worden prima beoordeeld door de kijkers. The Fall of the House of Usher mag zich hierbij aansluiten, en ook hier heeft Flanagan een extra betekenis aan het verhaal gegeven.

Edgar Allan Poe's verhalen zijn aaneengesmeed tot iets nieuws. Roderick Ushers (Bruce Greenwood) erfelijke ziekte zorgt voor een zwak hart en dementie, maar zijn gebrek aan menselijkheid is wat hem de das omdoet.

Geld tegenaan gooien


De ziekte CADASIL - die overigens echt bestaat - maakt dat het hart niet goed genoeg pompt. De hersens krijgen niet genoeg zuurstof waardoor de patiënt dementeert en uiteindelijk overlijdt.

De ziekte heeft in de serie echter ook een figuurlijke betekenis. Rodericks manier om met anderen om te gaan is door overal maar een smak geld tegenaan te gooien. Hij maakt met niemand echt contact, en op zijn kleindochter na zijn de rest van de Ushers precies zo.

Leven verlengen


Rodericks kinderen boeien hem domweg niet, hij is alleen maar bezig met een implantaat voor zijn hart waardoor hij langer kan blijven leven. Zijn kinderen zijn vooral gericht op geld en luxe, en het leven verlengen. Het is dus niet zozeer zijn ziekte als wel zijn leegte die uiteindelijk Rodericks ondergang blijkt.

Bekijk op instagram


The Fall of the House of Usher kun je streamen op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen