search

Ons nieuws van vrijdag 19 juli 2024

SerieTotaal interviewt Hans Teeuwen en Max Porcelijn over 'Jackson & Malone'
Series / Interview

SerieTotaal interviewt Hans Teeuwen en Max Porcelijn over 'Jackson & Malone'

Over het killen van darlings, het vermoorden van bejaarden en onbeperkte bevoegdheden.

Vanaf vandaag is bij Videoland Jackson & Malone te bekijken, de eerste serie waarin 's lands meest notoire komiek Hans Teeuwen een grotere rol speelt dan Sinterklaas of de stem van een butlerende schildpad. Hij schreef de absurde krimi zelf, eerst met Jonathan van het Reve en later met regisseur Max Porcelijn. In een Amsterdams café schuiven we aan om Teeuwen en Porcelijn aan een stevig verhoor te onderwerpen.

Het is geen lekkere start voor burgemeester Rick van Hulst. Hij is nog maar één dag bezig in het Brabantse Spulne (uitspraak: 'spulle') of de bejaarden vallen al bij bosjes. Eentje is tot haar nek ingegraven in de bossen, een tweede hangt ernstig verbrand en gespietst op een hek en een derde is kwijt. De onderste steen moet boven! Gelukkig stuurt de EMB (Extreme Misdaadbestrijding) zijn twee beste rechercheurs: Jackson (Teeuwen) en Malone (Kevin Janssens).

Al een jaar of negen geleden begon Teeuwen met het schrijven van de serie, toen nog alleen samen met Van het Reve. "Dat was hier in Wildschut", lacht hij ontspannen. In de meeste interviews krijgt hij vragen waar hij niet per se op zit te wachten. Dus nu hij simpelweg over zijn werk mag praten, is hij open en vriendelijk, maar misschien nog steeds een tikkeltje op zijn hoede. En vooral vlijmscherp.

Naast hem zit Porcelijn, die in 2020 ook al Teeuwens lockdownconference Smerige Spelletjes filmde en naar een hoger plan tilde. Al in 2012 trok de regisseur de aandacht met misdaadkomedie Plan C, waarmee hij Gouden Kalveren won voor beste regie en beste scenario. In beide categorieën werd hij opnieuw genomineerd voor zijn opvolger uit 2016, het even absurdistische De Grote Zwaen. Ook op seriegebied is hij erg actief, met onder andere het Michiel Romeyn-vehikel Trecx.

Maar de eerste vraag is toch echt voor Hans Teeuwen...

"Als eerste ben ik simpelweg benieuwd: waarom heb je de namen Jackson en Malone hergebruikt?"

HT: "Hé, we hebben een kenner! (Tegen Max:) Het was een cabaretnummer in Industry of Love, waarin mijn fiets werd gestolen en twee rechercheurs op de zaak werden gezet, Jackson en Malone, die uiteindelijk bij mij introkken. Maar dat is járen geleden en het is uiteindelijk gesneuveld. Omdat het stuk alleen in de try-outs zat, vond ik dat ze wel kon hergebruiken. En geef toe dat het catchy namen zijn."

"Waar begon het dan mee? Met die namen of met het idee voor de serie?"

HT: "Het eerste idee was de aantrekkelijkheid, of de stoerheid, van twee agenten met onbeperkte bevoegdheden. Een westernachtige wetteloosheid en je pistool kunnen trekken om een conflict te beslechten, maar dan in een Nederlandse context. In de eerste versies waren de personages niet ontwikkeld; ze hadden geen karakter, geen achtergrond, helemaal niks. Die kregen ze pas toen Max erbij kwam."

MP: "Bij mij riep het wel meteen iets op: 'Jackson, Malone, dat hoor je niet vaak. Ik wil dit wel lezen!' Het is gelijk een belofte."

HT: "En het ziet er ook mooi uit."

"Het logo bedoel je? Is het een compliment of een belediging om te zeggen dat het aan Quentin Tarantino doet denken?"

MP: "Nee, dat is zo."

HT: "Dat komt door 'Jackson' volgens mij..."

MP: "Door die j, hè."

HT: "Ja, die is net als bij Jackie Brown."

MP: "Het grijpt gewoon terug op pulp."

HT: "We hebben die trouwens niet zelf ontworpen."

MP: "Nee, nee, nee-nee. Maar tijdens het draaien stonden ze op het klapbord. Dus op een gegeven moment wil men ook gewoon niet meer dat het wordt veranderd."

"Is pulp ook de toon waar jullie voor gingen?"

MP: "Het is een soort filmische werkelijkheid, maar ook een rare mix van onze overlappende smaken. Die komt ook vanuit westerns; Hans heeft echt zo veel obscure westerns gezien! We gingen ook voor het plezier van de kunstmatigheid van zulke genres, maar wilden daar niet zo ver in doorschieten dat het een soort wannabe-gimmick wordt."

HT: "Het is ook geen parodie. De serie gebruikt wel elementen van andere genres, wat je hommage zou kunnen noemen. Wat ik vooral verrassend vind, is dat de regie haast tegen de gekte ingaat. Bijna tegen de humor in, waardoor de dramatische spanning overeind blijft. En de humor ook, want het is eigenlijk allemaal maar flauwekul. Doordat het verhaal zichzelf zo serieus neemt, pik je het als kijker. Ik vind het wonderlijk hoe dat werkt. Want eigenlijk zal het allemaal wel met die EMB, maar toch raakt iedereen onder de indruk van die organisatie. Iedereen kent het ook. Je zou denken, als iemand ter demonstratie van zijn autoriteit een wapen trekt tijdens een begrafenis, dat je dan keihard gaat lachen. Maar er wordt niet geknipoogd. De serie vindt zichzelf niet grappig."

MP: "Wat je zou willen, is dat je de serie kijkt en zelf ook echt denkt: 'Hé, wat tof dit.'"

"Edgar Wright heeft weleens verteld dat hij zappend halverwege inviel bij Hot Fuzz en zodanig in het verhaal opging dat het even duurde voor hij besefte: 'O wacht, dit heb ik zelf gemaakt!'"

MP: "Ja, ja, ja! Hans zei dat ook nadat hij de eerste versie zag. (Tegen Hans:) Terwijl je er zelf in zit!"

HT: "Ik kreeg echt hetzelfde gevoel zoals toen ik vroeger in de bioscoop had. Zo'n echo naar hoe je in het donker zit en een heel andere wereld voor je ziet."

MP: "Dat is wel hoe ik de serie voor me zag. Er wordt soms ook best wel cynisch over gedaan. Ja, het komt op tv, mensen kijken dit op hun telefoon. Maar ik zag dit gewoon als een film in zes hoofdstukken."

HT: "Het hoogste waar ik vooraf op hoopte, was dat het verhaal een kapstok zou worden voor grappige dingen. En toch, tijdens het schrijven werd het verhaal steeds dominanter. Komische dingen sneuvelden daardoor. Maar dat vind ik dan echt niet erg. Als je het eindresultaat ziet, vergeet je ze ook heel snel. Dat 'kill your darlings' is helemaal niet zo'n probleem. En ik had groot vertrouwen in wat Max deed, omdat we een liefde voor film delen. En Max' toon voor de regie, was dezelfde die ik als acteur koos: bloedserieus. Mijn personage, Jackson, is zich geen moment bewust van de absurditeit of de humor. Alleen dan werkt het. Alleen dán wordt het verhaal dominant."

"Misschien een vraag aan alleen Hans, maar misschien aan allebei - waarom moest jij specifiek de rol van Jackson spelen?"

HT: "Dat moest van Max. Dat was ineens een voldongen feit. Ik dacht heel lang dat ik misschien Malone moest zijn. En ik ben ook lui genoeg om te denken: 'Weet je wat, misschien alleen schrijven.' En dan af en toe een keer langskomen op de set."

MP: "Er was een moment dat ik zei: nee, Hans is Jackson! Dat moest toen echt even verwerkt worden. Maar het klopte inhoudelijk alleen al. En Jackson is daarnaast heel talig, wat Hans ook heeft."

HT: "Publicitair is het ook interessant, natuurlijk. Maar wat grappig is: ik heb zelfs nog een soort screentest gedaan. Oké, wel alleen met Max bij mij thuis. Voor ongeveer twintig seconden. Hij wilde gewoon weten hoe ik het ongeveer zou spelen. Ik deed de scène waarin ik het café binnenloop en alleen maar een beetje kom kijken. En Max zei: 'O nee, komt helemaal goed!' Hij wilde vooral zeker weten dat ik niet een of andere Bassie & Adriaan-blik zou opzetten."

"Het meest clickbate-erige artikel dat ik over de serie tegenkwam, had de titel 'Hans Teeuwen vermoordt bejaarden in gruwelijke Videoland-serie'. Maar wat is er zo leuk aan bejaarden vermoorden?"

HT: "Dat het niet zo heel erg is."

MP: "Haha, ja, ze waren toch al 'on the way out'."

HT: "Het is gruwelijk, maar toch geestig. En het is raar, want je kan ook gewoon wachten."

MP: "Ja, vanwaar de haast?"

"En wat maakt Noord-Brabant een fijne plek om dit soort duisternis naartoe te halen?"

HT: "Ik denk dat het komt door de omgeving. Die is redelijk bosrijk. Dat is altijd wel goed voor eh...

"Mysterie?"

HT: "En katholicisme zal ook wel een rol spelen, met zijn pracht en praal. Enneh... pfff, meer weet ik niet. (Denkt even na, vervolgt:) Ja, ik denk dat dat katholicisme zeker wel een rol speelt. En misschien ook dat het grensgebied is, dus smokkelen. En er staan daar in Brabant natuurlijk ook veel xtc-labs."

"Er is daar al een duistere onderbuik dus. Max, waar jij sowieso erg sterk bent – en wat ik bijvoorbeeld ook heel erg in De Grote Zwaen zie – is in het oproepen van een bepaalde stemming, het neerzetten van een toon. Ben je daar al naar op zoek als je bezig bent met het script? Of komt dat pas wanneer je aan de slag gaat met beelden ontwerpen?"

MP: "Bij het lezen van een script denk ik al: 'Hoe zou ik dit doen?' Dan roepen sommige dingen meteen de vraag op: 'Hoe is dit leuk?' Bij twijfel laten we iets grappigs erin, filmen het en dan zien we later wel. Maar soms wist ik ook wel dat iets misschien net te ver zou gaan. En als je gaat filmen, moet je dingen wel concreet hebben: wat voor kleren heeft een personage aan, hoe ziet-ie eruit, hoe gaat-ie staan? Zo ben ik bij het hele proces vooral dingen aan het proberen."

HT: "Het is een balanceeract, hoor. Er zijn heel veel beslissingen, die met name Max neemt, zodat het niet over een randje gaat. En later in de montage kan natuurlijk nog worden bijgestuurd. Daar zijn veel kansen voor."

MP: "Soms merkte ik dat mensen van de crew in het script een doldwaze komedie zagen, terwijl dat ik dat niet van plan was. De acteurs hadden die misvatting dan weer niet. Kevin Janssens en Jan Bijvoet spelen het gewoon helemaal 'straight'. Kevin vroeg mij nog wel: 'Hoe zie je dat voor je?' Ik zei: 'Dat gaan we gewoon helemaal serieus doen.' Jan vroeg het niet eens; die deed het gewoon. Hij vond echt meteen zijn personage. Dat was zó sterk!"

"Je hebt afleveringen geregisseerd van onder andere Penoza en Klem. Zou je zeggen die ervaring je werk hier beïnvloeden? Of heb je meer geleerd van je je eigenzinnigere projecten, zoals Plan C, De Grote Zwaen en Trecx?"

MP: "Als ik Penoza of Klem doe, dan staat dat vooraf al helemaal. Daar ga ik dus niet opeens Jacob Derwig een Spaans accent aanmeten of zo. Het is puur technisch wat ik daar doe. Het draait er om snelheid, vooruitdenken, en dat is vooral heel erg belangrijk in Nederland."
HT: "Broodregisseur!"
MP: "Ja, dank je. Nee, maar wat wel zo is: je hebt altijd een beperkt budget. En je moet gewoon nadenken waaraan je het geld uitgeeft om te krijgen wat nodig is. Dat is vooral wat ik daarvan leer. Want die banale, praktische kant van regisseren is er altijd wel."

Om terug te komen op toon: waar ik dat er geslaagd vind uitpakken, is in het geweld. Meerdere keren wordt er iemand vrij plotseling door het hoofd geschoten. Visueel is het een beetje zoals in New Kids, maar daarin is het steeds een visueel grapje. Hier zijn de gevolgen heel serieus en voel je meteen de horror. Het geweld telt echt.

HT: "Wat onderscheidend en leuk is bij ons, is dat het niet achteloos is. Mensen vinden het echt erg. Dat is anders dan bij een Tarantino."

"Het doet meer denken aan de gebroeders Coen, met een Fargo of een Burn after Reading."

MP: "Alle personages die iemand neerschieten, zitten er enorm mee. Dat gaat helemaal tegen het genre in."

HT: "Dat was ook een van de uitgangspunten. Er is iets heel aantrekkelijks aan die autoriteit hebben en gewoon mógen schieten, maar ze zijn daar zelf inmiddels vermoeid door geraakt. Dezelfde vermoeidheid heb ik als ik weer iemand stoer met een pistool zie zwaaien. Niets in Jackson & Malone wordt met geweld opgelost. Alle intimidatie heeft geen enkele zin, het werkt niet."

"Eerder zeiden jullie dat westerns een van de belangrijkste inspiratiebronnen zijn. Hebben jullie ter inspiratie vooraf samen cowboyboyfilms gekeken?"

HT: "We hebben nog nooit samen een film gekeken. Of wel?"

MP: "Nee, je raadde ze wel aan op de set, dus ik heb Last Train from Gun Hill gekeken."

HT: "Die is te gek."

MP: "Ja, die is te gek. Maar Hans komt dan met allemaal dingen waarvan ik denk: 'Hè? Heeft John Wayne daarin gezeten?' Maar ik snap wel dat gevoel van zo'n soort afgebakende realiteit of wereld. Die bestaat voor dat verhaal en daarin zijn dingen logisch. Dat zit heel erg in die oude films. We hebben het bijvoorbeeld ook gehad over Rio Bravo, die met de personages bij elkaar ook een soort gezelligheid heeft."

HT: "Ja, wat Tarantino zei: 'Hanging out with the characters.' Met John Wayne, Dean Martin en Ricky Nelson. En hoe heet die ene die Stumpy speelt ook alweer?"

MP: "Ja, ja, die oude acteur."

HT: "Walter Brennan! Geweldige acteur is dat."

"Het laatste wat ik graag nog wil noemen, is het spelprogramma PATS!, dat in de serie op de lokale tv wordt uitgezonden en waarin het hele dorp wel kandidaat lijkt te zijn geweest... Stel dat Videoland zegt: 'We doen geen nieuw seizoen van Jackson & Malone, maar jullie krijgen wel een zak geld om PATS! uit te werken tot een echte spelshow.' Zou dat dan überhaupt mogelijk zijn?"

HT: "Er waren niet eens teksten uitgeschreven voor de presentator. Dus ik moet zeggen dat Steef (Cuijpers, die presentator Marnix speelt, red.) het heel erg leuk heeft gedaan. En dat zo'n beetje op de eerste draaidag."

MP: "Dat was het, ja."

HT: "We hadden alleen het gegeven van quiz waarbij de kandidaat niet precies weet wat er allemaal gaande is, maar de presentator wel en die roept af en toe ineens 'Pats!' Dat was het wel zo'n beetje. Eigenlijk een metafoor voor het leven, snap je?"

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Exploding Kittens': niet onaardig, maar lang niet zo scherp als kattenklauwen
Recensie

'Exploding Kittens': niet onaardig, maar lang niet zo scherp als kattenklauwen

De overeenkomsten met het bekende kaartspel eindigen bij de titel.

Regie: Joel Moser, Eddie Rosas, Traci Honda, e.a. | Cast (stemmen): Tom Ellis (Godcat), Sasheer Zamata (Devilcat), Ally Maki (Greta Higgins), Mark Proksh (Marv Higgins), Kenny Yates (Travis Higgins), Suzy Nakamura (Abbie Higgins), e.a. | Afleveringen: 9 | Speelduur: 24-26 minuten | Jaar: 2024

Toen in 2009 het kaartspel Cards Against Humanity uitkwam, was het meteen een gigantische hit. Met name omdat het een vorm van vermaak bood die in de smaak viel bij mensen die normaal niet makkelijk te porren zijn voor een spelletje. Zes jaar later wist Exploding Kittens die behoefte te combineren met een pakkende titel, wat opnieuw zorgde voor een klapper in de spellenwereld. Het succes was zelfs dusdanig groot dat Netflix er een animatieserie van wilde maken.

Het kaartspel is een moderne (en niet-dodelijke) variant op Russisch roulette. Wanneer in jouw beurt een kitten explodeert, is dat niet best. Het zal vast niet onmogelijk zijn om een verhaal te bedenken rondom dat gegeven, maar de makers van Exploding Kittens hebben dat niet gedaan. Het enige wat zij van het spel gebruiken is de titel.

Omdat God te lang zijn taken links heeft laten liggen, stuurt de directie van de hemel hem naar de aarde zodat hij daar zijn passie voor zijn creaties terug kan vinden. Hij komt in kattenvorm terecht bij de familie Higgins, een puinhoop van een gezin. Tegelijkertijd stuurt de hel zijn ceo in kattenvorm naar de aarde om te bewijzen dat zij het in zich heeft om puur kwaadaardig te zijn.

Een religieus verhaal dus. Enerzijds is het grappig dat God als personage overeenkomt met hoe die eigenlijk in de Bijbel wordt omschreven – wreed, kinderachtig en kwetsbaar – en dat religie wordt benaderd als een sprookje, want ook de tandenfee en de paashaas duiken op. Anderzijds is het jammer dat tegenhanger Beëlzebub dan weer een typisch helfiguur is zoals gebruikelijk in popcultuur. Er is dan ook niet bepaald sprake van conflict tussen de twee katten. Ze kunnen het al snel prima met elkaar vinden.

De casting van Tom Ellis als God is kortstondig grappig voor fans van Lucifer, omdat hij in die serie de duivel speelde en nu zijn stem leent aan diens opponent. Gelukkig past die stem perfect bij de puberale portrettering van God en komen de droge grapjes goed aan wanneer Ellis ze uitspreekt.

Maar over het algemeen valt er bijzonder weinig te lachen om Exploding Kittens. En dat terwijl producent Mike Judge eerder met animatieseries Beavis and Butthead en King of the Hill wél indruk wist te maken. Maar hij is slechts een van vele producenten en heeft geen enkele aflevering geschreven, wat mogelijk verklaart waarom zijn betrokkenheid nergens merkbaar is.

Geen lachen, gieren, brullen dus, maar saai is anders. Er is duidelijk gekozen voor wat soort verhaal Exploding Kittens moest vertellen en daar slaagt de serie vrij goed in. Met effectieve plotjes wordt via beide katten de uit elkaar uitgevallen familie Higgins weer tot een eenheid gemaakt. Minder sterk zijn de popculturele verwijzingen, zoals een referentie naar Midnight Cowboy. Absoluut een klassieker, maar lang niet zo bekend als bijvoorbeeld The Godfather, dat drie jaar later verscheen. De makers mikken duidelijk op volwassen kijkers, maar lijken niet goed te weten van welke leeftijd precies.

De animatie is zowel geïnspireerd door de tekeningen van het gelijknamige kaartspel als een eigen stijl: strak, simpel en kleurrijk. Het gecreëerde universum waarbinnen dit alles zich afspeelt is best lollig, maar voelt niet volledig doordacht. Iets wat nodig is voor het plot van een aflevering wordt gewoon uit de lucht geplukt. Wanneer Beëlzebub zichzelf reusachtig maakt, trekt dat blijkbaar niet de aandacht van de vele aanwezige mensen.

Exploding Kittens doet een beetje denken aan hoe speelgoedfabrikanten in de jaren tachtig tekenfilms inzetten om hun waren te verkopen. Niet alleen is een ander kaartspel uit de collectie van de uitgever duidelijk zichtbaar op de achtergrond, er is op basis van deze animatieserie zelfs een speciale Godcat and Devilcat-uitbreiding bedacht. Als het spel de serie niet heeft beïnvloed, dan maar andersom.



Exploding Kittens is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Horrorfilm die $181 miljoen ophaalde in 2022 staat over een paar dagen op Netflix
Films / Specials

Horrorfilm die $181 miljoen ophaalde in 2022 staat over een paar dagen op Netflix

De horrorfilm 'M3GAN' bekijk je vanaf volgende week op Netflix.

Levensechte robots en poppen zijn een populair thema in horrorfilms. Twee jaar geleden verscheen de horrorfilm M3GAN in de bioscoop, die een enorm hoog bedrag wist op te halen. En vanaf volgende week is de film gewoon te bekijken op Netflix.

M3GAN is een scifi-horrorfilm uit 2022, geregisseerd door Gerard Johnstone (Housebound) en geschreven door Akela Cooper (Hellfest). De film is gebaseerd op een verhaal van James Wan.

Humanoïde robot


Nadat haar ouders omkomen in een auto-ongeluk moet de 8-jarige Cady bij haar tante Gemma gaan wonen, die technicus is op het gebied van robots. Met het bedrijf waar ze werkt is ze bezig met de ontwikkeling van een humanoïde robot, die wordt aangedreven door AI.

De robot heeft het formaat van een kind en is ontworpen om de perfecte metgezel te zijn voor kinderen. Gemma heeft moeite om een connectie te maken met Cady. Ze krijgt het idee om M3GAN aan Cady te koppelen, om haar te helpen in deze moeilijke tijd.

Cast


De twee vormen al snel een buitengewoon hechte band. M3GAN krijgt echter steeds meer een eigen wil. Ze zal er alles aan doen om Cady te beschermen, zelfs als dit levens kost…



De rol van Gemma wordt gespeeld door Allison Williams (Get Out, Girls). Daarnaast zien we Violet McGraw als Cady (Ready Player One, The Haunting of Hill House). M3GAN wordt gespeeld door Amie Donald en haar stem wordt verzorgd door Jenna Davis.

Netflix


Wereldwijd bracht M3GAN maar liefst $181 miljoen dollar op. Een clip van een scène waarin M3GAN danst ging viraal op TikTok, wat zorgde voor extra aandacht voor de film. Inmiddels zijn er zowel een spin-off als sequel in de maak.

M3GAN is vanaf volgende week gewoon op je eigen beeldscherm te bekijken. Op 23 juli verschijnt de film op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de beste fantasyseries ooit scoort een verdiende 100% op Rotten Tomatoes en staat gewoon op Netflix
Series / Specials

Een van de beste fantasyseries ooit scoort een verdiende 100% op Rotten Tomatoes en staat gewoon op Netflix

'Fullmetal Alchemist: Brotherhood' is een Japanse animeserie die je gezien moet hebben.

Ben je fan van anime? Dan moet je Fullmetal Alchemist: Brotherhood zeker zien. Deze Japanse animeserie uit 2010 is een adaptatie van de originele Fullmetal Alchemist-mangaserie door Hiromu Arakawa.

Fullmetal Alchemist: Brotherhood werd geregisseerd door Yasuhiro Irie, geschreven door Hiroshi Ōnogi en gecomponeerd door Akira Senju. De serie werd bedacht om een getrouwe aanpassing te creëren die het volledige verhaal van de originele manga volgt, nadat in 2003 een vorige adaptatie uitkwam, getiteld Fullmetal Alchemist, die halverwege zijn loop een originele verhaallijn had ontwikkeld die afweek van de manga.

Verhaal


Fullmetal Alchemist: Brotherhood volgt de broers Edward en Alphonse Elric die op zoek gaan naar de Steen der Wijzen, in de hoop hun lichamen te herstellen die verloren gingen toen ze probeerden hun overleden moeder met behulp van alchemie weer tot leven te wekken.

Edward, die alleen zijn ledematen verloor, sluit zich aan bij het Staatsleger, wat hem de vrijheid geeft om de zoektocht voort te zetten terwijl hij probeert zijn broer te herstellen, wiens ziel aan de aarde gebonden is door een harnas. Echter, Edward en Alphonse zijn niet de enigen die op zoek zijn naar de krachtige steen. En terwijl ze zoeken, ontdekken ze een complot om het hele land te transmuteren om redenen die ze niet kunnen bevatten.

Lovende kritieken


Fullmetal Alchemist: Brotherhood ontving lovende kritieken en wordt beschouwd als een van de beste animeseries aller tijden. Recensenten prezen de trouw aan de manga en de introductie van personages en plotdetails die niet aanwezig waren in de anime uit 2003. De climaxafleveringen werden ook geprezen om zowel hun actiescènes als morele boodschappen.



Het is dan ook geen verrassing dat Fullmetal Alchemist: Brotherhood een perfecte score haalt van 100% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus op de site luidt: "Met onberispelijke wereldopbouw, bruisende actie en emotioneel intelligente thema's komen alle elementen samen om van deze Fullmetal Alchemist-herstart een zuivere distillatie van het shounen-genre te maken."

Kijken?


Wil je Fullmetal Alchemist: Brotherhood zien? Je kan de serie bekijken op Netflix. En je kan de afleveringen gemakkelijk bingen, want ze duren allemaal 24 minuten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Internationaal bekroonde series nu eenvoudig te streamen op NPO Plus
Series / Specials

Internationaal bekroonde series nu eenvoudig te streamen op NPO Plus

NPO Start en Plus biedt betaalbare toegang tot internationaal bekroonde topseries.

De grootste streamingdiensten hebben het grootste aanbod, maar ook de hoogste prijzen. Wil je toch kunnen genieten van de leukste series zonder een duur abonnement? Dan is NPO Start de perfecte oplossing. Hieronder lees je vier fantastische aanraders.

1985



Deze Belgische serie van makers Wouter Bouvijn en Willem Wallyn kwam in januari 2023 uit. De serie gaat over de Bende van Nijvel, een groep misdadigers uit de jaren '80.

De serie op NPO Plus volgt de vrienden Marc en Franky. Zij zijn net naar Brussel verhuisd, maar raken al snel verstrikt in de criminele wereld van de Bende van Nijvel.



Sisi



Hoewel Sisi op NPO Start een historisch drama is, is de serie niet te vergelijken met een stoffige geschiedenisles. Regisseur Sven Bohse heeft het leven van prinses Elisabeth (Sisi) op een magische wijze weten te verfilmen.

Sisi volgt het leven van Sisi van klein meisje tot machtige keizerin. De serie gaat in op haar relatie met Franz Joseph I en de moeilijke beslissingen die ze moet maken om haar rijk te beschermen.



Shetland



Deze spannende politieserie op NPO Plus is bedacht door de misdaadschrijfster Ann Cleeves en geregisseerd door Peter Hoar (The Last of Us).

Shetland vertelt het verhaal van inspecteur Jimmy Perez (Douglas Henshall). Hij keert terug naar zijn geboorteplaats: de Shetlandeilanden, maar dan raakt hij verstrikt in een moordonderzoek dat oude geheimen onthult.



The Little Drummer Girl



The Bikeriders-acteur Michael Shannon deelt in The Little Drummer Girl het scherm met Alexander Skarsgård (Zoolander) en British Independent Film Award-winnaar, Florence Pugh (Little Women, Oppenheimer, Black Widow).

The Little Drummer Girl is gebaseerd op het gelijknamige boek van John le Carré en vertelt het verhaal van een Engelse actrice. Ze wordt gerekruteerd om een Palestijnse groep te infiltreren om zo Europa te beschermen tegen een terroristische aanval.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit kun je verwachten van 'Dune: Prophecy': de prequel op de eerdere films
Series / Featured

Dit kun je verwachten van 'Dune: Prophecy': de prequel op de eerdere films

De strategieën van de Bene Genesserit worden al snel duidelijk.

Dune: Prophecy toont laat het 'Dune'-universum zien in een tijd van prille vrede. Er is een gruwelijke strijd geleverd tegen robots, die voorgoed verslagen zijn. Op de planeet Arrakis ('Dune') is sinds kort een geestverruimend middel ontdekt, de specie.

De mensheid is vastbesloten om kunstmatige intelligentie nooit meer de overhand te laten krijgen. De nieuwe zusterschap, de Bene Gesserit, geeft de voorkeur aan spirituele oefeningen voor haar leden.

Fragiel keizerrijk


De nieuwste trailer laat zien dat er vanaf het allereerste begin al vraagtekens worden geplaatst bij deze organisatie. De hoofdrollen worden gespeeld door Emily Watson en Olivia Williams. Zij zijn te zien als Valya Harkonnen, de leider van de Bene Gesserit, en haar zus Tula.

Javicco Corrino (Mark Strong) is de nieuwe keizer van dit fragiele nieuwe keizerrijk en hij laat zich adviseren door de zusters van de Bene Gesserit. Hier is duidelijk niet iedereen even blij mee.

Overig


In de serie zien we naast de Harkonnen-zusters ook de voorouder van een andere adellijke familie, namelijk Keiran Atreides (Chris Mason). Overige rollen worden gespeeld door onder andere Travis Fimmel als de geheimzinnige Desmond Hart, Sarah-Sofie Boussnina als prinses Ynez, Faoileann Cunningham as zuster Jen, Aoife Hinds als Emeline, Chloe Lea als Lila en Jade Anouka als zuster Theodosia.



Dune: Prophecy wordt in november verwacht bij HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste foto's van 'Dexter: Original Sin': dit kun je verwachten van de prequel
Series / Foto's

Eerste foto's van 'Dexter: Original Sin': dit kun je verwachten van de prequel

De hoofdrolspelers zijn te zien in de eerste beelden van de prequelserie.

Er zit schijnbaar tempo in de prequelserie over Dexter Morgan (Patrick Gibson). Dexter: Original Sin heeft een stevige cast en we kunnen nu de eerste foto's bekijken.

De opnames zijn vorige maand begonnen en Deadline heeft nu de eerste foto's geplaatst. Patrick Gibson is te zien als Dexter, evenals de rest van het gezin.

Berucht


Christian Slater speelt Harry Morgan, Dexters adoptievader die ervoor zorgt dat de jonge psychopaat zijn neigingen inzet om met criminelen af te rekenen.

Op de foto's zie je onder andere vader en zoon Morgan en daarnaast is Molly Brown te zien als Dexters zus Debra. Een meer lugubere foto toont de beruchte tafel met het wikkelplastic.

Overig


Het seizoen bestaat uit tien afleveringen en de makers hebben de nodige grote namen weten te strikken. Patrick Dempsey (Grey's Anatomy) speelt Aaron Spencer. Sarah Michelle Gellar (Buffy the Vampire Slayer) heeft een gastrol in het debuutseizoen. Overige rollen worden gespeeld door James Martinez (Angel Batista), Christina Milian (Maria LaGuerta), Alex Shimizu (Vince Masuka) en Reno Wilson (Bobby Wat).

Bekijk op instagram


In de tussentijd kun je Dexter streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Na 'Game of Thrones' en 'House of the Dragon' is dit de volgende serie van HBO in de reeks
Series / Specials

Na 'Game of Thrones' en 'House of the Dragon' is dit de volgende serie van HBO in de reeks

De derde serie die zich afspeelt in de wereld van Westeros is in aantocht.

HBO is flink aan de Game of Thrones-franchise aan het bouwen. Na het succes van de prequel House of the Dragon is er een heel aantal spin-offs in de maak. De eerstvolgende in de franchise verschijnt sneller dan je denkt.

De volgende GoT-serie die we kunnen gaan bekijken is A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight. Deze serie is wederom geïnspireerd op de werken van George R. R. Martin, dit keer op de verhalen die hij schreef rondom de personages Dunk & Egg.

Novelles


Deze verhalen verschenen onder de titel Tales of Dunk & Egg. Dit is een serie van drie novelles die verschenen tussen 1998 en 2010. De verhalen spelen zich 90 jaar voor de gebeurtenissen in Game of Thrones af.

The Tales of Dunk & Egg gaan, zoals de naam al suggereert, over de personages Dunk en Egg. In de novelles volgen we de avonturen van deze twee personages, die uiteindelijk uitgroeien tot Lord Commander en King Aegon V Targaryen.

Titel


In de serie volgen we de dappere ridder Ser Duncan the Tall (Dunk) en zijn schildknaap Egg. De Targaryen dynastie heerst nog steeds over de Iron Throne. Er staat deze twee onwaarschijnlijke vrienden heel wat gevaar te wachten.



De titel van de serie zou je bekend voor kunnen komen. Het is namelijk ook de titel van Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2. In de aflevering is de titel een verwijzing naar het feit dat Brienne of Tarth wordt geridderd, maar het verwijst ook naar de Dunk & Egg verhalen.

Wanneer is de serie te zien?


De ontwikkeling van A Knight of the Seven Kingdoms begon in 2021. In 2023 werd er officieel groen licht gegeven voor de serie. De opnames begonnen in september van dat jaar. Peter Claffey zal te zien zijn als Dunk en Dexter Sol Ansell als Egg.

A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight zal waarschijnlijk ergens in 2025 verschijnen op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de best bekeken series krijgt vandaag nieuwe afleveringen op Netflix
Series / Nieuws

Een van de best bekeken series krijgt vandaag nieuwe afleveringen op Netflix

Nieuwe afleveringen van de epische serie Outlander zijn nu beschikbaar op Netflix.

De epische serie Outlander krijgt nieuwe afleveringen op Netflix. Hier zijn vijf essentiële dingen die je moet weten voordat je begint te kijken:

Waar gaat de serie over?


Outlander vertelt het verhaal van Claire Randall, een verpleegster uit de Tweede Wereldoorlog die mysterieus terug in de tijd wordt geslingerd naar het Schotland van de 18e eeuw. Daar komt ze terecht in een wereld vol gevaren en intriges, en ontmoet ze de charismatische Highlander Jamie Fraser.

Waar is de serie op gebaseerd?


De serie is gebaseerd op de populaire boekenreeks van Diana Gabaldon. Deze boeken combineren historische fictie, romantiek en tijdreizen, en vormen de basis voor de spannende verhaallijnen van de serie.

Wie spelen er in de serie?


De hoofdrollen worden vertolkt door Caitriona Balfe als Claire Randall, bekend van Ford v Ferrari. Sam Heughan als Jamie Fraser, bekend van The Spy Who Dumped Me. Tobias Menzies als Frank Randall en Black Jack Randall, bekend van The Crown. Deze getalenteerde acteurs brengen de complexe personages tot leven en zorgen voor een meeslepende kijkervaring.

Voor wie is deze serie?


Outlander is perfect voor liefhebbers van historische drama's en romantiek. Fans van series zoals Game of Thrones en Dark zullen zeker genieten van de rijke verhaallijnen en de gedetailleerde historische setting. De mix van tijdreizen, romantiek en historische context maakt het een unieke kijkervaring.

Is de serie te bingen?


De serie heeft momenteel zes seizoenen, met in totaal 75 afleveringen, elk ongeveer een uur lang. Als je besluit om in één keer door te kijken, ben je ongeveer 75 uur bezig. Ideaal voor een lang weekend vol met epische avonturen en romantiek!



Het nieuwe seizoen is te zien op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix en 'Stranger Things'-bedenkers komen met grote nieuwe horrorserie
Series / Nieuws

Netflix en 'Stranger Things'-bedenkers komen met grote nieuwe horrorserie

Na seizoen 5 hebben de gebroeders Duffer heel wat nieuwe projecten klaarliggen.

Netflix heeft het groene licht gegeven voor de nieuwe psychologische horrorserie Something Very Bad Is Going To Happen.

De serie is er niet zomaar een; hij wordt namelijk geproduceerd door Matt en Ross Duffer, de bedenkers en showrunners van de megapopulaire Netflix-serie Stranger Things.

Iets heel ergs


Something Very Bad is een creatie van Haley Z. Boston en is een atmosferische horrorserie die zich afspeelt tijdens ene bruiloft. En dan gebeurt er iets, zoals de titel al aangeeft, heel ergs...

Andere producenten van de serie zijn Boston, Hilary Leavitt (Killing Eve) en Andrea Sperling (Murder at the End of the World).

Nieuw talent


De Duffer-broers hebben in een verklaring over de serie niks dan lof voor Boston en haar creatieve visie voor het veelbelovende project:



"We wisten niet wat we lazen toen we Haley's script in handen kregen. Ze is een groot nieuw talent met een unieke stem. Haar schrijfstijl is angstaanjagend, grappig en heel erg... Haley. We zijn blij dat wij deze eerste serie van Haley mogen produceren en kunnen niet wachten om haar visie met de rest van de wereld te delen."

Nog veel onbekend


Er is momenteel nog niks bekend over de casting van de serie. Ook weten we nog niet wanneer de opnames moeten beginnen.

Stranger Things seizoen 5 van de Duffers verschijnt ergens in 2025 op Netflix.

Casting specifics are under wraps for now, and no word as to when the series will begin production.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de grootste scifi-series in jaren is alweer gecanceld
Series / Nieuws

Een van de grootste scifi-series in jaren is alweer gecanceld

Paramount+ trekt na slechts twee seizoenen de stekker uit de prijzige scifi-serie Halo.

Het is over en uit voor de serie Halo. De scifi-serie gebaseerd op het gelijknamige spel krijgt uiteindelijk niet meer dan twee seizoenen van Paramount+ en is dus gecanceld. Er blijven ongetwijfeld de nodige teleurgestelde fans achter.

De serie Halo was al sinds 2013 in ontwikkeling en uiteindelijk verscheen in maart 2022 de eerste aflevering op de streamingdienst Paramount+. In Nederland debuteerde de serie later op SkyShowtime.

Halo gecanceld


Vanaf de start was er al kritiek van de critici en de fans, met de nodige matige recensies en publieksscores als gevolg. Op de Tomatometer staat het eerste seizoen op een nette 70 procent en het tweede seizoen op 90 procent. De publieksscore op Rotten Tomatoes voor de serie staat nu op 61 procent.

De kijkcijfers voor het eerste seizoen waren naar verluidt prima, maar het tweede seizoen zou een flinke terugval hebben laten zien, ondanks de betere reviews.

Officiële reactie


Paramount+ gaf een officiële reactie: "We zijn ontzettend trots op deze ambitieuze serie en willen onze partners bij Xbox, 343 Industries en Amblin Television bedanken, evenals showrunner en uitvoerend producent David Wiener en de uitvoerende producenten."



"[Ook bedanken we] de gehele cast onder leiding van Pablo Schreiber als Master Chief en de geweldige crew voor al hun uitstekende werk. We wensen iedereen het allerbeste voor de toekomst," eindigt de reactie van Paramount+.

SkyShowtime


Helaas voor Halo en de fans werd de serie niet zo'n succes als gameverfilmingen als The Last of Us, Fallout en zelfs Twisted Metal. Overigens meldt TV Line dat er naar een ander platform wordt gezocht die de serie eventueel wil voortzetten of afronden met een derde seizoen.

Je vindt de huidige twee seizoenen op SkyShowtime.

Ook interessant
'Halo' seizoen 2: een stap omhoog, maar nog niet Spartan-waardig
Het eerste seizoen van Halo was aardig maar kende genoeg gebreken. Vooral liefhebbers van de Halo-videogames hadden enorm veel aan te merken. Dat Master Chief zijn helm afzette zal menig fan waarschijnlijk nog steeds.. Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De titel voor de 'Alien'-serie bekend: maar wanneer kun je de serie zien?
Series / Nieuws

De titel voor de 'Alien'-serie bekend: maar wanneer kun je de serie zien?

We zijn weer een belangrijke stap dichter bij het zien van de langverwachte serie.

In navolging op het nieuws dat de opnames van de door Noah Hawley gemaakte Alien-serie zijn afgerond, is nu ook de titel bekendgemaakt. Die wordt namelijk Alien: Earth.

FX-baas John Landgraf en showrunner Hawley onthulden de titel voor de achtdelige serie aan Variety. Deze kwam ter sprake toen de Emmy-nominaties voor Fargo werden besproken.

Post-productie


Hawley bevestigde daarbij nogmaals dat de opnames zijn afgerond en dat nu het langdurige proces van montage en het vervaardigen van visuele effecten kan beginnen.

Landgraf onthulde daarnaast dat FX behoorlijk blij is met Alien: Earth en er alles aan doet om Hawley te laten focussen op een tweede seizoen voordat hij zich richt op een potentieel zesde seizoen van Fargo.

Een visie vormgegeven


En hoewel de serie nog zeker een jaar van ons verwijderd is, liet Hawley weten dat hij genoeg tijd heeft om de serie te kneden naar zijn eigen vorm:



"Het is een enorme serie, dus het fijn om tijd te hebben. In het eerste jaar van wat dan ook wil je niet te veel tijdrestricties hebben. Ik heb van vier van de acht uren de director's cuts gezien en ga nu zorgen dat het één filmisch geheel wordt. Dat is voor mij een van de favorite aspecten van het maken van een serie.

Van Romulus naar Earth


[i]Alien
-fans hebben ondertussen nog de film Alien: Romulus om naar uit te kijken. Deze verschijnt volgende maand in de bioscopen.

Alien: Earth zal waarschijnlijk in het tweede of derde kwartaal beschikbaar worden gesteld.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Rings of Power' seizoen 2 gaat misschien wel belachelijk groots van start
Series / Specials

'The Rings of Power' seizoen 2 gaat misschien wel belachelijk groots van start

Showrunner Patrick McKay licht een tipje van de sluier op.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
In augustus gaat het langverwachte tweede seizoen van The Rings of Power van start. Het centrale verhaal is natuurlijk de opkomst van Sauron (Charlie Vickers) gedurende de Tweede Era van Midden-aarde. Het centrale verhaal is natuurlijk de opkomst van Sauron gedurende de Tweede Era van Midden-aarde. Dit verloopt echter niet zonder slag of stoot, aangezien Saurons volgelingen hem niet klakkeloos accepteerden als hun leider.

Games Radar bericht over een interview dat het tijdschrijft Total Film onlangs had met showrunner Patrick Mckay. Hierin wordt de eerste scène omschreven en vertelt McKay hoe deze in het geheel past bij het grotere verhaal. Enerzijds infiltreert Sauron bij de Elfensmeden zodat zij de Ringen van Macht smeden. Anderzijds moet hij de orcs, ook wel bekend als de Uruk, voor zich winnen, maar dat is niet hoe hun leider Adar (Sam Hazeldine) het ziet.

Kanonnenvoer


Het verhaal van Saurons opkomst startte aan het einde van het debuutseizoen waarin hij Celebrimbor (Charles Edwards) als zijn doelwit uitkoos. De Elf-smid is de meestervakman die de Ringen van Macht kan smeden. Saurons visie is om van Midden-aarde een land van technische perfectie te maken en de Ringen vormen hiertoe het magische instrument bij uitstek. In het tweede seizoen is de dynamiek tussen Sauron en Celebrimbor dus van groot belang, waarbij te zien zal zijn hoe Sauron op een slinkse manier de Elf voor zich wint.

Dit is echter niet de enige tactiek die Sauron inzet in zijn plan. Per slot van rekening heb je ook een leger nodig, waarmee je ten strijde kunt trekken. De orcs zijn hiervoor bij uitstek geschikt, alleen erkennen ze Adar als hun leider en niet Sauron. Hazeldine lichtte Adars motieven in een interview met EW als volgt toe: "Hij heeft de verantwoordelijkheid genomen om zijn kinderen [de Uruk] te redden van een mogelijke ondergang. De Elfen zien hen als vijanden, terwijl ze voor Sauron niets anders dan kannonenvoer zijn".

Aanslag


Inmiddels hebben de orcs zich gevestigd in wat later Mordor wordt en toont het tweede seizoen de geschiedenis tussen Sauron, Adar en de orcs. Showrunner McKay deelt wat we kunnen verwachten: "Wil je weten hoe het [tweede seizoen] begint? Het is aardedonker en je ziet hoe duizenden orcs zich verzameld hebben. Het is de bedoeling dat hun nieuwe leider gekroond wordt, maar op het laatste moment steekt Adar hem neer. Het is de aanslag op Sauron".



Naast de gebeurtenissen in Eregion krijgen we dus ook de achtergrondgeschiedenis van Adar en Sauron te zien. Hoewel de orcs uiteindelijk wel onder hem komen te vallen, is dit duidelijk niet zonder slag of stoot gegaan. Adar en Sauron hebben de nodige strijd gevoerd voordat deze in het voordeel van de laatste werd beslecht.

Waar te zien?


Seizoen 2 van The Rings of Power is vanaf 29 augustus te zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Laatste kans: unieke en goede avonturenfilm verdwijnt binnenkort van Netflix
Series / Specials

Laatste kans: unieke en goede avonturenfilm verdwijnt binnenkort van Netflix

Geniet nog snel van deze twee films voordat ze verdwijnen van Netflix.

Het aanbod van Netflix is één van de grootste onder alle verschillende streamingdiensten. Helaas verdwijnen er elke week ook veel films en series. Binnenkort worden deze twee pareltjes verwijderd, maar gelukkig kun je ze de komende dagen nog een laatste keer bekijken.

Cast Away



Deze film met Tom Hanks in de hoofdrol ging in 2000 in première. Hij produceerde de film ook en werkte samen met regisseur Robert Zemeckis en schrijver William Broyles Jr. Cast Away werd zeer goed ontvangen en won de prijs voor Best Actor - Motion Picture Drama en was genomineerd voor Best Actor in a Leading Role.

Tom Hanks speelt Chuck Noland, een FedEx-analist die over de hele wereld reist om bedrijfsproblemen op te lossen. Op één van zijn reizen stort zijn vliegtuig neer en komt hij terecht op een onbewoond eiland. Alles wat hij heeft is zijn hoop om terug te keren naar huis.

Laatste kans: tot en met 21 juli op Netflix



The Favourite



Olivia Colman (Broadchurch) en Emma Stone (The Amazing Spider-Man) schitteren in de hoofdrollen in de duistere film The Favourite. Deze film van regisseur Yorgos Lanthimos is in 2018 uitgekomen en werd zeer goed ontvangen. Op het moment van schrijven heeft The Favourite een fantastische score van 93% op Rotten Tomatoes.

The Favourite speelt zich af in de 18e eeuw. De zwakke koningin Anne staat aan het hoofd van Engeland, terwijl het land in oorlog is met Frankrijk. Haar beste vriendin, Lady Sarah, regeert in haar plaats het land en zorgt tegelijk voor Anne.

Laatste kans: tot en met 22 juli op Netflix

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
George R.R. Martin kritisch op 'House of the Dragon': ''ik schreeuwde 'nee, nee, nee'!''
Series / Nieuws

George R.R. Martin kritisch op 'House of the Dragon': ''ik schreeuwde 'nee, nee, nee'!''

De meesterschrijver wijst op een vergissing die de seriemakers begaan.

Onlangs schreven we over de lof die George R.R. Martin had voor House of the Dragon, de serie die gebaseerd is op zijn boek Fire & Blood. De schrijver loofde onder andere het acteerwerk en hoe de personages vertaald zijn van boek naar scherm. Toch is hij niet overal even blij mee.

In een nieuwe blogpost schrijft Martin over draken in allerlei films en series, waaronder Game of Thrones en House of the Dragon. Een van de details die hij erg belangrijk vindt is de vormgeving van de draken.

Kritiek


''Een draak heeft maar twee poten'', schrijft de Amerikaan. ''De vleugels zijn de voorpoten. Geen enkel dier dat ooit op aarde heeft geleefd heeft zes poten.''

En daar komt dan ook de kritiek op de HBO-series om de hoek kijken. ''In mijn boeken heeft het Targaryen-wapen een draak met twee poten, zoals het hoort. 'Game of Thrones' gaf ons de correcte wapens voor de eerste vier seizoenen en een deel van het vijfde. Maar als de vloot van Daenerys in beeld komt, staan er op alle zeilen vierpotige draken. Iemand werd slordig, denk ik.''

House of the Dragon


''Voor 'House of the Dragon' besloten ze consistent te zijn met 'Game of Thrones','', ging Martin verder. ''Maar ze kozen het slechte wapen in plaats van het goede. Dat geluid dat je hoorde was ik die 'nee, nee, nee' schreeuwde.''



Als je de vurige viervoeters zelf in actie wilt zien doe je dat natuurlijk op HBO Max. Daar zijn momenteel al vijf episodes van House of the Dragon seizoen 2 te bewonderen. De resterende drie afleveringen volgen de komende weken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Superheldensensatie: waarom 'The Boys' het opneemt tegen Marvel en DC series en wint
Series / Nieuws

Superheldensensatie: waarom 'The Boys' het opneemt tegen Marvel en DC series en wint

Marvel en DC zijn goed, maar The Boys van Amazon is beter.

Marvel en DC zijn natuurlijk niet voor niets de twee grootste franchises van superhelden. Ze hebben allebei ijzersterke series die fans op het puntje van hun stoel houden. Toch is er één serie die deze franchises misschien wel overtreft.

Er waren de laatste jaren enkele negatieve punten over het MCU en het DC-universum. Zo zou Marvel bijvoorbeeld te veel gefocust hebben op kwantiteit dan kwaliteit. Beide franchises hebben hun best gedaan om beter te worden en dat is ze voor een groot gedeelte gelukt. Toch is er in deze onzekere tijd een nieuwe serie bij gekomen die ook naar de top kruipt: The Boys.

The Boys vs. Marvel en DC


The Boys gaat over een wereld waarin superhelden (supes) tussen de normale mensen leven. Deze supes werken voornamelijk voor het bedrijf Vought om zo de wereld veilig te houden. Dit klinkt goed, maar de supes vinden zich superieur over de normale mensen.

De relatie tussen de superhelden en de maatschappij is in The Boys dus heel belangrijk. Hierdoor kan de serie ook de consequenties van de (foute) acties van de supes laten zien. De serie trekt duidelijke grenzen die in het MCU niet altijd getrokken worden. Zo kon Tony Stark voor lange tijd eigenlijk alles doen zonder echte grote consequenties.

Wat hun krachten werkelijk betekenen


De spin-off van The Boys, Gen V, laat de psychologische kant zien van het hebben van superkrachten. Zo kon Marie Moreau haar krachten als kind niet beheersen en ze kampt nog steeds met de psychologische effecten hiervan. Ze schaamt zich hiervoor en begrijpt meteen dat dit een grote verantwoordelijkheid is.



Er zijn ook enkele voorbeelden van dit soort complexe emoties in het MCU of in het DC-universum. Denk bijvoorbeeld aan de ernstige verwondingen van Hulk in Endgame of de palladiumvergiftiging van Iron Man. Toch is de focus op deze complexe emoties veel groter bij The Boys, waardoor deze personages echter aanvoelen.

Prime Video


De projecten van Marvel en DC zijn zonder twijfel zeer goed en zeker de moeite waard om te kijken. Deze voorbeelden laten slechts zien hoe ongelofelijk complex en doordacht The Boys en Gen V in elkaar zitten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe gaat het nu met de blonde en brutale 'Zack Morris' uit Saved by the Bell?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met de blonde en brutale 'Zack Morris' uit Saved by the Bell?

Hoe gaat het met Mark-Paul Gosselaar, die Zack Morris speelde in 'Saved by the Bell'?

Het is inmiddels al 35 jaar geleden dat de iconische sitcom Saved By the Bell van start ging. Acteur Mark-Paul Gosselaar was te zien als de brutale Zack Morris. Hoe zou het nu met hem gaan?

De tienerserie Saved by the Bell was te zien van 1989 tot 1993. In totaal werden er 4 seizoenen gemaakt. Bij het maken van de serie had producer Peter Engel voornamelijk één personage in gedachte: Zack Morris, een brutaal en liegend jochie dat tegelijkertijd toch sympathiek is.

Nederlandse familie


Het was aan de destijds 14-jarige Gosselaar om die rol op zich te nemen. Hij was in alle seizoenen van Saved by the Bell te zien. Het was de eerste rol van de acteur, die geboren werd in een gezin met een Nederlandse vader en Indonesische moeder (die voor de KLM werkte).

Na het einde van de originele serie keerde Gosselaar nog een aantal keer terug in de rol. Hij was als Zack te zien in twee tv-films en twee spin-offs. Maar daarnaast begon hij ook aan andere acteerprojecten.

Acteercarrière


In de jaren 90 speelde hij in twee films: She Cried No in 1996 en Dead Man on Campus in 1998. In 1998 speelde hij ook de hoofdrol in de televisieserie Hyperion Bay, die 17 afleveringen duurde.



Na de wisseling van de eeuw bleef Gosselaar acteren en was hij onder andere te zien in NYPD van 2001 tot 2005. Eén van zijn meest recente rollen is die van Paul Jackson in de sitcom Mixed-ish in 2019. Ook herpakte hij de rol van Zack in de Saved by the Bell-sequel uit 2020.

Persoonlijk leven


In 2023 was hij nog te zien in de film The Portrait. Gosselaar is getrouwd met zakenvrouw Catriona McGinn, met wie hij twee kinderen heeft. Ook heeft hij twee kinderen uit een vorig huwelijk met model Lisa Ann Russell.

Saved by the Bell is helaas nergens te streamen. Bekijk Mixed-ish op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.