search

Ons nieuws van dinsdag 24 september 2024

'Familia de Medianoche': sterke documentaire wordt medische soap
Recensie

'Familia de Medianoche': sterke documentaire wordt medische soap

Deze fictieserie over een familie met een privé-ambulance had het melodrama echt niet hoeven aan te dikken.

Regie: Gabriel Ripstein, Natalia Beristain | Cast: Joaquín Cosio (Ramón), Renata Vaca (Marigaby Tamayo), Diego Calva (Marcus), Óscar Jaenada (Luke), Itzan Escamilla (Bernardo), Sergio Bautista (Julito), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 40-56 minuten | Jaar: 2024

Het gebeurt zelden dat een documentaire inspiratie biedt voor een serie en nog minder voor een fictieserie. In die zin is de Mexicaanse Apple TV+-serie Familia de Medianoche uniek. Maar hoe zinvol is het om een documentaire van eenentachtig minuten te fictionaliseren tot een serie van tien afleveringen? Wat valt er nog meer te vertellen? Wellicht hoopt producent Pablo Larraín, bekend als regisseur van Jackie en Spencer, dat hij via een commercieel aantrekkelijke soapserie de ethische en sociaaleconomische kwesties uit de rauwe documentaire onder bredere aandacht kan brengen.

De documentaire Midnight Family uit 2019 toont het nachtelijk leven van een vader en zijn twee minderjarige zonen. Ze bemannen een privé-ambulance in Mexico-Stad, waar negen miljoen mensen wonen en minder dan vijfenveertig publieke ziekenwagens rondrijden. De overheid belooft wel gezondheidszorg voor iedere burger, maar beschikt niet over de infrastructuur om daarin te voorzien. Dat biedt een gat in de markt voor mensen die het niet breed hebben, zoals de familie in de film. Maar voor hen is het vooral een kwestie van overleven, want niet alle patiënten kunnen of willen hun redders betalen.

De serie volgt min of meer de dagelijkse routine van de familie in de documentaire: racen naar een ongeval, eerste hulp bieden, naar een ziekenhuis snellen – vaak een privéziekenhuis omdat die voor de aanvoer van patiënten betaalt – en hopen dat de slachtoffers achteraf een paar peso's kunnen ophoesten. Het grote verschil is dat het verhaal in soapvorm is gegoten én dat de familie is uitgebreid met een dochter.

Al snel wordt duidelijk dat dochter Marigaby het centrale personage en hart van de serie is. Ze studeert geneeskunde, maar de fysiek en mentaal loodzware nachtelijke trips eisen een zware tol. Privé gaat het ook stroef: ze kan niet kiezen tussen een charismatische dokter en de Spaanse zoon van haar professor. Vader Ramón kampt dan weer met een chronisch hartprobleem en zoon Marcus hoopt op een beter leven in de VS met zijn zwangere Colombiaanse vriendin. De enige dit zich geweldig amuseert is puber Julito, die elke rit als een groot avontuur ervaart.

Familia de Medianoche is in ieder geval geweldig geregisseerd. De actie voelt heel realistisch aan, bijna zoals in de documentaire. Een aflevering die zich volledig afspeelt na een aardbeving lijkt haast een docudrama. Maar zodra de conflicten binnen de familie aan bod komen, is het niets dan veredeld melodrama dat de klok slaat. Ramón probeert zijn ex-vrouw terug te winnen, Marigaby schippert tussen twee twee mannen, Marcus twijfelt of hij vader moet worden en Julito laat zich op sleeptouw nemen door een ambitieus vriendinnetje.

Het is spijtig dat de serie de meer prangende thema's van de documentaire niet verder uitwerkt. Die zijn wel aanwezig, zoals de corruptie van de politie, de deals die privéziekenhuizen sluiten met de familie-ambulanciers, het gebrek aan specialisten in bepaalde ziekenhuizen, het falen van de infrastructuur en de elitaire houding van rijke Mexicanen, maar de soap krijgt toch voorrang. Dat roept de vraag of de serie niet sterker zou zijn geweest met zes in plaats van tien afleveringen. De belofte van een tweede seizoen bewijst dat de makers het onderste uit de kan willen halen.

Niet dat je snel afhaakt, maar de serie voelt tamelijk anekdotisch aan. Toegeven, sommige van die loshangende fragmenten binnen het geheel zouden kunnen functioneren als uitstekende kortfilms. Zo is er een prima segment waarin enkele studenten een misplaatste grap uithalen en een aandoening faken. De tiende en beste aflevering zou helemaal op zichzelf kunnen staan, maar heeft niet veel meer te maken met de documentaire. Wat uiteindelijk nog het meest bijblijft van de serie is een blik op het leven van Mexicanen uit de lagere klassen.



Familia de Medianoche is te zien bij Apple TV+.



Lees ook
Deze indrukwekkende serie van Steven Spielberg wordt hogelijk gewaardeerd en dreunt de Netflix top 10 binnen
De fascinerende documentaireserie 'Life on Our Planet' scoort uitstekend op Netflix.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Queen of Villains': een serie over worstelen waarin veel te veel wordt geworsteld
Recensie

'The Queen of Villains': een serie over worstelen waarin veel te veel wordt geworsteld

Dit waargebeurde verhaal is vooral interessant voor wie al in het onderwerp geïnteresseerd is.

Regie: Katsuhito Mogi, Kazuya Shiraishi | Cast: Yuriyan Retriever (Kaoru), Erika Karata (Chigusa), Ayame Goriki (Asuka), Nobuko Sendo (Satoko Matsumoto), Takuma Otoo (Shiro Abe), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 62-82 minuten | Jaar: 2024

The Queen of Villains verhaalt over een specifieke niche: de vrouwencompetitie van het showworstelen in Japan tijdens de jaren tachtig. We volgen het leven binnen en buiten de ring van professioneel worstelaar Kaoru Matsumoto, die tijdens deze tijdsperiode furore maakte als een van de afschrikwekkendste slechteriken. Met haar overdadige make-up, stalen kettingen om haar handen en gebruik van allerhande wapens joeg ze menig tegenstander de ring uit (waar het gevecht vaak vrolijk verderging), maar om de top te bereiken moest ze veel doorstaan.

Kaoru's jeugd wordt in een paar scènes treffend neergezet. We zien de moeilijke thuissituatie van het mollige meisje en hoe die tot de fascinatie en uiteindelijke toetreding tot de worstelwereld leidt. De audities, trainingen, sloofbaantjes en debuutwedstrijd passeren allemaal de revue. Kaoru worstelt zich heel langzaam naar boven, want ze is niet knap, niet erg atletisch en vaak ook gewoon te timide voor deze wereld. Vriendinnen uit dezelfde lichting van rekruten worden door organisatoren naar grote populariteit gemanaged, maar Kaoru moet het op een andere manier aanpakken.

De eerste afleveringen van The Queen of Villains vertellen op bekende wijze het verhaal van de nieuweling in een sport, waarbij de kijker samen met de protagonist alle ins en outs ontdekt. Niet alleen de fijne kneepjes van het showworstelen worden getoond, maar ook de marketing, het geld, de nare beslissingen en de gevraagde opofferingen. Enige basiskennis van deze wereld is daarbij hoognodig, want veel zaken worden hooguit impliciet uitgelegd of moeten uit de context worden afgeleid. Termen als 'heel', 'babyface', 'no contest' en 'pinfall' moeten bekend klinken óf even op Wikipedia worden opgezocht.

Halverwege de serie – wanneer Kaoru steeds meer in haar kracht komt – wordt de dynamiek van de eerder geïntroduceerde factoren een stuk interessanter. Haar relatie met gezinsleden, organisatoren, vriendinnen en concurrenten krijgt diepere lagen. We zien nu niet alleen hoe het worstelen haar veranderd heeft, maar vooral hoe Kaoru haar stempel op de worstelwereld drukt. Dat wordt haar door velen echter niet in dank afgenomen. Vanwege haar extreem gewelddadige stijl wordt ze binnen en buiten de ring gehaat. Haar team heet De Alliantie van Extreem Kwaad en Kaoru gaat zich als een regelrechte psychopaat gedragen.

De fysieke, psychische en ethische reis die Kaoru aflegt wordt pakkend uitgebeeld door Yuriyan Retriever. In de beginjaren zien we nog een onhandige, onzekere aspirant, maar zodra ze zich volledig overgeeft aan haar duistere alter ego maakt Retriever overtuigend duidelijk waarom juist deze worstelaar het publiek op de banken kreeg én tegen zich in het harnas joeg, waarna dat publiek steeds meer moeite kreeg de speler van de rol te onderscheiden. Hoe Kaoru omgaat met dit spanningsveld, de wisselwerking met het publiek en de toenemende druk, is een van de belangrijkste thema's van de serie.

Dit betekent echter niet dat The Queen of Villains als karakterstudie of sportserie ook boeiend is voor mensen die niets om de sport geven. Het klinkt misschien vreemd, maar in deze serie over worstelen wordt eigenlijk veel te veel geworsteld. De matches slokken een groot deel van de speelduur op en de confrontaties in de ring zijn voor de doorsnee kijker te lang en te repetitief.

Wat daarbij niet helpt is dat de gevechten er – zeker vóór Kaoru's metamorfose – nogal knullig uitzien. Het is eigenlijk dubbel nep: acteurs spelen acteurs die spelen dat ze vechten. Er zal altijd discussie zijn of showworstelen sport of toneel is, maar in deze serie overtuigen de worstelaars in elk geval vaak niet. De bewegingen zijn traag, de impact van de worsteltechnieken is niet voelbaar en het camerawerk is te tam. Pas wanneer er wapens en bloed in het spel komen, voelt het alsof de acteurs fysiek tot het uiterste gaan.

De aankleding is perfect. De jarentachtigomgevingen, -kostuums en -muziek zorgen voor een fijne, nostalgische sfeer. Er is ook geen anachronistisch taalgebruik of psychologie die te modern aanvoelt. Een zeer verzorgde productie dus die een goede inkijk geeft in een aparte wereld (naast de persoonlijke verhaallijnen is er aandacht voor de ontwikkeling van het bedrijfsmatige aspect van de sport), maar helaas net niet genoeg vermaak biedt om het algemene publiek te onderhouden. The Queen of Villains is in de eerste plaats voor mensen die al geïnteresseerd zijn in Japans vrouwenworstelen.



The Queen of Villains is te zien bij Netflix.



Lees ook
'Supernatural' had een unieke manier om zich als fantasyserie te onderscheiden
De makers wisten dit onderdeel van de serie tot een uniek kenmerk te maken.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies 'Twilight of the Gods': kijken of skippen?
Series / Nieuws

Eerste recensies 'Twilight of the Gods': kijken of skippen?

Deze animatieserie vertelt de Noorse mythologie zoals deze nog nooit vertelt is.

Vaak denken mensen bij een animatieserie aan een verhaal voor kinderen, maar niets is minder waar voor de gloednieuwe Twilight of the Gods. De beste critici op Rotten Tomatoes hebben deze Twilight of the Gods gebingewatched en hun mening gegeven. Is deze serie de moeite waard?

Twilight of the Gods is een Amerikaanse animatieserie gebaseerd op de Noorse mythologie over de schepping van de Aarde. De serie is ontwikkeld door Zack Snyder. Hij is vooral bekend van zijn werk aan Dawn of the Dead, The Suicide Squad en Aquaman.

Rotten Tomatoes


In Twilight of the Gods redt Sigrid de sterfelijke koning, Leif. Hij wordt op slag verliefd op haar en samen moeten ze de heerschappij van Thor doorstaan.

Volgens de critici op Rotten Tomatoes verdient Twilight of the Gods een score van 60%. Opvallend genoeg geeft het kijkerspubliek de serie een 78% (op het moment van schrijven).

Bruut en prachtig


Dais Johnston van Inverse vindt dat de serie perfect aansluit bij het andere werk van Snyder: "[Twilight of the Gods] schittert als een brute, prachtige en schokkende hervertelling van de Noorse mythologie."



Criticus Maggie Lovitt van Collider is van mening dat Twilight of the Gods de eerdere kritiek op Snyder's werk doet vergeten: "Na de kritische mislukking van Snyders Rebel Moon-duologie voelt Twilight of the Gods aan als een langverwachte overwinning."

Netflix


Ben je nieuwsgierig geworden naar Twilight of the Gods? Stream de serie dan op Netflix.

Lees ook
Netflix komt met groots nieuws over 'Avatar: The Last Airbender'
De streamingdienst Netflix geeft de nieuwste hitserie Avatar: The Last Airbender een tweede én derde seizoen.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Duistere en fantasierijke serie scoort op Rotten Tomatoes: "Visuele pracht en uitzonderlijke prestaties"
Series / Specials

Duistere en fantasierijke serie scoort op Rotten Tomatoes: "Visuele pracht en uitzonderlijke prestaties"

'His Dark Materials' is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van romans van Philip Pullman.

Ben je fan van fantasy? Dan moet je His Dark Materials zien. Het werd geschreven door Jack Thorne en is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van romans van Philip Pullman. Dafne Keen, die je ook kan kennen als Laura uit Logan (een rol die ze hernam in Deadpool & Wolverine), speelt de hoofdrol als Lyra.

Naast Keen zijn onder andere ook Ruth Wilson, Amir Wilson, Ariyon Bakare, James McAvoy, Lin-Manuel Miranda, Ruta Gedmintas, Jade Anouka, Simone Kirby en Andrew Scott te zien in de serie, en er is ook een stemmencast met onder andere Helen McCrory, Kit Connor, Cristela Alonzo, David Suchet en Phoebe Waller-Bridge die te horen zijn.

Verhaal


His Dark Materials liep drie seizoenen van 2019 tot 2022. Het speelt zich af in een realiteit waarin verschillende werelden bestaan, waarbij de actie zich verplaatst van de ene wereld naar de andere. De serie speelt zich vooral af in een alternatieve wereld waar de zielen van alle mensen zich manifesteren als dierlijke metgezellen, genaamd daemons.

Het verhaal volgt het leven van een jong meisje genaamd Lyra, een wees die woont bij de geleerden van Jordan College, Oxford, in een wereld die wordt geregeerd door het Magisterium, een religieus en politiek orgaan. Ze gaat op zoek naar een vermiste vriend en ontdekt een ontvoeringscomplot dat verband houdt met een onzichtbare kosmische stof genaamd Dust.

Film tegenover serie


In 2007 werden de romans van Pullman al eens verfilmd met de film The Golden Compass. De film kreeg toen kritiek van zowel religieuze organisaties, die bezwaar maakten tegen de anti-religieuze elementen in het verhaal, als van fans van de trilogie, die de afzwakking van deze elementen niet waardeerden.



De serie daarentegen was wel een groot succes en alle drie de seizoenen ontvingen over het algemeen positieve recensies, waarbij lof werd geuit voor de cast, de visuals, de productiewaarde, de muzikale score en de trouw aan het bronmateriaal.

Hoge score


Dat de critici positief waren over His Dark Materials kan je zien aan de score die de serie heeft op Rotten Tomatoes. Zo heeft het een score van 84%. De kritische consensus voor seizoen 1 op de website luidt: "De daemon zit in de details, en hoewel de visuele pracht en uitzonderlijke prestaties van His Dark Materials de essentie van Philip Pullmans baanbrekende romans treffend vastleggen, had het wat meer magie kunnen gebruiken."



Die magie komt er in de volgende twee seizoenen, die een hogere score kregen dan het eerste seizoen. Terwijl seizoen 1 een score heeft van 77%, hebben seizoen 2 en 3 respectievelijk een score van 85% en 91%. Zo luidt de kritische consensus voor seizoen 3: "In misschien wel het meest meeslepende seizoen beloont het laatste deel van His Dark Materials*zijn kijkers met een hartverscheurende conclusie die past bij deze trouwe bewerking."

Kijken?


Wil je His Dark Materials zien? Je kan de serie bekijken op HBO Max.

Lees ook
Duistere en aangrijpende thrillerserie op Netflix zet zijn tanden in de top 10
De nieuwe Netflix Original Accidente maakt direct indruk op de streamingdienst Netflix.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Uniek en veelbelovend filmproject zie je snel op Netflix: dikke aanrader
Films / Specials

Uniek en veelbelovend filmproject zie je snel op Netflix: dikke aanrader

Vanaf vrijdag stream je op Netflix de nieuwe sportfilm 'Rez Ball'.

Sportliefhebbers opgelet: er verschijnt deze week een nieuwe basketbalfilm. Vanaf vrijdag bekijk je het sportdrama Rez Ball op Netflix.

Rez Ball is geregisseerd door Sydney Freeland, die het script samen met Sterlin Harjo schreef. Het verhaal van de film is gebaseerd op de non-fictie roman Canyon Dreams van Michael Powell. LeBron James is producent van de film.

Eén droom


Rez Ball volgt een groep jonge en talentvolle Native American basketbalspelers, genaamd The Chuska Warriors. Ze worden geconfronteerd met tegenslagen, zowel binnen als buiten het veld. Na het verlies van hun sterspeler moet het team de veerkracht vinden om samen te werken.

Het team heeft namelijk maar één droom: het winnen van het staatskampioenschap. Daarnaast worstelen de spelers niet alleen met uitdagingen op het sportieve vlak, maar ook met hun culturele identiteit en de verwachtingen die aan hen worden gesteld.

Cast


Dit is meer dan alleen een spel, want het team staat ook een reis te wachten op het vlak van veerkracht en eenheid. Lukt het hen om van hun droom waarheid te maken, en als underdogs de winst te pakken?



In Rez Ball zien we Kauchani Bratt als Jimmy Holiday, Jessica Matten (Frontiers, Tribal) als Heather Hobbs, Devin Sampson-Craig (Guardian Ancestor) als Bryson Badonie, Amber Midthunder (Pray, Avatar: The Last Airbender) als Dezbah Weaver en Julia Jones (Wind River, The Twilight Saga) als Gloria Holiday.

Netflix


De opnames van de film vonden vanaf april 2023 plaats in New Mexico, op het reservaat van de Navajo Nation. Rez Ball ging op 8 september in première op het Toronto International Film Festival.

En binnenkort bekijk je de film gewoon thuis. Vanaf vrijdag 27 september stream je Rez Ball namelijk op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Envidiosa': zal Vicky haar leven ooit op orde krijgen?
Recensie

'Envidiosa': zal Vicky haar leven ooit op orde krijgen?

Weinig vernieuwend romantisch drama dat niets van de kijker verwacht.

Regie: Carolina Aguirre | Cast: Griselda Siciliani (Vicky), Pilar Gamboa (Carolina), Benjamín Vicuña (Nicolás), Esteban Lamothe (Matías), Bárbara Lombardo (Melina), Martín Garabal (Daniel), e.a. | Afleveringen: 12 | Speelduur: 25-40 minuten | Jaar: 2024

Om de een of andere reden zwijmelen vrouwen graag weg bij een romantisch verhaal vol clichés. Daarnaast lijkt de mens te genieten van de problemen van een ander. Het Argentijnse Envidiosa voorziet volledig in beide behoeften. Dit romantische drama is daarmee allesbehalve vernieuwend en origineel, maar de cast maakt gelukkig een hoop goed.

De jonge Vicky heeft haar leven op alle vlakken nét niet op orde. Op haar werk zien ze haar niet staan en haar liefdesleven is een puinhoop. Ze heeft echter niet in de gaten dat dit vooral aan haarzelf ligt. Op de bank bij haar therapeute beschuldigt ze iedereen in haar leven van wat haar allemaal wel niet wordt aangedaan, terwijl ze eigenlijk haar problemen en onzekerheden zelf eens het hoofd zou moeten bieden.

Zoals kan worden verwacht van een romantisch drama loopt het liefdesleven van Vicky als een rode draad door het verhaal. Zo krijgt ze te maken met een relatiebreuk, een stille liefde en vooral veel hartenpijn. Deze basiselementen worden vermengd met nog meer standaardingrediënten, zoals een stukje zelfreflectie en het verlies van een dierbare. Vicky lijkt behoorlijk wat drama nodig te hebben voor het besef indaalt dat ze het heft in eigen hand moet nemen.

Het is echter de vraag of ze dat uiteindelijk ook doet. Kiest ze voor de makkelijke weg of beseft ze eindelijk dat haar grote liefde al die tijd al voor haar neus stond en gooit ze alles overboord om zich in een échte romance te storten? Het seizoen heeft een open einde, dus we zullen er voorlopig niet achter komen.

Envidiosa voldoet aan de standaard binnen het genre. Niets meer en niets minder. Maar het ontbreekt aan spanning, vernieuwing en een onderliggende boodschap. Ook is het verhaal zo voorspelbaar dat je ook zonder verder te kijken weet hoe het afloopt, op het slot na dan. Pas na twaalf afleveringen voorzien de makers in enige mate van spanning.

Gelukkig maakt de cast een hoop goed. Griselda Siciliani vertolkt de rol van Vicky perfect. Ze is knap, maar niet té knap en ietwat sullig. Ze is het typische voorbeeld van een jonge vrouw die eigenlijk alles in zich heeft, maar waarbij het allemaal net niet lekker uit de verf komt. Ook Esteban Lamothe is uitstekend als haar beste vriend Matías. Hij is aanwezig, maar toch ook op de achtergrond. Want ook Matías is een beetje sullig en stiekem al jaren verliefd op Vicky.

Envidiosa is voorspelbaar en daardoor wat saai, maar het tempo is goed en de afleveringen hebben een prima lengte. Er gebeurt genoeg om de aandacht vast te houden, maar ook weer niet zo veel dat je het overzicht verliest. Met een verhaal dat chronologisch en zonder vraagtekens wordt verteld, is duidelijk dat van de kijker niets wordt verwacht. Die mag zich gewoon lekker vermaken met het zielige verhaal van Vicky.



Envidiosa is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze veelbelovende nieuwe dramafilm stream je nu op Netflix
Series / Nieuws

Deze veelbelovende nieuwe dramafilm stream je nu op Netflix

His Three Daughters op Netflix is een ontroerend drama over drie zussen en hun zieke vader.

Sinds vrijdag 20 september is Netflix een Amerikaans drama rijker. His Three Daughters is een ontroerende film waarin familiedynamiek centraal staat. De film volgt drie zussen die hun zieke vader helpen, en ondertussen aan hun eigen relatie werken.

De film is geregisseerd door Azazel Jacobs, een Amerikaanse filmregisseur en scenarioschrijver. Andere werken van hem zijn onder andere French Exit, The Lovers en Nobody Needs to Know. Voor His Three Daughters deed hij niet alleen de regie, hij heeft de film ook geschreven en zat achter de productie ervan.

Verhaal


Vincent is ongeneselijk ziek en zijn strijd tegen kanker bereikt zijn einde. In zijn flat krijgt hij palliatieve zorg. Katie, Rachel en Christina, zijn drie dochters, komen hierdoor samen in zijn appartement.

Het naderende afscheid zorgt ervoor dat de zussen moeten herenigen. De vrouwen worden gedwongen elkaar onder ogen te komen, wat voor vele spanningen zorgt tussen de drie.

De cast


De rol van Katie wordt vertolkt door Carrie Coon, die in 2014 haar televisie doorbraak maakte met een hoofdrol in The Leftovers. Elisabeth Olsen, ook bekend van onder andere Martha Marcy May Marlene, speelt de rol van Christina. Rachel wordt gespeeld door Natasha Lyonne, die je kunt kennen van onder andere Pokerface. Wide Angle-acteur Jay O. Sanders speelt Vincent.

De film ging in première op het Toronto International Film Festival op 9 september van 2023. His Three Daughters wordt goed ontvangen en heeft op Rotten Tomatoes een score van 97%. Op IMDB wordt de film bekroond met 7,3.

Benieuwd naar deze ontroerende drama? Hij is nu te streamen op Netflix
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Grote Netflix-serie maakt zijn debuut en moet Top 10 in vuur en vlam zetten
Series / Nieuws

Grote Netflix-serie maakt zijn debuut en moet Top 10 in vuur en vlam zetten

Een onwaarschijnlijke liefde ontluikt tussen een uitgesproken vrouw en een onconventionele rabbijn.

Wat gebeurt er wanneer een uitgesproken, agnostische vrouw verliefd wordt op een onconventionele rabbijn? In Nobody Wants This ontdek je het in een hilarische, hartverwarmende romantische komedie. Lees verder om te ontdekken waar deze serie over gaat, wie er aan meewerkten, en waarom je dit zeker moet zien!

Waar gaat de serie over?


Nobody Wants This volgt het leven van Joanne, een uitgesproken en agnostische vrouw die onverwachts een romantische band ontwikkelt met Noah, een onconventionele rabbijn. Terwijl hun relatie zich ontwikkelt, worden ze geconfronteerd met allerlei hilarische en emotionele uitdagingen die voortkomen uit hun verschillende achtergronden en overtuigingen.

Wie heeft de serie gemaakt?


De serie is gecreëerd door Erin Foster, bekend van haar semi-autobiografische stijl en scherpzinnige humor. Samen met Steven Levitan, de maker van Modern Family, en een team van ervaren schrijvers en producenten, brengt ze deze unieke romantische komedie tot leven.

Wie spelen er in de serie?


Kristen Bell speelt de rol van Joanne, de uitgesproken hoofdpersoon. Bell is alom bekend van The Good Place en Veronica Mars. Adam Brody speelt de rol van Noah, de onconventionele rabbijn, een rol die ver afstaat van zijn bekendheid als Seth Cohen in The O.C.. Justine Lupe, bekend van Succession, speelt Morgan, een vriend van het koppel, terwijl Timothy Simons, die vooral bekend is van Veep, de rol van Sasha vertolkt.

Voor wie is deze serie?


Als je houdt van romantische komedies met een twist, zoals Crazy Ex-Girlfriend of Younger, dan is Nobody Wants This zeker iets voor jou. Deze serie is perfect voor kijkers die humor waarderen in verhalen over onwaarschijnlijke liefdes en culturele botsingen.

Is de serie te bingen?


Met één seizoen bestaande uit tien afleveringen van elk ongeveer 30 minuten, is Nobody Wants This perfect te bingen. Je kunt binnen vijf uur volledig opgaan in deze unieke liefdesverhaal, ideaal voor een weekend binge-sessie!



Vanaf donderdag 26 september 2024 kun je de romantische komedie Nobody Wants This exclusief streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit weet niemand over de jaren 70-oorlogsserie 'M*A*S*H'
Series / Specials

Dit weet niemand over de jaren 70-oorlogsserie 'M*A*S*H'

'M*A*S*H' liep elf seizoenen en speelde zich af tijdens de Koreaanse Oorlog.

Een van de beste series uit de jaren 70 en 80 is de oorlogsserie M*A*S*H. Dit was een acroniem voor Mobile Army Surgical Hospital en het speelde zich af tijdens de Koreaanse Oorlog. De serie liep van 1972 tot 1983, gedurende 11 seizoenen. Dit wist je echter niet over de serie.

M*A*S*H* werd ontwikkeld door Larry Gelbart als de eerste originele spin-off van de gelijknamige speelfilm uit 1970, die op zijn beurt is gebaseerd op Richard Hookers roman uit 1968, MASH: A Novel About Three Army Doctors.

Verhaal


De serie volgt een team van artsen en ondersteunend personeel dat is gestationeerd in het 4077th Mobile Army Surgical Hospital in Uijeongbu, Zuid-Korea, tijdens de Koreaanse Oorlog die plaatsvond van 1950 tot 1953.

De ensemblecast bestond oorspronkelijk uit Alan Alda en Wayne Rogers als chirurgen Benjamin "Hawkeye" Pierce en "Trapper" John McIntyre, de protagonisten van de serie. Ze werden vergezeld door Larry Linville, Loretta Swit, McLean Stevenson, Gary Burghoff, Jamie Farr en William Christopher.

Koreaanse Oorlog


Ondanks dat de eerste seizoenen van de serie getoond werden tijdens de Vietnamoorlog, speelde M*A*S*H zich af tijdens de Koreaanse Oorlog. Die oorlog duurde exact drie jaar, één maand en twee dagen. De serie daarentegen duurde 11 jaar, wat betekent dat de serie langer duurde dan de Koreaanse Oorlog zelf.



M*A*S*H vertelde dus 11 jaar lang het verhaal van legerartsen en -verpleegsters die omgingen met een oorlog van drie jaar, één maand en twee dagen. M*A*S*H kon zolang blijven gaan, omdat het toen een groot succes was. Het was genomineerd voor meer dan 100 Emmy Awards tijdens zijn 11-jarige looptijd en won er 14. Daarnaast won de serie ook tal van andere prijzen, waaronder acht Golden Globes.

Meest bekeken aflevering


M*A*S*H was toen dus een grote hit en is nu nog steeds heel populair. Het is een van de hoogst gewaardeerde series in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie en wordt door velen beschouwd als een van de beste televisieseries aller tijden.



De laatste aflevering, Goodbye, Farewell and Amen, was de meest bekeken televisiebroadcast in de VS van 1983 tot 2010, en het blijft zowel de meest bekeken finale van een televisieserie als de meest bekeken aflevering van een scripted serie.

Kijken?


Wil je M*A*S*H zien? Je kan de serie op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De orcs zijn in 'The Rings of Power' totaal veranderd
Series / Specials

De orcs zijn in 'The Rings of Power' totaal veranderd

Deze antagonisten worden in de serie op een totaal andere manier neergezet.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De strijd is in The Rings of Power losgebarsten, nadat eerder Sauron (Charlie Vickers) zijn ware gezicht liet zien. Een epische strijd in de zesde aflevering van de fantasyserie laat de aanval zien op Eregion, waar de meestersmid Celebrimbor (Charles Edwards) woont. De makers hebben echter een onverwachte draai gegeven aan het bronmateriaal.

Hier is namelijk te zien dat de orcs degenen zijn die het rijk aanvallen, in plaats van Sauron en zijn handlangers, zoals dit in Tolkiens werk het geval is. De orcs worden niet als eendimensionale slechteriken neergezet in The Rings of Power. Deze groep wordt op een dubbelzinnige manier neergezet waardoor hun plaats binnen de mythologie verandert.

Ontvoerd


In 'De Silmarillion', waarin de legendes van Midden-aarde verzameld zijn voor de strijd om de Ene Ring losbarst, wordt verteld hoe de orcs zijn ontstaan. In het boek wordt uitgelegd dat de orcs in de Eerste Era zijn ontstaan, maar dat niet helemaal zeker is hoe dit is gebeurd. Een versie van het verhaal is dat Morgoth meerdere Elfen ontvoerde en deze vervolgens martelde en vervormde totdat zij in orcs veranderden.

Wat wel zeker is, is dat Tolkien de orcs zag als symbolen voor misbruik van technologie en het streven naar technologische perfectie. In zijn werk is de schrijver echter nooit helemaal helder over de manier waarop orcs leven en zich voortplanten. In 'De Silmarillion' is bijvoorbeeld te lezen dat orcs zich voortplanten, net zoals de andere rassen in Midden-aarde. In 'In de Ban van de Ring' wordt echter gesproken over het 'kweken' van orcs, die ook wel Uruk-hai worden genoemd. In de trilogie worden deze wezens omschreven als een kruising tussen orcs en mensen. Dit suggereert de corruptie van dit ras door Sauron.

Dubbelzinnigheid


The Rings of Power kiest ervoor om de orcs niet als uitgesproken antagonisten neer te zetten. Hoewel de orcs Eregion aanvallen, doen zij dit is om Sauron tegen te houden. In de Tweede Era staat dit ras dus nog niet aan de kant van Sauron. De orcs, ook wel bekend als de Uruk, zijn op hun eigen manier bezig met de toekomst van Midden-Aarde en willen niet dat deze door Sauron bepaald wordt. Ook is in de serie een baby orc te zien, wat suggereert dat ze samenleven op een manier die in lijn is met de rest van Midden-aarde. De aparte portrettering van de orcs put uit het originele werk van Tolkien maar geeft hier een draai aan. Er lijkt sprake te zijn van een meer psychologische invalshoek en dit beïnvloedt hun rol in de mythologie.



The Rings of Power kun je zien op Prime Video.

Lees ook
'The Rings of Power' seizoen 2 gaat misschien wel belachelijk groots van start
Showrunner Patrick McKay licht een tipje van de sluier op.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
4 verborgen Netflix series die je verrassen en meeslepen vanaf de eerste aflevering
Series / Nieuws

4 verborgen Netflix series die je verrassen en meeslepen vanaf de eerste aflevering

We hebben weer een selectie gemaakt van hooggewaardeerde, doch onderbelichte series.

Netflix biedt sinds 2013 een overvloed aan topseries in Nederland, maar tussen al die bekende titels schuilen verborgen parels die je misschien over het hoofd hebt gezien, en zeker niet mag missen. We hebben vier van deze hooggewaardeerde series voor je uitgezocht. Zijn deze titels iets voor jou?

The Rookie



TV-serie-veteraan Nathan Fillion schittert in deze actievolle misdaadserie op Netflix. Het publiek op Rotten Tomatoes ziet deze serie wel zitten. Het krijgt een waarderingscijfer van 76%.

In de meeslepende politieserie The Rookie wordt een 45-jarige man de oudste rekruut bij de politie van Los Angeles.



Exploding Kittens



Deze bizarre en vooral hilarische animatieserie krijgt van zowel pers als publiek de goedkeuring op Rotten Tomatoes, te zien aan de prima score van 83%. Stream alle afleveringen op Netflix.

Om God een lesje te leren, stuurt een hemelse directie hem in Exploding Kittens naar de aarde om als kat tussen de mensen te leven. Maar het leven wordt een ware hel wanneer het product van Satan ook opduikt.



The Stranger



Drama en mystiek voeren de boventoon in deze Britse serie op Netflix. Op Rotten Tomatoes is de serie met een score van 87% vooral bij de critici geliefd.

Wanneer een onbekende een schokkende bewering doet over zijn vrouw, gaat familieman Adam Price in The Stranger wanhopig op zoek naar de waarheid. Gaandeweg raakt hij verwikkeld in een mysterie.



Bodyguard



Deze dramaserie met Game of Thrones-ster Richard Madden kan rekenen op uitstekende cijfers. De Tomatometer laat een uitstekende score van 93% zien. Je ziet alle zes afleveringen op Netflix.

Een oorlogsveteraan helpt in Bodyguard een terreuraanslag te verijdelen en wordt aangesteld om een politica te beschermen die een voorstander was van het conflict waarin hij vocht.



Lees ook
Ontdek deze 4 verborgen en heftige actieseries op Netflix die je moet zien
Torenhoge budgetten, extravagante decors, maar het heeft tot niet veel bekendheid geleid.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe is het nu met de aanlokkelijke Jennifer, de psychiater uit 'The Sopranos'?
Series / Specials

Hoe is het nu met de aanlokkelijke Jennifer, de psychiater uit 'The Sopranos'?

Psychiater Jennifer Melfi werd in 'The Sopranos' gespeeld door Lorraine Bracco.

The Sopranos is nog steeds een van de beste series ooit gemaakt. In de serie volgen we maffiabaas Tony Soprano. Hij gaat in de serie vaak naar een psychiater, namelijk Jennifer Melfi, die gespeeld wordt door Lorraine Bracco. Hoe gaat het nu met haar?

Bracco verhuisde in 1974 van de VS naar Frankrijk, waar ze een fotomodel werd voor Jean-Paul Gaultier. Ze woonde daar ongeveer een decennium. Terwijl ze nog aan modellenwerk deed, werd Bracco benaderd door Marc Camoletti, die haar een grote rol aanbood in de verfilming van een van zijn toneelstukken, Duos sur canapé (1979).

Voor het geld


Bracco kon zich niet voorstellen dat ze actrice zou kunnen worden en weigerde aanvankelijk om in Duos sur canapé te spelen. Uiteindelijk maakte ze de film, maar vond de ervaring "saai" en haar optreden "vreselijk." Desondanks speelde ze nog ondersteunende rollen in twee andere Franse films "voor het geld."

In de jaren 80 werkte ze als dj voor Radio Luxembourg. Ze verscheen ook als de gijzelaar van Paul Guilfoyle in het eerste seizoen van de serie Crime Story, in de aflevering Hide and Go Thief. Haar zus Elizabeth speelde een serveerster in een koffieshop in de pilotaflevering van de serie en de twee zussen zouden later opnieuw in dezelfde serie verschijnen.

Doorbraak


Uiteindelijk gaf de Italiaanse regisseur en romanschrijver Lina Wertmüller Bracco een kleine rol in de film Camorra. Deze ervaring inspireerde Bracco om een carrière in het acteren na te streven. Haar grote doorbraak kwam toen ze de rol van Karen Hill kreeg in Goodfellas (1990) van Martin Scorsese.



Ze ontving een Oscar-nominatie en Golden Globe-nominatie voor haar rol in de film. Daarna volgde de ene film na de andere, zoals Switch (1991), Medicine Man (1992), Hackers (1995) en Riding in Cars with Boys (2001). Haar grootste rol zou echter in 2006 komen wanneer ze de rol van Jennifer Melfi kreeg in The Sopranos.

Jennifer Melfi


Tijdens het auditieproces voor The Sopranos wou bedenker David Chase dat Bracco auditie zou doen voor de rol van Carmela Soprano. Bracco had echter het scenario gelezen en voelde zich aangetrokken tot de rol van psychiater Jennifer Melfi, omdat ze iets anders wilde proberen en vond dat de rol van de hoogopgeleide Dr. Melfi een grotere uitdaging voor haar zou zijn. Bracco was zo overtuigd van haar vermogen en verlangen om de rol te spelen dat ze een ontmoeting regelde met Chase en hem overhaalde haar een kans te geven als Melfi.



Uiteindelijk speelde ze de rol van Dr. Melfi gedurende de zes seizoenen van The Sopranos, die liep van 1999 tot 2007. De rol leverde haar drie opeenvolgende nominaties op bij de Emmy Awards in 1999, 2000 en 2001, en bij de Golden Globe Awards in 2000, 2001 en 2002. Ze werd opnieuw genomineerd bij de Emmy Awards van 2007 voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Top Chef


In The Sopranos mocht Bracco opnieuw spelen met haar zus, die ook te zien is in de serie. Ze was toen te zien in acht afleveringen als Marie, de vrouw van Vito Spatafore. Sinds haar rol in The Sopranos is Bracco de eigenaar van Bracco Wines.



Haar wijnlijn werd gepresenteerd in de finale van seizoen 1 van Top Chef in 2006. Ze verscheen als gastjurylid voor de tweedelige finale van de serie en als speciaal jurylid in Top Chef: All-Stars, in de aflevering waarin Italiaanse keuken centraal stond. Bracco verscheen ook in een aflevering van seizoen 6 van Throwdown! with Bobby Flay, als gastjurylid voor de ravioli-wedstrijd.

Verdere carrière


Van 2010 tot 2016 speelde Bracco mee in het misdaaddrama Rizzoli & Isles als Angela Rizzoli, de moeder van hoofdpersonage Jane Rizzoli, gespeeld door Angie Harmon. Ze verscheen in alle 105 afleveringen van de serie gedurende de zeven seizoenen.



Vanaf 2016 had Bracco een terugkerende rol als Toni in de komedieserie Dice en in 2017-2018 had ze een terugkerende rol in vijf afleveringen als burgemeester Margaret Dutton in de politiedramaserie Blue Bloods. Van 2019 tot 2023 was ze te zien als de moeder van het hoofdpersonage in Jerk.

Films en toekomst


In 2022 werkte Bracco mee aan de live-actionremake van Pinocchio, waarin ze de stem van Sofia de Meeuw insprak. In 2023 speelde Bracco in Waheed AlQawasmi's debuutfilm Jacir als Meryl, een aan opioïden verslaafde buurvrouw van een Syrische vluchteling die in armoede leeft in Memphis, Tennessee. Haar emotioneel geladen optreden werd geprezen als "haar beste prestatie sinds Goodfellas."

Bekijk op instagram



Het voorlopig laatste project waarin ze verscheen is The Union, die eerder dit jaar uitkwam. En sinds deze maand kan je haar ook zien in de documentaire Wise Guy David Chase and The Sopranos. Daarnaast staan er vier films gepland waarin Bracco zal spelen: Monster Summer, die binnenkort uitkomt, Nonnas die gepland staat voor volgend jaar, en Rich Flu en The Mother, the Menacer, and Me, die nu nog in ontwikkeling zijn.

Kijken?


Wil je Bracco zien in The Sopranos? Je kan de serie bekijken op HBO Max. Je kan haar ook zien in Rizzoli & Isles, die te vinden is op Prime Video, en in haar voorlopig laatste rol in The Union, die te vinden is op Netflix. De tweedelige documentaire Wise Guy David Chase and The Sopranos kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste recensies gloednieuwe 'Monsters': groot fiasco of perfecte aanrader?
Series / Nieuws

Eerste recensies gloednieuwe 'Monsters': groot fiasco of perfecte aanrader?

Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story op Netflix krijgt gemengde recensies van critici op Rotten Tomatoes.

Er staan heel veel goede series op Netflix: van drama's tot spannende misdaadseries. Helaas is niet elke serie even goed, maar gelukkig kunnen de recensies van de beste critici op Rotten Tomatoes je hier meer informatie over geven. Wat vinden ze van de gloednieuwe Monsters?

Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story is het vervolg op de populaire The Jeffrey Dahmer Story. De serie is gemaakt door Ryan Murphy (American Horror Story) en Ian Brennan (Scream Queens).

Rotten Tomatoes


Monsters speelt zich af in 1989 en is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de moorden van José en Kitty Menéndez. Zij zijn vermoord door hun twee zoons: Lyle (Nicholas Alexander Chavez) en Erik (Cooper Koch). Zij blijven beweren dat zij hun ouders vermoord hebben, omdat ze emotioneel en seksueel misbruikt werden.

Hoewel de synopsis zeer veelbelovend klinkt, heeft de serie dit volgens de beste critici op Rotten Tomatoes niet waargemaakt. Volgens hen verdient de serie dan ook niet meer dan een magere 55% (op het moment van schrijven).

Pas echt goed in de laatste aflevering


Criticus Alan French van Sunshine State Cineplex schrijft dat de serie pas goed wordt in de laatste aflevering:

"De serie heeft moeite om het perspectief op de gebeurtenissen duidelijk te verwoorden tot aan de laatste aflevering, wat zorgt voor een houterige ervaring die een whiplash bij de kijker teweegbrengt."



Andere critici zijn echter laaiend enthousiast over de serie en vergelijken het verhaal zelfs met Shakespeare. Zo schrijft David Poland van Hot Button:

"De kern van de serie bestaat uit de duidelijke en conflicterende verschillen tussen de twee broers versus de diepe band die ze delen. Er zijn 100 kleine momenten in dit verhaal die ons daarover laten nadenken. En dat is waarom dit verhaal van Shakespeareaans niveau is."

Netflix


Ben je nieuwsgierig geworden naar Monsters? Stream de serie dan op Netflix.

Lees ook
IJzingwekkende en griezelige serie uit 2021 is nu in Nederland te zien
Chucky is terug en ontketent gruwelijke moorden in een spannende nieuwe serie.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.