search
Dit verklaart het einde van de hitserie 'The Sopranos'
Series / Nieuws

Dit verklaart het einde van de hitserie 'The Sopranos'

Het slot van 'The Sopranos' bevatte aanwijzingen waardoor de betekenis helder wordt.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De HBO-hitserie The Sopranos wordt tot op de dag van vandaag als tv-drama van de bovenste plank gezien. Zo stond de serie in de Top 100 van 2022 van Beste Series Aller Tijden. Dit was in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

Het einde was voor velen echter een raadsel. Na afloop werd druk gespeculeerd of Tony (James Gandolfini) dood was of niet. Sommigen zagen het zelfs als een mislukte grap ten koste van de trouwe kijker.

Zwart scherm


Tony heeft in een eettentje met zijn gezin afgesproken. Dit is met zijn vrouw Carmela (Edie Falco) en hun kinderen Meadow (Jamie-Lynn Sigler) en A.J. (Robert Iler). Hij zit te wachten op de rest. Telkens wanneer een klant de deur opent, rinkelt de bel aan de deur. Tony kijkt op, en de camera toont vervolgens het gezinslid dat binnenkomt.

In de laatste seconden van de serie komt Meadow richting het eettentje gewandeld. Vervolgens gaat de bel, en we zien Tony opkijken. Plotseling wordt echter het scherm zwart.

Cameravoering


Voor de fans was dit einde wel het allerlaatste wat ze verwacht hadden. Hadden de makers zich er maar van af gemaakt? Niets is minder waar.

De cameravoering is zodanig dat je de gehele ruimte ziet, inclusief hoe Tony gepositioneerd is. Normaal gesproken film je personages niet vanaf meerdere kanten. Dit kan de kijkers immers verwarren. Middels deze keuze kun je echter wel inschatten vanuit welke hoek het gevaar dreigt.

In het volle zicht verborgen


Verder ziet de kijker alle aanwezige klanten in het eettentje. Dit is inclusief de huurmoordenaar, je kunt letterlijk volgen hoe hij zich door de ruimte beweegt. De aanwijziging is hier dat hij de enige klant is die meerdere malen in beeld komt.

Showrunner bevestigt


David Chase, de showrunner van The Sopranos, bevestigde jaren later pas dat Tony inderdaad dood is. Dit was in een podcast van The Hollywood Reporter in 2021. Daarvoor had Chase stelselmatig geweigerd om deze vraag te beantwoorden.

Niet verbazingwekkend


The Sopranos was bijzonder doordat deze relatief weinig plot had, en de nadruk legde op de ontwikkeling van het personage. Op een bepaald moment beseft de kijker hoe beperkt Tony nu eenmaal is.

Ook als hij niet in het eettentje aan zijn einde was gekomen, dan had zijn toekomst er grimmig uitgezien. Gezien zijn levensstijl was het zwarte scherm vroeg of laat te verwachten geweest.

Je kunt The Sopranos volledig bekijken op HBO Max.

Hieronder zie je de eindscène van The Sopranos:




Aanbevolen artikelen