search
Recap 'True Detective': Down Will Come
Recensie

Recap 'True Detective': Down Will Come

Een prima aflevering!

Vorige week was er vermoedelijk een korte confrontatie tussen Ray Velcoro (Colin Farrell), Ani (Rachel McAdams) en de moordenaar. Maar pakken deden ze 'm niet en dat doen ze vermoedelijk ook niet in deze vierde aflevering van het tweede seizoen van HBO's True Detective. Deze week zien we in de serie van Nic Pizzolatto vooral hoe Frank Semyon (Vince Vaughn) probeert oude schulden te innen, om een nieuwe schuld te betalen, in de aflevering Down Will Come.

Tot nu toe zagen we vooral opzet voor wat nog altijd niet ingelost is. Ani, Ray en Paul (Taylor Kitsch) proberen allerlei sporen te volgen om de moord op Ben Caspare op te lossen. Daarbij komen ze terecht bij de corrupte burgermeester van het kleine stadje Vinci en bij allerhande prostituees. Seks, drank en drugs blijven thema's die belangrijk zijn in deze HBO-serie.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Western Book of the Dead
Lees hier de recap van aflevering 2, Night Finds You
Lees hier de recap van aflevering 3, Maybe Tomorrow
Lees hier de recap van aflevering 5, Other Lives
Lees hier de recap van aflevering 6, Church in Ruins
Lees hier de recap van aflevering 7, Black Maps and Motel Rooms
Lees hier de recap van aflevering 8, Omega Station


Deze aflevering kenmerkt zich ten dele door herhaling. We zien Frank op drie verschillende momenten schulden innen bij oud-partners, van de tijd dat hij nog misdaadbaas was. Erg interessant zijn die scènes niet, vooral door de opzet ervan. Iedere keer spreekt Frank en twijfelende partner, die eigenlijk geen zin heeft in de samenwerking. Maar omdat 'ie een schuld heeft bij Frank, gaat die persoon dan toch akkoord. Het moge in elk geval duidelijk zijn dat het personage van Vince Vaughn dan wel goed wil worden, maar dat niet kan. Verder wil Frank ene Ledo hebben, die de moordenaar zou kunnen zijn. Hij stuurt zijn mensen erop af.

Verder zien we het onderzoek van Ani en Ray langzaam voortgaan. De twee ondervragen de dochter van Vinci's burgermeester, om te weten te komen wie in huis vaak gebeld werd door Caspare. Een antwoord heeft ze niet, maar wel een omineuze boodschap: "Mijn vader is een erg slecht mens," zegt ze, waarna ze weggaat. De twee blijven ermee zitten en proberen nog wat draadjes op te pakken. Eén daarvan leidt naar Ani's vader, die door zijn cultus goede connecties heeft in de stad. Zo krijgt ze te horen dat Caspare wel eens langskwam en ook iets over de loge van Chessani. Interessant is het vooral als de twee naar het gebied Fresno gaan, waar mensen niet meer mogen komen omdat de grond vergiftigd is (wat te maken heeft met mijnbouw in het gebied). Daar komt bij dat Caspare daar wel vaak kwam…

Dat lijntje wordt overigens niet verder uitgewerkt, want in plaats daarvan volgen we ook Paul Woodrugh. De beste man, die de vorige aflevering homoseksuele neigingen bleek te hebben, is zijn motor kwijt na een ruwe avond met een andere kerel die hij in een bar heeft leren kennen. Daarnaast wordt Paul flink lastiggevallen door de pers, wat maakt dat hij niet meer in zijn hotel kan blijven. Komt nog eens bij dat zijn vriendin zwanger is en daarmee is de dag voor Paul vrij lastig.

De beste man Ledo is erg gewild. De Mexicaan is ook een doelwit voor de politie, die een grootste inval plannen. Met getrokken pistolen gaat iedereen erop af, maar wordt meteen met een mitrailleur beschoten. De boel is moeilijk en met heel veel doden en een flinke ontploffing als gevolg, weet de politie te winnen. Dat niet zonder doden, maar goed, onze hoofdpersonen zijn er toch nog.

Deze aflevering laat de stijl van Pizzolatto perfect zien. Er is veel gepraat en een grote focus op de individuele verhalen van personages. Zo spreekt Ani een tijdje met haar zus, over haar moeder (die overleed toen Ani 12 was) en dat ze er meer had moeten zijn voor haar. Het is een intens gesprek dat zich focust op de levens van de personages. En dat soort zaken gebeuren veel meer dit seizoen, wat maakt dat de serie eigenlijk niet eens zoveel draait om het moordonderzoek, als wel de mensen die het onderzoek doen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen