search
Recap 'True Detective': Night Finds You
Recensie

Recap 'True Detective': Night Finds You

Compleet met zeer schokkende cliffhanger.

Vorige week was er de eerste aflevering van het tweede seizoen van True Detective. De compleet andere sfeer overviel ons toen een beetje, dus het is de vraag of scenarist Nic Pizzolatto met deze tweede aflevering, Night Finds You, het niveau van het eerste seizoen toch weer kan benaderen.

In de vorige aflevering kregen we een korte introductie in elk van de hoofdpersonen. Zo was er de alcoholistische en gescheiden vader Ray Velcoro (Colin Farrell), die nogal corrupt bleek te zijn. Hij verkeerde compleet in de zak van maffiabaas Frank Semyon (Vince Vaughn), die probeert schoon schip te maken door zich in te kopen in een transportzaak. En dan hebben we nog detective Ani Bezzerides (Rachael McAdams) en motoragent Paul Woodrugh (Taylor Kitsch). Laatstgenoemde vindt het lichaam van ene Caspar, die op gruwelijke wijze verminkt blijkt te zijn. Samen moeten ze de moordenaar zien te vinden.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Western Book of the Dead
Lees hier de recap van aflevering 3, Maybe Tomorrow
Lees hier de recap van aflevering 4, Down Will Come
Lees hier de recap van aflevering 5, Other Lives
Lees hier de recap van aflevering 6, Church in Ruins
Lees hier de recap van aflevering 7, Black Maps and Motel Rooms
Lees hier de recap van aflevering 8, Omega Station


Centraal staat ditmaal de opzet van het politieonderzoek. We krijgen vooral veel te weten over het bijzondere leven van de schijnbaar steenrijke Casper. Die bleek, zoals we de vorige keer eigenlijk ook al zagen, geobsedeerd met seks. Hij ging daarom naar prostituees en schaamde zich daarvoor en dan bovenal voor zijn neigingen met te jonge dames om te gaan. Daarom was hij in behandeling bij een psychiater. Het samenspel van Ray en Ani, als zij samen bij die psychiater zijn, is geinig om te bekijken. Ani probeert hem diplomatiek over te halen tot het onthullen van Caspers geheimen, Ray lokt hem juist uit. Ze leren daardoor de naam van een dame waar Casper graag heen ging en die kan wel eens een eerste aanwijzing geven voor wie er achter de moord zit.

Paul Woodrugh doet zijn eigen onderzoek, specifiek naar de bankzaken van Casper. Die blijken niet fris te zijn en bieden een mogelijke opening naar meer. Vinci is namelijk het toonbeeld van corruptie, een stad waar inwoners weggejaagd werden in ruil voor industrie. De stad is met zijn 95 inwoners de grootste vervuiler van de staat. Niet gek dus, dat corruptie daar troef lijkt te zijn. Die corruptie is ver doorgedrongen, dat was al duidelijk in het feit dat Ray in de zak van Frank Semyon verkeerde.

Laatstgenoemde is ontzettend nerveus. Niet alleen had Casper ál zijn geld, maar ook heeft hij het gevoel dat de moord op Casper slechts de eerste in een hele reeks is. Hijzelf, die een duister verleden heeft als maffioso, zou één van de beoogde slachtoffers zijn. Geen wonder dus dat het Semyon lijkt te zijn, die het hardste onderzoek doet. Hij vindt het adres waar Casper zijn dames mee naartoe nam en stuurt Velcoro daarheen.

Ray loopt het huis binnen en de scène wordt plotseling enorm duister. Daar draait muziek, die een wat onheilspellende kwaliteit aan het geheel geeft. We zien verder de dierenmaskers uit de vorige aflevering weer, toen Caspers verminkte lichaam rondgereden werd. Het duidt allemaal op een heldere symboliek; waarschijnlijk is de moordenaar één van de jonge dames waar Casper voor viel, of heeft die daar direct mee te maken. Maar dat doet er voor Ray niet toe, want hij wordt met een shotgun beschoten.

Vervolgens krijgt de beste man nog een lading kogels in zijn buik, waarmee zijn lot bezegeld lijkt. Maar is het dat echt? De aflevering eindigt in elk geval meteen cliffhanger, waarbij de vraag enigszins open staat of Ray nog leeft of niet. We vermoeden van niet, maar het zou goed kunnen van wel. Hij wist immers veel van de corruptie die in Vinci heerste en zijn samenspel met Ani was interessant om te volgen. We hoopten dan ook dat hij de spil in het onderzoek zou blijken, iets wat misschien zelfs past binnen een zoektocht naar vergiffenis, waar hij op moest gaan om zijn zoontje terug te krijgen. Volgende week weten we uiteraard meer…
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen