search
Recap 'True Detective' - Omega Station
Recensie

Recap 'True Detective' - Omega Station

Een waardige finale, met een moeilijk einde.

We zijn er: de seizoensfinale van HBO's True Detective. De grote vraag is natuurlijk hoe het allemaal af loopt en of HBO-baas Michael Lombardo gelijk had toen hij laatst vertelde dat het een prachtige finale was. Een derde seizoen is verder nog niet aangekondigd, ondanks eveneens bemoedigende woorden van Lombardo daarover.

Vorige week eindigde met iedereen in grote problemen. Frank werd aan de kant geschoven door de Russen, Ani gezocht voor de moord die ze pleegde tijdens het seksfeest en Ray voor de moord op de openbaar aanklager Davis. Paul had het grootste probleem van iedereen; werd gechanteerd met zijn homoseksualiteit. Het moment dat hij zijn chanteurs tegemoet trad liep nogal fout af. Hij kreeg een kogel door zijn hoofd.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Western Book of the Dead
Lees hier de recap van aflevering 2, Night Finds You
Lees hier de recap van aflevering 3, Maybe Tomorrow
Lees hier de recap van aflevering 4, Down Will Come
Lees hier de recap van aflevering 5, Other Lives
Lees hier de recap van aflevering 6, Church in Ruins
Lees hier de recap van aflevering 7, Black Maps and Motel Rooms


Toch gaat deze week daar niet mee van start. Omega Station bouwt eerst de band van Ani en Ray verder op. Ze vertellen elkaar hun verhalen, Ani die van haar verdwijning en Ray die van de onschuldige man die hij doodde voor de verkrachting van zijn vrouw. Daarna pas krijgen de twee te horen dat Paul dood is. Direct daarna realiseert Ray zich iets wat hij al drie afleveringen geleden had kunnen realiseren: de fotograaf op de filmset, Lenny Tyler, is de vermiste zoon van de diamantenhandelaren. Ze sporen hem via de vakbond op en gaan naar zijn huis.

Lenny blijkt niet daar te zijn. Wel is zijn zus aanwezig, Erica. Zij vertelt dat ze Caspare vermoord hadden, maar dat het nooit de intentie was. Althans, niet van haar. Zij wilde gewoon de diamanten terug, maar Lenny sloeg door met zuur en maakte Caspare dood. Dat hij hem op een bankje neerzette aan de kust, was voor de lol, vertelt ze. Lenny blijkt verder met Holloway afgesproken te hebben op het treinstation, waarop Ray er naar toe snelt. Ani brengt Erica verder in veiligheid.

De boel gaat flink mis op het treinstation, tijdens de ruil van de harde schijf en vastgoedpapieren. Lenny steekt Holloway neer, maar wordt zelf vervolgens dood geschoten. In alle consternatie die daarop volgt weten Ani en Ray te ontsnappen, waarop ze naar de enige veilige plek die Ray kent toegaan: het café van Felicia. Daar blijkt ook Frank te zijn, die zijn vrouw naar Venezuela heeft gestuurd. Als Ray hem helpt bij een overval op Osip, zal Frank ervoor zorgen dat ze allemaal daar komen.

Het eindspel kan dus beginnen en dat gaat van start met een overval van Frank en Ray op het verafgelegen huisje van Osip. De twee schieten koudbloedig iedereen daar dood en gaan er met een flinke stapel geld vandoor. Frank moet daarna nog zijn valse papieren regelen en de diamanten kopen van de Joodse handelaar. Dat lukt, maar onderweg terug naar Felicia wordt hij ingesloten door de Mexicanen, die hem naar de woestijn brengen.

Ray besluit verder nog zijn zoontje één keer te zien, voordat hij naar Venezuela vlucht. Dat is een grote fout, want er wordt een zender onder zijn auto geplant en hij realiseert zich op dat moment dat de boel hopeloos is. In vervolgens een prachtig gefilmde, maar nogal lange scène, zien we drie scènes door elkaar. Frank die in de woestijn neergestoken wordt en na een lange wandeling dood neervalt. Ray die in een schietpartij met corrupte agenten om het leven komt. En een huilende Ani die op de boot naar Venezuela stapt.

Eindigt de boel dan hopeloos? Nee. Ani geeft in een epiloog het materiaal aan een journalist van de Times, waarmee de corruptie alsnog blootgelegd kan worden. Maar de boodschap is helder: corruptie zal blijven bestaan, wat we ook doen. Daarmee komt er een ietwat hopeloos einde aan dit tweede seizoen, dat op veel manieren verbleekt bij het eerste. Hoe interessant de moord op Caspare ook was, en hoe spannend de diepgewortelde corruptie ook had kunnen zijn, helemaal voldoen aan de gecreëerde verwachtingen deed dit seizoen niet.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen