search
Recap 'True Detective': Church in Ruins
Recensie

Recap 'True Detective': Church in Ruins

Vlotte aflevering met een zeer sterke finale.

Vorige week was een ietwat opmerkelijke aflevering van HBO's True Detective. In plaats van een zuivere voortzetting van het verhaal, werden de schaakstukken opnieuw door elkaar gegooid en op een andere manier op het bord geplaatst. Vervolgens duurde het de hele aflevering voordat het moordonderzoek weer echt verder kon gaan.

Ditmaal op een andere manier. De drie agenten, Ray, Ani en Paul werken nu aan de zaak van Caspare voor de Amerikaanse officier van justitie. Zodoende hebben ze hun handen vrij om het onderzoek groter op te zetten. Tegelijk komt Frank steeds dichter bij een oplossing. Maar die laatste werd aan het einde van de vorige aflevering plotseling bezocht door Ray, die te horen had gekregen dat hij de verkeerde man vermoord had voor de verkrachting van zijn vrouw. Church in Ruins zet het verhaal direct daar voort.

Lees hier de recap van aflevering 1, The Western Book of the Dead
Lees hier de recap van aflevering 2, Night Finds You
Lees hier de recap van aflevering 3, Maybe Tomorrow
Lees hier de recap van aflevering 4, Down Will Come
Lees hier de recap van aflevering 5, Other Lives
Lees hier de recap van aflevering 7, Black Maps and Motel Rooms
Lees hier de recap van aflevering 8, Omega Station


We beginnen namelijk met die ontmoeting van Frank en Ray. Frank stelt dat hij nooit geweten had dat hij de verkeerde man aangewezen had als verkrachter. Hij had de naam via via gekregen en wil Ray wel helpen om die man te vinden. In ruil voor hulp bij het vinden van de harde schijf. Dus zo staat Ray alweer bij de maffiaman in de schuld. Niet handig natuurlijk, als hij zijn leven probeert te beteren. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit, want na een dagje met zijn zoon (en een erg oplettende dame van de jeugdzorg) belt hij in alle staten (compleet onder invloed van drugs en dronken) zijn ex-vrouw op. Ray stelt haar een deal voor: zij krijgt de voogdij, als hij maar de vader mag blijven. Zijn ex-vrouw gaat daar twijfelend mee akkoord. Dus zo verliest Ray de voogdij over zijn zoontje, mits hij woord houdt uiteraard.

Verder doet Paul deze aflevering nog onderzoek naar de gestolen diamanten. Hij komt erachter dat die in 1992 tijdens rellen gestolen werden en dat de twee kinderen van het juwelierskoppel getuige was. Het echtpaar werd gedood en de kinderen konden alleen zeggen dat mannen met maskers de juwelen gestolen hadden. Vermoedelijk ligt hier een latere aanwijzing.

Dan is er nog Frank die vrolijk verder gaat met zijn redelijk efficiënte onderzoek. Crux is nu de dame Irina Ruffo, die de spullen van Caspare verkocht had en zo leidde tot de schietpartij van twee afleveringen terug. Zij moet gevonden worden en het niet heel moeilijk voor Frank om erachter te komen waar ze is. Dat doet hij via de Mexicanen, die in ruil voor enkele avonden gratis drugs mogen dealen in zijn clubs, een telefoongesprek én een ontmoeting regelen.

Tijdens dat telefoongesprek vertelt Irina dat ze de spullen kreeg van een politieagent. Die betaalde haar om het spul te verkopen. Een face-to-face ontmoeting met Frank, die haar de agent wil laten identificeren, wil ze wel. Maar eenmaal daar blijkt haar keel doorgesneden te zijn door de Mexicanen, omdat de dame volgens hen samenwerkte met de politie.

Deze aflevering van True Detective kent verder nog een grote slotscène waarbij Ani eindelijk infiltreert bij een van de seksfeesten. In een groot landhuis met veel rijke mannen en XTC slikkende dames, wordt dat feest gehouden en Paul en Ray staan buiten om haar te helpen indien nodig. Ondertussen steelt Paul vrolijk nog wat contracten die ergens in een la in het landhuis liggen en gaan over de gronddeals (waarmee de diepere corruptie van Vinci verder aangetoond kan worden). Ani zelf houdt het niet lang vol bij het Eyes Wide Shut achtige orgie-feest en vlucht samen met het vermiste meisje van een paar afleveringen terug.

Church in Ruins is misschien wel de beste aflevering van dit seizoen tot nu toe. Het tempo dat we de eerste afleveringen misten is volledig terug en het onderzoek vlot ineens ook lekker. Verder was de laatste scène in het landhuis natuurlijk prachtig gemaakt en een sterk staaltje filmmaken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen