search
Recap 'True Detective': The Western Book of the Dead
Recensie

Recap 'True Detective': The Western Book of the Dead

Houdt de serie van Nic Pizzolatto zich staande na de grote hype voor dit tweede seizoen?

Vorig jaar wist HBO indruk te maken met zijn nieuwe serie True Detective. Het dialoog was vaak filosofisch van insteek en dat paste goed bij het donkere sfeertje dat scenarist Nic Pizzolatto creëerde. En dan was er nog het sterke spel van hoofdrolspelers Matthew McConaughey en Woody Harrelson. Geen wonder dus dat HBO een tweede seizoen bestelde, dat vandaag in première ging. De komende weken hebben we elke maandag een recap van de nieuwste aflevering van de serie, met vandaag The Western Book of the Dead.

Lees hier de recap van aflevering 2, Night Finds You
Lees hier de recap van aflevering 3, Maybe Tomorrow
Lees hier de recap van aflevering 4, Down Will Come
Lees hier de recap van aflevering 5, Other Lives
Lees hier de recap van aflevering 6, Church in Ruins
Lees hier de recap van aflevering 7, Black Maps and Motel Rooms
Lees hier de recap van aflevering 8, Omega Station


Waar het vorige seizoen van True Detective van start ging met de vondst van een lichaam, is dat nu anders. Eerst laat Pizzolatto ons zien hoe moeilijk de levens van de vier hoofdpersonen wel niet zijn. We ontmoeten eerst Ray Velcoro (Colin Farrell), een alcoholistische vader en politieagent van het kleine stadje Vinci, die gescheiden is van zijn vrouw. De voogdij over zijn zoontje, dat geboren werd nadat zijn vrouw verkracht was, ligt bij haar, maar vandaag mag hij hem naar school brengen. Het jonge kind wordt gepest en dat merkt Velcoro. Hij is overigens niet bepaald vriendelijk tegen zijn zoon en oogt dronken.

Daarna ontmoeten we de gangster die op het rechte pad probeert te komen, Frank Semyon (Vince Vaughn). Semyons advocaat helpt Velcoro bij het krijgen van meer voogdijrechten, in ruil waarvoor Velcoro wat vuile klusjes opknapt. Daar komt nog eens bij dat Semyon Velcoro ooit aan de naam van de man die zijn vrouw verkrachtte hielp. Duidelijk is dat hij flink corrupt is, want hij krijgt de opdracht een kritische journalist in elkaar te slaan en zijn onderzoeksmateriaal te stelen. Verder heeft Semyon via zijn zakenpartner Ben Caspar een manier gevonden om een legaal imperium op te bouwen. Dat zou via een project van de California Central Rail Corridor zijn. Er is echter één probleempje: Caspar wordt vermist.

Naast Semyon en Velcoro zijn er nog twee andere hoofdpersonen. Het betreft Detective Ani Bezzerides (Rachel McAdams) en de onlangs geschorste motoragent Paul Woodrugh (Taylor Kitsch). Ook zij hebben de nodige problemen. Ani heeft een vader die de baas is van een cult en haar zus zit in de porno-industrie. En Woodrugh is niet alleen net geschorst wegens vermeende seksuele intimidatie van een burger, maar heeft ook een moeilijk verleden gezien de grote brandwond op zijn schouder. Hij vindt tijdens een motorrit het verminkte lichaam van de vermiste Salman vindt.

Omdat Salman inwoner van Vinci is (en het lichaam in Ventura gevonden wordt), worden Ani en Ray ook bij de zaak gehaald. Drie agenten, elk met hun eigen problemen, die elkaar nog niet kenden, moeten de moord zien op te lossen. Mocht je nu denken: als dat maar goed gaat, dan zit je waarschijnlijk juist. Gezien de grote verscheidenheid in karakters, zullen er waarschijnlijk snel onderlinge problemen ontstaan.

De vraag is echter of Pizzolatto het succes van het eerste seizoen weet te herhalen. Het is nog wat vroeg om daar al over te oordelen, maar we kunnen wel al zeggen dat de boel in elk geval totaal anders is. Weg zijn de filosofische monologen van Rust Cohle. In plaats daarvan mag Colin Farrell de pestkop van zijn zoon aanpakken door zijn pa in elkaar te slaan. Waarop hij zegt: "Als je hem ooit nog pest, neuk ik je vader in z'n kont met het onthoofde lijk van je moeder." Subtiliteit hoeven we in elk geval niet te verwachten dit seizoen.

Storen doet dat overigens niet, mede door het sterke spel van Farrell en Vince Vaughn. Vooral die laatste is sterk; hij staat vooral bekend als komedieacteur, die nu dan eens een zeer serieuze rol speelt. In de eerste aflevering is dat met overtuiging. En verder zit de sfeer er ook meteen lekker in dit seizoen, met veel shots van transportnetwerken van Californië, met op de achtergrond wat onrustige muziek. Een echte punch ontbreek aan het begin van de aflevering, maar als je even doorzet, zie je vanzelf hoe interessant het kan worden. Het valt verder te hopen dat er snel wegbewogen wordt van de clichés die nu geschetst zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen