Hoe 'Buffy the Vampire Slayer' ons al vroeg voorbereidde op de meest schokkende dood in de serie

De dood van Buffy's moeder kwam als een grote schok, maar er werd misschien al wel eerder naar gehint.

Nina Beerendonk, 24-09-2023 15:02

De dood is geen onaangeraakt onderwerp in Buffy the Vampire Slayer. Toch was er één dood die de kijkers het meest shockeerde. En daar werd eigenlijk al in een eerder seizoen naar gehint.
Van Jenny Calendar (Robia Scott) tot Tara Maclay (Amber Benson): een paar van van Buffy's belangrijkste centrale personages werden gedood tijdens de zeven seizoenen van de serie. Maar het verlies van Buffy's moeder, Joyce Summers (Kristine Sutherland), zette de wereld van de titulaire Slayer toch wel het meest op zijn kop, vooral omdat haar dood zo'n schok was voor zowel Buffy als het publiek.

Heeft Dawn Joyce vermoord?

In seizoen 5 voegt Dawn Summers (Michelle Trachtenberg) zich plotseling bij Buffy's familie. Hoewel Dawn eigenlijk een mystieke, levende energie is die bekendstaat als de Key, neemt ze de vorm aan van een tienermeisje - en Buffy's jongere zus. In feite hangt het bestaan van Dawn af van de valse herinneringen die zijn geïmplanteerd in Buffy, de Scooby Gang, en Dawns vermeende moeder, Joyce.

Er gaat een hardnekkige Buffy-theorie rond dat het bestaan van Dawn Joyce heeft gedood, die aan een plotseling hersenaneurysma sterft in seizoen 5. De dood van Joyce (en de oorzaak ervan) werd echter al lang voordat de tweede Summers-dochter in beeld kwam voorspeld.

Donkere humor

Een gevat moment in Buffy the Vampire Slayer seizoen 4 verwijst al een heel seizoen voordat het gebeurt naar de dood van Joyce. Buffy noemt hierbij toevallig naar de uiteindelijke doodsoorzaak van haar moeder. In de première van seizoen 4 van Buffy, 'The Freshman', koopt Buffy de lange lijst met dure boeken die ze nodig heeft voor haar lessen in het eerste semester."Ik kan niet wachten tot mama de rekening voor deze boeken krijgt", grapt Buffy. "Ik hoop dat het een grappig aneurysma zal zijn". Zonder het uiteindelijke lot van Joyce te kennen, lijkt de grap overeen te komen met de donkere humor van de serie, vooral omdat Joyce Summers in dit seizoen in goede gezondheid lijkt te verkeren.

Belangrijke aflevering

De dood van Joyce raakte kijkers diep en blijft een van de meest belangrijke afleveringen van de serie, al is het maar om te benadrukken dat er engere dingen zijn in het leven dan monsters. Bekijk Buffy the Vampire Slayer op Disney+.
Lees meer over: Buffy the Vampire Slayer, Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Disney, Disney Plus

Populair nieuws

Laatste serienieuws

4 internationaal bekroonde series op NPO Plus

4 internationaal bekroonde series op NPO Plus

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader