search
Deze authentieke en hilarische comedy serie heb je waarschijnlijk nog niet gezien

Deze authentieke en hilarische comedy serie heb je waarschijnlijk nog niet gezien

Humor is een krachtig wapen tegen de politieke verdeeldheid van Noord-Ierland de jaren '90

Daan Kusen
Een van de meest hilarische series van de afgelopen tijd is ongetwijfeld Derry Girls.

De serie speelt zich af in Ierland in de jaren '90, in de onrustige tijd waarin Noord-Ierland onafhankelijk wil worden van Engeland, ook wel de 'Troubles' genoemd.

IJzersterke cast


Wat de serie zo goed maakt, naast de wat duistere historische context, is de cast. De serie volgt een groep vriendinnen (en James), die opgroeien in een politiek onrustige tijd in het stadje Derry. Of Londonderry, zoals de Engelsen het noemen.

Saoirse-Monica Jackson speelt Erin Quinn. Grappig weetje: de actrice is in 1993 in Derry geboren. Naast Jackson zijn Louise Harland als Orla McCool, Jamie-Lee O'Donnell als Michelle Mallon, Dylan Llwellyn als James en Bridgerton-ster Nicola Coughlan als Claire Devlin te zien.

Humor als wapen


De kracht van Derry Girls zit in de humor. Die wordt als een wapen tegen de sombere en drukkende politieke situatie ingezet.Door de humor worden moeilijke situaties op een luchtiger wijze gepresenteerd waardoor je, naast het lachen, ook kunt nadenken. Maar vooral gaat de serie over de veerkracht van mensen in Noord-Ierland tijdens de 'Troubles'.

Autobiografisch


Derry Girls, gecreëerd door Lisa McGee en deels gebaseerd op haar jeugd. Toch zijn de verhaallijnen grotendeels fictief. De serie verscheen voor het eerst in 2018 op het Britse Channel 4, maar vond al snel zijn weg naar Netflix, waar in 2022 het derde en laatste seizoen verscheen.Derry Girls telt drie seizoenen en is in zijn geheel hier te bekijken.


Aanbevolen artikelen