Recap: 'Better Call Saul' aflevering 10 - Marco

Recap Better Call Saul aflevering 10 - Marco

Slippin' Jimmy is terug. Helemaal.

Jim Pedd, 08-04-2015 11:57

Wat vooraf ging
We zijn alweer toe aan de tiende en laatste aflevering van het eerste seizoen van AMC-serie Better Call Saul. Jimmy McGill (Bob Odenkirk) bleek een weinig succesvolle advocaat te zijn, die eigenlijk vooral neigt naar het slechte. Zijn broer Chuck (Michael McKean) is voor hem de grootste drijfveer om op het rechte pad te blijven. Maar als Jimmy een grote zaak tegen komt, blijkt Chuck nooit vertrouwen in hem gehad te hebben.

Lees hier onze recap van aflevering 3, Nacho
Lees hier onze recap van aflevering 4, Hero
Lees hier onze recap van aflevering 5, Alpine Shepherd Boy
Lees hier onze recap van aflevering 6, Five-O
Lees hier onze recap van aflevering 7, Bingo
Lees hier onze recap van aflevering 8, RICO
Lees hier onze recap van aflevering 9, PimentoAFLEVERING 10: Marco

De laatste aflevering van dit seizoen laat zien hoe Jimmy afscheid neemt van zijn goede vriend Marco (Mel Rodriguez). In een eerdere aflevering zagen we hoe de twee samen mensen oplichtten via een Rolex-truc. Maar Jimmy vertelt Marco nu op het rechte pad te zijn en te proberen advocaat te worden. Marco lacht daar vooral om en vindt het maar een raar idee, het past namelijk niet bij Jimmy.

Toch is het Jimmy gelukt en staat hij nu voor een grote zaak tegen het bejaardentehuis Sandpiper Crossing. Jimmy meldt zich bij Howard Hamlin (Patrick Fabian) en draagt de zaak over. Hij biedt tevens zijn excuses aan voor alle beledigingen die hij ooit geuit heeft, gezien het feit dat het Chuck was en niet Howard, die Jimmy niet wilde aannemen. Naast zijn excuses, geeft Jimmy een flinke lijst met dingen die hij altijd voor Chuck gedaan heeft. Een assistent neemt dat werk van hem over.

Als Jimmy vervolgens richting een spelletje Bingo presenteert, draait hij door. Hij denkt alleen maar aan verraad en wat Chuck hem aangedaan heeft en houdt vervolgens een prachtig monoloog over hoe slecht het gaat. De momenten laten zien hoe sterk Bob Odenkirk kan acteren en dat hij eigenlijk veel meer is dan een komedie-acteur. Na zijn breakdown begeeft Jimmy zich terug richting zijn stamkroeg, waar hij als Slippin' Jimmy kwam. Daar treft hij niemand minder dan Marco aan en de twee beginnen meteen iemand op te lichten.

Het werkt en Jimmy en Marco krijgen de smaak flink te pakken. Jimmy blijft een weekje slapen en de twee lichten gedurende die tijd een hele reeks mensen op. Het grappigste moment is als we zien hoe Jimmy 's ochtends wakker wordt en ruzie heeft met een meisje. Zij is kwaad op hem, want hij is helemaal geen Kevin Costner. De ruzie is voor Jimmy een mooi moment om te besluiten terug te gaan richting Albuquerque. Voordat het zover is, vraagt Marco hem nog één laatste keer het Rolex-trucje uit te halen. Jimmy gaat akkoord, maar Marco krijgt tijdens het spel een hartaanval en overlijdt.

Voor de kerk waar de plechtigheid plaatsvindt, krijgt Jimmy een telefoontje van Kim (Rhea Seehorn). Zij vertelt hem dat de zaak tegen Sandpiper zo groot is, dat Hamlin de hulp heeft ingeroepen van het kantoor Davis & Main in Santa Fe, die Jimmy een partnerschap willen aanbieden. Genoeg reden voor Jimmy om zich terug te haasten, maar als hij via Mike (Jonathan Banks) naar de parkeerplaats rijdt, realiseert hij zich iets. De twee hadden anderhalf miljoen dollar kunnen verdelen, als ze niet "het goede" gedaan hadden. Dat was gemakkelijk geld verdienen. En dus besluit Jimmy nooit meer zoiets te doen en altijd te zullen gaan voor het makkelijke geld. Geen partnerschap dus en daarmee is Slippin' Jimmy terug.

Het was een mooi eerste seizoen van Better Call Saul. Op overtuigende wijze wordt het beeld geschetst van een man die wel probeert op het rechte pad te blijven, maar die toch beter is in het oplichten van mensen. Niemand minder dan broer Chuck is degene die Jimmy een laatste duw geeft. Komend seizoen, dat in de loop van 2016 van start moet gaan, zal hoogstwaarschijnlijk getoond worden hoe Jimmy langzaam verandert in Saul Goodman. Maar daarop moeten we dus nog even wachten.Nog wat citaten:

"Sorry I called you a pigfucker."
"Joey, call the cops. This guy tried to rip me off."
"Hey. You are not Kevin Costner."


Lees meer over: better call saul, recensie, recap, seizoen 1, netflix, amc, marco, aflevering 10, finale, jimmy mcgill, bob odenkirk, vince gilligan, raymond cruz, michael mando, rhea seehorn, michael mckean, jonathan banks, mel rodriguez, patrick fabian

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Deze 2 gave series verrijken deze week NPO Plus

Deze 2 gave series verrijken deze week NPO Plus

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in