Recap: 'Better Call Saul' aflevering 4 - Hero

Recap: Better Call Saul aflevering 4 - Hero

Het was weer een schitterende aflevering.

Jim Pedd, 25-02-2015 12:24

Wat vooraf ging
We zijn alweer toe aan de vierde aflevering van AMC-serie Better Call Saul. Tot nu toe hebben we gezien hoe Jimmy McGill (Bob Odenkirk) niet heel succesvol is als advocaat. Maar hij komt in contact met de familie Kettleman, die anderhalf miljoen dollar gestolen heeft en met criminelen die het op hun geld voorzien hebben. Aan het einde van de derde aflevering, Nacho, zien we hoe Jimmy de Kettlemans opspoort.

Lees hier onze recap van aflevering 3, Nacho
Lees hier onze recap van aflevering 4, Hero
Lees hier onze recap van aflevering 5, Alpine Shepherd Boy
Lees hier onze recap van aflevering 6, Five-O
Lees hier onze recap van aflevering 7, Bingo
Lees hier onze recap van aflevering 8, RICO
Lees hier onze recap van aflevering 9, Pimento
Lees hier onze recap van aflevering 10, Marco


AFLEVERING 4: Hero

Waar de vorige aflevering vooral een verhaalgedreven aflevering was, is Hero duidelijk een karakterstudie. In de intro, die zich net als de vorige keer in het verleden afspeelt, zien we hoe Jimmy aan zijn alternatieve naam komt, Saul Goodman. Hij zegt tegen een man die hij bedriegt; "'s all good man".

Het laat ook weer zien dat Jimmy eigenlijk al heel lang hetzelfde is. Ook daarna zien we namelijk een man die gemakkelijker gedijt in een omgeving van bedrog. Als Jimmy de Kettlemans confronteert met de grote zak geld die ze hebben liggen, volgt een uitgebreid gesprek. Het eindigt ermee dat Saul een hele stapel geld van ze krijgt, als 'honorarium'.

Daarna volgt vooral weer een uitgebreide schets van een man van bedrog. We zien allereerst hoe Jimmy Nacho (Michael Mando) te spreken krijgt, direct na diens vrijlating. In eerste instantie verdenkt Nacho Jimmy ervan hem verlinkt te hebben, maar Jimmy weet het zo te draaien dat, wie hem ook verraden heeft, erger voorkomen heeft en daarom eigenlijk een goedhartige Samaritaan is.

Jimmy gaat vervolgens aan de slag met de stapel geld die hij gekregen heeft. Hij koopt een pak dat precies hetzelfde is als dat van Howard Hamlin (Patrick Fabian) (en laat zijn oog vallen op het pak dat hij in Breaking Bad altijd draagt). Dan koopt hij een gigantisch billboard langs de snelweg, dat heel toevallig bijna precies hetzelfde is als dat van Hamlin.

Een ruzie volgt en Jimmy moet van de rechter het billboard weghalen. Genoeg reden om er een video rond te maken. Tijdens de opnames daarvan valt de man die het billboard weghaalt omlaag en bungelt hij aan zijn veiligheidskoord boven een grote hoogte. Jimmy rent omhoog en weet hem te redden. En dan blijkt, dat hij het allemaal gepland heeft. Het is weer een laag van bedrog en dat is waar Jimmy in gedijt.

De aflevering laat wederom zien hoe Jimmy eigenlijk geen crimineel is. Nog niet althans, want elke criminele daad die hij begaat, is om zichzelf te beteren, of iemand anders te helpen. Zijn ruzie met Howard is een slimme zet, om zijn advocatenpraktijk meer klanten te bezorgen. En natuurlijk om Howard terug te pakken.

Aan het einde zien we dat dit plan waarschijnlijk grote gevolgen gaat hebben. Jimmy vertrekt naar zijn broer Chuck (Michael McKean) en neemt ditmaal de lokale krant niet mee. Chuck, die de boel niet vertrouwt, gaat zodra Jimmy weg is naar buiten en pikt er eentje van de straat. En dan ziet hij het bericht over Jimmy.

Ook dit was een sterke aflevering, die ditmaal dus minder verhaalgedreven was dan de vorige. Dat doet niks af aan de kracht ervan, want het is een mooie karakterstudie, die laat zien dat Jimmy ergens in het midden loopt, tussen criminaliteit en legaliteit in.Nog wat citaten:

"S'all Good Man"
"You're the kind of lawyer guilty people hire."
"You seriously named a color Hamlindigo? Yikes."


Lees meer over: better call saul, recensie, recap, seizoen 1, netflix, amc, hero, aflevering 4, jimmy mcgill, bob odenkirk, vince gilligan, raymond cruz, michael mando, rhea seehorn, michael mckean, jonathan banks

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Wanneer speelt 'Fallout' zich eigenlijk af?

Wanneer speelt 'Fallout' zich eigenlijk af?

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader