Recap: 'Better Call Saul' aflevering 3 - Nacho

Recap Better Call Saul aflevering 3 Nacho

Aflevering met het meeste plot tot nu toe, en een schitterende rol voor Mike.

Jim Pedd, 18-02-2015 12:57

Wat vooraf ging
We zijn alweer toe aan de derde aflevering van AMC-serie Better Call Saul, een spin-off van Breaking Bad. Tot dusverre zijn er vooral personages geïntroduceerd, waaronder uiteraard hoofdpersoon Jimmy McGill (Bob Odenkirk), die een stuk minder zelfverzekerd en succesvol blijkt te zijn dan de Saul Goodman die hij ooit zal worden. De afgelopen afleveringen kwam Jimmy via een misdadige tweeling in contact met niemand minder dan de gestoorde Tuco (Raymond Cruz). Zijn linkerhand Nacho (Michael Mando) benaderde Jimmy aan het einde van de tweede aflevering met een misdadig plan. Jimmy moest hem helpen bij het bestelen van de familie Kettleman, die anderhalf miljoen illegale dollars in bezit heeft.

Lees hier onze recap van aflevering 3, Nacho
Lees hier onze recap van aflevering 4, Hero
Lees hier onze recap van aflevering 5, Alpine Shepherd Boy
Lees hier onze recap van aflevering 6, Five-O
Lees hier onze recap van aflevering 7, Bingo
Lees hier onze recap van aflevering 8, RICO
Lees hier onze recap van aflevering 9, Pimento
Lees hier onze recap van aflevering 10, Marco


AFLEVERING 3: Nacho

Daar wordt echter niet de draad opgepakt in deze derde aflevering, die de titel Nacho draagt. In plaats daarvan houdt showrunner Vince Gilligan zich aan een eerdere belofte. Better Call Saul speelt zich in het heden, verleden en de toekomst af. Ditmaal beginnen we in het verre verleden, waarin Jimmy McGill nog een bijzonder mooi kapsel heeft. Hij zit in de bak en het is aan oudere broer Chuck (Michael McKean) om hem te helpen. De scène laat zien hoe de verhouding tussen de twee tot stand is gekomen en waarom Jimmy zoveel voor hem over heeft.

Maar daarnaast laat het zien waarom Jimmy nog niet op het criminele pad beland is. Hij twijfelt en dat komt door zijn loyaliteit aan Chuck. Dat verklaart ook waarom hij Kim (Rhea Seehorn) belt om haar te waarschuwen dat de Kettlemans doelwit zijn. En vervolgens belt hij henzelf met een bijzonder onverstaanbare stemverstoorder.

Vervolgens belt Jimmy naar Nacho, om hem duidelijk te maken dat hij echt aan zijn kant staat. Wat uiteraard weer leidt tot ongelukken, die Jimmy maar blijven achtervolgen. Vince Gilligan schetst zo echt het beeld van een man die wel goed probeert te zijn, maar gewoon beter is in slecht zijn. Als hij iets goed probeert te doen, loopt het meteen mis.

De precieze motivatie van Jimmy om zo snel naar Nacho te bellen wordt niet meteen duidelijk en schetst weer een mooie niet helemaal duidelijke moraal. Zou Jimmy proberen te achterhalen wat er met de Kettlemans gebeurd is? Of is er meer aan de hand? We weten het niet, maar zullen daar vermoedelijk snel achter komen.

Verder zijn ook de momenten tussen Mike (Jonathan Banks) en Jimmy erg mooi. De twee werken hier nog niet samen zoals ze dat in Breaking Bad doen, maar hebben vooral nog veel ruzie. Ditmaal had Mike meer dan één scène en wederom wordt duidelijk dat de twee nog een flinke weg te gaan hebben, voordat hun samenwerking begint. De basis wordt overigens wel gelegd, met Mike die Jimmy besluit te vertrouwen.

Nacho was de aflevering met het meeste plot tot dusverre. Hoe interessant het voortdrijven van het verhaal ook is, en hoe absurd dat bij vlagen kan zijn dankzij de briljante geest van showrunner Vince Gilligan, het zijn toch vooral de personages die blijven schitteren in hun mens-zijn. Op naar volgende week!Nog wat citaten:

"You didn't use the sex robot voice, did you"
"Nacho is Not-Yo-Man"
"Here's Johnny!"


Lees meer over: better call saul, recensie, recap, seizoen 1, netflix, amc, nacho, aflevering 3, jimmy mcgill, bob odenkirk, vince gilligan, raymond cruz, michael mando, rhea seehorn, michael mckean, jonathan banks

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'Last of Us'-acteur wil opvallend personage spelen

'Last of Us'-acteur wil opvallend personage spelen

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader