Recap: 'Better Call Saul' aflevering 8 - RICO

Recap: Better Call Saul aflevering 8 - RICO

Het gaat Jimmy eindelijk voor de wind, maar hoe lang nog?

Jim Pedd, 25 maart 2015 om 16:51

Wat vooraf ging
We zijn alweer toe aan de achtste aflevering van AMC-serie Better Call Saul. Het beeld dat we krijgen van Jimmy McGill (Bob Odenkirk) is dat van een weinig succesvolle advocaat, die uit alle macht probeert op het rechte pad te blijven. Heel goed is hij daar niet in en het is dan ook vooral broer Chuck (Michael McKean) die hem daarop houdt. Als de Kettleman-familie op zijn pad komt, lijkt Jimmy alles te krijgen, maar moet hij vervolgens praktisch alles weer opgeven, om de boel te redden.

Lees hier onze recap van aflevering 3, Nacho
Lees hier onze recap van aflevering 4, Hero
Lees hier onze recap van aflevering 5, Alpine Shepherd Boy
Lees hier onze recap van aflevering 6, Five-O
Lees hier onze recap van aflevering 7, Bingo
Lees hier onze recap van aflevering 8, RICO
Lees hier onze recap van aflevering 9, Pimento
Lees hier onze recap van aflevering 10, Marco


AFLEVERING 8: RICO

Het gaat eindelijk goed met Jimmy. Aan het begin van de aflevering krijgen we te zien waar zijn rivaliteit met Howard Hamlin (Patrick Fabian) vandaan komt. Jimmy kreeg met veel moeite zijn rechtsdiploma, maar Howard wilde hem niet aannemen. Vandaar dus, dat hij in een bezemkast werkt. Maar het lijkt er met deze aflevering op, dat Jimmy wel eens geluk zou kunnen hebben.

Als hij een van zijn klanten bezoekt in het bejaardentehuis Sandpiper Crossing, krijgt Jimmy te horen, dat ze hem niet meteen kan betalen. De dame in kwestie heeft haar toelage nog niet gekregen van Sandpiper en moet daar dus op wachten. En veel geld is het ook niet, wat ze dan krijgt. Jimmy vraagt haar waarom ze niet gewoon haar AOW en pensioen krijgt en de dame vertelt dat Sandpiper het geld voor haar int en alle kosten inhoudt.

Die kosten blijken gigantisch te zijn en daarin ligt mogelijk een zaak, denkt Jimmy. Hij gaat naar Chuck en die gelooft er ook wel in. Sandpiper vraagt consequent te hoge kosten voor zaken als een doos Kleenex en toiletpapier en dat is fraude. Dat medewerkers van het bedrijf bewijsmateriaal vernietigen, bevestigt de vermoedens alleen maar. ’s Nachts haalt Jimmy het bewijsmateriaal uit de papierbak en gaat hij bij Chuck proberen de papieren weer in elkaar te zetten.

Met hulp van z’n grote broer, vindt hij daadwerkelijk één van die papieren, cruciaal bewijsmateriaal zelfs. En dus besluiten ze Sandpiper aan te klagen. Het bejaardentehuis, dat onderdeel is van een twaalf vestigingen tellende franchise, is daar niet blij mee en stuurt een stel dure advocaten langs bij Chuck thuis. Die stellen een schikking van 100.000 dollar voor, maar daar gaat Chuck niet mee akkoord.

Die laatstgenoemde lijkt bijna bezeten te zijn door het idee dat hij meer kan krijgen en eist zelfs 20 miljoen dollar. Het wordt dus een rechtszaak en Chuck vergeet in alle gedoe dat daarop volgt dat hij allergisch is voor elektronische velden. Hij loopt zonder erover na te denken naar Jimmy’s auto en haalt daar papieren uit. Opmerkelijk, vooral omdat hij zich pas realiseert dat hij buiten staat als Jimmy hem roept.

Het lijkt dus eindelijk beter te gaan met onze helden, maar Vince Gilligan kennende, duurt dat niet lang. Als iets voorspoedig ging in Breaking Bad, liep dat al gauw compleet mis. Al het goede werd in die serie bestraft door nog slechtere zaken. Leek het bijvoorbeeld goed te gaan met Walter Whit,e keerde niet alleen de kanker terug, maar verloor hij ook nog eens alles.

Naar deze mogelijk problematische afloop wordt overigens ook gehint in de aflevering. Kim benadrukt namelijk dat Chuck geen grote zaken mag doen voor een ander bedrijf dan HHM en dat negeren zowel Jimmy als Chuck. Mogelijk volgen hier dus nog grote problemen en die zullen er snel komen, gezien de twee afleveringen die nog resteren van dit seizoen.Nog wat citaten:

”I’m telling you guys! Big mistake.”
“Bill it to Howard. I still remember his code, 1933, the year Hitler came to power.”


Lees meer over: better call saul, recensie, recap, seizoen 1, netflix, amc, rico, aflevering 8, jimmy mcgill, bob odenkirk, vince gilligan, raymond cruz, michael mando, rhea seehorn, michael mckean, jonathan banks

Informatie over de serie: Better Call Saul

Populair nieuws