Recap: 'Better Call Saul' aflevering 9 - Pimento

Recap: Better Call Saul aflevering 9 - Pimento

En toen was het gedaan met 't plezier voor Jimmy.

Jim Pedd, 01-04-2015 11:37

Wat vooraf ging
We zijn alweer toe aan de negende aflevering van AMC-serie Better Call Saul. Het beeld dat we krijgen van Jimmy McGill (Bob Odenkirk) is dat van een weinig succesvolle advocaat, die uit alle macht probeert op het rechte pad te blijven. Heel goed is hij daar niet in en het is dan ook vooral broer Chuck (Michael McKean) die hem daarop houdt. Als de Kettleman-familie op zijn pad komt, lijkt Jimmy alles te krijgen, maar moet hij vervolgens praktisch alles weer opgeven, om de boel te redden. Toch komt er dan een grote zaak op zijn pad, die hij samen met Chuck aanpakt. Maar hoe lang dat goed blijft gaan?

Lees hier onze recap van aflevering 3, Nacho
Lees hier onze recap van aflevering 4, Hero
Lees hier onze recap van aflevering 5, Alpine Shepherd Boy
Lees hier onze recap van aflevering 6, Five-O
Lees hier onze recap van aflevering 7, Bingo
Lees hier onze recap van aflevering 8, RICO
Lees hier onze recap van aflevering 9, Pimento
Lees hier onze recap van aflevering 10, Marco


AFLEVERING 9: Pimento

Niet lang dus, want in Pimento gaat de boel al langzaam bergaf. Het draait nog steeds allemaal om de grote aanklacht die Jimmy en Chuck willen indienen tegen het Sandpiper Crossing bejaardentehuis. Om de zaak te vertragen, doet dat er alles aan om de twee teveel werk te geven, waardoor de zaak nooit tot een goed einde gebracht zou kunnen worden. En dus heeft Chuck een idee: de zaak overdragen aan HHM. Hoewel Jimmy daar in eerste instantie allerminst positief tegenover staat, draait hij na enige discussie rond. Toch maar wel. Maar 's nachts belt Chuck met behulp van Jimmy's telefoon iemand op, vermoedelijk Howard Hamlin (Patrick Fabian). Of dat ook echt zo is, weten we nog niet aan het begin van de aflevering.

De volgende dag gaan de twee naar het kantoor van HHM, om de zaak over te dragen. Het zorgt voor een hilarische situatie, want Chuck draagt een pak met in de voering aluminiumfolie. Eenmaal bij HHM, blijkt dat daar alle telefoons ingeleverd zijn en alle elektriciteit uitgeschakeld. Alles voor Chuck, die bij binnenkomst een staande ovatie krijgt. Maar heel lang duurt dat applaus niet, want de deal die Howard aan Jimmy voorstelt, is niet goed genoeg. Jimmy krijgt geen baan, maar wel geld. Hij accepteert de boel niet, en vertrekt schoorvoetend. Het is dat Kim hem later om praat, om de deal toch te accepteren, anders had Jimmy in z'n eentje geprobeerd de zaak op te lossen.

Daar komt ook de aap uit de mouw, want Jimmy merkte dat zijn telefoon gebruikt was. Hij beredeneert dat Chuck naar Howard heeft gebeld, en gezegd dat Jimmy geen partner mag worden. Chuck erkent het en vertelt ook meteen waarom: hijzelf heeft jaren gezwoegd om daar te komen waar hij is en Jimmy niet. Die haalde zijn rechtsdiploma via een online cursus. En daar komt bij, dat Slippin' Jimmy nooit zal veranderen en altijd op het foute pad blijft, volgens Chuck. Het resultaat is een heftige ruzie, waarbij Jimmy zegt er helemaal klaar mee te zijn en hij vertrekt.

Ondertussen hebben we ook al te zien gekregen hoe Jimmy uiteindelijk daadwerkelijk op het foute pad komt. Mike werkt aan een zaak waarbij hij een drugsdeal moet overzien met Nacho (Michael Mundo). Het lukt allemaal en lijkt het begin te zijn voor een vernieuwde criminele carrière. Mike en Jimmy zijn voorbestemd op elkaars pad te blijven en samen te gaan werken. En dat is wat nu in werking is gezet, doordat Chuck degene blijkt te zijn, die ervoor gezorgd heeft dat Jimmy geen partner kon worden bij HHM.

Het was een mooie aflevering, waarbij knap gebruik gemaakt wordt van lijntjes die in eerdere afleveringen uitgezet worden. We merken tegelijk dat Howard alle vuile taal en gemene woorden die Jimmy ooit over hem uitgestort heeft, eigenlijk helemaal niet verdiend had. Chuck had die woorden over zich heen moeten krijgen immers. Toch knap. Volgende week is het alweer tijd voor de laatste aflevering van het seizoen en gaan we waarschijnlijk de fall-out zien van de ruzie tussen Jimmy en Chuck.Nog wat citaten:

"Hail Satan. I submit to the Dark Side."
"Pimento is a cheese. They call it the caviar of the south."
"I will tell every one of the clients what a miserable pig fucker you are"


Lees meer over: better call saul, recensie, recap, seizoen 1, netflix, amc, pimento, aflevering 9, jimmy mcgill, bob odenkirk, vince gilligan, raymond cruz, michael mando, rhea seehorn, michael mckean, jonathan banks

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Netflix komt deze week met 7 nieuwe series

Netflix komt deze week met 7 nieuwe series

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie