Recap: 'Better Call Saul' aflevering 6 - Five-O

Recap Better Call Saul aflevering 6

Waar is Jimmy McGill in deze aflevering?

Jim Pedd, 11-03-2015 09:05

Wat vooraf ging
We zijn alweer toe aan de zesde aflevering van AMC-serie Better Call Saul. Het beeld dat we krijgen van Jimmy McGill (Bob Odenkirk) is dat van een weinig succesvolle advocaat, die uit alle macht probeert op het rechte pad te blijven. Heel goed is hij daar niet in en het is dan ook vooral broer Chuck (Michael McKean) die hem daarvan weerhoudt. Ondertussen heeft Jimmy met een billboard-actie de bal aan het rollen gekregen en heeft hij zijn eerste bijzondere klanten gehad"

Lees hier onze recap van aflevering 3, Nacho
Lees hier onze recap van aflevering 4, Hero
Lees hier onze recap van aflevering 5, Alpine Shepherd Boy
Lees hier onze recap van aflevering 6, Five-O
Lees hier onze recap van aflevering 7, Bingo
Lees hier onze recap van aflevering 8, RICO
Lees hier onze recap van aflevering 9, Pimento
Lees hier onze recap van aflevering 10, MarcoAFLEVERING 6: FIVE-O

Eén belangrijk mysterie van Breaking Bad was de oorsprong van het personage Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks). Hij werd geïntroduceerd als de man die alle smerige klusjes opknapte voor Saul Goodman, maar hoe de twee samen kwamen te werken, bleek niet uit de serie. Maar aangezien Better Call Saul een prequel is op Breaking Bad, kan daar eindelijk wat licht op geschenen worden. Deze zesde aflevering van het eerste seizoen is dan ook vooral een aflevering die draait om Mike Ehrmantraut.

Het resultaat is een niet-chronologische aflevering, die laat zien dat Mike als agent nooit helemaal zuiver was. De dame die hij in de vorige aflevering nog volgde was zijn schoondochter, dus niet zijn dochter, zoals eerst gedacht werd. Mike houdt haar in de gaten omdat ze getrouwd was met zijn zoon, Matt, die vermoord blijkt te zijn. En daarin is Mike dan ook niet zuiver.

De agenten die hem kwamen halen in de vorige aflevering, blijken onderzoek te doen naar de mysterieuze dood van de partners van Matt; een illuster duo met de namen Hoffman en Fensky. Zij waren corrupte agenten en Mike blijkt uit een reeks flashbacks wraak op hen genomen te hebben. Hij schiet ze allebei neer, maar één van hen overleeft het in eerste instantie, om vervolgens een kogel door z'n kop gejaagd te krijgen, executiestijl.

Het is een mooie manier om te laten zien dat Mike nooit helemaal zuiver is geweest. Hij was als agent corrupt en dat staat hem toe om ook nu criminele dingen te ondernemen. Veel plaats voor Jimmy McGill (Odenkirk) is er niet in deze aflevering. Die zien we alleen voorbij komen als Mike verhoord wordt en de twee samenwerken om het notitieblok van één van de agenten te kunnen stelen.

En dat is waar het een beetje steekt in deze aflevering. Better Call Saul is immers een serie die draait om de oorsprong van Saul Goodman, de corrupte advocaat, niet die van zijn hulpje Mike. Ja, de nadruk mag liggen op hoe de twee samen komen te werken, maar was het echt nodig om een complete aflevering volledig om Mike te laten draaien? Ja en nee; anders had de oorsprong van Mike (die belangrijk is om te rechtvaardigen waarom hij uiteindelijk met Jimmy / Saul gaat werken) niet mooi uitgelegd kunnen worden. Nee, want het blijft een serie die hoort te draaien om Jimmy McGill.

Daardoor steekt het een beetje bij deze aflevering. Enerzijds is het een genot om naar te kijken, want Mike is één van de interessantste personages van de show. Anderzijds voelt het alsof Vince Gilligan en zijn co-schrijvers geen betere manier konden bedenken om het verhaal van Mike te vertellen. De aflevering staat daardoor ook qua sfeer ver van de dramedy-afleveringen van Better Call Saul tot nu toe af. Nu is het serieus drama, dat erg dicht bij Breaking Bad ligt. Five-O was dus een genot om naar te kijken, maar past niet helemaal in de serie die we tot nu toe gezien hebben.Nog wat citaten:

"You know what every cop fears most? ["] Going to prison."
"I broke my boy. I made him lesser. I made him like me. And the bastards killed him anyway."
"Can you live with it?"


Lees meer over: better call saul, recensie, recap, seizoen 1, netflix, amc, fiveo, aflevering 6, jimmy mcgill, bob odenkirk, vince gilligan, raymond cruz, michael mando, rhea seehorn, michael mckean, jonathan banks

Populair nieuws

Populair nieuws

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in

Actieserie slaat in en stormt Netflix top 10 in