Recap 'Game of Thrones': Battle of the Bastards

Recap Game of Thrones: Battle of the Bastards

De meest grootschalige veldslag ooit op televisie.

Jim Pedd, 20 juni 2016 om 16:16

Eindelijk is ‘ie er dan, de aflevering waar we lang, heel lang opgewacht hebben. HBO’s Game of Thrones gaf ons de grootste veldslag die ooit gefilmd is voor de show. Maar waar lange tijd gedacht werd dat The Battle of the Bastards niets anders dan dat zou laten zien, was er nog veel meer in de vorm van drie prachtige draken.
Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman
Lees hier onze recap van aflevering 2, Home
Lees hier onze recap van aflevering 3, Oathbreaker
Lees hier onze recap van aflevering 4, Book of the Stranger
Lees hier onze recap van aflevering 5, The Door
Lees hier onze recap van aflevering 6, Blood of my Blood
Lees hier onze recap van aflevering 7, Broken Man
Lees hier onze recap van aflevering 8, No One


DANY EN DE DRAKEN
Meereen staat in brand, maar Daenerys komt daar verandering in te brengen. Even kijkt ze kwaad naar Tyrion, die van haar de schuld krijgt de stad in chaos te hebben laten vervallen. Maar in plaats van lang boos te blijven, maakt Dany plannen. Ze houdt een palaver met de Masters, om hun overgave te bespreken. Die lachen dat in eerste instantie weg, waarop Drogon aangevlogen komt. Dany gebruikt de draak om enkele schepen in brand te steken. Ondertussen is het aan Grey Worm om een einde te maken aan de levens van enkele Masters en aan de Dothraki om de stad schoon te vegen. Kortom: dat is ook afgerond. Het mooist van dit stuk was een shot waarin de drie draken samen vliegen, en schepen in brand steken.

Een andere scène speelt zich af in de troonzaal. Het blijkt dat Theon en Yara het gered hebben en willen een deal met Dany sluiten. In ruil voor hun schepen, mag Yara heersen over de Iron Islands. Al snel komen ze tot een akkoord en mogen we er vanuit gaan dat de nieuwe bondgenoten volgende aflevering nog richting Westeros zeilen.

VOORBEREIDINGEN OP DE STRIJD
”Duizenden mannen hoeven niet te sterven. Slechts een van ons. Laten we dit op de oude manier oplossen. Jij tegen mij,” stelt Jon Snow voor aan Ramsay Bolton, in een poging een grote slachting te voorkomen. Maar Ramsay houdt van slachtpartijen en wil dus gewoon gaan vechten met Jon. Sansa heeft het al snel gehad met de onderhandelingen die toch nergens op uitlopen en zegt heel simpel: ”Je gaat morgen sterven Lord Bolton. Slaap zacht.”

Later vinden er nog besprekingen plaats voor de strijd, waarbij Davos een plan opgesteld heeft om te voorkomen dat het complete leger ingesloten kan worden. Op die manier maken ze een kans tegen de cavalerie van de Boltons. Verder gelooft Sansa niet dat die plannen gaan werken: volgens haar wil Ramsay Jon uit de tent lokken en hem dan in het open veld verslaan. Ook waarschuwt Sansa ervoor dat ze Rickon hoe dan ook kwijt zijn. Als hij nog leeft, is hij morgen sowieso dood. Jon negeert dat en dat komt later nog terug…

THE BATTLE OF THE BASTARDS
De volgende dag staan de legers tegenover elkaar. Ramsay neemt Rickon mee naar voren en vertelt hem naar zijn broer te rennen. Natuurlijk zou Ramsay zichzelf niet zijn als hij er een spelletje van zou maken, en dus schiet hij pijlen af op Rickon, terwijl Jon zijn best doet het leven van zijn halfbroer te redden. Dat lukt hem niet, waarop Jon woedend vooruit gaat. Daarmee kunnen de plannen van Davos meteen de prullenbak in, want het complete leger stormt erop af.

Wat volgt is misschien wel een van de best gemaakte veldslagscènes ooit. Overal om Jon heen is chaos. Geen nette een-op-een gevechten, maar paarden die sneuvelen, mannen die op hem afstormen en door iemand anders neergemaaid worden… het is echt complete chaos en ziet er briljant uit.

Tegelijk gaat het niet bepaald goed met Jon en zijn leger: de mannen worden afgeslacht door de salvo’s van pijlen die Ramsay op hen afvuurt (waarbij ook zijn eigen manschappen om het leven komen). Uiteindelijk zien we de Boltons het leger van Jon insluiten en verstikken. Maar het is aan Littlefinger en het complete leger van de Veil om hen te redden. Het is een mooi moment en de gigantische glimlach op het gezicht van Littlefinger spreekt boekdelen. Het gaat precies zoals hij gepland heeft.

Ramsay ziet in dat hij niet gaat winnen en vlucht richting Winterfell, waar hij zich voorbereid op een belegering. Niet dat die lang gaat duren, want volgens hem heeft Jon niet genoeg manschappen om dit echt vol te houden. Maar het komt niet tot een belegering, want Wun Wun de reus slaat de poort van Winterfell kapot, waarop Jon Ramsay praktisch doodslaat. Uiteindelijk zijn het de honden van Ramsay die er op gruwelijke wijze een einde aan maken.

LOSSE GEDACHTEN
• Sommigen hopen nog altijd Lady Stoneheart te zien, de tot leven gewekte Catelyn Stark. Die zal vermoedelijk nooit naar de serie komen, maar als je het mij vraagt is Sansa de serieversie van dat personage. Die glimlach op haar gezicht, als Ramsay levend verscheurd wordt door zijn eigen honden…

• Een paar indrukwekkende cijfers rond The Battle of the Bastards. Er waren 600 crewleden nodig en 500 figuranten. Elk van de legers is afzonderlijk getraind, om wat competitiviteit te creëren op de set. Voor de aflevering werden 70 paarden gebruikt, 160 ton grind (omdat de modderige ondergrond anders te glad werd voor de paarden), 25 stuntmannen, 4 cameracrews. De opnames van de veldslag alleen al duurden 25 dagen, terwijl een gemiddelde aflevering van 1 uur op televisie normaliter in slechts 12 dagen opgenomen wordt.

• Mooi momentje tussen Tormund en Davos. Tormund biedt Davos een drankje aan, maar die weigert en wil in plaats daarvan lopen en denken. Hij vindt een brandstapel en treft daar het houten beeldje dat hij aan Shireen gaf aan. Dat gaat volgende week nog terugkomen…

• Dit seizoen is de comeback van House Stark. Bran die de Three-Eyed Raven wordt, Arya die nu gevreesd mag worden als moordenaar en Jon en Sansa die hun huis heroveren.

Lees meer over: Game of Thrones, HBO, Battle of the Bastards, Recap

Informatie over de serie: Game of Thrones

Populair nieuws