search
Recap 'Game of Thrones': The Winds of Winter
Recensie

Recap 'Game of Thrones': The Winds of Winter

De finale van dit seizoen met gruwelijke twists en een mooi einde.

Na ons vorige week de grootste veldslag in de geschiedenis van de show getoond te hebben, is het deze week alweer tijd voor de laatste aflevering van het zesde seizoen van HBO's Game of Thrones. Met The Winds of Winter wordt het verhaal weer flink vooruit gestuwd en wordt er van alles opgezet voor volgend jaar.

Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman
Lees hier onze recap van aflevering 2, Home
Lees hier onze recap van aflevering 3, Oathbreaker
Lees hier onze recap van aflevering 4, Book of the Stranger
Lees hier onze recap van aflevering 5, The Door
Lees hier onze recap van aflevering 6, Blood of my Blood
Lees hier onze recap van aflevering 7, Broken Man
Lees hier onze recap van aflevering 8, No One
Lees hier onze recap van aflevering 9, Battle of the Bastards


JON TARGARYEN
De finale van dit zesde seizoen gaf ein-de-lijk een antwoord op de vraag waar lezers en kijkers al jaren op wachten. Als Bran een nieuwe Weirwood-tree aanraakt, keert hij terug naar 't eerdere visioen rond de Tower of Joy. Ditmaal beklimt hij de trappen van de toren en treft hij daar zijn tante Lyanna aan die net de jonge Jon gekregen heeft. Het kind blijkt inderdaad niet de bastaardzoon van Ned te zijn, maar die van zijn zus en Rhaegar Targaryen. Nu dat bevestigd is, weten we ook meteen dat Jon een legitieme claim kan maken op de IJzeren Troon en dat hij vermoedelijk echt de prins waar iedereen op wacht is. Hij is immers de vereniging van vuur en ijs: een Targaryen (uit het zonnige zuiden) en een Stark (uit het koude noorden).

CERSEI'S WRAAK
De dag is daar "“ de dag van het proces van Cersei. De aflevering begint hiermee, en het is een prachtig gefilmde scène. De beelden wisselen, compleet met sfeervolle muziek, af tussen het rode kasteel waar Cersei en Koning Tommen zijn, de Sept van Baelor en een avontuurtje in de kelder. Eerst vindt het proces van Loras Tyrell plaats, die al zijn zonden bekent en als straf door het leven moet als een van de Faith Militant. Hij krijgt zelfs meteen een zevenpuntige ster in zijn voorhoofd gekerfd.

Dat Cersei er nog niet is en zelfs de gelovige Tommen niet, maakt Margaery ongerust. De Sparrow stuurt daarop Lancel erop af, maar die wordt afgeleid als hij een klein jongetje naar de kelders onder de Sept ziet rennen. Hij gaat hem achterna en komt erachter dat hij drie kaarsen heeft aangestoken, in een grote poel van wildvuur. Die ontploft en daarmee komt een einde aan de levens van iedereen in de sept. De High Sparrow, de Tyrells en Kevan Lannister bevinden zich onder de slachtoffers.

Cersei kijkt ondertussen vrolijk toe en neemt een slokje van haar wijn. Ondertussen hebben we ook al gezien hoe Grand Maester Pycell vermoord wordt, hij is het slachtoffer van de 'vogeltjes' die voor Qyburn werken en wordt op gruwelijke wijze doodgestoken. Verder staat ook Septa Unella een vervelend lot te wachten: zij ligt vastgebonden op een tafel en wordt gemarteld door de Mountain. Tot slot is er nog Tommen, die weet dat zijn moeder hier verantwoordelijk voor is en zelfmoord pleegt. Met hem sneuvelt de laatste telg van Cersei, waarmee een eerdere profetie uitgekomen is.

KING OF THE NORTH
In het noorden meldt zich een witte raaf in Winterfell, waarmee duidelijk is dat winter gekomen is. (Het was mooi om Sansa te horen zeggen 'Winter is here', een spiegeling van het oude Stark-gezegd 'Winter is coming'.) Sansa verontschuldigt zich tegenover Jon over het feit dat ze niet verteld had over Littlefinger. Jon waarschuwt voor wantrouwen, dat kunnen ze niet gebruiken. Er zijn al genoeg vijanden, waaronder de White Walkers. Maar ook al hebben ze Winterfell, een van de leden van hun gezelschap wordt al verbannen. Davos confronteert Melisandre eindelijk met de dood van Shireen en vraagt aan Jon of hij haar mag doden. Maar dat mag niet, want Jon verbant haar.

We zien ook dat Jon nog wel eens een probleem zou kunnen krijgen met Sansa. Die spreekt met Littlefinger over zijn 'echte' bedoelingen. Alles wat hij ooit gedaan heeft is met een duidelijk plan in zijn achterhoofd: hij wil op de IJzeren Troon zitten, met Sansa aan zijn zijde. Ook de volgende keuze die hij maakt, is om dat doel te realiseren. Hij brengt Sansa namelijk aan het twijfelen over Jon. "Jij, m'n liefste, bent de toekomst van huis Stark. […] Moet het noorden zich achter een bastaard uit het zuiden scharen?"

Terwijl Jon gekroond wordt tot volgende koning van het noorden, zien we dat Littlefinger de juiste snaar geraakt heeft. We krijgen namelijk een beeld te zien van Sansa die in eerste instantie glimlacht om de mensen die 'king in the north' scanderen maar zodra ze Littlefinger ziet, zien we de twijfel op haar gezicht.

ARYA STREEPT EEN NAAM AF
Arya streept vandaag in een wat opmerkelijke scène een naam van haar lijst af "“ specifiek die van Walder Frey. Eerst zien we hoe Frey nog op z'n plaats gezet wordt door Jaime Lannister. Ze houden een feestmaal voor het terug veroveren van Riverrun, maar Jaime waarschuwt Frey: als de Lannisters iedere keer moeten helpen met het heroveren van Riverrun, hebben zij dan nog wel nut? Later die avond zien we hoe Walder in z'n eentje in een grote zaal zit, wachtend op zijn zoons. "Die zijn hier, heer," zegt een dienstmeisje tegen hem terwijl ze hem eten opdient. Ze wijst naar de maaltijd, want daar heeft het meisje dat Arya Stark blijkt te zijn de twee zoons van Walder in verwerkt. Vervolgens snijdt ze zijn keel door en heeft Arya een nieuwe naam van haar lijstje afgekruist.

DORNE & DE TYRELLS
Enige tijd na de rampzalige gebeurtenissen in King's Landing ontmoet Lady Olenna, de Queen of Thorns, de nieuwe heersers van Dorne in een poging een pact te sluiten om de Lannisters uit Westeros te verjagen. Ze is daar op uitnodiging van de Sandsnakes, die zich al achter Daenerys geschaard hebben. Ook Olenna schaart zich achter haar. Daarmee heeft Cersei een sterk stel vijanden…

DE CITADEL
Sam en Gilly zijn eindelijk aangekomen bij Oldtown, dat na King's Landing de grootste sta dis die we zagen in de serie. Nadat Sam zich gemeld heeft bij wat zich het best laat omschrijven als de receptie, mag hij doorlopen naar de bibliotheek. Daar kijkt hij vol verbazing om zich heen en terecht ook, want het ziet er prachtig uit. Vermoedelijk is Sam als we hem de volgende keer zien een volleerd Maester, of in elk geval iemand die bezit over belangrijke kennis die van pas gaat komen in de strijd tegen de White Walkers.

CERSEI, KONINGIN
Als Jaime na zijn tijd in Riverrun en bij de Twins terug keert naar King's Landing, ziet hij de sept van Baelor nog na smeulen. Hij beseft zich dat er iets gruwelijk is mis gegaan daar en gaat door naar de troonzaal. Daar treft hij Cersei aan die zich laat kronen tot nieuwe koningin van Westeros. Als dat maar goed gaat…

DANY GAAT NAAR WESTEROS
Als er iemand is die rechtvaardigheid naar Westeros kan brengen is het Daenerys wel. Die treft voorbereidingen om eindelijk naar Westeros te vertrekken en de troon voor zichzelf op te eisen. Ze neemt daarbij afscheid van Daario, haar minnaar, want die moet rust bewaren in Meereen. Daarna maakt ze Tyrion hand of the queen, waarvoor ze hem zelfs een speciale badge geeft. Het laatste dat we zien is een reeks shots van de gigantische vloot waarmee Dany naar Westeros vertrekt. Ze heeft de Dothraki, de Unsullied, de Greyjoys, Tyrion Lannister en natuurlijk ook haar drie draken. Cersei zal niet weten wat haar te wachten staat…

LOSSE GEDACHTEN
"¢ Voor het eerst viel Dorne me niet tegen "“ vermoedelijk enkel door de aanwezigheid van Varys en Olenna. Die zo mooi de Sandsnakes de mond snoert.

"¢ De witte raaf geeft aan dat de winter daar is. En vermoedelijk dus ook snel de White Walkers…

"¢ Heel fijn dat Dany eindelijk naar Westeros trekt!

"¢ Arme Septa Unella, die lang zal lijden voordat Cersei eindelijk klaar met haar is. Dat die wraak zoet smaakt voor Cersei bleek wel uit haar gigantische glimlach.

"¢ Zou Jaime uiteindelijk zijn zus vermoorden? Hij keek niet zo vrolijk bij aankomst in de troonzaal en lijkt al een tijdje op een hervormd man.

"¢ Eindelijk was er de face-off tussen Davos en Melisandre! Waar zou de rode priesteres nu heengaan?

"¢ Jammer dat Benjen niet mee kon naar het zuiden van de muur. Ook subtiele hint naar wat komen gaat. "Zolang de muur staat, kunnen de doden er niet langs" en dus kunnen we er vanuit gaan dat de ijsmuur snel ten val gaat komen.

"¢ Puntje van kritiek: hoe komt Varys zo snel terug uit Dorne? Hadden ze hem echt achter Daenerys moeten plaatsen op de schepen?

EEN VLOT MAAR OOK VOORSPELBAAR SEIZOEN
Met The Winds of Winter komt er een einde aan dit zesde seizoen van de HBO-serie. Het was een tempovol seizoen, waarin de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgden. Toch is het ook een voorspelbaar seizoen geworden met weinig echt verbazingwekkende plottwists. Nu showrunners D.B. Weiss en David Benioff niet langer de boeken van George R.R. Martin hebben om zich op te baseren, lijkt het erop dat ze vergeten zijn hoe je subtiel zaadjes kunt planten voor toekomstige ontwikkelingen, een feit waar eerder juist de kracht van de serie in lag. Denk maar aan de dood van Ned Stark "“ wie had ooit verwacht dat de hoofdpersoon om het leven zou komen? Of de Red Wedding? De tekens waren er, maar het was nooit zeker wat er komen ging.

Dat is nu wel het geval en dat voelt jammer. Zo hadden we allang kunnen raden dat Dorne zou gaan samenwerken met Daenerys in haar queeste om Westeros te veroveren. Hetzelfde geldt voor de Iron Islanders, die wel heel toevallig kwamen direct nadat Dany haar schepen verloren was. Of wat te denken van de manier waarop Dany de steun van de Dothraki werft? Dit soort oplossingen voor verhaallijnen voelen soms wat slap en te gepland en dat is jammer. Daar staat wel tegenover dat de show flink wat tempo heeft gekregen, want (om maar wat te noemen) eindelijk gaat Daenerys naar Westeros.

Een interessant artikel in The Guardian vroeg zich af waar alle slechteriken heen zijn en daar heeft men een punt. Schurken zijn dit seizoen in rap tempo gesneuveld, want zo namen we afscheid van Ramsay & Roose Bolton en Walder Frey. Natuurlijk zijn de White Walkers de volgende schurken waar men het tegenop mag nemen, en is er nog de losgeslagen Cersei Lannister. Maar zij is vooral tragisch en de White Walkers zijn zo weinig te zien geweest dat die nog nauwelijks voelen als een echte slechterik.

Al met al was het wel een vlot geschreven seizoen, vol mooie vondsten en prachtige visuele effecten. Met nog een aflevering of 15 te gaan, is duidelijk wat het eindspel gaat worden en daar hebben we nu al zin in! Rest mij enkel jullie te bedanken voor het lezen van deze artikelen en te zeggen: tot volgend jaar!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen