search

Ons nieuws van donderdag 11 april 2024

'Franklin': Michael Douglas als Founding Father die achter zijn charme een flinke dosis intrige verbergt
Recensie

'Franklin': Michael Douglas als Founding Father die achter zijn charme een flinke dosis intrige verbergt

De vindingrijke en charmante Benjamin Franklin krijgt een serie die bij hem past.

Regie: Timothy Van Patten | Cast: Michael Douglas (Benjamin Franklin), Noah Jupe (Temple Franklin), Ludivine Sagnier (Anne Louise Brillon de Jouy), Theódore Pellerin (Gilbert du Motier, Marquis de Lafayette), Thibault de Montalembert (Charles Gravier, comte de Vergennes), Eddie Marsan (John Adams) e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 48-60 minuten | Jaar: 2024

"The revolution will not be televised," zong Gil Scott-Heron ooit. Dat geldt ook voor de Amerikaanse Revolutie in Franklin. Deze televisieserie speelt zich namelijk bijna geheel af in en rondom Versailles, waar Benjamin Franklin diplomatie bedreef met het Franse hof. Hij is de ideale hoofdpersoon voor een serie die qua toon het midden zoekt tussen de serieuze historische dramatiek van bijvoorbeeld John Adams en de haast compleet fictieve satire van The Great.

Op 4 juli 1776 was Benjamin Franklin een van de zogenaamde Founding Fathers die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring ondertekenden. Na dit startsignaal voor een onafhankelijkheidsstrijd tegen Groot-Brittannië reist Franklin af naar Frankrijk, de grootste vijand van de Britten, in de hoop geld en wapens of zelfs een volledige deelname aan de oorlog te bewerkstelligen.

[i]Franklin is een bewerking van Stacy Schiffs boek A Great Improvisation: Franklin, France, and the Birth of America. Die langere titel geeft meteen de inhoud goed weer, want ook de serie gaat niet over het hele leven van Benjamin Franklin, maar alleen over de acht jaar die hij in Frankrijk doorbracht. Met name over de eerste stappen die hij als officieuze diplomaat zet, evenals de uiteindelijke conclusie van het hele proces.

Een goede reminder dat Frankrijk en de Verenigde Staten niet alleen ooit belangrijke bondgenoten waren, maar dat de geschiedenis van beide landen intrinsiek met elkaar verbonden is. De ideeën van de Verlichting waren van grote invloed op de Amerikanen die de strijd aangingen met Groot-Brittannië, terwijl de enorme uitgaven van de Franse staat aan diezelfde strijd bijdroegen aan de ondergang van het koninkrijk die tot de Franse Revolutie leidde.

Benjamin Franklin was naast diplomaat en staatsman ook schrijver, publicist, uitvinder en nog veel meer. Dat hij ook bekendstond om zijn onderkoelde gevoel voor humor zet de toon voor hoe Michael Douglas hem speelt en voor de serie als geheel. Douglas lijkt met lang grijs haar best op Franklin in zijn latere jaren, al gaat hij niet zo ver om ook de ver opgeschoven haarlijn van Franklin voor de rol aan te nemen.

In de huidige fase van zijn carrière is Douglas geknipt voor de serieuze staatsman die een flinke dosis intrige probeert te verbergen achter zijn charme, glimlach en vele kwinkslagen. Met hem als hoofdpersoon ontstaat tonaal ook ruimte voor de vele belachelijke, pompeuze maar toch ook stijlvolle Franse figuren aan het hof van Versailles, met hun uitgebreide pruiken en bleek gekalkte gezichten. Zij zouden hebben misstaan in de miniserie John Adams, die trouwens dezelfde schrijver had.

John Adams maakt overigens zijn opwachting in Franklin, want ook hij nam deel aan de onderhandelingen met Frankrijk. Was hij in de miniserie over zijn leven nog een miskend genie gespeeld door Paul Giamatti, hier wordt hij door Eddie Marsan neergezet als te serieus, te zelfingenomen, te preuts, te grof en veel te snel klaar met een oordeel over anderen. Het helpt niet dat het Amerikaanse accent van de Britse Marsan erg overdreven overkomt, maar Adams werkt zo wel goed als tegenpool van Franklin, die hierdoor nog meer overkomt als de charmante stem van rede en logica.

Franklins kleinzoon, Temple Franklin, fungeert op zijn beurt als tegenpool voor de nog jonge Marquis de Lafayette. Waar de Franse aristocraat vergeven is van het vuur van de revolutie en zelfs vrijwillig meevecht aan Amerikaanse zijde, voelt Temple zich steeds meer aangetrokken tot het bourgondische leven aan het hof van Versailles en Franse vrouwen. Wat is dan nog de waarde van abstracte ideeën als vrijheid en democratie? Zijn verhaallijn is het minst historisch te verifiëren, maar valt niet uit de toon. Vooral omdat zijn opa ook nogal een charmeur is.

Het contrast tussen Franklins idealen en het rijke hofleven, vol drank, vlees en seks, en genieten zonder financiële of morele consequenties, komt terug in bijna alle verhaallijnen en in veel gesprekken. Het is niet moeilijk te ontwaren hoe de basis voor de Franse Revolutie wordt gelegd door de ontspoorde aristocraten. Vooral de koninklijke familie moet het ontgelden. Nog erger zelfs dan John Adams.

Lafayette speelde tevens een rol in de Franse Revolutie, sprak zich uiteindelijk uit tegen Napoleon en had een aandeel in de Driedaagse Revolutie in 1830. Een fascinerende figuur dus die zijn eigen serie waardig is. In afwachting daarvan volstaat Franklin als boeiende historische vertelling vol bonte figuren en bijzondere gebeurtenissen, met een fijn vleugje ironie. En net als bij zijn hoofdpersoon schuilen onder een charmant en prettig oppervlak diepere filosofische gedachten over onder meer vrijheid, mensenrechten en man-vrouwverhoudingen.

★★★★☆

Franklin is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijkers Netflix stemmen vooral af op misdaad, moord en sciencefiction
Series / Nieuws

Kijkers Netflix stemmen vooral af op misdaad, moord en sciencefiction

De Netflix Top 10 met series heeft de series Crooks, The Gentlemen en 3 Body Problem bovenaan.

De Netflix Top 10 bestaat deze week vooral uit twee genres, namelijk misdaad en sciencefiction. Uiteraard zijn er ook enkele andere type series terug te vinden in de lijst, die je hieronder in zijn geheel terugvindt.

Bovenaan staan geen grote Engelstalige Netflix Originals, maar wel de Duitse Netflix-serie Crooks. De serie verscheen vorige week donderdag op de streamingdienst. Met een 7.0 op de IMDb scoort Crooks overigens niet opvallend goed.

Meer Originals


De tweede en derde plaats zijn ook voor Netflix Originals, namelijk de kijkcijferhits The Gentlemen en 3 Body Problem die al een tijdje op Netflix staan. Lager in de lijst vind je de originele Netflix-series Ripley, Crime Scene Berlin en Bad Dinosaurs terug.

Op de overige plaatsen vind je series met meerdere seizoenen. Zo staan de afgeronde series Dexter, From en Sex and the City in de lijst en van The Rookie is het nieuwste seizoen toegevoegd.

Complete Top 10


Hieronder vind je de complete Top 10 op Netflix. Wil je de lijst zelf even op de streamingdienst zien, dan vind je deze hier.

1. Crooks (seizoen 1)
2. The Gentlemen (seizoen 1)
3. 3 Body Problem (seizoen 1)
4. Dexter (complete serie)
5. From (complete serie)
6. The Rookie (seizoen 4)
7. Ripley (miniserie)
8. Crime Scene Berlin (docuserie)
9. Sex and the City (complete serie)
10. Bad Dinosaurs (seizoen 1)

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix is weer eens prooi voor aangrijpende en ontroerende kijkcijferhits
Films / Netflix Kijktip

Netflix is weer eens prooi voor aangrijpende en ontroerende kijkcijferhits

De twee romantische films One True Loves en The Tearsmith staan bovenaan de Netflix Top 10.

De Netflix Top 10 is weer eens prooi voor twee romantische films. Op dit moment vind je de film One True Loves op de tweede plaats in de lijst en vlak daarachter staat de volgende, The Tearsmith.

Het komt wel vaker voor dat de Netflix Top 10 wordt gedomineerd door het genre. Gelukkig staan er in de Top 10 voldoende andere genres, zoals de twee actiesfilms The Equalizer 3 en The Expendables 4 en het drama Scoop, de nummer één van dit moment.

Bioscoopfilm


One True Loves verscheen vorig jaar in de Nederlandse bioscopen en werd geregisseerd door Andy Fickman (Playing with Fire, Race to Witch Mountain). Je ziet rollen van onder andere Phillipa Soo, Simu Liu, Luke Bracey en en Michaela Colin.

In het romantische drama vindt Emma pas net opnieuw de liefde, waardoor ze haar pijn en verlies achter zich kan laten. Maar dan keert haar doodgewaande man plotseling terug.

Netflix Original


The Tearsmith is een Italiaanse Netflix Original, met Fabbricante di lacrime als originele titel. De film komt van regisseur Alessandro Genovesi en er zijn rollen voor onder andere Simone Baldasseroni, Caterina Ferioli en Sabrina Paravicini.



The Tearsmith gaat over de twee tieners Nica en Rigel, die uit het weeshuis worden overgeplaatst naar een pleeggezin. De twee botsen met elkaar, waarbij angst en liefde een grote rol spelen.

Nu op Netflix


Ben je nieuwsgierig naar een van de films? Je vindt The Tearsmith nu hier op Netflix en One True Loves vind je daar ook.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Met een 8,4 op IMDb is dit een van de sterkste misdaadseries die je waarschijnlijk niet kent: 'Banshee'
Series / Specials

Met een 8,4 op IMDb is dit een van de sterkste misdaadseries die je waarschijnlijk niet kent: 'Banshee'

'Banshee' is een van de spannendste criminele dramaseries van de laatste jaren met hoge waarderingen op IMDb.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Banshee is zo’n misdaadserie waar je voor thuis bleef in de jaren tachtig. Het verhaal kent verschillende lagen waardoor je een band krijgt met de personages. Deze serie krijgt hoge waarderingen. Dus mocht je de serie nog niet kennen dan is nu het moment om deze nog tussendoor te kijken.

Met 38 afleveringen en vier seizoenen ben je wel even bezig maar Banshee is zeker de moeite waard. Op IMDb krijgt de serie een dikke 8,4. Er werden twee prijzen gewonnen waaronder een Emmy.

Criminele circuit


De titel verwijst naar een ingeslapen stadje ergens in Pennsylvania. Echter, onder de oppervlakte speelt zich van alles af in het criminele circuit. De sheriff Lucas Hood, het hoofdpersonage gespeeld door Antony Starr, blijkt niet te zijn wie hij is.

Hood is een veroordeelde crimineel die na 15 jaar gevangenisstraf vrijkomt. Hij had voor 15 miljoen dollar aan juwelen gestolen. Zijn metgezel Anastasia en tevens geliefde partner in crime heeft zich in dat stadje gevestigd onder een andere naam: Carrie. Ondertussen is ze getrouwd en heeft ze twee kinderen.

Lokale crimineel


Natuurlijk is er veel meer aan de hand. Banshee wordt geterroriseerd door een lokale crimineel, drugs zijn verkrijgbaar in overvloed. De jongeren zijn het slachtoffer. Maar Hood en zijn partner worden nog altijd gezocht voor die overval en langzaam komen de lijntjes bij elkaar.



Hoe alles zich in snel tempo gaat ontwikkelen en wie er ongeschonden uit zal komen is niet te voorspellen. Er is zoveel gaande, velen zijn hun leven niet zeker.

Stadscrimineel


Naast Antony Starr maken we kennis met Ivana Milicevic die in huid kruipt van Anastasia alias Carrie en Ulrich Thomsen als de stadscrimineel Kai Proctor. Frankie Faison is Sugar Bates en Matt Servitto speelt Deputy Brock Lotus.



De serie is gemaakt voor het Amerikaanse Cinemax en is te zien op HBO MAX. Banshee is een actiedrama waar vooral methodisch acteren de voorkeur heeft. Heb je zin in drama en actie dan is deze serie zeker een aanrader. Kijk Banshee op HBO max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Foto's onthullen Lady Penelope's nieuwe aanbidder in 'Bridgerton' seizoen 3 en het is niet Colin
Series / Foto's

Foto's onthullen Lady Penelope's nieuwe aanbidder in 'Bridgerton' seizoen 3 en het is niet Colin

Colin krijgt zo te zien concurrentie in het nieuwe seizoen van deze romantische serie.

Lady Penelope "Pen" Featherington (Nicola Coughlan) voegt blijkens de nieuwste clip op X/Twitter én de nieuwste foto's de daad bij het woord. De jonge aristocrate gaat actief op zoek naar een echtgenoot.

Netflix heeft zojuist de de eerste foto's online gezet. Hierop is een tot nu toe onbekend gezicht te zien en we zien dezelfde adellijke heer in de X/Twitter-clip verschijnen.

Excentrieke interesses


Het gaat hier om Lord Debling (Sam Phillips), die door Deadline wordt omschreven als "een vriendelijk heerschap met excentrieke interesses", wat nogal geheimzinnig klinkt.

Het is duidelijk dat hij interesse toont in Pen en deze interesse is duidelijk wederzijds. Het ziet er naar uit dat "Polin", zoals Colin (Luke Newton) en Pen ook wel genoemd worden, concurrentie krijgt.

Synopsis


Netflix' synopsis van het derde seizoen geeft aan dat Colin Pen wil helpen bij het vinden van een man om mee te trouwen. Gaandeweg beseft hij echter dat hij romantische gevoelens koestert voor Pen. Het derde seizoen zal dus allesbehalve rustig verlopen en de fans zullen ongetwijfeld weer smullen van deze populaire serie.



Je kunt Bridgerton streamen op Netflix. De eerste helft van seizoen 3 gaat op 16 mei van start, en de tweede helft kun je vanaf 13 juni bekijken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max-hitserie 'Peacemaker' seizoen 2 krijgt een update van maker James Gunn
Series / Nieuws

HBO Max-hitserie 'Peacemaker' seizoen 2 krijgt een update van maker James Gunn

De serie is een waar kijkcijferkanon gebleken en fans kijken reikhalzend uit naar het vervolg.

De avonturen van de maniakale Peacemaker/Christopher Smith (John Cena) waren een rechtstreeks vervolg op de film Suicide Squad uit 2021. Hoofdrolspeler Cena en maker James Gunn komen nu met updates over het nieuwste seizoen.

De DC-stripverfilming werd enorm gewaardeerd en er kwam dus al snel een akkoord voor een tweede seizoen. Mede door de Hollywoodstaking en Gunns drukke schema was het echter even puzzelen om alles rond te krijgen.

Op de rem trappen


Peacemaker gaat deze zomer in productie en de verwachting is dat de opnames aan het einde van het jaar afgerond zijn. Aangezien Superman gelijktijdig gefilmd wordt luistert het allemaal erg nauw.

In de Pat MacAfee Show gaf Cena aan dat zijn agenda ongeveer overloopt: "We gaan door [met de opnames] en zo komen we als het goed is ook de Kerstdagen door. Ik hoop dat Hollywood daarna op de rem trapt zodat ik ook nog wat tijd met mijn familie kan doorbrengen".

Op de eerste plaats


Gunn heeft alle afleveringen geschreven maar hij zal niet het hele seizoen regisseren. Dit is natuurlijk niet zo gek wanneer je bedenkt dat hij na Peacemaker en Superman direct doorgaat met Waller.



Gunn: "In het belang van de serie [Peacemaker] is het geen goed idee om alle afleveringen zelf te regisseren. Wel heb ik het complete seizoen geschreven, en 'Peacemaker' staat absoluut op de eerste plaats. Aan 'Waller' wordt momenteel nog gewerkt. We zijn daar nog afleveringen voor aan het schrijven. Die serie komt pas aan de beurt als Peacemaker af is".

Gunn en Cena staan overduidelijk in de startblokken. In de tussentijd kun je Peacemaker streamen op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kevin Costner wil dolgraag in 'Yellowstone' terugkeren voor de laatste afleveringen
Series / Nieuws

Kevin Costner wil dolgraag in 'Yellowstone' terugkeren voor de laatste afleveringen

Als alle partijen weer door één deur kunnen is voor een reünie wel enige haast geboden.

Al maandenlang is er gesteggel tussen acteur Kevin Costner en de producenten van Paramount's Yellowstone, wat uiteindelijk heeft geleid tot het vertrek van Costner bij de serie. Hij ziet daar echter graag verandering in.

Vorig jaar vertrok Costner te midden van dreigementen van rechtszaken op een wat stroeve manier uit Yellowstone. Hij gaf destijds aan mogelijk juridische stappen te ondernemen tegen de producers van 101 Studios en Paramount, vanwege een geschil over opnameschema's.

Toch wel een verzoening?


Tijdens de promotie van zijn nieuwe film Horizon: An American Saga werd Costner gevraagd naar de toekomst van de populaire serie en of er misschien toch een terugkeer naar Yellowstone in zit. Als het aan hem ligt komt hij graag weer terug.

Costner vertelde: "Ik zou het graag willen doen, maar we hebben het nog niet kunnen regelen. Misschien komt het nog terug op mijn pad. Als dat zo is en het voelt goed voor mij, dan zou ik het graag doen."

De bal ligt bij Paramount


Mocht het tussen Yellowstone-bedenker Taylor Sheridan, Paramount en Costner weer helemaal goed komen, moet er wel snel gehandeld worden. De opnames van het restant van het vijfde en laatste seizoen staan gepland voor het einde van de herfst van 2024.



Ongeacht de mogelijke verzoening kan je nog genoeg Yellowstone kijken mét Costner in de hoofdrol. Stream alle afleveringen op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onthutsende Duitse moorden staan centraal in nieuwe Netflix-hit
Series / Netflix Kijktip

Onthutsende Duitse moorden staan centraal in nieuwe Netflix-hit

De docuserie Crime Scene Berlin: Nightlife Killer staat nu in de Netflix Top 10.

De Netflix Top 10 met series is weer een docuserie rijker en opnieuw staat een moordenaar centraal. Dit keer wordt er gekeken naar een maniak die meerdere mensen vermoordde in de Berlijnse partyscene, in Crime Scene Berlin: Nightlife Killer.

De moorden vonden in 2012 plaats en werden gepleegd door de seriemoordenaar Dirk P. die tegenwoordig vast zit voor zijn gruwelijke handelingen. Crime Scene Berlin: Nightlife Killer laat opnieuw een van 's werelds grootste mafkezen zien.

Moordenaar in de avonduren


P. vermoordde meerdere mensen in Berlijnse gay clubs in 2012 door ze eerst flink wat GHB te geven. Daarna bracht hij zijn slachtoffers om het leven. Crime Scene Berlin: Nightlife Killer brengt het nachtleven in beeld en zelfs wat te "sensationeel" volgens menige recensies.

De docuserie bestaat uit drie afleveringen, waarin woorden van P. worden voorgelezen, nabestaanden aan het woord komen en zelfs een overlevende zijn verhaal doet.

Nu op Netflix


Crime Scene Berlin: Nightlife Killer staat sinds 3 april op Netflix en op dit moment op de achtste plaats in de Netflix Top 10.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.