search

Ons nieuws van zaterdag 9 maart 2024

'Bodem': Eva Crutzen gaat de diepte in
Recensie

'Bodem': Eva Crutzen gaat de diepte in

Eva Crutzen is hartverwarmend eerlijk en ontwapenend als chaoot die het echte leven liever vermijdt.

Regie: Eva Crutzen | Cast: Eva Crutzen (Cat), Meral Polat (Jana), Steef de Bot (Ben), Leopold Witte (Anthonie), Marieke Heebink (Cecile), Lindsay Zwaan (Sally), Lineke Rijxman (Claudia), Nils Verkooijen (Bliksem), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 22-30 minuten | Jaar: 2024

Acteur, zanger en cabaretier Eva Crutzen vergaarde in korte tijd grote bekendheid. Ze was al bekend als theatermaker, maar kwam pas echt onder de aandacht van het publiek door de televisiebewerking van haar derde theaterprogramma Opslaan Als, haar aanwezigheid in sketchprogramma Klikbeet en haar deelname aan het onvolprezen Promenade. Voor haar eerste eigen serie Bodem pakt Crutzen het groots aan; ze schreef en regisseerde de zes afleveringen en speelt zelf de hoofdrol. Voor dat laatste werd ze vorig jaar op het Nederlands Film Festival bekroond met een Gouden Kalf.

Crutzen speelt dertiger Catharina, Cat voor vrienden en familie, die werkzaam is bij een uitgeverij en het onmiskenbare talent heeft om een gigantische puinhoop van haar leven te maken. Ze lost veel van haar problemen op met vluchtige dates en betekenisloze seks, waarbij ze moeite heeft werk en privé van elkaar gescheiden houden.

Eigenlijk verschilt Cat niet veel van Crutzens personage in de dramatische komedieserie Tropenjaren. Mannen of vrouwen het bed in krijgen kost Cat weinig moeite, maar echte relaties aangaan vindt ze lastig. Zoon van de baas Ben lijkt haar soulmate, maar de twee zijn nog nooit op een date geweest. Ze heeft een moeizame relatie met haar ouders, haar oudere broer is enkele jaren geleden gestorven en haar zonderlinge halfzus komt gedwongen bij haar in huis wonen.

Met een hoofdpersonage dat een rotzooi maakt van haar leven terwijl ze gebukt gaat onder trauma is het duidelijk dat Crutzen goed heeft gekeken naar het soortgelijke Fleabag. Maar waar Phoebe Waller-Bridge daarin regelmatig de befaamde vierde muur doorbrak door zich tot de kijker te richten, verliest Cat zichzelf in surrealistische taferelen en grove fantasieën. De vage scheidslijn tussen werkelijkheid en verbeelding pakt uitermate verrassend uit.

Bodem voltrekt zich over de periode van een jaar, van april tot april, met tussen de afleveringen steeds een sprong van enkele maanden. Hoe de tussenliggende periode eruitzag wordt nauwelijks ingevuld, maar dat werkt wel verfrissend. De rode draad is Cats onvermogen om haar leven richting te geven, waarbij zichzelf verliezen in seks, drank en drugs haar bitter weinig brengt, maar haar ook steeds voor ongemakkelijke situaties stelt.

Crutzen acteert zo natuurlijk dat het lijkt alsof ze een uitvergrote versie van zichzelf speelt. Ze verhult de tragiek van haar personage met grootspraak en stoerdoenerij, maar is ondertussen doodsbang voor het echte leven. Het wordt haar ook niet gemakkelijk gemaakt, wanneer de eerste ontmoeting met een jonge influencer wiens boek ze moet redigeren gelijk uitloopt op seks en ze zelfs het zweverige boek van haar vader moet begeleiden.

Crutzens Cat is ontwapenend en uitermate eerlijk, behalve naar zichzelf toe. Want hoe lang kan ze nog elk weekend ladderzat thuiskomen en op de bank in slaap vallen terwijl ze tegen de veertig loopt? Cats leven lijkt een doorlopende midlifecrisis, waarbij ze de harde realiteit liever niet onder ogen ziet. Het resulteert in een op momenten absurdistisch, maar vooral openhartig en direct regiedebuut. Want soms moet je tot de bodem gaan om verder te kunnen.

★★★★☆

Bodem is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De mysterieuze serie 'The Clearing' over een griezelige sekte kijk je in één weekend af
Series / Nieuws

De mysterieuze serie 'The Clearing' over een griezelige sekte kijk je in één weekend af

'The Clearing' is een spannende serie over een Australische sekte.

Soms wil je even een serie kijken waar je niet weken mee bezig bent. Dan is een miniserie een perfecte optie, vooral een die ervoor zorgt dat je blijft doorkijken. Dat is bij The Clearing zeker het geval.

The Clearing is een Australische thrillerserie uit 2023. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van J. P. Pomare, dat een gefictionaliseerde versie weergeeft van de beruchte Australische New Age sekte The Family.

Psychologische effecten


In de serie volgen we het personage Freya Heywood (Teresa Palmer). Zij wordt gedwongen om de nachtmerries uit haar verleden te confronteren om ervoor te zorgen dat een geheimzinnige sekte stopt met het ontvoeren van kinderen.

The Clearing geeft niet alleen weer hoe een sekte eruit kan zien en hoe de leden gemanipuleerd worden, maar ook wat de psychologische effecten op de lange termijn kunnen zijn. In de serie heet de sekte The Kindred, in plaats van The Family.

Sekte


The Family was een sekte in Australië die ontstond in de jaren 60, onder leiding van Anne Hamilton-Byrne. In 1987 werd een inval gedaan op het erf van de sekte, na beschuldigingen van kindermishandeling. Alle kinderen werden van het terrein gehaald en bleken illegaal geadopteerd te zijn.



The Clearing is een gefictionaliseerde versie van het verhaal rondom The Family, wat betekent dat namen en bepaalde details veranderd zijn. De serie heeft één seizoen, bestaande uit acht afleveringen.

Mysterie


Voor liefhebbers van een mysterie is The Clearing absoluut een aanrader. Hoewel het tempo vooral op het begin aan de langzame kant is, zorgt dit ervoor dat de kijker zelf alle puzzelstukjes in elkaar kan leggen.

Bekijk The Clearing op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Umbrella Academy' seizoen 4 moet eindelijk duidelijkheid brengen in dit onderdeel van het verhaal
Series / Featured

'The Umbrella Academy' seizoen 4 moet eindelijk duidelijkheid brengen in dit onderdeel van het verhaal

De achtergrond van Sir Reginald Hargreeves, eindelijk krijgen we er meer over te horen.

The Umbrella Academy heeft vanaf het eerste seizoen al gehint op de achtergrond van Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore). Zo zagen we hem in het eerste seizoen met zijn vrouw op een wel erg bijzondere locatie.

Reginald is niet afkomstig van de planeet aarde, wat in het tweede seizoen dik bevestigd werd. Het slotseizoen van de serie moet het verband leggen tussen Reginalds verleden en hoe dit zijn motieven heeft gevormd.

Kop en schouders


Er worden losse fragmenten getoond wat het personage van Reginald betreft. Hij is vooral bekend om zijn wreedheid jegens zijn kinderen. Van jongs af aan was het de bedoeling dat ze met kop en schouders boven iedereen uit moesten steken.

De serie onthult vervolgens zijn buitenaardse afkomst, maar hier wordt vervolgens niets mee gedaan. Op een bepaald moment onthult Reginald zijn ware uiterlijk aan een select gezelschap, en zorgt er vervolgens direct voor dat zij dit niet na kunnen vertellen.

Samenbrengen


Sinds het derde seizoen is er iets meer bekend over zijn bedoelingen en wat hij van zijn kinderen verwacht. Dit volstaat echter niet in de context van de serie.



Om het verhaal op een bevredigende manier af te kunnen ronden moeten de makers de diverse elementen samenbrengen. Reginalds verleden, de dood van zijn vrouw en hoe en waarom hij zijn kinderen creëerde lijken op dit moment geen duidelijk verband met elkaar te houden. De makers zien zich dus voor de uitdaging geplaatst om dit tot een geheel samen te smeden.

Waar en wanneer te zien?


Seizoen 4 van The Umbrella Academy kun je streamen vanaf 8 augustus op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensies voor de nieuwste Disney+-serie 'Iwájú': kijken of skippen?
Series / Nieuws

Recensies voor de nieuwste Disney+-serie 'Iwájú': kijken of skippen?

Deze bijzondere productie trekt de nodige aandacht, maar hoe wordt de serie beoordeeld?

Op Disney+ is vanaf 28 februari een bijzondere animatieserie van start gegaan. Iwájú vertelt het verhaal van Tola (Simisola Gbadamosi), dat zich afspeelt in een futuristisch Nigeria. Naast Engels wordt er ook Yoruba gesproken.

De Brits-Amerikaans-Nigeriaanse co-productie valt duidelijk goed in de smaak. De miniserie krijgt een indrukwekkende 100% van de critici en de kijkers blijven niet ver achter. De publieksscore toont namelijk een stevige 85%.

Bijzonder avontuur


Het woord 'iwájú' betekent ruwweg 'toekomst' in Yoruba. Tola bezoekt haar vader in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Tunde ( Dayo Okeniyi) is een wetenschapper en heeft niet echt tijd voor zijn dochter.

Gelukkig is daar Kole (Siji Soetan), die belooft iets leuks met haar te gaan doen. Dit is de start van Tola's belevenissen die wel wat weghebben van een spannend stripverhaal.

Ambitieus


De critici benoemen de levendigheid van de serie. Qua stijl doet deze denken aan "cyberpunk" aldus The Stranger. Het verhaal heeft een goed tempo maar biedt ook genoeg diepgang om de kijker te interesseren. Empire: "Het is een ambitieus verhaal waarbij de kijker niet betutteld wordt".



Ook de kijkers benoemen hoe levendig de serie is, en zowel het futuristische Lagos als de Nigeriaanse cultuur worden op een goede manier weergegeven. De serieuze elementen in het verhaal worden aangestipt maar op een zodanige manier dat het verhaal niet te zwaar wordt. De co-productie is duidelijk in goede aarde gevallen.

Waar te zien?


Je kunt Iwájú volledig streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De ideale serie voor liefhebbers van 'Outlander': mis dit historische drama niet
Series / Specials

De ideale serie voor liefhebbers van 'Outlander': mis dit historische drama niet

Periodedrama is de perfecte vervanger voor de populaire hitserie Outlander.

Outlander spant de kroon voor beste periode drama met een goed vleugje romantiek. Het is één van de meest populaire romantische series op dit moment, maar gelukkig zijn er nog veel meer series met dezelfde sfeer van geschiedenis, drama en romantiek.

Als je Outlander al vier keer hebt gezien, of als het nét niet de serie voor jou is, dan is dit de perfecte vervanging.

Poldark


Met vijf seizoenen en een sterrencast, waaronder Aidan Turner, Eleanor Tomlinson en Jack Farthing, is Poldark de perfecte vervanging voor Outlander.

Poldark speelt zich af in 1783 en volgt Ross Poldark (Turner) wanneer hij terug naar huis keert van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij had echter nooit kunnen raden wat hem te wachten staat: zijn vader is overleden en zijn geliefde heeft hem verlaten.

Reviews


De serie laat zien hoe Ross zijn wil om te leven terugvindt wanneer de hele wereld zich tegen hem keert. De serie brengt meer dan de gemiddelde periode drama en dat wordt beloond met een 8,3/10 op IMDb.



Poldark is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van schrijver Winston Graham en is tot leven gebracht door scriptschrijver Debbie Horsfield en producent Margaret Mitchell.

Te zien op…


In Nederland is Poldark te streamen op NL Ziet.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze spionnenserie met 'Game of Thrones'-acteur had een mega budget, maar flopte alsnog
Series / Nieuws

Deze spionnenserie met 'Game of Thrones'-acteur had een mega budget, maar flopte alsnog

Geld is niet alles en dat wordt nogmaals bewezen door deze slechte serie met een torenhoog budget.

Je zou denken dat een groot budget ervoor zorgt dat een serie een groot succes kan worden. Niets is echter minder waar. Deze serie is daar een goed voorbeeld van: een torenhoog budget, maar alsnog een zielige score op Rotten Tomatoes.

Veel steengoede series hebben helemaal niet zo’n heel hoog budget. Neem bijvoorbeeld Peaky Blinders, deze serie had een laag tot middelmatig budget. Dit zorgde ervoor dat de makers creatieve oplossingen moesten bedenken, waardoor de serie alleen maar beter werd (en het acteerwerk van de cast hielp natuurlijk heel erg mee).

Een mega budget


De spionnen serie Citadel had een torenhoog budget van maar liefst $50 miljoen per aflevering, maar dit geld is verloren gegaan door een middelmatig script. Zelfs de goede acteurs kregen het niet voor elkaar om de serie te redden.

Over het algemeen werd het budget van Citadel goed besteed, maar de plank werd misgeslagen met de CGI. De effecten zorgden ervoor dat sommige scènes er heel goedkoop (en slecht) uitzien.

De rating


Ondanks de sterrencast met Richard Madden, Priyanka Chopra Jones en Stanley Tucci, was de serie toch een flop. Dit werd bewezen met een magere 51% op Rotten Tomatoes (op het moment van schrijven).



Blijkbaar geeft Amazon Prime Video echter niets om deze score, want Citadel is vernieuwd voor een tweede seizoen dat vanaf eind april te streamen is op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek deze week op Prime Video een nieuwe aflevering 'Invincible' en nog een topserie
Series / Nieuws

Ontdek deze week op Prime Video een nieuwe aflevering 'Invincible' en nog een topserie

Kijk deze week naar spannende animatie of een sportieve documentaire.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Invincible


Verschijnt op: Donderdag 14 maart | Release: Seizoen 2 - aflevering 5 | Genre: Animatie / Actie / Avontuur | Kijk op: Prime Video

Als Mark Grayson op zijn zeventiende zijn superkrachten erft, wordt hij net als zijn vader een van de grootste superhelden op aarde. Al zijn dromen komen uit – tot een schokkende gebeurtenis alles verandert.




All-In: The Trilogy


Verschijnt op: Zaterdag 16 maart | Release: Seizoen 1 | Genre: Documentaire / Sport | Kijk op: Prime Video

Deze docuserie volgt team Jumbo-Visma en hoe ze in 2023 alle grote toeren in het wielrennen wonnen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max gaat deze week door met 'Curb Your Enthusiasm' en 7 andere topseries
Series / Nieuws

HBO Max gaat deze week door met 'Curb Your Enthusiasm' en 7 andere topseries

Het wekelijkse aanbod op HBO Max wordt elke week steeds groter.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Curb Your Enthusiasm


Verschijnt op: Maandag 11 maart | Release: Seizoen 12 - aflevering 6 | Genre: Komedie | Kijk op: HBO Max

Larry David, de creatieve motor achter Seinfeld, drijft in deze hilarische, semi-geïmproviseerde serie met alles de spot, en in de eerste plaats met zichzelf.




The Regime


Verschijnt op: Maandag 11 maart | Release: Seizoen 1 - aflevering 2 | Genre: Drama | Kijk op: HBO Max

The Regime vertelt het verhaal van een jaar binnen de muren van het paleis van een autoritair regime dat langzaam begint te wankelen.




Tokyo Vice


Verschijnt op: Vrijdag 15 maart | Release: Seizoen 2 - aflevering 7 | Genre: Misdaad / Drama / Thriller | Kijk op: HBO Max

Deze misdaadserie, losjes gebaseerd op Jake Adelsteins ervaringen, volgt de jonge Amerikaanse journalist terwijl hij afdaalt in de kleurrijke onderwereld van Tokio, eind jaren 90, waar niets is wat het lijkt.




Overige series nieuw op HBO Max


Hieronder de overige series die deze week op HBO Max verschijnen.

10 maart: Ninja Kamui (seizoen 1 - aflevering 5) - Animatie / Actie / Misdaad - De zoektocht naar wraak van een voormalig lid van een ninja-clan koppelt hem aan FBI-agenten die de moord op zijn vrouw en zoon onderzoeken.

11 maart: Last Week Tonight with John Oliver (seizoen 11 - aflevering 4) - Komedie / Nieuws / Talkshow - John Oliver, een van de grappigste verschijningen uit de recente tv-geschiedenis, komt naar HBO met een gloednieuwe talkshow, waarin hij op onnavolgbare wijze de sociale, politieke en existentiële problemen van Amerika en de wereld aankaart.

12 maart: The Cleaning Lady (seizoen 3) - Misdaad / Drama / Thriller - Een Cambodjaanse arts komt naar de VS voor een behandeling om haar zoon te redden. Als het systeem faalt, moet ze onderduiken. Ze wordt schoonmaakster voor de georganiseerde misdaad. Met haar intelligentie vindt ze haar weg in de criminele onderwereld.

14 maart: The Girls on the Bus (seizoen 1) - Drama - Vier vrouwelijke journalisten volgen een hele reeks incompetente presidentskandidaten, waarbij ze vriendschap, liefde en een schandaal ontdekken dat niet alleen het presidentschap, maar onze hele democratie zou kunnen ondermijnen.

14 maart: Justice, USA (seizoen 1) - Documentaire / Misdaad - Justice, USA biedt een inkijk in het strafrechtssysteem van Nashville en biedt ongekende toegang tot de gevangenissen voor mannen, vrouwen en jeugdigen. Werknemers en gedetineerden worden geconfronteerd met kwesties als opsluiting, geestesziekte en verslaving.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Our Flag Means Death'-maker komt met teleurstellend en definitief nieuws
Series / Nieuws

'Our Flag Means Death'-maker komt met teleurstellend en definitief nieuws

Verwoede pogingen zijn gedaan voor een doorstart, maar nu is het echt over en uit.

Het was nog niet zo lang geleden dat het avontuurlijke, en zeer gewaardeerde, Our Flag Means Death door HBO gecanceld werd. Gehoopt werd op een doorstart, echter komt maker David Jenkins met slecht nieuws.

Op social media deelt Jenkins: "Our Flag Means Death is nu officieel ten einde gekomen." Hij vertelde dat de komische serie na twee seizoenen geen nieuw thuis heeft kunnen vinden op een andere streamingdienst.

Van rijkdom naar avontuur


Our Flag Means Death was losjes gebaseerd op de ware avonturen van de 18e-eeuwse aspirant-piraat Stede Bonnet (Rhys Darby). Nadat hij het ogenschijnlijk betoverde leven van een heer had ingewisseld voor dat van een zeerover, werd Stede kapitein van het piratenschip Revenge.

In een poging om het respect van zijn mogelijk muitende bemanning te verdienen, veranderde plots het geluk van Stede na een noodlottige ontmoeting met de beruchte Kapitein Blackbeard (Taika Waititi).

Veel dank en liefde


Jenkins laat verder nog weten erg dankbaar te zijn voor de kansen en bedankt iedereen die de serie heeft gevolgd. Ondanks torenhoge waarderingen van publiek en critici keken er voor HBO simpelweg te weinig mensen om Our Flag Means Death een derde seizoen te geven.

Bekijk op instagram



Kijk alle afleveringen van Our Flag Means Death op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Spannende dramaserie op Netflix krijgt versterking van 'The Handmaid's Tale'-ster
Series / Nieuws

Spannende dramaserie op Netflix krijgt versterking van 'The Handmaid's Tale'-ster

Ook in het komende seizoen lonkt er weer een problematische relatie.

Madeline Brewer, bekend van haar rollen in onder andere Orange is the New Black en The Handmaid’s Tale, is gecast voor het vijfde en laatste seizoen van de populaire psychologische dramaserie You op Netflix.

Brewer zal een vooraanstaand personage spelen in de rol van Bronte, een mysterieuze en vrijgevochten toneelschrijfster die in de boekenwinkel van Joe Goldberg (Penn Badgley) gaat werken, waar een bijzondere band tussen de twee ontstaat.

Twijfel tussen liefde en bedrog


Terwijl Bronte en Joe een connectie vinden in literatuur en het verlies, roept zij in hem een nostalgie op naar zijn vroegere zelf, wat hem doet twijfelen aan alles wat zijn leven is geworden.

Het vierde seizoen speelde zich af in Londen, waar Joe de nieuwe identiteit van Jonathan Moore aannam, een Engelse professor, terwijl hij Marienne (Tati Gabrielle) door Europa volgde. Details over waar het vijfde seizoen gaat worden nog geheim gehouden.

Gevaarlijke charme


Het succesvolle You gaat over een gevaarlijk charmante en intens geobsedeerde jonge man die tot extreme hoogten gaat om zichzelf in het leven te werken van degenen waar hij bezeten van is.



Kijk alle afleveringen van You op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.