search

Ons nieuws van dinsdag 27 februari 2024

Recensie Prime Video-serie 'Expats'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Expats'

Een duister drama over verlies en het navigeren van sociale status.

Regie: Lulu Wang | Cast: Nicole Kidman (Margaret Woo), Saraya Blue (Hillary Starr), Ji-young Yoo (Mercy), Brian Tee (Clarke Woo), Tiana Gowen (Daisy Woo), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 53-101 minuten | Jaar: 2024

Een georganiseerde en toegewijde moeder, een stijlvolle en succesvolle socialite en een jonge, zoekende vrouw. Zo zou je de drie vrouwen waar Lulu Wangs duistere dramaserie Expats om draait op het eerste oog omschrijven. Echter, in zes afleveringen zien we deze façades afbrokkelen, waarna een door rouw verwoestte vrouw die zich verliest in haar verdriet, een bedrogen echtgenote en gekwetste dochter en een zelfdestructieve jongvolwassene zonder toekomstperspectief overblijven. Expats vertelt ons wat verlies met een mens kan doen en hoe sociale status niet permanent is.

Te midden van de Hongkongse studentenprotesten in 2014 volgen we de vierentwintigjarige Mercy en twee vermogende vrouwen die vanuit de Verenigde Staten naar Hongkong verhuisden voor hun carrière of die van hun partner. Via haar werk in de bediening komt Mercy regelmatig in aanraking met de rijken der aarde en op een dag verwikkelt haar verhaallijn zich met die van Margaret en Hillary, respectievelijk een tuinarchitect met een gebrek aan carrièremogelijkheden en een vrouw met genoeg kansen op het gebied van werk maar een wiebelig huwelijk en lastige familierelaties.

Expats is niet zozeer plotgedreven, maar eerder een portret van drie vrouwen en een verkenning van sociale verhoudingen en privilege. De serie bevat niet al te veel uitgesproken politieke statements, maar de keuze om protesten te gebruiken als achtergrond is genoeg aanleiding om enig sociaal commentaar te lezen in de manier waarop Margaret en Hillary hun huishoudsters benaderen. Deze vrouwen, die als gastarbeiders hun eigen familie al tijden niet hebben gezien, worden meermaals door hun werkgeefsters beschreven als deel van de familie.

Zelfs Mercy wordt erop aangesproken dat zij als Koreaans-Amerikaanse elk moment uit Hongkong kan vertrekken als het haar te heet onder de voeten wordt, terwijl anderen die kans niet hebben. Het is een beschuldiging waar ze niet al te best op reageert, wat dan weer heel typerend is voor de personages in Expats. Ze zijn niet bedoeld om leuk te worden gevonden. We worden alleen gevraagd hun situatie te zien en waar mogelijk met ze mee te leven.

Expats is niet de makkelijkste serie, omdat de langdradigheid en uitgebreide introductie in de wereld waarin de vrouwen zich bewegen niet per se dienen om de aandacht vast te houden. Wie op zoek is naar actie, is bij Lulu Wang aan het verkeerde adres. Dat wordt geïllustreerd door de voorlaatste aflevering, die ons ruim anderhalf uur meeneemt in de lagere sociale kringen van Hongkong. Je moet vallen voor de intrige van het centrale drama en blijven voor de ingewikkelde dynamiek en de kalme, indrukwekkende beelden. De schoonheid van Expats zit vooral in de gecreëerde stiltes.

★★★★☆

Expats is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie SkyShowtime-serie 'Ted'
Recensie

Recensie SkyShowtime-serie 'Ted'

Na acht afleveringen is de pratende teddybeer niet langer grappig maar vooral vermoeiend.

Regie: Seth MacFarlane | Cast: Seth MacFarlane (Ted - stem), Max Burkholder (John Bennet), Alanna Ubach (Susan Bennet), Scott Grimes (Matty Bennet), Giorgia Whigham (Blaire Bennet), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 22-43 minuten | Jaar: 2024

Na twee films keert Ted, de licht gestoorde teddybeer die ooit populair was, terug in een prequelserie. Regisseur, schrijver en titelrolvertolker Seth MacFarlane, inmiddels vijftig jaar oud, vond het daar kennelijk tijd voor. Ted stal in de films niet zozeer het hart van de kijker, maar onvergetelijk was hij wel. Maar ondanks de knap geanimeerde Ted en de onweerstaanbare Mark Wahlberg waren beide films behoorlijk oppervlakkig van karakter, zeker in vergelijking met huidige content. Daarom rijst de vraag: willen we Ted nog wel?

De serie Ted begint met een spervuur aan grappen. Het is het bekende werk: schuine grappen, foute grappen, grappen die ontzettend lang doorgaan. Daarnaast heeft de serie, die zich afspeelt in de jaren negentig, veel verwijzingen naar media uit die tijd en zelfs fragmenten daarvan. Bij uitstek geschikt voor de nostalgische (ietwat oudere) kijker. Het probleem is echter dat tijden veranderen.

Series die zich afspelen in het verleden zijn populair, want naar verluidt was vroeger alles beter. Maar omdat politieke correctheid in vroegere tijden ver te zoeken was, worden verhalen daarover tegenwoordig vaak van een vooruitstrevend personage voorzien. Meestal een vrouw, die tegen de andere, ouderwetse personages opbokst. Dit begint een soort stereotype te worden, een nieuwe variant op de 'feisty smurfette': de feministe tussen de racisten.

Dit verklaart de aanwezigheid van het personage Blaire. Dit nichtje van Johnny (Teds beste vriend) woont bij hem en zijn ouders in huis en krijgt zo ontzettend veel moderne situaties toebedeeld dat de kijker overspoeld raakt door een vloedgolf van wokisme. Het zou de verhalen geen goed doen, ware het niet dat de verhalen in Ted toch al niet veel voorstelden.

Elke aflevering draait om een puberaal probleem zoals wiet scoren of maagdelijkheid verliezen, om ergens van ver van het initiële onderwerp te eindigen. De gekunstelde, vergezochte gevolgen van het gedrag van Ted en Johnny doen denken aan oude sitcoms, wat vast niet per ongeluk is. Er is meestal een quasi-sentimentele ontknoping die hoogstwaarschijnlijk ironisch bedoeld is, maar niet altijd past bij de typische humor van de rest van de serie.

Na acht afleveringen wordt Ted met zijn eindeloze grappen nogal vermoeiend, terwijl de verhaallijnen steeds bizarder worden. Wat vooral ontbreekt is een goede tegenspeler zoals Mark Wahlberg, die in de films behoorlijk gewaagd was aan de pratende teddybeer. Max Burkholder speelt een zestienjarige versie van Wahlbergs personage, maar mist helaas diens knullige charme. Meestal loopt hij rond met een vreemde, licht fronsende blik die niet past bij de luchtigheid van de serie. De overige personages zijn niet oprecht genoeg om te boeien, want te stereotiep zoals Blaire of te onsympathiek zoals Johnny's enorm racistische vader Matty.

Het wordt pijnlijk duidelijk waarom MacFarlane koos voor een prequel in de jaren negentig in plaats van een nieuwe vervolgfilm: Ted is niet meer van deze tijd. Mocht MacFarlane de teddybeer toch nog verder willen uitmelken, dan valt te denken aan een film of (kortere) serie over Teds gloriejaren in Hollywood (waar hij steeds aan refereert maar waar de kijker weinig over leert) doorspekt met cameo's van beroemde sterren. Want van grappen alleen valt niet te leven, luidt de onbedoelde boodschap van deze serie.

★★☆☆☆

Ted is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe gezichten in 'Outlander'-prequel 'Blood of My Blood': vier grote sterren versterken de cast
Series / Nieuws

Nieuwe gezichten in 'Outlander'-prequel 'Blood of My Blood': vier grote sterren versterken de cast

Blood of My Blood versterkt de cast met vier acteurs die in de voetsporen moeten treden van grote Outlander-sterren.

In 2014 kwam Outlander uit en al snel groeide deze serie uit tot een ware hitserie. Outlander werd telkens uitgebreid met een nieuw seizoen en nu wordt de franchise nóg groter met de nieuwe prequel, Outlander: Blood of My Blood.

Vorig jaar werd bevestigd dat seizoen 8 het laatste seizoen zal zijn van Outlander. Hierdoor is er meer druk komen te liggen op de nieuwe prequel, maar met deze 4 toevoegingen aan de cast moet alles helemaal goedkomen.

De nieuwe cast


Blood of My Blood focust op het liefdesleven van de ouders van Jamie Fraser, namelijk Brian Fraser en Ellen Mackenzie. En volgens showrunner en uitvoerend producent Matthew B. Roberts zullen er veel namen en gezichten zijn "die Outlander-fans zullen kennen en herkennen."

De bekende personages uit Outlander zullen in de prequel tot leven gebracht worden door Rory Alexander (Pistol), Sam Retford (Ralph & Katie), Seamus McLean Ross (Payback) en Conor MacNeill (The Tourist).

De personages


Alexander brengt de jonge Murtagh Fitzgibbons Fraser tot leven. Retford speelt in de rol van Dougal MacKenzie en McLean Ross zal schitteren als oudere broer Colum MacKenzie. Als laatste zal MacNeill de rol van Ned Gowan op zich nemen.Showrunner Roberts liet weten dat het team "het geweldig vindt om de cast van seizoen één uit te breiden van enkele bekende personages uit het Outlander-universum."

Netflix


Blood of My Blood heeft nog geen officiële verschijningsdatum, maar alle seizoenen van Outlander zijn te streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is de beste sportserie van dit moment, gewoon te streamen op Netflix
Series / Nieuws

Dit is de beste sportserie van dit moment, gewoon te streamen op Netflix

Documentaireserie op Netflix geeft kijkers een kijkje in het heftige leven van enkele topquarterbacks in Amerika.

Er is niets beter dan jezelf helemaal verliezen in een spannende wedstrijd. Met één oog op de bal en een andere op het scorebord; wie gaat er winnen? Misschien is er toch wel iets dat beter is dan dat: een spannende serie over sporten kijken.

Topatleten staan bekend om hun doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Deze karaktereigenschappen, in combinatie met hun fysieke kracht, maken topsporters tot enkele van de sterkste mensen. Er zijn talloze series die over het leven van sporters gaan, maar welke is het beste?

American football


In februari van 2023 was de hitserie Quarterback aangekondigd en een paar maanden later was de gloednieuwe documentaire te streamen op Netflix.

Quarterback vertelt het verhaal van quarterbacks Patrick Mahomes (Kansas City Chiefs), Kirk Cousins (Minnesota Vikings) en Marcus Mariota (Atlanta Falcons). Kijkers kunnen dankzij de microfoons die de quarterbacks droegen, een kijkje nemen in het leven van een topsporter.

National Football League


Netflix heeft voor deze documentaire samengewerkt met The National Football League om zo een zo echt mogelijk beeld te schetsen van het harde en glorieuze momenten van de quarterbacks.De serie heeft heel positieve reacties gekregen. Zo heeft Quarterback een Rotten Tomatoes score van 89% (op het moment van schrijven). Op IMDb wordt de serie beloond met een 8/10.

Te streamen op Netflix


De documentaire bestaat tot nu toe uit 1 seizoen met acht afleveringen en is te streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO redde 'Game of Thrones' seizoen 8 van nog veel ergere afloop
Series / Nieuws

HBO redde 'Game of Thrones' seizoen 8 van nog veel ergere afloop

Het is maar goed HBO de makers van de serie tegenhield.

Vorige week kwam er verrassend nieuws naar buiten over het einde van Game of Thrones. De beruchte showrunners David Benioff en D.B. Weiss onthulden in een interview dat ze het plan hadden om de serie af te ronden met een heuse filmtrilogie.

Die trilogie zou dan niet enkel in de plaats zijn gekomen van seizoen 8, het slotseizoen, maar ook van seizoen 7. HBO wees het voorstel van Benioff en Weiss echter resoluut af, en dat is waarschijnlijk maar goed ook.

Kritiek


Het slotseizoen van Game of Thrones staat bekend als een van de slechtste serie-eindes aller tijden. Veel fans van de originele A Song of Ice and Fire-boeken van George R.R. Martin uitten al eerder kritiek, maar het slotseizoen werd vrijwel unaniem verguisd.

Een van de grootste kritiekpunten was dat het einde veel te gehaast was, waardoor personages en verhaallijnen onbevredigend beeindigd werden. Drie films in plaats van twee seizoenen had dat probleem alleen maar groter gemaakt.

HBO Max


Het is dus maar goed dat HBO het idee van een trilogie afwees. Door die beslissing zijn seizoenen 7 en 8 van Game of Thrones gewoon te bekijken op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De drie grootste bioscoopfilms uit december kijk je nu thuis op de buis
Films / Netflix Kijktip

De drie grootste bioscoopfilms uit december kijk je nu thuis op de buis

De drie grote Warner Bros.-films uit december kun je nu al thuis streamen.

Afgelopen december leek een echte grote kaskraker te ontbreken. Vooraf was namelijk al duidelijk dat het publiek niet enorm uitkeek naar Aquaman and the Lost Kingdom. Warner Bros. stuurde daarom nog twee grotere producties naar het witte doek.

In beide gevallen ging het om een musicalfilm. De eerste was Wonka met Hollywood-groeibriljant Timothée Chalamet die deze week het witte doek verrijkt met Dune: Part Two. De andere is The Color Purple, die in de States in december verscheen en in Nederland in januari.

Nu thuis


Vanaf vandaag zie je Aquaman and the Lost Kingdom op HBO Max en daarmee heb je de kans op de laatste film in het DC Extended Universe thuis op de buis te kijken. Op onder andere Pathé Thuis is The Color Purple verschenen als Video on Demand, voorlopig als premium uitgave.

Ook Wonka kijk je op Video on Demand op onder andere Pathé Thuis. Vanaf 8 maart staat de uiteindelijke kaskraker van de decembermaand ook op HBO Max.

Migration


Een vierde kaskraker is de animatiefilm Migration alias Vogelvlucht. Deze film van Illumination staat vanaf 18 maart op Pathé Thuis als premium uitgave.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Koppositie van de Netflix Top 10 in handen van de vergeten misdaadthriller 'The Silencing'
Films / Netflix Kijktip

Koppositie van de Netflix Top 10 in handen van de vergeten misdaadthriller 'The Silencing'

Netflix is helemaal in de ban van de misdaadthriller The Silencing uit 2020 met Nikolaj Coster-Waldau.

In 2020 verscheen de film The Silencing met Game of Thrones-acteur Nikolaj Coster-Waldau. Ondanks de aansprekende naam wist de wisselend ontvangen misdaadthriller de bioscopen amper niet te halen. Nu weet de misdaadthriller wel direct de koppositie te grijpen in de Netflix Top 10.

De thriller verscheen uiteindelijk alleen kortstondig in de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Verenigde Arabische Emiraten op het witte doek en haalde daar slechts ruim 170 duizend dollar op.

Rotten Tomatoes


Op Rotten Tomatoes kon de film ook geen indruk maken. De Tomatometer staat op slechts 20 procent. Op de IMDb staat een (veel) betere 6,3 na 33 duizend stemmen. The Silencing kan het publiek dus zeker vermaken.

Als we op Letterboxd kijken bij de reacties, dan schrijft Fleur: "Goed acteerwerk, maar het plot klopte van geen kant." En Dave Taylor: "Eén ding valt echter niet te ontkennen... dat jachtkostuum was zo erg griezelig!" Op Letterboxd heeft de film een 2,8 van de 5 sterren.

Kat-en-muisspel


In The Silencing gaat een voormalige jager achter een moordenaar aan die jaren geleden mogelijk zijn dochter heeft ontvoerd. De jager raakt echter verwikkeld in een kat-en-muisspel dat waarschijnlijk een dodelijk slachtoffer gaat eisen.Andere rollen komen van Annabelle Wallis, Hero Fiennes Tiffin, Zahn McClarnon en Melanie Scrofano en sinds afgelopen woensdag staat The Silencing op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max komt in maart met Kate Winslet in 'The Regime' en 5 andere topseries
Series / Nieuws

HBO Max komt in maart met Kate Winslet in 'The Regime' en 5 andere topseries

Er valt komende maand genoeg te zien met drie nieuwe drama's en een hoop hilariteit.

HBO Max zet in maart weer een aantal nieuwe series of nieuwe seizoenen van lopende series online. Hieronder lichten we de drie grootste/meest opvallende series toe die je waarschijnlijk wel wil gaan kijken.


The Regime


Verschijnt op: Maandag 4 maart | Release: Seizoen 1 | Genre: Drama | Kijk op: HBO Max

The Regime vertelt het verhaal van een jaar binnen de muren van het paleis van een autoritair regime dat langzaam begint te wankelen.
Tokyo Vice


Verschijnt op: Vrijdag 1, 8, 15, 22, 29 maart | Release: Seizoen 2 - aflevering 5-9 | Genre: Misdaad / Drama / Thriller | Kijk op: HBO Max

Deze misdaadserie, losjes gebaseerd op Jake Adelsteins ervaringen, volgt de jonge Amerikaanse journalist terwijl hij afdaalt in de kleurrijke onderwereld van Tokio, eind jaren 90, waar niets is wat het lijkt.
The Girls on the Bus


Verschijnt op: Donderdag 14 maart | Release: Seizoen 1 | Genre: Drama

Vier vrouwelijke journalisten volgen een hele reeks incompetente presidentskandidaten, waarbij ze vriendschap, liefde en een schandaal ontdekken dat niet alleen het presidentschap, maar onze hele democratie zou kunnen ondermijnen.
Overige series nieuw op HBO Max


Hieronder de overige series die komende maand op HBO Max verschijnen.

3, 10, 17, 24, 31 maart: Ninja Kamui (seizoen 1 - aflevering 4-8) - Animatie / Actie / Misdaad - De zoektocht naar wraak van een voormalig lid van een ninja-clan koppelt hem aan FBI-agenten die de moord op zijn vrouw en zoon onderzoeken.

4, 11, 18, 25 maart : Curb Your Enthusiasm (seizoen 12 - aflevering 5-8) - Komedie - Larry David, de creatieve motor achter Seinfeld, drijft in deze hilarische, semi-geïmproviseerde serie met alles de spot, en in de eerste plaats met zichzelf.

4, 11, 18, 25 maart: Last Week Tonight with John Oliver (seizoen 11 - aflevering 3-6) - Komedie / Nieuws / Talkshow - John Oliver, een van de grappigste verschijningen uit de recente tv-geschiedenis, komt naar HBO met een gloednieuwe talkshow, waarin hij op onnavolgbare wijze de sociale, politieke en existentiële problemen van Amerika en de wereld aankaart.


Let op: dit overzicht is voorlopig. De streamingdienst kan te allen tijde beslissen om bepaalde titels toe te voegen, te annuleren of uit te stellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Riverdale' blunderde in het eerste seizoen met een leeftijdsverschil van de tweeling Cheryl en Jason
Series / Nieuws

'Riverdale' blunderde in het eerste seizoen met een leeftijdsverschil van de tweeling Cheryl en Jason

'Riverdale' staat niet bekend om zijn consequente verhaallijnen, maar dit plotgat is wel erg vreemd...

Hoewel Riverdale door veel mensen wordt bekritiseerd, was het eerste seizoen helemaal zo slecht nog niet. Dit seizoen heeft zelfs een score van 81% op Rotten Tomatoes.

Toch zat er ook in seizoen 1 al een vrij grote fout, waarvan je je afvraagt hoe deze ooit gemaakt kon worden. En die fout heeft alles te maken met het grote mysterie rondom Jason Blossom.

Tweeling?


Het eerste mysterie in de serie draaide rondom de moord op Jason Blossom (Trevor Stines). Zijn lichaam werd gevonden in een meer en hij bleek overleden te zijn aan een schotwond in zijn hoofd.

Zijn moord had effect op de hele stad, maar vooral op zijn tweelingzus Cheryl Blossom (Madelaine Petsch). Er zit echter een gek detail in de serie: Cheryl en Jason zijn een tweeling, maar zitten in verschillende jaarlagen op school.

Leeftijdsverschil


Het lijkt logisch dat een tweeling in hetzelfde jaar zou zitten. Het kan echter natuurlijk zo zijn dat een van de twee een keer is blijven zitten of een klas heeft overgeslagen.Maar bij Cheryl en Jason is het verschil wel heel groot. Jason zit namelijk in hetzelfde jaar als Polly (Tiera Skovbye), de zus van Betty (Lili Reinhart). Zij is ongeveer twee jaar ouder, wat betekent dat ze twee jaar boven Betty zit.

Plotgat


Dit terwijl Betty en Cheryl in dezelfde klas zitten. Er zit dus niet één jaar tussen Jason en Cheryl, maar zelfs twee. Hoewel Riverdale erom bekendstaat vage verhaallijnen te hebben en rare dingen uit te halen, blijft dit een opvallend plotgat.

Vooral omdat de serie het nooit uitlegt of benoemt. Helaas werd dit soort inconsequenties in de volgende seizoenen alleen maar erger. Bekijk Riverdale op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.