search

Ons nieuws van zaterdag 30 juli 2022

Recensie Disney+-serie 'Santa Evita'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'Santa Evita'

Hoe het lijk van Evita Perón werd gebruikt als politiek machtsmiddel.

Regie: Rodrigo Garcia, Alejandro Maci | Cast: Natalia Oreiro (Eva Perón), Diego Velázquez (Mariano Vázquez), Francesc Orella (Dr. Pedro Ara), Diego Cremonesi (Arancibia), Darí­o Grandinetti (Juan Domingo Perón), e.a. | Aantal afleveringen: 7 | Speelduur: 37-48 minuten | Jaar: 2022

Santa Evita, een verfilming van het gelijknamige boek van Tomás Eloy Martinez, vertelt hoe het lichaam van populaire Argentijnse presidentsvrouw Evita Perón nog jarenlang heeft rondgezworven voor het degelijk en definitief werd begraven. Een opmerkelijk verhaal, waarvan lastig kan worden ingeschat hoe het zich vertaalt naar een serie, aangezien het uitgangspunt tamelijk luguber en zombie-achtig klinkt. Maar hoewel wordt aangevangen met een expliciet en huiveringwekkend schouwspel van de balseming van Evita's lichaam, is de serie vooral een gevoelig drama dat inspeelt op zeer menselijke aspecten van overlijden en rouw.

Het loont de moeite om van tevoren even te googelen wie Evita (echte naam: Eva Perón) ook alweer was, behalve dan de vrouw die de basis vormde voor de film met Madonna waarvan alleen de balkonscène met bijbehorend liedje zijn blijven hangen. De grote impact die deze omstreden, mysterieuze vrouw in haar tijd had zal waarschijnlijk alleen echt begrepen kunnen worden door de Argentijnen zelf. Desondanks weet de serie het leed dat de nasleep van Evita's dood teweegbracht, sterk over te brengen.

Na haar overlijden was er een flinke stoet mensen die zich met het lichaam en graf van Evita bemoeiden, geheel tegen haar eigen wensen in. Dit wordt meteen duidelijk in de eerste aflevering, wanneer Evita's moeder aangeeft het lichaam van haar net overleden dochter te willen verzorgen, maar ondanks haar smeekbedes moet toekijken hoe het wordt weggehaald voor een conserverende balseming. De toon voor dit pijnlijke relaas is hiermee goed gezet.

Door de vele intieme handelingen in beeld te brengen die met het lichaam van Evita na haar dood plaatsvonden, wordt goed duidelijk gemaakt hoe zij zelfs na haar dood in allerlei politieke machtsspelletjes gebruikt werd en wat een mensonterende zaak het eigenlijk is als het lichaam van een overleden persoon door allerlei mensen wordt bepoteld. De kijker wordt gedwongen na te denken over zijn eigen dood en het proces dat daaro volgt, wat dit intrigerende verhaal nog tastbaarder maakt.

Wat helaas afleidt van het hoge emotionele gehalte is de veelheid aan personages, die elk hun eigen, vaak onduidelijke relatie met Evita hebben. Ook zijn er de politieke verwikkelingen die voor de kijker die onbekend is met wie Evita was, niet altijd volledig te begrijpen zullen zijn. Dat neemt niet weg dat dit een sterke dramaserie is die goed weet over te brengen hoe vreselijk de schending van iemands levenloze lichaam wel niet is, iets waar veel mensen waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebben. Een zeer originele serie en nog (grotendeels) waargebeurd ook.

★★★☆☆

Santa Evita is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Walking Dead' lost plotgat uit seizoen 1 op
Series / Featured

'The Walking Dead' lost plotgat uit seizoen 1 op

De serie The Walking Dead doet nog behoorlijk wat in zijn laatste paar afleveringen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
The Walking Dead heeft eindelijk een plotgat dat helemaal terug te herleiden valt naar het eerste seizoen, opgelost. EIndelijk weten we hoe het nou zit!

Het is een vrij bitterzoete tijd voor fans van The Walking Dead. De serie komt tot een einde, na elf seizoenen verspreid over twaalf jaar op televisie. Tegelijk zijn er drie (!) nieuwe spin-offs aangekondigd die na het einde van The Walking Dead te zien zullen zijn.

The Walking Dead-plotgat
De serie The Walking Dead heeft nog 8 afleveringen te gaan, en zijn hoofdverhaal nog niet afgerond. Zo krijgen we nog heel wat te zien rond Maggie, Daryl en de bende, en hun gevecht tegen Lance Hornsby en de Commonwealth. En er is een verhaal dat een plotgat oplost uit seizoen 1.

Aan het einde van de trailer van The Walking Dead seizoen 11C horen we Aaron op een onbekende locatie vertellen: "Ik heb verhalen gehoord over Walkers die muren kunnen beklimmen en deuren kunnen openen. Ik weet niet of dat slechts verhalen waren."

The Walking Dead lost dat raadsel straks dus op en zal laten zien dat het meer dan verhalen zijn. Waarmee een plotgat uit seizoen 1 opgelost wordt, want toen was verre van duidelijk hoe het nou zat met intelligente Walkers.

We zagen in seizoen 1 van The Walking Dead Walkers een pop oppakken, met een steen een glazen deur breken, een hek beklimmen en meer. Sindsdien zagen we nooit meer dat soort zombies. Gelukkig zijn ze straks dus niet meer hersenloos en gaat The Walking Dead dit oplossen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Lord of the Rings' lost langlopende discussie op
Series / Featured

'Lord of the Rings' lost langlopende discussie op

Hebben vrouwelijke dwergen in Lord of the Rings nou een baard, of is dat onzin?

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Een langlopende discussie onder fans van The Lord of the Rings richt zich op de gezichtsbeharing van vrouwelijke dwergen. Die discussie kunnen we nu oplossen. Want inderdaad: ze hebben gezichtshaar!

The Lord of the Rings: The Rings of Power verschijnt op 2 september op streamingdienst Prime Video en is een van de meest ambitieuze projecten van de afgelopen jaren. De serie vertelt straks in vijf seizoenen en vijftig uur een groots overkoepelend verhaal.

The Lord of the Rings: The Rings of Power
Kritiek op The Lord of the Rings: The Rings of Power is er ook al. Zo zagen we de dwergen-prinses Disa voorbij komen op posters en in trailers en bleek zij geen baard te hebben.

Producent Lindsay Weber zegt dat dit geen reden tot zorgen zou moeten zijn. "Ik kan bevestigen dat ze gezichtshaar hebben. Ik kan niet wachten tot je er meer van ziet, je gaat dat in de serie echt wel ervaren."

The Lord of the Rings: The Rings of Power lost daarmee een langlopend debat onder fans van J.R.R.Tolkien op.

De serie The Lord of the Rings: The Rings of Power is vanaf 2 september te zien en draait om het scheppen van de Ringen waarmee Sauron hoopte heel Midden-Aarde te kunnen onderwerpen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Walking Dead' seizoen 11 zet géén spin-offs op
Series / Nieuws

'The Walking Dead' seizoen 11 zet géén spin-offs op

The Walking Dead seizoen 11 is echt het einde van de serie, niet iets verkapt nieuws.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
The Walking Dead komt tot een einde. Maar het The Walking Dead-universum leeft voort en als het aan AMC ligt nog lang ook.

Het elfde seizoen van The Walking Dead keert op 2 oktober terug met zijn laatste acht afleveringen. Daarmee is het begin van het einde van de serie die ooit begon met een verhaal over Rick Grimes en een kleine groep overlevenden van de zombie-apocalypse nabij.

The Walking Dead eindigt
The Walking Dead eindigt straks na een indrukwekkende elf seizoen en twaalf jaar op de buis. We kregen al spin-offs te zien, waaronder Fear the Walking Dead, The Walking Dead: World Beyond en Tales of the Walking Dead.

Als in november The Walking Dead voorbij is, eindigt de boel na 177 afleveringen. Maar we krijgen meerdere nieuwe spin-offs te zien: eentje rond Daryl Dixon in Europa, eentje rond Maggie en Negan in het post-apocalyptische New York City en eentje over Michonne en Rick Grimes. Toch draait het einde van The Walking Dead niet om het opbouwen van nieuwe series, belooft Scott Gimple.

"We hadden lang het idee dat we nog wel even door konden gaan, maar toen veranderde dat. De finale draait voor ons echt om het afronden van het verhaal van The Walking Dead, niet om het opbouwen van iets nieuws. Er is ruimte voor spin-offs, maar eerlijk gezegd rondt de finale echt het verhaal van de afgelopen 11 jaar af."



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max voegt 16 nieuwe series toe deze week
Series / Featured

HBO Max voegt 16 nieuwe series toe deze week

Dit is het nieuwe aanbod van HBO Max deze week: 16 nieuwe titels.

Drie nieuwe series compleet met seizoenen (waaronder Downton Abbey en de nieuwe Pretty Little Liars-serie, en dan nog eens 13 (!) titels met nieuwe afleveringen. Wat een topweek weer op HBO Max!

Downton Abbey (seizoen 1-6): De serie gaat over het leven van de familie Crawley en hun personeel, in een tijd voordat het laatste restje van een eeuwenlange traditie werd weggerukt door wereldoorlogen en de moderne tijd.

Pretty Little Liars: Original Sin (seizoen 1): Twintig jaar geleden dreigde een reeks tragische gebeurtenissen het arbeidersstadje Millwood te verscheuren. Nu, in het heden, wordt een bonte mengeling van tienermeisjes - een nieuw groepje Little Liars - gekweld door een onbekende belager.

Riviera (seizoen 1-3): Deze serie gaat over de Amerikaanse conservator Georgina. Als wordt gedacht dat haar man, de miljardair en zakenman Constantine, na een mysterieuze ontploffing op een jacht is omgekomen, staat haar luxe leventje aan de Franse Rivièra onder druk.

NIEUWE AFLEVERINGEN
Roswell, New Mexico (S04E07)
OK K.O.! Jij wordt een held (S01E07)
Mind Over Murder (S01E06)
Mao Mao: Helden met een puur hart (S01E06)
Irma Vep (S01E08)
Clarence (S01E03)
Tuca & Bertie (S03E04)
The Dog House (S02E09)
Edge of the Earth (S01E03)
Primal (S02E03)
Westworld (S04E05)
The Anarchists (S01E03)
Last Week Tonight with John Oliver
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Tien series: dat is de oogst op Disney+ deze week
Series / Featured

Tien series: dat is de oogst op Disney+ deze week

Disney+ voegde deze week tien nieuwe titels toe aan zijn steeds groeiende aanbod.

Tien nieuwe series op Disney+, dat is de oogst van deze week en die is daarmee behoorlijk prima. We duiken er zoals je gewend bent op zaterdag weer in!

Santa Evita (seizoen 1): Santa Evita is het verhaal van een lichaam zonder graf en de legende die daaruit is voortgekomen. In 1955 werd de toenmalige president Juan Domingo Perón door een militaire staatsgreep omvergeworpen en het lichaam van Evita 16 jaar lang verborgen om te voorkomen dat het een symbool tegen het regime zou worden.

Under the Banner of Heaven (seizoen 1): Under the Banner of Heaven draait om de gebeurtenissen die in 1984 leidden tot de moord op Brenda Wright Lafferty en haar dochtertje in een buitenwijk van Salt Lake Valley, Utah.

Ridley Road (seizoen 1): Vivien Epstein, een jonge, Joodse vrouw, besluit haar comfortabele leven in Manchester op te geven om naar haar geliefde te gaan die in Londen tegen de fascisten vecht.

Remote Survival (seizoen 1): Uit de beschaving gehaald en in isolatie gezet, moeten twee afgezonderde overleveraars al het mogelijke doen om de gevaarlijkste omgevingen op aarde te overleven.

Light & Magic (seizoen 1): Een serie die de nooit eerder vertoonde geschiedenis van het wereldberoemde Industrial Light & Magic (ILM) toont.

NIEUWE AFLEVERINGEN
El Galán. La TV cambió, él no (S01E08)
Big Sky (S02E16)
9-1-1: Lone Star (S03E17)
Solar Opposites (S03E05)
Only Murders in the Building (S02E06)
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe 'Game of Thrones'-serie doet het volstrekt anders
Series / Nieuws

Nieuwe 'Game of Thrones'-serie doet het volstrekt anders

House of the Dragon wordt mogelijk een anthologie in plaats van een relatief traditionele serie.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
House of the Dragon zou zomaar eens in toekomstige seizoenen andere era's van het huis Targaryen kunnen verkennen. Dat horen we van showrunner Miguel Sapochnik.

De serie House of the Dragon wordt gebaseerd op het werk Fire & Blood van schrijver George R.R. Martin en duikt diep in de geschiedenis van de familie Targaryen. Specifiek krijgen we de burgeroorlog te zien die binnen de familie woedde en ging om de opvolging van de troon.

House of the Dragon
In een interview met EW tijdens de San Diego Comic-Con, vertelde Sapochnik dat House of the Dragon ook voorbij de Dance of the Dragon meer kan doen.

Toen hem gevraagd werd of Martins Fire & Blood een anthologie mogelijk maakt, was zijn antwoord daar duidelijk op: "absoluut".

"Dat vind ik een van de meest interessante zaken aan de familie Targaryen. We hebben een verhaal gekozen dat bijna als Star Wars: Episode IV is. Het is de New Hope. We kunnen terug in de tijd, vooruit in de tijd. Er zijn zo veel mogelijkheden en kansen. Ik hoop dat we de kans hebben om hier echt iets groots mee op te zetten."

Zo vraag je je wel af of House of the Dragon dan in 1 seizoen het hele verhaal van de Dance of the Dragons vertelt.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Stranger Things' breekt gigantisch streamingrecord
Series / Nieuws

'Stranger Things' breekt gigantisch streamingrecord

Netflix boekt een zeer groot succes met het vierde seizoen van de serie Stranger Things.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Seizoen 4 van Stranger Things brak een nieuw Nielsen-kijkcijferrecord. De serie van Netflix is sinds de release ervan in 2016 een gigantisch succes en weet elk jaar weer meer kijkers te boeien.

Centraal staan de avonturen van een stel kinderen en inmiddels tieners in het stadje Hawkins, Indiana, begin jaren tachtig.

Stranger Things-kijkcijfers
In tegenstelling tot eerdere seizoenen, was seizoen 4 van Stranger Things ditmaal opgebroken in twee delen. Part 1 werd eind mei online gezet en bestond uit 7 afleveringen. Part 2 begon in juli en had twee ultralange afleveringen.

Niet lang nadat deel 2 op Netflix gelanceerd werd, hoorden we al dat de serie 1 miljard uur bekeken was. Vandaag leren we via een bericht van Nielsen dat de serie inmiddels nog een record verboken heeft.

Stranger Things seizoen 4, deel 2, werd tussen 27 juni en 1 juli een indrukwekkende 5,9 miljard minuten bekeken. Dat is knap, want nu heeft de serie Stranger Things vier van de zes beste streamingweken van Nielsen ooit in handen.

Stranger Things krijgt nog een vijfde seizoen en - begrijpelijkerwijs - ook een spin-off.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.