search

Ons nieuws van donderdag 21 december 2023

Recensie Netflix-serie 'Kuş Uçuşu' seizoen 2
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Kuş Uçuşu' seizoen 2

Een verbetering van het vorige seizoen, dankzij de gelaagde personages en hun complexe relaties.

Regie: Koray Kerimoglu | Cast: Birce Akalay (Lale Kiran), Miray Daner (Asli Tuna), Ibrahim Celikkol (Kenan Sezgin), Burak Yamantürk (Selim Kiran), Irem Sak (Müge Türkmen), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 41-54 minuten | Jaar: 2023

In het eerste seizoen van Kuş Uçuşu nam studente Asli bij een ontmoeting met haar idool, journaliste Lale, diens ietwat onbeleefde reactie veel te serieus en baande zich vervolgens wraakzuchtig saboterend een weg naar de top. Zonder enig journalistiek talent heeft Asli Lales plek ingenomen en nu is het de grote vraag waarom Lales collega's zich zo graag van haar wilden ontdoen dat ze de ellende van de emotioneel instabiele Asli voor lief namen. Seizoen twee geeft uitleg.

Niet geheel onverwacht gaat het Asli in het seizoen twee niet bepaald voor de wind. Ze had aanvankelijk geen enkele interesse zich te ontwikkelen in het journalistieke vak en nu betaalt ze er gefrustreerd de prijs voor dat ze dat toch heeft gedaan. De driftige jongedame veegt zo vaak haar spullen van tafel dat het de vraag oproept of ze niet beter kan overstappen op papieren bordjes en bekertjes, als al dat glas toch alleen maar op de vloer eindigt. Maar zelfregulatie is niet aan Asli besteed.

Asli's wispelturige gedrag en emotionele uitschieters zorgen ook voor iets interessants: een gecompliceerde verstandhouding met Lale. Zij is niet alleen de vijand, want op zwakke momenten trekt Asli toch weer naar haar toe. Zo worden de confrontaties tussen de twee minder eenzijdig en veel interessanter. De makers van Kuş Uçuşu onderschatten de kijker zeker niet, dus worden de personage niet gesimplificeerd ten behoeve van het entertainmentgehalte. Doordat ze menselijk en gelaagd zijn, worden ook hun onderlinge relaties aangenaam complex. Het is hierdoor soms helemaal niet te voorspellen hoe het tussen bepaalde mensen af zal lopen.

Het is fijn dat de hoofdpersonages allemaal vrouwen zijn, maar dit zijn wel allemaal venijnige krengen die geen kans onbenut laten om elkaar een mes in de rug te steken. Een stereotype, maar al het gekonkel is zodanig onvoorspelbaar en spannend dat het de makers vergeven is. De mannen komen er aanzienlijk beter vanaf, of pretenderen dat althans. Zoals hypocriet Yusuf, die Asli keer op keer aanspreekt op haar respectloze gedrag, terwijl hij zelf doodleuk andermans geheimen online gooit. Dat Yusuf zo op Asli afgeeft maakt haar iets menselijker en sympathieker.

Gedurende het tweede seizoen leren we Asli beter kennen: haar verleden, haar pijn, waarom ze zo obsessief anderen omvermaaiend naar de top wil. Ook krijgen we een kijkje in het verleden van Müge en begrijpen we de redenen om haar beste vriendin te verraden iets beter. Gül blijft wel een groot mysterie, hoewel er onverwachte hints worden gedropt.

Kuş Uçuşu bevat zeker geen duidelijke goeierik-en-slechterik-situatie, wat deze serie origineel en intrigerend maakt. Er wordt opvallend vaak van partij gewisseld. Wie in de ene aflevering iemands bondgenoot is, wendt zich daar in de volgende net zo makkelijk weer vanaf. Ook zijn er nieuwe, saboterende personages toegevoegd, maar gelukkig wordt die overvloed aan geheimen en samenzweringen niet zodanig ingewikkeld dat de kijker de draad kwijtraakt. Al dat opportunisme kan wel irritant zijn na de zoveelste plottwist, maar het verhaal is dusdanig spannend dat die irritatie kan makkelijk worden vergeten.

Veel irritanter is de voice-over die maar niet op kan houden over de al lang niet meer rake vogel-leeuw-metafoor. In het eerste seizoen paste die nog enigszins, maar deze metafoor is inmiddels zo uitgemolken en heeft zo veel toevoegingen gekregen, dat deze nergens meer op slaat. Is Asli werkelijk een klein vogeltje wanneer ze brullend haar nieuwe dure spullen verwoest? En is Lale nog steeds een leeuw wanneer ze van verdriet wegkwijnt in wat het begin van een eetstoornis lijkt te zijn?

Het seizoen eindigt met een klapper, waarmee duidelijk wordt dat de makers op een voortzetting rekenen. Het tweede seizoen is al spannender en interessanter dan het eerste, dus als die ontwikkeling zich voortzet kan de kijker iets spectaculairs verwachten van een volgend seizoen. Het slot van seizoen twee van Kuş Uçuşu laat dat de kijker in ieder geval geloven, dus hopelijk wordt deze belofte werkelijkheid.

★★★☆☆

Kuş Uçuşu is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Disney+-serie 'A Murder at the End of the World'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'A Murder at the End of the World'

Spannende thriller in een IJslands hotel legt de gevaren van kunstmatige intelligentie bloot.

Regie: Zal Batmanglij, Brit Marling | Cast: Emma Corrin (Darby), Harris Dickinson (Bill), Clive Owen (Andy), Brit Marling (Lee), Joan Chen (Lu Mei), Alice Braga (Sian), Pegah Ferydoni (Ziba), Edoardo Ballerini (Ray), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 39-45 minuten | Jaar: 2023

De technologie gaat met grote sprongen vooruit. Waar kunstmatige intelligentie kortgeleden nog een vrij abstract begrip was, is het inmiddels dagelijkse realiteit. A Murder at the End of the World speelt zich af in een wereld die volledig wordt beheerst door kunstmatige intelligentie. Een reeks onverklaarbare, angstaanjagende gebeurtenissen doet afvragen of dat wel zo'n positieve ontwikkeling is.

Deze zevendelige thriller begint met terugblikken naar gebeurtenissen van enkele jaren geleden. Darby onderzocht destijds een reeks verdwijningen, waarover zij een boek schreef. Tijdens een lezing vertelt ze over deze gebeurtenissen en worden beelden van het heden afgewisseld met beelden van het verleden. Naar aanleiding van deze lezing wordt ze uitgenodigd door een van haar grootste idolen: de grote techbaas Andy.

In het begin is nog niet helemaal duidelijk welke kant de makers op willen. Nadat Darby is opgehaald door de AI-assistent speelt het verhaal zich af in een strikt beveiligd hotel in een stukje niemandsland in IJsland. Het verhaal kiest duidelijk een richting wanneer binnen een select gezelschap de eerste dode valt.

Darby is vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen, maar doordat het hotel volledig draait op kunstmatige intelligentie wordt het haar niet makkelijk gemaakt. Zowel voor Darby als voor de kijker is volkomen onduidelijk waar de grenzen van de realiteit zich bevinden. Kunstmatige intelligentie en menselijk handelen lopen hier compleet in elkaar over. De makers snijden hiermee een zeer actueel onderwerp aan. Door kunstmatige intelligentie lijkt alles mogelijk, maar daar kleven gevaren aan. Dit wordt met name aan het slot duidelijk aangehaald en lijkt de moraal van het verhaal te zijn.

A Murder at the End of the World is een spannende thriller met een duidelijke boodschap. De raadsels zitten goed doordacht in elkaar en houden de aandacht goed vast. Dat het verhaal zich beperkt tot nagenoeg één locatie draagt bij aan de spanning. Het hightechhotel zorgt ervoor dat niemand een kant op kan, mede doordat buiten een ijzige winter heerst. Ook qua vormgeving is het hotel aangenaam onprettig; alles is er grijs, grauw en donker. En dat terwijl IJsland zo'n prachtig land is.

Na zes spannende afleveringen is de laatste volledig gewijd aan de ontknoping. Daarin komen nog allerlei onverwachte wendingen langs, waarmee de serie tot het laatste moment spannend is. Het verhaal sluit af met een duidelijk afrondend einde, al voegt de onthulling in de slotscène helaas niets toe aan het verhaal. Deze kleine misser kan de makers echter worden vergeven, omdat al het voorgaande sterk genoeg in elkaar zit.

★★★★☆

A Murder at the End of the World is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Legendarische regisseur genoemd voor slotseizoen 'Stranger Things'
Series / Nieuws

Legendarische regisseur genoemd voor slotseizoen 'Stranger Things'

Er wordt een grote naam genoemd voor de laatste episodes van de horrorserie.

Stranger Things-fans hopen dat het nieuwe jaar hen het laatste seizoen van de populaire horrorserie zal brengen. Vooralsnog is er geen officiële releasedatum voor de serie, maar er wordt wel hard aan gewerkt.

Dat blijkt wel uit de nieuwtjes en geruchten die uitlekken rondom de serie. Volgens het Amerikaanse 'The InSneider' zou de legendarische regisseur Frank Darabont in onderhandeling zijn om twee episodes te regisseren.

Frank Darabont


Darabont is vooral bekend vanwege zijn wereldberoemde verfilmingen van twee Stephen King-verhalen: The Shawshank Redemption en The Green Mile.

Daarnaast is Darabont geen vreemde in het horrorgenre. Hij regisseerde ook The Mist – eveneens een King-verfilming – en was creator van zombieserie The Walking Dead.


Netflix


Reden genoeg dus om enthousiast te zijn over de mogelijkheid dat Darabont Stranger Things gaat regisseren. Tot het zover is kun je de eerste vier seizoenen van Stranger Things bekijken op Netflix. Daar is ook The Walking Dead van Darabont te zien.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze ijzersterke film op Netflix grijpt de kijkers bij hun strot
Films / Nieuws

Deze ijzersterke film op Netflix grijpt de kijkers bij hun strot

De klassieker Good Will Hunting met Matt Damon en Ben Affleck staat nu hoog in de Netflix Top 10.

De Netflix Top 10 heeft op de eerste twee plaatsen erg vermakelijke films staan, maar wil je een echt goede film kijken, dan moet je toch echt de huidige nummer drie in de lijst aanzetten: Good Will Hunting.

Regisseur Gus van Sant regisseerde Good Will Hunting met het met een Oscar bekroonde scenario van Matt Damon en Ben Affleck in zijn hand. De laatste twee spelen ook de belangrijkste rollen in de film, samen met uitblinker en wijlen Robin Williams.

Good Will Hunting


Will Hunting is een schoonmaker op een school, een enorme vechtersbaas en altijd op zoek naar problemen. Maar dan blijkt hij een uitzonderlijk talent te hebben voor wiskunde, en een leraar zet alles op alles om hem en zijn gave te helpen.

Will blijft echter Will en komt al snel in de problemen met zijn omgeving, en zichzelf. Psycholoog Sean McGuire probeert Will hierbij te ondersteunen. En dan is er ook nog Skylar die verliefd is op Will.

Op Netflix


De film heeft op alle sites enorme scores en alleen daarom is Good Will Hunting al een enorme aanrader. Je vindt de film nu op Netflix, met een speelduur van 126 minuten.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de beste series is 'Silo' uit 2021 en deze krijgt nu goed nieuws
Series / Nieuws

Een van de beste series is 'Silo' uit 2021 en deze krijgt nu goed nieuws

De stakingen zorgden voor heel wat problemen bij Silo, maar nu is er eindelijk weer goed nieuws.

Silo is gebaseerd op de boeken van Hugh Howey en vertelt het verhaal van ingenieur Juliette (Rebecca Ferguson). Het eerste seizoen van de serie werd in 2021 heel goed ontvangen door kijkers en critici en was binnen de kortste keren de nummer één serie van Apple+.

Het is dan ook geen verrassing dat het tweede seizoen meteen werd aangekondigd. Het was wel een verrassing dat het productieteam een maand na het in première gaan van seizoen 1 al kon beginnen met filmen.

Problemen


Helaas zorgden de SAG-AFTRA-stakingen ervoor dat de productie stilgelegd moest worden. Er is nu gelukkig wel goed nieuws: de stakingen zijn voorbij en dit betekent dat de cast en crew van Silo weer aan het werk zijn.

Ondanks dat het team weer volop bezig is, zal het filmen nog enkele maanden duren. Dit betekent dat seizoen 2 pas in 2025 te zien zal zijn.

Seizoen 2


Het eerste seizoen ging over de wereld in een dystopische silo die iedereen beschermt tegen het giftige leven van buitenaf. Juliette probeert de geheimen van de silo en de buitenwereld bloot te leggen.

Bekijk op instagram


Als de serie de boeken van Howey blijft volgen, zal seizoen 2 verdergaan waar seizoen 1 is gestopt.

Te streamen op Apple+


Stream Silo op Apple+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zo bruut wordt de volgende Marvel-serie op Disney+: "Een crimineel en moordenaar"
Series / Nieuws

Zo bruut wordt de volgende Marvel-serie op Disney+: "Een crimineel en moordenaar"

Over een paar weken verschijnt de Marvel-serie Echo, de eerste MCU-serie in 2024 op Disney+.

Ondanks dat er maar een film in de bioscoop verschijnt, is Marvel Studios volgend jaar zeker aanwezig. Het jaar wordt zelfs afgetrapt met een miniserie over het personage Echo, dat je eerder zag in Hawkeye.

De serie belooft stevig te worden, aangezien deze een TV-MA rating heeft gekregen en dit komt neer op een leeftijdsclassificatie van 16 jaar en ouder. Producent Sydney Freeland sprak over de Marvel-serie met Entertainment Weekly.

Crimineel en moordenaar


"Omdat we te maken hebben met een verhaal dat zich meer op straatniveau afspeelt, is het iets meer gefundeerd en iets meer diepgeworteld. We leunen op de TV-MA leeftijdsclassificatie," aldus Freeland.

Naarmate we vorderden in de productie, kreeg ik de kans om te zeggen: ‘Oké, wat als deze man met zijn hoofd op tafel wordt geslagen en zelfs een paar tanden verliest?’" gaat ze verder. "Dat is het personage en dat is de wereld: ze is een crimineel en ze is een slechterik, ze vermoordt mensen. En het antwoord was: 'Ja, laten we het proberen!'"

9 januari


Ze sluit af met: "Ik ben zo opgewonden dat mensen zien wat ze kan doen. Ja, we hebben vechtscènes, maar een van de dingen waar ik het meest trots op ben in deze serie is hoe emotioneel het is. Alaqua is gewoon het kloppende hart van deze serie."Lees ook de eerste reacties op Echo. Op 9 januari zetten Marvel Studios en Disney+ alle vijf afleveringen van de miniserie online.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Sydney Sweeney over seizoen 3 van 'Euphoria': "Het was gewoon zo'n schok"
Series / Nieuws

Sydney Sweeney over seizoen 3 van 'Euphoria': "Het was gewoon zo'n schok"

Sydney Sweeney over het derde seizoen van Euphoria en het overlijden van Angus Cloud.

De jonge en getalenteerde Sydney Sweeney is druk bezig met de pre-productie van haar nieuwe film van Ron Howard, Eden. Ze is nog heel jong, maar al erg succesvol en achteraf gezien had ze heel wat dingen anders gedaan.

Over succes in Hollywood zegt de actrice: "Er is geen handboek, er is geen juiste manier." Sweeney heeft in ieder geval de juiste manier voor haar gevonden… of toch niet?

Heel anders


Achteraf gezien had ze meer moeten genieten van haar kinderjaren. Ze zegt: "Ik ben heel snel volwassen geworden." Dat komt mede doordat haar lichaam geïdealiseerd wordt. Tijdens haar GLAMOUR Unfiltered videoshoot zei ze: "De grootste misvatting over mij is dat ik een domme blondine ben met grote tieten."

Ook haar rol in Euphoria heeft ervoor gezorgd dat ze snel op moest groeien en snel moest leren om te gaan met de press. Bovendien heeft de hele cast het nu moeilijk met het vroegtijdig overlijden van co-star Angus Cloud.

Shock


Cloud stierf op 25-jarige leeftijd aan een overdosis drugs en dit kwam hard aan bij de cast en crew van Euphoria. Volgens Sweeney was ze met al haar co-stars aan het huilen aan de telefoon, "omdat het zo’n shock was". Ondanks het overlijden van Cloud, zal Euphoria in 2025 terugkomen voor een derde seizoen.

Bekijk op instagram


De opnames zullen in 2024 beginnen en hoewel Sweeney er naar uitkijkt om weer in de rol van Cassie te duiken, zal het wel lastig voor haar zijn om terug te keren zonder Cloud

Te streamen op HBO Max


Stream Euphoria op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kate Winslet als heerlijk foute Europese leider in de satirische HBO Max-serie 'The Regime'
Series / Trailer

Kate Winslet als heerlijk foute Europese leider in de satirische HBO Max-serie 'The Regime'

De Oscarwinnares speelt de autoritaire Kanselier die haar land bijeen moet zien te houden.

Stephen Frears (The Queen) en Jessica Hobbs (The Crown) regisseren deze nieuwe miniserie die binnenkort op HBO Max te zien zal zijn. We zien Kate Winslet als De Kanselier in een niet bij name genoemd Centraal-Europees land.

In de trailer van The Regime zien we een aantal verdachte uniformen voorbijkomen, tevens zien we De Kanselier met een Oostenrijks aandoend kapsel. Winslet is op dreef als de autoritaire regeerder die vooral in haar eigen mythe gelooft.

Niet zo stabiel


Het land dat ze regeert is echter bij lange na niet stabiel. Zo heeft het gevangen nemen van de oppositieleider (Hugh Grant) voor de nodige onrust gezorgd. Gelukkig is daar de trouwe soldaat (Matthias Schoenaerts) die De Kanselier heeft gerecruteerd, van hem kan ze tenminste op aan.

Verder laten de VS het er natuurlijk niet bij zitten. De Amerikaanse minister (Martha Plimpton) doet er alles aan om de belangen van de VS veilig te stellen.

Overige rollen


The Regime is in Oostenrijk en in het VK gefilmd. Overige rollen worden onder andere gespeeld door Guillaume Gallienne, Andrea Riseborough, Rory Keenan en David Bamber. Naast de hoofdrol is Winslet ook als producent betrokken bij deze zesdelige miniserie, die vanaf 3 maart 2024 op HBO Max te zien is.The Regime is vanaf 3 maart te streamen op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wat een blamage! De spin-offs van deze hitseries waren een totale mislukking
Series / Featured

Wat een blamage! De spin-offs van deze hitseries waren een totale mislukking

Het leek een goed idee, maar deze spin-offs werden bruut gecanceld!

Er zijn van die series die jaren later nog steeds kijkers trekken. Dit kan niet gezegd worden van de spin-offs, bij sommigen ging de stekker er al uit nog voor het eerste seizoen erop zat.

We hebben het over de spin-offs van That 70s Show, How I met Your Mother en Supernatural. Dit zijn stuk voor stuk iconische series, maar hun spin-offs zijn in de vergetelheid beland.

Einde oefening


That 80s Show werd uitgezonden in 2002 en was technisch gesproken geen spin-off: het verhaal speelde zich af in San Diego te Californië en er was geen connectie met de oorspronkelijke serie. De makers waren echter vrijwel dezelfden als die van That 70s Show. Jammer genoeg was het publiek niet gecharmeerd, en de serie eindigde nog voor het seizoen ten einde was. Als je wilt weten of het echt zo erg was dan kun je hier kijken.

How I Met Your Father liep twee seizoenen (2022 - 2023) waarbij de makers het verhaal wilden vertellen vanuit het gezichtspunt van de moeder die vertelt hoe ze haar man ontmoette. De kijkcijfers waren echter lang niet zo hoog als die van de voorganger dus was het einde oefening.

Grootste teleurstelling


De Supernatural-prequelsere The Winchesters is misschien wel de grootste teleurstelling van dit drietal. Supernatual liep maar liefst vijftien seizoenen (2005 -2020).Het verhaal van de ouders van Sam (Jared Padalecki) en Dean (Jensen Ackles) verkennen is natuurlijk een goed idee voor een serie. Het verhaal bleef echter aan het oppervlak hangen waardoor het bij een seizoen bleef.

Waar te zien?


Zowel Supernatural als The Winchesters kun je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Buitengewoon succes voor seizoen 2 van Prime Video's populairste serie van het jaar
Series / Nieuws

Buitengewoon succes voor seizoen 2 van Prime Video's populairste serie van het jaar

Seizoen 1 was al een hit maar het tweede seizoen gaat daar dik aan voorbij.

Sommige streamingdiensten hebben echt van die uitschieters als het om kijkcijfers gaat. Denk aan Stranger Things op Netflix, Yellowstone op SkyShowtime en voor Prime Video blijkt dat de actieserie Reacher te zijn.

Het tweede seizoen van Reacher is nog maar een paar dagen oud en wist snel de harten van het publiek te veroveren. De eerste drie afleveringen overtroffen zelf het totale kijkersaantal van het eerste seizoen met maar liefst 50% in de eerste drie dagen op Prime Video

Snelle stijger naar de top


Reacher is nu de nummer 1-titel van het jaar voor Prime Video wat betreft totale kijkers, zowel voor series als films. Momenteel is de serie beschikbaar in meer dan 180 landen.

Het succes van Reacher kan mogelijk nog groter zijn. De huidige cijfers laten zien dat deze mijlpaal voor Prime Video alleen al in Amerika is behaald. Het geeft geen verdere indicatie over hoe goed de serie het over de hele wereld doet.

Actie en thriller scoren


Het debuut van seizoen twee van Reacher is ook het grootste openingsweekend voor iedere serie die ze hebben gehad sinds Lord of the Rings: The Rings of Power. De combinatie van spionage, thriller en actie blijkt momenteel sowieso goed te werken, daar The Night Agent van concurrent Netflix ook enorm goed weet te scoren.Kijk elke week een nieuwe aflevering van Reacher op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.