search

Ons nieuws van dinsdag 30 januari 2024

Recensie NPO Start-serie 'Mr Bates vs the Post Office'
Recensie

Recensie NPO Start-serie 'Mr Bates vs the Post Office'

De parallellen tussen het Britse postschandaal en de Nederlandse toeslagenaffaire zijn schokkend in deze indringende dramaserie.

Regie: James Strong | Cast: Toby Jones (Alan Bates), Monica Dolan (Jo Hamilton), Julie Hesmondhalgh (Suzanne Sercomble), Alex Jennings (James Arbuthnot), Ian Hart (Rob Rutherford), Lia Wiliams (Paula Bennells), e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 50-55 minuten | Jaar: 2024

In Nederland worstelen duizenden gezinnen nog altijd met de gevolgen van de kinderopvangtoeslagaffaire, waarbij vooral afkomst ervoor zorgde dat ouders die toeslagen ontvingen door de Nederlandse staat werden aangemerkt als fraudeurs. Wat betreft omvang en het ronduit racistische aspect van het schandaal valt de toeslagenaffaire in ons land geenszins te vergelijken met fraudeschandaal van de Britse post, maar op persoonlijk vlak waren de gevolgen net zo desastreus: gezinnen werden verscheurd, huwelijken verwoest, huizen gedwongen verkocht, slachtoffers zakelijk en privé failliet verklaard en meerdere mensen verloren hierdoor het leven.

De kwestie ontstond in 2001 toen de Britse posterijen Horizon introduceerden, een nieuw boekhoudsysteem gemaakt door het Japanse Fujitsu. Het computerprogramma zou de vele onafhankelijke kleine postkantoortjes een boel werk uit handen moeten nemen, maar het kostte de kleine ondernemers vooral veel kopzorgen. Op onverklaarbare wijze ontstonden er kastekorten van duizenden ponden die de ondernemers werden verweten. Bellen met de helpdesk maakte de problemen alleen maar groter en de ondernemers kregen te horen dat ze de enige waren die tegen fouten van Horizon aanliepen.

British Mail heeft het recht fraudeurs eigenhandig te vervolgen, dus veel van hun werknemers werden naar het strafbankje gesleurd. Tot op de dag van vandaag zijn veel zaken nog niet afgehandeld. Het verschijnen van de vierdelige dramaserie Mr Bates vs. The Post Office heeft het schandaal weer nieuwe aandacht gegeven, terwijl het vijftien jaar geleden een computertijdschrift was dat de zaak aanzwengelde.

De miniserie volgt in grote lijnen een aantal betrokken postkantoorhouders, veelal gebaseerd op echte personen maar soms ook gefictionaliseerd. Al in de eerste aflevering worden in grove halen de personages neergezet. Daarbij speelt het kneuterige Britse dorpsleven het gevoel van onrechtvaardigheid en het ongeloof over de veronderstelde fraude alleen maar in de hand. Schrijver Gwyneth Hughes en regisseur James Strong weten de ellende die de ondernemers overkomt om te zetten in daadkracht en een onmiskenbare zucht naar genoegdoening, waarbij de typisch Britse gemeenschapszin de lijm vormt.

Titelfiguur Alan Bates ziet zich na de beschuldigingen gedwongen zijn ziel en zaligheid te verkopen en helemaal opnieuw te beginnen. Hij besluit het er niet bij te laten zitten en op zoek te gaan naar medeslachtoffers om de machtige postdienst aan te pakken. Het personage biedt een dankbare en krachtige hoofdrol voor Toby Jones die voor elkaar krijgt dat de kijker met de minuut woester wordt over de gang van zaken bij British Mail en Fujitsu.

Met de hulp van een parlementariër weten ze de hoofden van de verantwoordelijken op het figuurlijke hakblok te krijgen. Paula Vennelis, topvrouw van de postdienst, is de belichaming van schijnheiligheid en de samengebalde as van het kwaad. Haar portrettering is enigszins een karikatuur, maar Vennelis heeft de schijn tegen omdat ze stug blijft volhouden dat Horizon een robuust systeem is, om vervolgens haar leugens met een aflaat af te kopen in haar nevenfunctie als priesteres.

Er valt zo veel te vertellen dat de makers zich er regelmatig aan vergalopperen. Sterfgevallen, ziekte en faillissementen bijvoorbeeld moeten impact genereren uit het inlevingsvermogen van de kijker, want ze worden in een voetnoot afgedaan. Een dozijn afleveringen was geen overbodige luxe geweest, al is het maar omdat de combinatie van (persoonlijk) drama en de onvoorstelbare vernietigende praktijken van een staatsbedrijf zelden zo treffend samenkwamen. De laatste aflevering roept alleen nog maar meer ongeloof op, wanneer een van de sleutelfiguren haar eerdere verklaringen afdoet als knullig en het gebrek aan nuance en zelfinzicht ophangt aan de lengte ervan.

Hughes en Strong richten al hun pijlen op de kloof tussen burger en overheid, maar vele Davids kunnen wel degelijk een oppermachtige Goliath verslaan. Het is geijkte thematiek die ook in onze geïndividualiseerde en gepolariseerde samenleving aanslaat. De gang van zaken rondom de Post Office of de toeslagenaffaire zouden er haast aanleiding toegeven, ware het niet dat hoop in een goede afloop en de waarheid het altijd zal winnen van cynisme en zwartgalligheid.

★★★★★

Mr Bates vs the Post Office is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Masters of the Universe: Revolution'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Masters of the Universe: Revolution'

Wederom een liefdevolle en spannende opleving van He-Man. En ditmaal lijken alle fans tevreden te zijn.

Regie: Adam Conarroe, Patrick Stannard | Cast (stemmen): Mark Hamill (Skeletor), Lena Headey (Evil-Lyn), William Shatner (Keldor), Gates McFadden (Queen Marlena), Stephen Root (Cringer), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 24-27 minuten | Jaar: 2024

In 2021 bracht Kevin Smith He-Man terug met Masters of the Universe: Revelation. Ondanks dat die tiendelige animatieserie dik in orde was, stootte zij vele fans tegen de niet zo gespierde borst. Mannelijke fans welteverstaan. Want potverdorie, Smith vermoordde He-Man in de eerste aflevering en gaf de hoofdrol aan... Teela, een vrouw! Wat een gezeur, zeg. En wat blijkt? Het verhaal van Revelation was nodig om het vervolg, Revolution, te kunnen vertellen. In ieder geval: He-Man heeft het heft weer in handen dus iedereen is weer blij.

Koning Randor, de vader van He-Man/Adam, sterft maar omdat Evil-Lyn het hiernamaals heeft verwoest kan zijn ziel nergens naartoe. Terwijl Teela, nu de nieuwe tovenares van kasteel Greyskull, een manier probeert te vinden om dat hiernamaals te creëren moet Adam uitpluizen hoe hij nu als nieuwe koning het rijk gaat besturen. Plots duikt zijn doodgewaande oom Keldor op, die hulp komt bieden. Maar is Keldor wel wie hij beweert te zijn? Weet Keldor zelf eigenlijk wie hij is?

Kevin Smith kent de popcultuur van de jaren tachtig op zijn duimpje. Met Revelation balanceerde hij een origineel en verrassend verhaal met al het bekende uit de oude tekenfilmserie, inclusief knipogen voor de echte kenners. Dat flikt hij opnieuw met Revolution. Wederom durft hij flink te wroeten in de voedingsbodem, wat resulteert in een betere oogst. Dat He-Mans vader een verstoten broer had, is iets dat de originele serie tegen het einde introduceerde, evenals wie die broer precies is.

Waarin Revolution wel afwijkt van haar voorganger, is in de stemmencast. De meeste acteurs keren terug, maar enkelen hebben daarvoor bedankt of zijn vervangen. De meest opvallende is Teela, die helaas niet langer de stem heeft van Sarah Michelle Gellar, maar Melissa 'Supergirl' Benoist pikt het prima op. Motherboard, die al eerder genoemd werd en nu een volwaardig personage is, wordt van een stem voorzien door Meg Foster: de actrice die Evil-Lyn speelde in Masters of the Universe, de geflopte speelfilm uit 1987. Heerlijk toch?

Wel (soort van) nieuw is Keldor, ingesproken door William Shatner, wiens iconische manier van spreken perfect past bij de toon van de serie. Mark Hamill maakte in Revelation al indruk als Skeletor, dus die heeft Smith zeker teruggehaald, evenals Lena Headey als Evil-Lyn. Behoorlijk wat grote namen, zeker voor een Netflix-animatieserie waarvan de voorganger, onterecht, van kijkers bakken kritiek over zich heen kreeg. Maar er wel waren wel kijkers, vandaar dat Netflix alsnog interesse had in een opvolger.

Het is nog niet duidelijk of de kijkcijfers wederom hoog zijn, maar ditmaal blijft het gezeur achterwege. Iedereen lijkt tevreden. Maar laat nu net dat gezeur ervoor hebben gezorgd dat Netflix ditmaal maar vijf afleveringen bestelde. Dat resulteert erin dat de serie na drie afleveringen met een prettig tempo in de vierde aflevering wel heel snel omslaat naar een bepaalde afronding. De vijfde aflevering voelt als een concrete seizoensafsluiter, dus Netflix zal waarschijnlijk niet aankondigen dat dit pas de eerste helft was en over enkele maanden de tweede volgt. Wel wordt de deur opengezet voor een volgende serie.

Smith en zijn schrijversteam balanceren alles weer op indrukwekkende wijze. Ze geven de fans wat ze willen en wat ze niet willen maar uiteindelijk toch geweldig vinden. Revolution vormt samen met Revelation de perfecte He-Man-serie voor iedereen: geschikt voor zowel fans van de originele serie die nu van middelbare leeftijd zijn als mensen die die serie nooit hebben gezien. Er zijn foute maar geinige oneliners en de laatste aflevering bevat zelfs een stukje dat stiekem aanvoelt als zo'n advies-voor-de-jeugd-moment waar de oude serie altijd mee afsloot.

Op de valreep komt er een milde domper met een opmerking die het allemaal wel heel Amerikaans maakt, maar dat mag het uitkijken naar een volgende serie niet onderdrukken. Net als aan het einde van Revelation ontstaat een nieuwe status quo, maar in plaats van aan te voelen als een afsluiter smaakt het naar meer. Als dit niveau kan worden vastgehouden mogen Smith en zijn team net zoveel afleveringen maken als de oude serie. Dat waren maar twee seizoenen, maar wel honderddertig avonturen.

★★★★☆

Masters of the Universe: Revolution is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Alleen zo kan 'Squid Game' overleden speler 001 terugbrengen als slechterik in seizoen 2
Series / Nieuws

Alleen zo kan 'Squid Game' overleden speler 001 terugbrengen als slechterik in seizoen 2

Er is één manier waarop de meest interessante slechterik uit de tv-geschiedenis terug kan keren in seizoen 2 van Squid Game.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Seizoen 1 van Squid Game zat ongelofelijk complex, maar geniaal in elkaar en seizoen 2 moet dit dus proberen te evenaren. Dit zou kunnen met dezelfde slechterik, maar er is één probleem.

Squid Game was al vanaf de eerste aflevering een groot succes en er werd dan ook meteen een tweede seizoen aangekondigd. Dit seizoen zal eind 2024 verschijnen en Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) volgen in zijn strijd tegen de nieuwe Squid Games.

De beste slechterik


In het eerste seizoen werd één van de meest interessante slechteriken geïntroduceerd, speler 001/ Oh Il-Nam (Oh Yeong-su). Hij bleek de maker van de Games te zijn, maar hij overleed tijdens de finale.

Toch zijn er een paar mogelijkheden om Oh Il-Nam terug te brengen voor seizoen 2. De verteltechniek die hiervoor gebruikt zal moeten worden, is het best bekend uit de iconische film The Godfather Part II.

De verteltechniek


In deze verteltechniek lopen het heden en het verleden naast elkaar in één verhaal. Op deze manier kan Seong Gi-huns strijd in het heden gevolgd worden, maar kan er ook gefocust worden op de oorsprong van de Games met Oh Il-Nam.



Het is namelijk al bekend dat de Games in 1988 begonnen om zijn verveling tegen te gaan. Seizoen 2 zou het leven van Oh Il-Nam als verveelde en rijke magnaat kunnen laten zien. Een achtergrondverhaal zoals dit zou veel vragen over de Games beantwoorden én een manier zijn om de geliefde, maar gehate slechterik terug te brengen.

Stream Squid Game op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Peaky Blinders'-ster Paul Anderson brengt de toekomst van de misdaadserie in gevaar
Series / Nieuws

'Peaky Blinders'-ster Paul Anderson brengt de toekomst van de misdaadserie in gevaar

Paul Anderson kwam voor de rechter vanwege drugsbezit en heeft hiermee de hele toekomst van Peaky Blinders in gevaar gebracht.

Paul Anderson heeft de toekomst van Peaky Blinders misschien wel verpest met een recente handeling. De acteur werd gevonden met cocaïne en heeft hier niet alleen zijn eigen carrière mee in gevaar gebracht, maar ook de toekomst van Peaky Blinders.

Anderson zou terugkeren naar Peaky Blinders in zijn vaste rol als Arthur Shelby, maar toen werd hij op tweede kerstdag 2023 aangehouden vanwege drugsbezit. Hij werd in een pub in Hampstead gevonden met meerdere illegale middelen.

De rechtzaak


Afgelopen 25 januari verscheen Anderson voor de rechtbank en kreeg hij een boete van £1.345, wat omgerekend een kleine €1600 is. Hij pleitte schuldig voor het in bezit zijn van cocaïne van klasse A, amfetaminen van klasse B en twee andere middelen van klasse C.

Volgens verschillende bronnen heeft de advocaat van Anderson tijdens de rechtszaak verteld dat hij geen cocaïne heeft gebruikt, maar zich slechts in een "ongelukkige positie" bevond en "de kracht had moeten hebben om nee te zeggen".

Voor zijn fans


Ook zijn er geruchten dat zijn advocaat hieraan toevoegde dat Anderson een "zeer intense rol" speelt in Peaky Blinders. Hij wordt hierdoor vaak herkend en probeert zijn fans tevreden te houden door in het echte leven "in zijn rol te kruipen".

Bekijk op instagram


De toekomst van Peaky Blinders is door deze situatie dus erg onduidelijk. The Daily Star sprak met een anonieme insider die vertelde dat het "moeilijk zal zijn om [Anderson] opnieuw zijn rol te laten spelen alsof er niets is gebeurd." De laatste optie zou zijn om "alles te annuleren."
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix-kopman doet megaschenking van 1,1 miljard dollar aan het goede doel
Series / Nieuws

Netflix-kopman doet megaschenking van 1,1 miljard dollar aan het goede doel

Oprichter Reed Hastings geeft 1,1 miljard aan aandelen weg aan een liefdadigheidsinstelling.

Dat er miljarden omgaan in de streamingwereld mag ondertussen duidelijk zijn. Netflix spendeert jaarlijks zo'n $15 miljard aan nieuwe films en series. Nu blijkt dat Netflix-oprichter en huidig voorzitter Reed Hastings een enorme donatie heeft gedaan aan het goede doel.

De 63-jarige Hastings heeft volgens Bloomberg $1,1 miljard in aandelen van Netflix gedoneerd aan de liefdadigheidsinstelling Silicon Valley Community Foundation. Het bedrag vertegenwoordigt zo'n twee miljoen aandelen van het bedrijf.

Ruim 1 miljard


Deze liefdadigheidsinstelling maakt dat geld vervolgens vrij voor onder andere hulp aan arme kinderen, steun bij natuurrampen en betaalbare woningen. In 2022 keerde de Silicon Valley Community Foundation zo'n $2,6 miljard uit aan goede doelen.

Hastings, die eerder de 'giving pledge' ondertekende, heeft wel vaker enorme bedragen geschonken. In 2020 schonken hij en zijn vrouw nog zo'n 120 miljoen dollar aan een stichting die ervoor zorgt dat zwarte mensen naar universiteiten kunnen gaan.

Giving pledge


De giving pledge is een belofte die zeer welvarende mensen kunnen ondertekenen waarmee ze aangegeven een deel van hun fortuin te schenken aan goede doelen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuw seizoen 'True Detective' hogelijk gewaardeerd en waar kijkcijferkanon
Series / Nieuws

Nieuw seizoen 'True Detective' hogelijk gewaardeerd en waar kijkcijferkanon

Het vierde seizoen van 'True Detective' scoort uitstekend op HBO Max

De serie True Detective: Night Country scoort erg goed op HBO Max. De serie wordt niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld zeer gewaardeerd. Niet alleen zijn de kijkcijfers indrukwekkend, ook de waardering van de serie neemt steeds verder toe.


Volgens de eerste cijfers uit de Verenigde Staten wordt de serie daar zelfs beter bekeken dan andere HBO-topseries, zoals Succession en The White Lotus.

Zes afleveringen


Er zijn inmiddels drie afleveringen van dit vierde seizoen van de succesvolle serie te streamen en elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering op HBO Max. De reeks duurt in totaal zes afleveringen en op 18 februari zal de laatste aflevering te zien zijn.

In de serie, waarin de nodige bovennatuurlijke elementen een rol spelen, schitteren Jodie Foster en Kali Reis als twee rechercheurs die de verdwijning van acht mannen onderzoeken die werkzaam zijn bij het Tsalal Arctic Research Station in Ennis, Alaska. Ook Finn Bennett, Fiona Shaw, Christopher Eccleston, Isabella Star LaBlanc en John Hawkes maken deel uit van de cast.

Kijken


Bekijk deze boeiende serie op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze geniale misdaadserie met een ongeëvenaarde 9,5 op IMDb is nog altijd gewoon te streamen op Netflix
Series / Nieuws

Deze geniale misdaadserie met een ongeëvenaarde 9,5 op IMDb is nog altijd gewoon te streamen op Netflix

De misdaadserie 'Breaking Bad' is de serie met het hoogste cijfer op IMDb dat ooit gegeven is.

De hoogst gewaardeerde serie ooit op IMDb is nog altijd Breaking Bad. Deze misdaadserie, gemaakt door Vince Gilligan, volgt het verhaal van Walter White, een bescheiden scheikundeleraar die transformeert tot een meedogenloze drugsbaron nadat hij wordt gediagnosticeerd met terminale longkanker.

De serie is wereldwijd geprezen om zijn complexe personages en onvoorspelbare verhaallijnen. Het karakter van Walter White, gespeeld door Bryan Cranston, ondergaat een radicale transformatie, van een zachtaardige leraar tot een meesterbrein in de drugshandel. Zijn partner in crime, Jesse Pinkman, vertolkt door Aaron Paul, is meer een echte beroepscrimineel, en daardoor een heel andere type dan White.

Morele Dilemma's


Terwijl White steeds dieper in de drugshandel duikt, wordt de kijker geconfronteerd met vragen over goed en kwaad, rechtvaardigheid en corruptie. De serie weigert gemakkelijke antwoorden te geven en dwingt de kijker om na te denken over de keuzes van de personages.

De cinematografie en regie van Breaking Bad zijn ook opmerkelijk. De serie maakt gebruik van zeer veel visuele symboliek en metaforen, met name in de openingsscènes van de afleveringen, en de imposante locaties maken echt onderdeel uit van het verhaal.



Ratings


Breaking Bad heeft talloze tv-prijzen gewonnen en heeft naast een indrukwekkende IMDb-score van 9,5 een Rotten Tomatoes-beoordeling van 96%.

Mocht je deze serie nog niet gezien hebben, ga deze dan snel kijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek het HBO Max-programma van februari: 4 onmisbare nieuwe series
Series / Nieuws

Ontdek het HBO Max-programma van februari: 4 onmisbare nieuwe series

Het wordt een smakelijke, dramatische en vooral hilarische maand op HBO Max.

HBO Max zet in februari weer een aantal nieuwe series of nieuwe seizoenen van lopende series online. Hieronder lichten we de drie grootste/meest opvallende series toe die je waarschijnlijk wel wil gaan kijken.


Curb Your Enthusiasm


Verschijnt op: Maandag 5, 12, 19, 26 februari | Release: Seizoen 12 - aflevering 1-4 | Genre: Komedie | Kijk op: HBO Max

Larry David, de creatieve motor achter Seinfeld, drijft in deze hilarische, semi-geïmproviseerde serie met alles de spot, en in de eerste plaats met zichzelf.




True Detective


Verschijnt op: Maandag 5, 19, 26 februari | Release: Seizoen 4 - aflevering 4-6 | Genre: Misdaad / Drama / Mysterie | Kijk op: HBO Max

Deze anthologieserie volgt verscheidene politieonderzoeken waarin de persoonlijke en professionele geheimen van iedereen betrokken worden ontrafeld en waarbij soms de grens van de wet wordt opgezocht.




Tokyo Vice


Verschijnt op: Vrijdag 9 februari | Release: Seizoen 2 | Genre: Misdaad / Drama / Thriller | Kijk op: HBO Max

Deze misdaadserie, losjes gebaseerd op Jake Adelsteins ervaringen, volgt de jonge Amerikaanse journalist terwijl hij afdaalt in de kleurrijke onderwereld van Tokio, eind jaren 90, waar niets is wat het lijkt.




Overige series nieuw op HBO Max


Hieronder de overige series die komende maand op HBO Max verschijnen.

2 februari: Chasing Flavor With Carla Hall (seizoen 1) - Documentaire - Carla's nieuwsgierigheid naar de meest heerlijke gerechten van Amerika, van kippenpastei tot ijs, brengt haar naar Ghana, Italië, Turkije en nog veel meer. Sluit je aan bij Carla terwijl ze de smaak achterna gaat over de hele wereld om erachter te komen hoe alles samenkomt op het Amerikaanse bord.


Let op: dit overzicht is voorlopig. De streamingdienst kan te allen tijde beslissen om bepaalde titels toe te voegen, te annuleren of uit te stellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ben jij fan van 'Masters of the Air'? Dan zijn deze 3 oorlogsseries zeker aan te raden
Series / Nieuws

Ben jij fan van 'Masters of the Air'? Dan zijn deze 3 oorlogsseries zeker aan te raden

Voor liefhebbers van indrukwekkende Tweede Wereldoorlog-series is er nog veel meer moois te zien.

Afgelopen vrijdag ging op Apple TV+ de langverwachte serie Masters of the Air van start. Fans werden verwend met een dubbele dosis aan afleveringen, maar zullen het vanaf nu moeten doen met één aflevering per week.

Fans die stiekem toch meer willen zien in de lijn van de oorlogsserie hoeven niet te wanhopen. De onderstaande drie series delen namelijk aardig wat elementen met Masters of the Air, en kunnen dus mooi tussen de episodes door bekeken worden.

Band of Brothers


In vele toplijstjes met de Beste Miniseries aller tijden staat Band of Brothers op nummer 1. De HBO-serie stamt alweer uit 2001, maar maakt tot op de dag van vandaag indruk met het verhaal over een groep Amerikaanse soldaten en hun missie in de Tweede Wereldoorlog.

The Pacific wordt vaak gezien als het broertje van Band of Brothers. Beide series zijn heftig en visueel indrukwekkend, maar in The Pacific vormt Japan het strijdtoneel in plaats van Europa.

Catch-22


Een derde aanrader is de serie Catch-22. De verfilming van het boek van Joseph Heller biedt een satire gevuld met donkere komische elementen. De serie vertelt het verhaal van piloten in de oorlog en deelt dat natuurlijk met Masters of the Air.



Masters of the Air is vanaf nu te bekijken op Apple TV+. Tot en met 15 maart gaat er wekelijks een episode in premiere.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Op 9 februari trapt de sciencefictionserie 'HALO' seizoen 2 groots af op SkyShowtime
Series / Nieuws

Op 9 februari trapt de sciencefictionserie 'HALO' seizoen 2 groots af op SkyShowtime

Seizoen 1 van HALO was geen doorslaand succes, maar seizoen 2 wordt vooral anders.

Na het langverwachte debuut van de scifi-serie HALO in maart 2022 was er toch enige teleurstelling. De verfilming van de bekende gelijknamige game heeft dan ook wat mindere cijfers wat betreft de ontvangst.

Het eerste seizoen kwam niet verder dan 70 procent op de Tomatometer en op de IMDb weet HALO ook niet echt te overtuigen met een 7,2. Voor het tweede seizoen wordt er beterschap beloofd. De serie wordt vooral "anders".

Grootse aftrap


SkyShowtime zal de serie in Nederland online zetten en op 9 februari zet de streamingdienst de eerste twee afleveringen online, waardoor je gelijk lekker in de serie zit en uit kunt kijken naar de overige zes afleveringen die wekelijks online worden gezet.

De showrunner / uitvoerend producent is David Wiener (Brave New World) en je ziet rollen van onder andere Pablo Schreiber (American Gods) als Master Chief, Spartan-117 en Natascha McElhone (Californication) als Dr. Halsey. Andere bekende gezichten zijn onder meer Jen Taylor (RWBY), Bokeem Woodbine (Fargo), Shabana Azmi (Fire) en Natasha Culzac (The Witcher).

Trailer


De serie is geproduceerd door Steven Spielberg, David Wiener, Darryl Frank en Justin Falvey. Op SkyShowtime staat uiteraard het eerste seizoen, mocht je deze nog niet gezien hebben. Hieronder zie je de trailer voor het tweede seizoen.



In seizoen 2 keert Master Chief John-117 (Schreiber) keert terug als leider van zijn team van elite-spartanen en gaat samen met zijn team de strijd aan tegen een buitenaardse dreiging, bekend als de Covenant. Na een schokkende gebeurtenis op een verlaten planeet voelt John dat de oorlog dreigt te veranderen.

Sleutel tot de redding


Hij riskeert alles om te bewijzen wat niemand anders wil geloven: dat de Covenant zich voorbereidt om de grootste vesting van de mensheid aan te vallen. Met de Melkweg op de rand van de afgrond begint John aan een reis op zoek naar de sleutel tot de redding of de volledige uitroeiing van de mensheid: de Halo.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nederlandse kijkers geven hun mening over 'Master of the Air': is de oorlogsserie echt zo goed?
Series / Nieuws

Nederlandse kijkers geven hun mening over 'Master of the Air': is de oorlogsserie echt zo goed?

Apple TV+startte afgelopen week met Master of the Air: zijn de Nederlandse kijkers ook zo blij als de recensenten?

Met 83 procent op de Tomatometer van Rotten Tomatoes staat Masters of the Air er voorlopig goed op de recensenten. De negendelige oorlogsserie is ondertussen ook voor het grote publiek gestart. Wat vinden de Nederlandse kijkers?

Op X/Twitter zijn uiteraard de nodige reacties te vinden over de serie die volgt op de vergelijkbare HBO-producties Band of Brothers en The Pacific.

Cijfers en reacties


Ondertussen wordt de ontvangst onder het wereldwijde publiek ook een beetje zichtbaar. De 8,1 op de IMDb is duidelijk lager dan de score van Band of Brothers dat nog altijd op een indrukwekkende 9,4 staat. De publieksscore op Rotten Tomatoes is voorlopig matig met 69 procent.

Op X/Twitter zien we uiteenlopende reacties van Nederlandse kijkers. "Indrukwekkend! En knap hoe ze het gevoel van broederschap meteen weten op te bouwen, goede muziek, prachtig gedraaide beelden. I'm hooked!" vindt Pim van Offeren.

Beter


Er zijn ook kritischere woorden. Zo schrijft Edwin Goed: "Teveel mooi boys met stoere praat. Band of brothers maar gestart voor de derde keer. Velen malen beter.". Marcus_G Ziet Het Zo typte op X: "het is spannend en het zijn mooie plaatjes maar het is niet het rauwe, rakende realisme van voorgangers ‘Band of Brothers’ en ‘The Pacific’, het is te gekunsteld. Toch de moeite waard." Hieronder meer reacties.






Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De hilarische film 'Rush Hour' werd belachelijk gemaakt met onnodige serie
Series / Specials

De hilarische film 'Rush Hour' werd belachelijk gemaakt met onnodige serie

Onnodige tv-versie gebaseerd op de vermakelijke Rush Hour-films was totaal overbodig.

Nog altijd wordt er volop ingezet op tv-series die gebaseerd zijn op eerdere filmsuccessen. Soms slaagt het. Denk maar aan Cobra Kai, Fargo, Bates Motel en 12 Monkeys. Vaker gaat het helemaal mis.

In 2016 ging het volledig mis met de serie Rush Hour, gebaseerd op de gelijknamige filmreeks met sterren als Jackie Chan en Chris Tucker.

Rush Hour


De originele film van regisseur Brett Ratner verscheen in 1998 en was een enorm succes door bijna $250 miljoen wereldwijd op te halen. Het vervolg Rush Hour 2 noteerde zelfs $350 miljoen en deel drie kwam uit op $260 miljoen.

In de films zien we Chan en Tucker als de personages Chief Inspector Lee en LAPD Detective James Carter. De een komt uit Hong Kong, de andere uit Los Angeles. Ondanks de cultuurverschillen zijn ze een effectief duo om misdaden op te lossen.

Debacle


In 2015 leek het de zender CBS een goed idee om een tv-serie te starten met dezelfde naam en insteek. In de serie zien we opnieuw Lee en Carter, alleen nu gespeeld door de relatief onbekende acteurs Jon Foo en Justin Hires. Waarschijnlijk heeft de serie hen ook niet veel goed gedaan voor de lange termijn.



Op 31 maart 2016 startte CBS met de serie en in mei werd Rush Hour al gecanceld en even later leek het erop dat de laatste vijf afleveringen niet eens uitgezonden zouden worden. Pas twee maanden later besloot CBS de serie toch helemaal uit te zenden.

Cijfers


De kijkcijfers van de debuutuitzending in de States daalden van ruim vijf naar zo'n 1,6 miljoen. Het is ook niet raar dat Rush Hour op slechts 27 procent staat op de Tomatometer van Rotten Tomatoes. De IMDb noteert een 5,6.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De meeslepende sciencefictionserie 'Bodies' van Netflix ben je mogelijk al vergeten, maar is en blijft een dikke aanrader
Series / Specials

De meeslepende sciencefictionserie 'Bodies' van Netflix ben je mogelijk al vergeten, maar is en blijft een dikke aanrader

De serie ging op 19 oktober 2023 in première op Netflix en stond wekenlang in de top 10.

Vier verschillende tijdlijnen, vier verschillende rechercheurs en vier keer moord in Whitechapel. Is het dezelfde moord of toch steeds een andere? Er zijn veel te veel vragen en onduidelijkheden maar het is voor Netflix voldoende er een bingewaardige sciencefiction van te maken: Bodies.

Een graphic novel van DC Vertigo uit 2015, geschreven door Spi Spencer, is de basis voor deze meeslepende serie. De illustraties zijn door Dean Ormston, Tula Lotay, Meghan Hetrick en Phil Winslade gemaakt.

Top 10


De serie ging op 19 oktober 2023 in première op Netflix en stond wekenlang in de top 10. Bodies is geschreven en gemaakt voor Netflix door Paul Tomalin.

Het verhaal begint met de verschijning van een lijk in Longharvest Lane in Londen. Deze gebeurtenis vindt plaats op dezelfde locatie in vier verschillende jaren - 1890, 1941, 2023 en 2053 - en leidt tot vier verschillende onderzoeken.

Tijdsperioden


Vier verschillende rechercheurs proberen de moord in hun eigen tijdsperioden op te lossen. De toegewijde politieagent Alfred Hillinghead (Kyle Soller) uit de jaren 1890, de onstuimige avonturier Karl Whiteman (Jacob Fortune Loyd) uit de jaren 40, de stoere vrouwelijke detective uit de jaren 2020 Sergeant Shahara Hasan (Amaka Okafor) en Iris Maplewood (Shira Haas).



De verschillende tijdlijnen geven ook een klein inkijkje in het sociaal-maatschappelijk leven van toen. Het homofobe leven in 1890, WOII in 1941, de onbekende gebeurtenissen in 2023 en het schrikbeeld van een autocratie in 2053. Het jaar 2023 speelt wel een cruciale factor in hoe de wereld er uitgaat zien.

Longharvest Lane


Mocht je de plek Longharvest Lane willen zoeken in Londen, dan kan ik je vertellen dat die niet bestaat. De scènes in Longharvest Lane en omgeving zijn opgenomen in Sheffield en scènes met Whitechapel zijn geschoten in Hull en Bradford. Het grootste deel van de serie is dus niet in Whitechapel of Londen opgenomen. Het werd gefilmd in en rond Yorkshire.



Bodies bestaat uit acht afleveringen en voorlopig wordt er geen tweede seizoen verwacht. Mocht je deze spannende sciencefictionthriller nog willen bingen dan kan dat nog op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Laatste artikelen

Bekijk alle artikelen

Meest gelezen artikelen

  1. 1. Deze langlopende scifi-serie eindigde met één van de meest gehate finales aller tijden

  2. 2. Mysterieuze sciencefictionserie heeft Netflix al bijna 6 weken in zijn greep: is het voldoende?

  3. 3. "Sherlock, ontmoet je gelijke": critici op Rotten Tomatoes zijn laaiend enthousiast over dit gloednieuwe moordmysterie

  4. 4. Met de beruchte 0% op Rotten Tomatoes is dit de slechtste Netflix-serie aller tijden

  5. 5. Duistere Netflix-thriller trapt over een paar dagen af: is dit de volgende hit?

Bekijk alle artikelen