search

Ons nieuws van maandag 8 januari 2024

Recensie Apple TV+-serie 'Criminal Record'

Recensie Apple TV+-serie 'Criminal Record'

Wordt niet bekeken van het puntje van de stoel, maar biedt een interessant plot en goed spel van de acteurs.

Terence Shea
Regie: Shaun James Grant, Jim Loach | Cast: Cush Jumbo (Lenker), Peter Capaldi (Hegarty), Aysha Kala (Sonya Singh), Tom Moutchi (Errol Mathis), Dionne Brown (DC Summers), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 44-54 minuten | Jaar: 2024

De Britse politie ontvangt een anoniem telefoontje. Een vrouw beweert dat haar partner aan haar heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor een moord, waarvoor inmiddels al jaren iemand anders in de gevangenis zit. Rechercheur June Lenker gaat op onderzoek uit en betrekt hierbij de rechercheur die betrokken was bij die oorspronkelijke moordzaak, Daniel Hegarty. Maar is deze man wel te vertrouwen?

Hegarty wordt gespeeld door Peter Capaldi, die roem verwierf als een van de Doctors in Dr. Who. De rol van Lenker is voor Cush Jumbo, die liefhebbers van The Good Wife en The Good Fight herkennen als Lucca Quinn. In de laatstgenoemde serie was er eens een grap waarbij haar Amerikaanse personage iemand opbelde en een Brits accent opzette. De humor zat hem erin dat de actrice zelf gewoon uit Engeland komt.

Hegarty is een dubieus figuur. Capaldi's diepe stem en intense blik versterken dat, terwijl hij in zijn behulpzame handelingen juist vertrouwen opwekt. Tot en met de laatste aflevering blijft het onduidelijk of deze man goed of slecht is. Niet elke acteur zou de spanning zo goed kunnen rekken. Jumbo is als Lenker een stuk ruiger dan als Lucca Quinn, zonder haar vrouwelijkheid in te leveren. Ze is amper aan de zaak begonnen of collega's beginnen zich al tegen haar te keren. Dat glijdt niet makkelijk van haar af, maar iemand moet de zaak oplossen.

De reden dat ze gehaat wordt is omdat de bewijzen dat iemand onterecht vastzit duiden op slecht politiewerk, waarmee ze haar collega's voor paal zet. In dit specifieke geval lijkt het er ook op dat het team destijds te snel genoegen nam met het 'bewijsmateriaal' om een zwarte man achter tralies te krijgen. Lenker, die zelf ook een donkere huidskleur heeft, is hier erg gevoelig voor en ook dat wordt haar niet in dank afgenomen.

Racisme is een aanwezig thema in Criminal Record, maar niet puur als thematisch sausje. Er is bijvoorbeeld een moment waarop Lenker iemand enkele vragen stelt. Ze noteert zijn Arabische naam en hij merkt op dat zij hem correct schrijft. In de eerste instantie klinkt dit als nutteloos gezeur van mensen met een buitenlandse naam (want het komt voor, in plaats van dat die gewoon zelf aangeven hoe de naam gespeld moet worden), maar dit leidt er toe dat Lenker ontdekt dat iemand een fout heeft gemaakt met een verdachte door diens naam incorrect te noteren.

Ook blijft het onduidelijk of de dader van de moord jaren geleden echt onschuldig is en wegens racistische motieven achter de tralies is gezet. Het antwoord laat tot de laatste aflevering op zich wachten. Tot die tijd is het meeleven met Lenkers frustratie. Het is duidelijk dat de zaak dieper onderzocht moet worden, dus waarom zijn haar collega's niet wat milder tegen haar? Jumbo speelt overtuigend de rol van iemand die snapt dat haar doorzettingsvermogen haar in de weg zit, maar het niet over haar hart krijgt om op te geven.

Ook is er de vraag of Hegarty werkelijk een racistische agent is. Er zijn immers heel wat rode vlaggen. Zijn dochter heeft een zwarte vriend en daar is hij niet blij mee. Het lijkt erop alsof hij een geheim clubje vormt met andere blanke mannelijke agenten. En hoewel het erop lijkt dat hij niet corrupt is, heeft hij een bijbaantje als chauffeur voor louche figuren.

Hoe interessant het mysterie ook is, helemaal verslavend is het niet. Criminal Record blijkt gewoon een degelijke politieserie. Ogenschijnlijk gaat de serie niet over racisme zelf, maar over de vraag of mensen kunnen toegeven dat ze zelf misschien toch echt vooroordelen hebben. Een origineel gegeven dat iets beter had kunnen worden uitgewerkt, vooral in het tonen van wat er gebeurt met iemand waarbij het kwartje valt. Dit komt zo goed als niet aan bod.

De twee hoofdrolspelers maken veel goed en de serie zet na acht afleveringen gelukkig geen deur open naar een volgend seizoen. Criminal Record biedt een boeiende kijk op goed en kwaad evenals op de druk van pure integriteit, maar blijft niet echt hangen omdat er niets in zit dat een echt diepe indruk achterlaat. Vanwege de korte duur, het goede acteren en een niet vaak gebruikt thema is de serie best de moeite waard, maar zodra ze voorbij is zal ze ook snel weer vergeten zijn.

★★★☆☆

Criminal Record is te zien bij Apple TV+.

Matthew McConaughey overweegt eindelijk weer rol in serie en eist $ 2,5 miljoen per aflevering

Matthew McConaughey overweegt eindelijk weer rol in serie en eist $ 2,5 miljoen per aflevering

Hollywood-ster Matthew McConaughey overweegt om een rol in een spin-off van 'Yellowstone' te gaan spelen

Bas de Kramer
Matthew McConaughey is nogal een grote naam in Hollywood. Hij heeft sinds zijn indrukwekkende rol als Rust Cole in het vrijwel perfecte eerste seizoen van True Detective al meer dan 10 jaar geen televisie meer gedaan. Hij schijnt nu mogelijk betrokken te gaan worden bij een spin-off van Yellowstone.

De onderhandelingen om McConaughey zover te krijgen, lijken echter zeer moeizaam te verlopen. Naar verluidt vraagt McConaughey het luttele bedrag van $2,5 miljoen per aflevering.

Eitje


De makers van de spin-off en McConaughey zijn nog altijd in onderhandeling. "Voor Matthew heeft een deal nog nooit zo lang geduurd. Vooral nadat hij zijn Oscar had gewonnen, was het een eitje om mensen zijn vraagprijs te laten betalen.", aldus een insider. McConaughey zou ook niet zo gecharmeerd zijn van een van de makers, Taylor Sheridan.

"Taylor heeft de reputatie een klootzak met een 'Godcomplex' te zijn. Matthew houdt niet echt van achter-de-schermen-drama.", aldus dezelfde insider. Sheridan zou eerder ook al problemen hebben gehad met de ster van Yellowstone, Kevin Costner.

Costner


Volgens het medium is Sheridans reputatie niet al te best en zijn er premièrvertragingen geweest van het laatste hoofdstuk van de serie. Sommigen beweren dat er problemen waren tussen de ster van de show, Kevin Costner, en de showrunner.Het is dus nu maar zeer de vraag of McConaughey mee gaat spelen in deze nieuwe spin-off van het zo succesvolle Yellowstone. Wij houden jullie op de hoogte!
Deze veelbelovende en mysterieuze crimeserie is vanaf 19 januari te zien op Netflix

Deze veelbelovende en mysterieuze crimeserie is vanaf 19 januari te zien op Netflix

De Zuid-Koreaanse serie 'The Bequeathed' is vanaf 19 januari te bekijken op Netflix.

Bas de Kramer
De Zuid-Koreaanse serie The Bequeathed zal vanaf 17 januari worden uitgezonden op Netflix. De mysterie en misdaadserie zou zomaar eens een succes kunnen worden.

De serie gaat over Yoon Seo-Ha, gespeeld door Kim Hyun-Joo, die het familiegraf van haar onbekende en overleden oom erft. Vanaf dat moment raakt Yoon betrokken bij enkele ongelukkige incidenten. Haar jongere stiefbroer zorgt ondertussen voor nog meer verwarring in haar leven.

Detective


Ondertussen vermoedt Detective Choi Sung-Joon, gespeeld door Park Hee-Soon dat de recente gebeurtenissen in het dorp verband houden met het familiegraf. Hij start een diepgaand onderzoek, maar wordt daarin flink tegengewerkt door de chef van zijn rechercheteam die door een zaak uit het verleden gevolgens van minderwaardigheid en jaloezie koestert tegen Choi Sung-Joon

The Bequeathed is bedacht door Yeon Sang-ho, bekend van onder andere Train to Busan.

Plotse 'Auf Wiedersehen' in Winter Vol Liefde; Benjamin dumpt manipulatieve Joshua

Plotse 'Auf Wiedersehen' in Winter Vol Liefde; Benjamin dumpt manipulatieve Joshua

Benjamin dumpt kandidaat Joshua en stuurt hem terug naar Amsterdam.

Bas de Kramer
Winter vol Liefde-deelnemer Benjamin heeft de nodige kandidaten uitgenodigd om hem op te komen zoeken in het mooie wintersportplaatsje Belalp in Zwitserland. SerieTotaal volgt Winter vol Liefde op de voet en houd je op de hoogte van het liefdesleven van de kandidaten.

Het is duidelijk dat kandidaat Joshua flink verliefd is geworden op Benjamin. Tijdens de korte break die beiden hadden ingelast, hebben zij veel aan elkaar gedacht. Benjamin miste de gezelligheid en de reuring van Joshua tijdens zijn afwezigheid. Er wordt weer geknuffeld en gelachen; de mannen zijn duidelijk blij weer samen te zijn.

Binkie


Als Benjamin vervolgens Olivier-Bas wegstuurt en Joshua ook nog eens bij zijn moeder in de smaak valt (ze vindt hem een 'binkie') lijkt alles koek en ei te zijn tussen de twee.

Echter buiten de camera's blijkt het die avond flink mis te lopen tussen de twee. Benjamin heeft behoefte aan een avondje voor zichzelf. Joshua denkt hier compleet anders over en blijkt flink geschreeuwd te hebben over de telefoon. Benjamin spreekt hierover met zijn 'bestie' Anna en zij adviseert hem om Joshua onmiddellijk weg te sturen. Joshua is met zijn heftige gedrag een grens over gegaan.

Auf Wiedersehen


Benjamin vertelt Joshua flink de waarheid en geeft aan hem wel erg dominant en manipulatief te vinden, het was allemaal één grote 'Joshua-show'. Benjamin ziet geen toekomst tussen hen en Joshua mag zijn koffers pakken; Auf Wiedersehen!

Kijk Winter vol Liefde op Videoland of gewoon op RTL 4.

Foto: RTL
Recensie Disney+-serie 'Class of '09'

Recensie Disney+-serie 'Class of '09'

Sciencefictionmysterie over veranderingen in het Amerikaanse rechtssysteem zet kijker niet zozeer aan het denken, maar eerder aan het werk.

Dieuwertje Deutekom
Regie: Joe Robert Cole, Steven Canals, Sunu Gonera, e.a. | Cast: Brian Tyree Henry (Tayo Michaels), Kate Mara (Ashley Poet), Sepideh Moafi (Hour Nazari), Brian J. Smith (Daniel Lennix), Jon Jon Briones (Gabriel), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 39-49 minuten | Jaar: 2023

De strekking van Class of '09 is hoe vier FBI-agenten worstelen met de veranderingen in het rechtssysteem van hun land. Dat belooft wat, want in Amerika is gerechtigheid momenteel een heftig gespreksonderwerp. Welke gewaagde maatschappelijke problemen zullen voorbijkomen en hoe? De onderwerpen zijn weliswaar voor de hand liggend maar toch goed gekozen. Er wordt alleen niet erg diep op ingegaan. In plaats daarvan is vooral tijd gestoken in het creëren van een vrij moeilijk te volgen plot dat zich uitstrekt over drie verschillende tijdsperiodes.

Beginnend in de toekomst heeft deze serie bij aanvang een Black Mirror-achtig tintje. Camera's ingebouwd in ogen en zelfrijdende auto's die op bevel van de politie van route veranderen jagen de kijker de stuipen op het lijf. Het sciencefictiondeel van het verhaal concentreert zich vooral op een computersysteem dat criminelen nog beter opspoort. Dat dit uitmondt in een Big Brother-maatschappij is niet erg verrassend. Class of '09 had ook Class of '84 kunnen heten. Deze titel zal geen toeval zijn.

Class of '09 vergt enige oplettendheid van de kijker. Er zijn drie tijdlijnen: het verleden (2009), het heden en de toekomst (2034). Dit wordt kort aangekondigd aan het begin van scènes en die aankondiging moet absoluut niet gemist of vergeten worden. Vooral in het begin, wanneer de kijker nog moet uitvogelen hoe alles precies zit, is het makkelijk kwijt te raken in welke tijdlijn we ook alweer bezig waren.

Behalve het veranderende kapsel van de vrouwelijke hoofdpersoon Poet, dat vaak niet eens te zien is of plotseling toch weer anders zit, zijn er weinig ijkpunten. En dan wordt er soms ook dubbel aangekondigd in welke tijd een scène zich afspeelt, omdat deze over andere personages gaat, wat de kijker een "huh, we waren toch al in het heden?"-gevoel geeft. Class of '09 is geen serie voor kijkers die zich willen ontspannen.

Het plot dat zich over drie periodes uitstrekt is ook enigszins lastig bij te houden, zoals wie waar wanneer werkt en wie een relatie heeft of had met wie. Het duurt even voor de kijker de puzzelstukjes kan plaatsen, maar daarna wordt het wel echt spannend. Gebeurtenissen uit de toekomst maken de kijker nieuwsgierig naar wat er in het heden en verleden is gebeurd dat hiertoe kon leiden.

De serie zit vol spannende actie, afgewisseld met aangrijpende onderwerpen zoals racisme en vrouwenuitbuiting. Helaas wordt er niet erg diep op de problematiek ingegaan. Het enige Afro-Amerikaanse personage wordt geregeld boos over racisme, bijvoorbeeld van klasgenoten. Dat dit in de serie geen gevolgen heeft, is niet erg realistisch. Andere series zoals And Just Like That... of The Premise brachten juist onder de aandacht dat woede over racisme – of wat dan ook – zwarte mensen in de problemen brengt, veel meer dan blanken. Een flinke misser, gezien het thema van de serie.

Een echt verrassend einde heeft Class of '09 niet, maar de serie in zijn geheel is onderhoudend en spannend. Zeker ook door het sterke acteerwerk van de hoofdpersonen. Hoewel er weinig diepgang aan de maatschappelijke onderwerpen wordt gegeven, zijn de personages goed ontwikkeld en herkenbaar neergezet. Jammer dat de makers ze niet wat meer realistische en heftigere gebeurtenissen hebben meegegeven om op te reageren. Dan was het net even een betere serie geweest.

★★★☆☆

Class of '09 is te zien bij Disney+.

Recensie Netflix-serie 'Fool Me Once'

Recensie Netflix-serie 'Fool Me Once'

Deze aan plotwendingen verslaafde moordthriller vliegt alle kanten op, behalve de juiste.

Arjan Welles
Regie: David Moore en Nimer Rashed | Cast: Michelle Keegan (Maya Stern), Richard Armitage (Joe Burkett), Adeel Akhtar (Sami Kierce), Dino Fetscher (Marty McGreggor), Marcus Garvey (Eddie Walker), Joanna Lumley (Judith Burkett), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 35-55 minuten | Jaar: 2024

De Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die bekendstaat om de ontelbare plotwendingen in zijn werk, boert goed nadat hij de rechten van een groot deel van zijn oeuvre verkocht. Vorig jaar mochten we al meelijden met de tenenkrommende puberale onzinnigheden van Shelter en nu is het tijd voor Fool Me Once. Deze verfilming van het gelijknamige boek uit 2016 kan bogen op uitstekende acteurs als Richard Armitage en Joanna Lumley. Dit is blijkt geen garantie voor kwaliteit, want Fool Me Once verschiet vaker van kleur dan een toverbal.

Je kan de militair wel uit het leger halen, maar het leger niet uit de militair. Dat gaat op voor Maya Stern, die na een fatale misser tijdens een missie het leger uit moest en maar helikopterinstructeur is geworden. Privé gaat het haar ook niet bepaald voor de wind. Joe, de man van haar leven, is omgekomen bij een beroving en haar zus Claire is vier maanden eerder door een inbreker om het leven gebracht. De enige troost die Maya nog heeft is dochtertje Lily.

Een goede vriendin van Maya komt met een bijzonder cadeau aanzetten, namelijk een digitaal fotolijstje dat tevens dienstdoet als camera om je kinderen in de gaten te houden. Wanneer de alleenstaande moeder de beelden terugkijkt ziet Maya opeens haar man Joe voorbijkomen. Ervan overtuigd dat hij nog leeft gaat ze op onderzoek uit. Joe's rijke familie, die een groot farmaceutisch concern leidt, speelt een cruciale rol.

Maya belandt van de ene verbazing in de andere en de kijker treft een soortgelijk lot. Dat is niet per se een positief gegeven. Regisseurs David Moore en Nimer Rashed gooien er in acht afleveringen flink de vaart in en lijken moeite te hebben om alle bochten van Cobens boek bij te houden. Hierin zien we dezelfde tactiek terug die ook al bij Shelter tot groter frustraties leidde. Coben heeft er namelijk een handje van om personages en plotelementen pas te introduceren zodra ze van pas komen om zijn verhaal verder te helpen.

De doorzichtigheid druipt ervan af, vooral wanneer in de tweede helft de hoeveelheid plotwendingen en nieuwe personages niet meer bij te houden is. Fool Me Once voorziet daarmee in een constant opgefokt gevoel, niet geholpen door een storend aanwezige onrustige soundtrack. Doordat in elke aflevering een minispeelfilm wordt gepropt, is er geen enkele ruimte om de personages te laten ademen.

Bovendien is er met elke (bij)figuur wel wat aan de hand. Het onderzoek naar de dood van Joe en Claire wordt geleid door aanstaande vader en aanstaande echtgenoot Sami Kierce. De man leidt aan blackouts en tijdelijke verlammingen, die – het zal eens niet – ook weer door Coben van stal worden gehaald wanneer het hem uitkomt. Kierce moet ook nog eens de jonge rechercheur Marty op sleeptouw nemen die hem de oren van de kop kletst en voor veel ongemakkelijkheden zorgt.

De grootste schande op castinggebied is toch wel de aanwezigheid van Joanna Lumley als Joe's moeder en leider van het Burkett-imperium. Deze vastberaden psychiater komt haar riante landgoed niet af en krijgt enkel in de slotaflevering iets te doen. Coben speelt voortdurend met de perceptie en verwachtingen van zijn publiek, maar de vermoeidheid slaat al snel toe. Plotmatig is het allemaal veel te opzichtig en verzuip je als kijker in de details en de zijlijntjes. Kennelijk heeft Maya in haar omgeving alleen maar mensen verzameld met dubbele agenda's, heimelijke histories en onverwachte connecties.

De twee regisseurs menen bovendien alles te moeten voorkauwen. Zodra er een ander of gebeurtenis ter sprake komt wordt er weer een van de vele flashbacks tegenaan gegooid. Rekwisieten komen opzichtig in beeld en eerdere gebeurtenissen worden nog even herhaald wanneer ze weer relevant worden. De enige hersencellen die echt aan het werk worden gezet zitten in het gebied waar de ergernissen worden verwerkt.

★★☆☆☆

Fool Me Once is te zien bij Netflix.

De grote bioscoophit van december staat deze maand al online

De grote bioscoophit van december staat deze maand al online

Warner Bros. wil het maximale halen uit de publiciteit rondom de film Wonka.

Bram de Groot
Over het algemeen duurt het meer dan drie maanden voordat een film op een grote streamingdienst te zien is. In de weken ervoor duikt de film al op via on demand-platformen. Hierdoor heb je de kans om grote bioscoopfilms al vrij snel thuis te streamen. Wel tegen een flinke prijs.

Dit geldt ook voor Warner Bros.' bioscoophit Wonka van regisseur Paul King. De film met Timothée Chalamet als Willy Wonka doet het nog steeds goed op het witte doek, maar dat neemt niet weg dat de film al eind deze maand online te vinden is.

Wonka


Op het grote scherm is Wonka wereldwijd en ook in Nederland nog altijd de succesvolste film. De superheldenfilm Aquaman and the Lost Kingdom wist Wonka niet van zijn troon te stoten. Wereldwijd staat de muzikale fantasyfilm al op een kleine $500 miljoen omzet.

De ontvangst van de film is dan ook sterk, met 82 procent op Rotten Tomatoes en een 7,3/10 op de IMDb. Een vervolg lijkt daardoor nagenoeg zeker, al zal die nog wel even op zich laten wachten.

Wanneer te streamen?


Vanaf maandag 29 januari kun je de film streamen via Pathé Thuis. Naar verwachting kun je de film eerst kopen voor circa 15 euro en even daarna huren voor ongeveer de helft van de koopprijs.Op een latere datum zal HBO Max de film online gaan zetten. Wanneer dat is, is nog niet bekend. Waarschijnlijk is dat nog wel in het eerste kwartaal.
Reese Witherspoon werkt samen met grote ster aan seizoen 3 van 'Big Little Lies'

Reese Witherspoon werkt samen met grote ster aan seizoen 3 van 'Big Little Lies'

Reese Witherspoon heeft een belangrijke update over de toekomst van hitserie Big Little Lies.

Adriënne Koolen
Big Little Lies maakte in 2017 een grote indruk op alle kijkers en seizoen 2, dat in 2019 uitkwam, viel ook goed in de smaak. Helaas zijn er na seizoen 2 geen nieuwe updates gekomen over de staat van de serie en veel fans dachten dan ook dat Big Little Lies niet meer terug zou komen.

Er spelen een paar hele grote namen in Big Little Lies. Zo bestaat de cast uit, onder andere, Meryl Streep, Shailene Woodley, Zoë Kravitz en Adam Scott. En Reese Witherspoon schittert in de hoofdrol van Madeline.

De nieuwe update


Tijdens de Golden Globe Awards kwam Witherspoon echter met de eerste update in jaren. Ze vertelde aan Variety dat Nicole Kidman en zij "eraan werken". Kidman speelde in seizoen 1 en 2 de andere hoofdrol, Celeste Wright. De twee actrices waren samen ook uitvoerend producent.

Dit nieuws betekent dus dat seizoen 3 in de maak is. Maar waar zou het nieuwe seizoen over kunnen gaan?

Seizoen 3


De kans is groot dat seizoen 3 verder gaat waar seizoen 2 is geëindigd. Dit zou kunnen betekenen dat seizoen 3 de Monterey Five volgt tijdens hun gevangenisstraf.Er zit echter wel veel tijd tussen de twee seizoenen, waardoor de jonge acteurs nu twintigers zijn in plaats van tieners. Woodley had dus het idee dat seizoen 3 op de jonge generatie zou kunnen focussen en zou kunnen onderzoeken hoe de kinderen om zijn gegaan met de acties van hun ouders.

Te streamen op HBO Max


Stream Big Little Lies op HBO Max.
Belangrijke update: Deze geliefde sciencefictionserie is nog "helemaal niet dood"

Belangrijke update: Deze geliefde sciencefictionserie is nog "helemaal niet dood"

Na jaren van onzekerheid is er nu eindelijk hoop voor deze geliefde sciencefictionserie.

Adriënne Koolen
Er worden de laatste tijd veel nieuwe projecten aangekondigd zoals de nieuwe Ted-prequel. Deze serie wordt gepromoot door Seth MacFarlane, de maker van Family Guy en nu is er een hoopvolle update over één van zijn andere projecten.

In 2017 kwam The Orville voor het eerst uit op Hulu. In de tussentijd is er niets meer gezegd over de serie of een eventueel vervolg. Hoewel het dus niet officieel was, gingen velen ervan uit dat de serie niet meer terug zou komen.

Problemen


De acteurs van de serie hadden lange tijd te maken met grote problemen, aldus actrice Adrienne Palicki. Dit had te maken met dat de serie slechts 33 afleveringen had geproduceerd in zes jaar.

Ook liet ze weten dat de serie niet officieel is geannuleerd. Ook acteur Scott Grimes had een update over de serie: de gesprekken voor een nieuw seizoen waren al begonnen vóór de stakingen van vorig jaar. De serie is dus "nog helemaal niet dood".

Concrete informatie


Er is geen concrete informatie over de terugkeer van Orville, mede doordat de acteurs geen informatie of details mogen geven. Wel is nu duidelijk dat de cast en crew graag terugkeren en dat er nog hoop is voor een nieuw seizoen.

Bekijk op instagram


Stream The Orville op Disney+.
Deze series scoren sterk tijdens de Golden Globes 2024: 'The Bear' pakt opvallende prijzen

Deze series scoren sterk tijdens de Golden Globes 2024: 'The Bear' pakt opvallende prijzen

De Golden Globes belonen de HBO-serie 'Succession' met meerdere prijzen, waaronder beste dramaserie, acteur en actrice.

Niels van Arkel
De Golden Globes, die zijn uitgereikt in de nacht van zondag op maandag 8 januari, hebben drie series dit jaar rijkelijk beloond met beeldjes. De meeste van die beeldjes gingen naar een serie van HBO, waarvan het laatste seizoen werd beloond met vier awards.

Het gaat natuurlijk om Succession, de serie van Jesse Armstrong, die vier van de negen nominaties binnen wist te slepen. Natuurlijk was er de prijs voor beste dramaserie, maar ook drie acteerprijzen: beste acteur voor Kieran Culkin, beste actrice voor Sarah Snook en beste bijrol voor Matthew Macfadyen.De keuken


Ook in de keuken vallen er weer veel prijzen: het tweede seizoen van The Bear wint de prijs voor de beste komedieserie. De FX-serie - die in Nederland op Disney+ te zien is - pakt ook twee acteerprijzen: zowel die voor beste mannelijke hoofdrol als die voor beste vrouwelijke hoofdrol: respectievelijk Jeremy Allen White en Ayo Edebiri winnen die beeldjes.

De prijs voor beste vrouwelijke bijrol ging verrassend genoeg naar Elizabeth Debicki voor haar rol in het laatste seizoen van de Koninklijke dramaserie The Crown. Daarbij won ze van onder meer Meryl Streep (Only Murders in the Building) en J. Smith-Cameron (Succession).

Limited serie


Misschien wel de grootste 'sweep' van de avond komt van de Netflix-serie BEEF. De serie weet in de categorie 'limited serie, anthologieserie en film gemaakt voor televisie' alle prijzen weg te kapen: beste serie, beste acteur (Steven Yeun) en beste actrice (Ali Wong).

Voor de winnaars aan de filmzijde check je FilmTotaal, daar zetten we alles op een rijtje.
Komt de schokkende Tom Holland-serie 'The Crowded Room' terug? Dit weten we nu

Komt de schokkende Tom Holland-serie 'The Crowded Room' terug? Dit weten we nu

Veel kijkers zouden graag een vervolg zien op de spannende misdaadthriller.

Tom Veldman
Afgelopen zomer bracht Apple TV de psychologische thriller The Crowded Room uit. De serie was populair, maar kreeg wel wisselende recensies.

Het verhaal speelt zich af in Manhattan in de jaren 70. Het hoofdpersonage wordt gespeeld door Spider Man-acteur Tom Holland. Zijn personage wordt gearresteerd voor een schokkende misdaad.

Tom Holland


Momenteel wordt er al veel gespeculeerd over de vervolgseizoen, dat nog niet bevestigd is. Wel kunnen we een aantal dingen vaststellen over de toekomst van de misdaadserie.

Zo zal zeer waarschijnlijk zowel Tom Holland als zijn personage niet terugkeren; Seizoen 1 had een vrij definitief einde voor het personage, en daarnaast had Holland negatieve ervaringen tijdens het filmen van de serie.

Amanda Seyfried


Een vervolg zou zich dus bijvoorbeeld kunnen richten op een van de andere personages, bijvoorbeeld onderzoekster Rya Goodwin, gespeeld door Amanda Seyfried. Een andere optie is dat de serie een anthologie wordt, met een volledig nieuw verhaal en personages per seizoen.In afwachting van meer nieuws over seizoen 2 kijk je het eerste seizoen van The Crowded Room op Apple TV+.
De top drie van de Netflix Top 10 bestaat in één klap uit drie bekende nieuwe films

De top drie van de Netflix Top 10 bestaat in één klap uit drie bekende nieuwe films

Rebel Moon - Part One: A Child of Fire en Leave the World Behind ineens flink gedaald.

Bram de Groot
De Netflix Top 10 was enkele weken prooi voor de films Rebel Moon - Part One: A Child of Fire en Leave the World Behind, maar sinds afgelopen weekend staan er opeens drie compleet nieuwe releases bovenaan de lijst.

Gek is dat niet, aangezien Netflix in januari heel wat nieuwe en leuke films online zet, met niet alleen films uit de oude doos, maar ook films die in 2023 in de bioscoop verschenen.

Nieuwe top drie


Afgelopen donderdag verscheen op Netflix het rampendrama Society of the Snow, met La Sociedad de la Nieve als Spaanse titel. De ijzersterk ontvangen film van regisseur J.A. Bayona wist gelijk de koppositie in de Netflix Top 10 over te nemen.

Een dag later verscheen op Netflix The Hunt, de horrorthriller van Craig Zobel. Deze film wist gelijk op de tweede plaats binnen te komen. Afgelopen zaterdag debuteerde de 2023-bioscoopfilm Insidious: The Red Door en deze vijfde film in de reeks kaapte gelijk de derde plaats weg.

Meer grote films


Deze maand wordt het druk op Netflix met meer nieuwe releases op de streamer. Zo verschijnen de bioscoopfilms Murder on the Orient Express, No Hard Feelings en Wil en de Netflix Originals The Kitchen en Lift.Wil je de complete Netflix Top 10 zien, neem dan een kijkje op de streamer op filmpagina van Netflix.
Netflix komt deze week met 14 nieuwe afleveringen waaronder het spannende 'Boy Swallows Universe'

Netflix komt deze week met 14 nieuwe afleveringen waaronder het spannende 'Boy Swallows Universe'

Neem deze week wat extra tijd vrij want Netflix komt met een enorme berg aan series om te kijken.

Glenn Walsh
Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Break Point


Verschijnt op: Woensdag 10 januari | Release: Seizoen 2 | Genre: Documentaire / Sport | Kijk op: Break Point

Reis mee met enkele van de beste tennissers ter wereld die willen schitteren op Grand Slam-toernooien in een seizoen boordevol actie.
The Trust: A Game of Greed


Verschijnt op: Woensdag 10 januari | Release: Seizoen 1 | Genre: Spelprogramma / Reality-TV | Kijk op: Netflix

In deze realityserie strijden deelnemers samen om een kwart miljoen dollar. Zullen ze het geld eerlijk verdelen of elkaar tegenwerken om zelf meer te krijgen?
Boy Swallows Universe


Verschijnt op: Donderdag 11 januari | Release: Seizoen 1 | Genre: Misdaad / Drama / Mysterie | Kijk op: Netflix

Een jongetje dat in de jaren 80 opgroeit in de buitenwijken van Brisbane, wordt geconfronteerd met de harde realiteit van het leven en het naderende onheil dat zijn gezin bedreigt.
Overige series nieuw op Netflix


Hieronder de overige series die deze week op Netflix verschijnen.

9 januari: Di4ries (seizoen 2 - aflevering 8) - Komedie / Drama / Familie - Een eerste liefde, de eerste zoen, plezier met vrienden, en ruzies met rivalen. 's Ochtends op school, 's middags bij de zee. Elke dag zit vol verrassingen!

9 januari: Single's Inferno (seizoen 3 - aflevering 10-11) - Reality-TV - Op een verlaten eiland zoeken flirtende singles naar de liefde, want alleen als stelletje kunnen ze het eiland verlaten voor een romantische date in het paradijs.

10 & 11 januari: Like Flowers in Sand (seizoen 1 - aflevering 7-8) - Komedie / Mysterie / Romantiek - Een voormalig worsteltalent zit op een dood spoor en staat op het punt te stoppen. Maar dan ontmoet hij een oude vriend en vlamt zijn passie weer op.

11 januari: Champion (seizoen 1) - Drama / Musical - Rapper Bosco is na zijn vrijlating uit de gevangenis klaar voor een comeback, totdat zijn zus Vita voor het voetlicht treedt en hun familieband op de proef stelt.

11 januari: Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 2) - Animatie / Avontuur / Komedie - Kerkers, draken ... en heerlijke monsterstoofpot? Avonturiers begeven zich in een vervloekt, bedolven koninkrijk om hun kameraad te redden en koken onderweg bergen voedsel.

11 januari: Forst (seizoen 1) - Misdaad / Drama - Een rechercheur die vanwege zijn onconventionele onderzoekmethodes wordt geschorst, gaat buiten de wet om samenwerken met een journalist om een reeks brute moorden op te lossen.

11 januari: Killer Soup (seizoen 1) - Komedie / Drama / Thriller - Swathi wil graag een restaurant openen, maar dan wordt haar man vermoord. Samen met haar minnaar beraamt ze een waanzinnig plan: hij zal zich voordoen als haar man.

11 januari: Sonic Prime (seizoen 3) - Animatie / Actie / Avontuur - Als een explosieve strijd met dr. Eggman het universum verbrijzelt, racet Sonic door parallelle dimensies om zijn vrienden terug te vinden en samen de wereld te redden.

12 januari: Love is Blind: Sweden (seizoen 1 - aflevering 1-4) - Spelprogramma / Reality-TV / Romantiek - Het unieke datingexperiment strijkt neer in Zweden waar plaatselijke singles op zoek gaan naar ware liefde en een huwelijksaanzoek doen - allemaal voordat ze elkaar hebben gezien.

12 & 13 januari: My Demon (seizoen 1 - aflevering 13-14) - Komedie / Drama / Fantasy - Een genadeloze demoon verliest zijn krachten nadat hij een regeling heeft getroffen met een ijzige erfgename die mogelijk de sleutel tot een oplossing en tot zijn hart heeft.

13 & 14 januari: Welcome to Samdal-ri (seizoen 1 - aflevering 13-14) - Romantiek - Een fotografe valt uit de gratie en keert terug naar haar geboorteplaats. Daar komt ze haar jeugdvriend tegen en wordt hun liefde opnieuw aangewakkerd.
'The Last of Us' verovert Emmy Awards: HBO's dramaserie maakt indruk

'The Last of Us' verovert Emmy Awards: HBO's dramaserie maakt indruk

Het seizoen van de prijzen is nog maar net begonnen, dus meer kan nog volgen.

Glenn Walsh
Het was op voorhand al een regelrechte hit te noemen voor HBO. Toen The Last of Us vorig jaar januari uitkwam werd het met complimenten overladen en beloofde het een kanshebber te zijn voor veel prijzen.

En die belofte lijkt nu waargemaakt. De serie heeft bij de Creative Arts Emmy Awards (CAEA) maar liefst acht gouden beeldjes mee naar huis genomen. De prijzen waren vooral voor de crew achter de schermen, zoals bij de CAEA gangbaar is.

Kroon op het werk


The Last of Us viel in de prijzen in de categorieën beste Grime, Visuele Effecten, Titelontwerp, Geluidsmix, Geluidsmontage, Beeldbewerking en sleepte het twee beeldjes in de wacht voor beste gastacteur en -actrice in en een dramaserie.

De twee acteurs die met een prijs naar huis gingen waren Storm Reid, voor haar rol in aflevering zeven Left Behind, en Nick Offerman, voor zijn werk in de aangrijpende derde aflevering Long, Long Time.

Nog lang niet klaar


Het is voor The Last of Us nog maar de eerste ronde prijzen van het jaar. Later volgen ook nog de Primetime Emmy Awards en Daytime Emmy Awards waar de serie ook veel nominaties heeft. Daarnaast is het voor maar liefst drie Golden Globes genomineerd.Kijk alle afleveringen van The Last of Us op HBO Max.