search

Ons nieuws van donderdag 28 april 2022

Recensie Apple TV+-serie 'Shining Girls'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'Shining Girls'

Deze soms desoriënterende serie over een tijdreizende seriemoordenaar weet de spanning goed vast te houden.

Regie: Michelle MacLaren, Elisabeth Moss, Daina Reid | Cast: Elisabeth Moss (Kirby), Wagner Moura (Dan), Jamie Bell (Harper), Phillipa Soo (Jin-sook) e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 42-60 minuten | Jaar: 2022

Kirby heeft op het nippertje een moordpoging overleefd. Als er een meisje dood gevonden wordt dat op dezelfde manier is toegetakeld als zij, wordt duidelijk dat het geen incident maar dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Niet zomaar een seriemoordenaar, want deze man kan door de tijd reizen en houdt op die manier alle stappen van zijn slachtoffers in de gaten. Na de meisjes de stuipen op de huid te hebben gejaagd slaat hij toe.

Shining Girls begint in de eerste afleveringen desoriënterend. Kirby heeft een notitieblok bij zich om bij te houden wat er allemaal in haar leven gebeurt. Zo schrijft ze op in welk appartement ze woont en wat haar huisdieren zijn. In eerste instantie lijkt haar verwarring over dingen die plots veranderen een uitvloeisel van trauma. Na verloop van tijd blijkt echter dat dit verband houdt met de veranderde tijdlijnen als gevolg van het tijdreizen.

Het is lastig te duiden welke veranderingen precies in gang worden gezet. Een nieuwe tijdlijn kan zich uiten in een nieuw kapsel voor Kirby of iets veel groters. Dat is direct een valkuil van het script. Op deze manier is het erg makkelijk om sommige plottwists in het verhaal te verwerken, wat soms ten koste gaat van de spanning. Desondanks stemt de serie nieuwsgierig naar hoe alles op elkaar zal aansluiten. Combineer dit met het geweldige acteerwerk van Jamie Bell als de angstaanjagende seriemoordenaar en passende duistere muziek en je zal toch vaak het puntje van je stoel opzoeken.

Ook Elisabeth Moss levert, zoals verwacht met haar acteerhistorie, piekfijn werk af. Ze kleurt haar personage Kirby in met zowel verwarring en onzekerheid als met een sterke wil en intelligentie. Hoewel het soms de vraag is in hoeverre haar trauma's haar beïnvloeden, wordt haar personage er niet tot gereduceerd. Ze zijn geen trucje om te verwarren, maar een wezenlijk onderdeel van haar karakter en bevatten meerdere lagen. Soms houden ze haar tegen, soms drijven ze haar, maar duidelijk is in ieder geval de complexiteit.

Kirby wordt bijgestaan door journalist Dan, wiens verleden eveneens wat donkere randjes heeft. Gedurende de serie krijgt de kijker ook over hem beetje bij beetje meer informatie. Nooit vallen alle puzzelstukjes precies op hun plek, maar dat draagt vooral bij aan het gevoel van de serie. Het fragmentarische aspect dat voorkomt uit de vervormende tijdlijnen zorgt sowieso voor een meerduidigheid en het zou uit de toon vallen als de personages vervolgens tot in de puntjes worden ingevuld. Shining Girls laat juist inzichtelijk zien hoe mensen kunnen veranderen en hoe dit effect heeft op hun hele leven.

Wel is er een personage dat wat in het water valt en dat is een ander slachtoffer, Jin-sook, gespeeld door Philipa Soo. Hoewel zij een cruciale rol heeft, blijft de invulling ervan wat achter, mede veroorzaakt door haar geringere schermtijd. Waar de serie soms bijna een volledige aflevering wijdt aan de verledens van de seriemoordenaar, Kirby en Dan, is er voor Jin-sook beduidend minder aandacht.

Hoe het verleden van de personages vervolgens weer wordt gekoppeld aan het heden, is op een intrigerende manier gedaan. Gebeurtenissen komen soms meerdere keren in verschillende vormen terug en de frequentie van deze herhalingen werkt goed. Daarbij is de visuele stijl passend bij de duistere toon. De kleuren zijn redelijk sober, maar krijgen nooit de overhand.

Balans en complexiteit kenmerken Shining Girls en maken de serie de moeite waard. Af en toe voelen plotpunten door het tijdreizen net wat te toevallig, maar uiteindelijk overheerst de geslaagde spanning en wordt deze op goede manieren benut wanneer gebeurtenissen worden herhaald. De acteurs overtuigen en uiteindelijk kan je met een voldaan gevoel terugkijken op Kirby's ontwikkeling.

★★★★☆

Shining Girls is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Check hier de trailer van 'The Essex Serpent'
Series / Nieuws

Check hier de trailer van 'The Essex Serpent'

Apple TV+ heeft een trailer uitgebracht voor The Essex Serpent, een serie met Tom Hiddleston en Claire Danes in de hoofdrollen.

Een nieuwe trailer laat zien wat we zo ongeveer van de serie The Essex Serpent kunnen verwachten. De serie trapt volgende maand al af met Tom Hiddleston en Claire Danes in de hoofdrollen.

De AppleTV+-serie The Essex Serpent heeft een eerste trailer ontvangen. De serie is gebaseerd op een boek met dezelfde naam dat in 2016 verscheen en goed in de smaak viel bij velen.

The Essex Serpent-trailer
Het verhaal gaat over Cora (Danes), die recente weduwe die naar een klein dorpje in het oosten van Engeland verhuist om beweringen te onderzoeken dat een grote slang de bewoners lastig valt.

Naast Danes en Hiddleston spelen onder andere ook Frank Dillane, Clémence Poésy en Hayley Squires in de serie. In de trailer zien we hoe het hele dorp in angst leeft van de mysterieuze grote slang. Iedereen, behalve Will Ransome (Hiddleston). Hij gelooft dat als enige dat het beest niets is om te vrezen.

The Essex Serpent wordt geregisseerd door de ervaren filmmaker Clio Barnard en geschreven door Anna Symon. De eerste aflevering van de serie is vanaf 13 mei op AppleTV+ te zien.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze Netflix-serie heeft de top 10 overgenomen
Series / Nieuws

Deze Netflix-serie heeft de top 10 overgenomen

De Netflix-serie Anatomy of a Scandal heeft Bridgerton van de top gestoten wat betreft de meest populaire serie van het moment.

Hoewel Bridgerton nog steeds een enorm succes is, heeft een nieuwe Netflix-serie de top tien meest populaire series van het moment overgenomen. Anatomy of a Scandal staat nu aan de top.

Dat betekent dat Bridgerton voor het eerst sinds weken niet meer op nummer één staat van de top tien lijst. Die positie heeft de serie namelijk constant vast weten te houden na het verschijnen van het tweede seizoen.

Anatomy of a Scandal aan de top
Dinsdag heeft Netflix de top tien lijst bijgewerkt en nu staat Anatomy of a Scandal dus aan de top, met Bridgerton op de tweede plek. Anatomy of a Scandal is vorige week wereldwijd voor meer dan 75,5 miljoen uur bekeken op Netflix. Bridgerton moest het doen met een zeker niet onverdienstelijke 46 miljoen uur.

Bridgerton is en blijft een van de meest succesvolle Netflix-series ooit. Het is daarom geen wonder dat een derde seizoen al aangekondigd is, en dat er ongetwijfeld nog veel meer zullen volgen mits het succes aan blijft houden.

Anatomy of a Scandal is een miniserie gebaseerd op het boek met dezelfde naam. De serie telt zes afleveringen. Het verhaal gaat over Sophie Whitehouse, die erachter komt dat haar man een affaire heeft. Kort daarna wordt dit publiek bekend, en moeten beide personages om zien te gaan met de gevolgen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eleven is terug in 'Stranger Things'-poster
Series / Posters

Eleven is terug in 'Stranger Things'-poster

Stranger Things is volgende maand weer op Netflix te zien met z'n vierde seizoen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Met nog een maand te gaan tot de release van het eerste deel van het vierde seizoen van Netflix-serie Stranger Things, komt de marketing echt op gang.

Vandaag is er een gloednieuwe personageposter voor het seizoen onthuld. Die laat zien dat fanfavoriet personage Eleven terug is, wederom met haar kaalgeschoren kop. Elevens schokkende terugkeer werd al onthuld in een trailer voor het vierde seizoen en deze nieuwe poster bevestigt eens te meer dat fans zich moeten voorbereiden op de terugkeer van de memorabele look van Eleven.

Stranger Things 4
De poster werd gepubliceerd op het Twitter-account van Stranger Things. Daarop zien we de tagline "goedemorgen, Eleven" staan.

De poster bevat een opvallende rode en groene gloed, en laat Eleven zien in ziekenhuiskleding.

Het is voor het eerst dat Eleven, a.k.a. Jane Ives, weer een kaalgeschoren hoofd heeft sinds het eerste seizoen van de sci-fi serie. De Duffer-broers lieten al eens weten dat dit nieuwe seizoen van Stranger Things meer nadruk dan ooit legt op horror.

Op 27 mei keert Stranger Things terug met het eerste deel van zijn vierde seizoen.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Schokkende 'Obi-Wan Kenobi'-details onthuld
Series / Nieuws

Schokkende 'Obi-Wan Kenobi'-details onthuld

Obi-Wan Kenobi klinkt steeds opvallender als we deze nieuwe details horen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Er zijn nieuwe verhaaldetails rond Obi-Wan Kenobi onthuld. Die laten zien welk personage O'Shea Jackson speelt in de Star Wars-serie van Disney+ en onthullen een opvallend deel van het verhaal.

Jackson zou de rol van 'Roken' spelen, iemand die meerdere afleveringen heeft. Hij zou 'Ben' Kenobi en Princess Leia naar Alderaan helpen transporteren nadat de Jedi de jongedame redt. Roken zou de kapitein van een groot schip zijn en het 'first come, first serve'-achtig type zijn. Daarom moet hij eerst een opdracht afronden voordat hij haar terug kan brengen.

Obi-Wan Kenobi-verhaal
We komen erachter dat Reva in de derde aflevering van de serie Leia weet te ontvoeren. Dat dwingt Obi-Wan om haar te redden uit een fort van de Inquisitors.

Daar neemt Darth Vader bijna wraak op zijn voormalig leermeester en raakt Obi-Wan voor een deel verbrand.

Roken zou de Jedi vervolgens helpen door hem naar Jabiim te brengen, waar hij genezen wordt door een Force-gevoelige groep met banden met de Partisans van Saw Gerrera. Die groep komt op gewelddadige wijze om het leven, maar Roken blijkt dan de zon van Saw te zijn.

Obi-Wan Kenobi lanceert op 27 mei zijn eerste twee afleveringen op Disney+.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Avatar: The Last Airbender'-serie vindt cruciaal castlid
Series / Nieuws

'Avatar: The Last Airbender'-serie vindt cruciaal castlid

Avatar: The Last Airbender komt later dit jaar, of begin volgend jaar, naar Netflix.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De live-action Avatar: The Last Airbender-serie van Netflix heeft C.S. Lee gecast als fanfavoriete Avatar Roku.

Lee is gecast als Roku, de Avatar uit de Vuurnatie die Aang voorging en dient als een van zijn mentorfiguren. In de oorspronkelijke animatieserie, is Roku de opvolger van Avatar Kyoshi en werkte hij eindeloos aan het bewerkstelligen van vrede onder de vier naties. Hij was heel close met Vuurheer Sozin, voordat de Vuurnatie een oorlog lanceerde. Bovendien werd Roku verraden door zijn bondgenoot en voor dood achtergelaten op een ontploffende vulkaan.

Avatar: The Last Airbender
Aang communiceert in de hele Avatar: The Last Airbender-serie meermaals met Roku,. Hij dient als zijn mentor, biedt Aang ook de nodige wijsheid en leiding om de vier elementen te leren beheersen.

Bovendien is het Roku die Aang informeert over Sozin's Comet en over de plannen van Vuurheer Ozai om de energie van die komeet te gebruiken om zo de Honderdjarige Oorlog te kunnen winnen.

C.S. Lee staat vooral bekend voor zijn werk als Vince Masuka, in de serie Dexter van Showtime. Maar hij was ook te zien in series als True Detective en The Sopranos.

Wanneer Avatar: The Last Airbender te zien is op Netflix, is nog niet bekend.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Obi-Wan Kenobi'-serie gaat je blij maken
Series / Nieuws

'Obi-Wan Kenobi'-serie gaat je blij maken

In de Obi-Wan Kenobi serie krijgen cameo's ook een belangrijke plek volgens Disney+.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Met alle Star Wars-series waaraan gewerkt wordt, krijgen de vele verhalen het nog best zwaar. Want hoe zorg je ervoor dat alles onderling verbonden blijft, maar toch duidelijk verhalen vertelt die zich in een heel eigen hoek afspelen?

Obi-Wan Kenobi is de eerstvolgende serie in de franchise die te zien zal zijn, wat op 27 mei het geval is. Dan gaat de show van start op Disney+. En via regisseur Deborah Chow leren we nu dat de Obi-Wan Kenobi-serie heel wat cameo's gaat omvatten.

Obi-Wan Kenobi
"Obi-Wan gaat op een reis," deelde Chow met de site Total Film.

"Er komen verschillende mensen zijn leven in. Een van de dingen die ik probeerde te doen, was de serie een nalatenschap te geven, met mensen die belangrijk zijn in het leven van Obi-Wan. En om wat nieuwe personages te hebben. Dus het wordt een mix tussen die twee. Maar ook veel verrassingen, mag je verwachten. Hoop ik in elk geval."

Fans weten natuurlijk al dat Darth Vader in de serie rond Obi-Wan Kenobi zit. Fans hopen natuurlijk dat Liam Neeson terug is als leermeester Qui-Gon Jinn, maar Neeson liet zelf al eens weten dat niet direct te zien zitten.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Crown' seizoen 6 vindt nieuw castlid voor belangrijke rol
Series / Nieuws

'The Crown' seizoen 6 vindt nieuw castlid voor belangrijke rol

De serie The Crown heeft een van de castleden gevonden voor de laatste afleveringen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De Netflix-serie The Crown is op zoek naar iemand om de rol van Kate Middleton te spelen. Daarmee is duidelijk hoe ver het laatste en zesde seizoen van de hitserie gaat.

De serie The Crown is bedacht en wordt ook voornamelijk geschreven, door Peter Morgan. We volgen het leven en de heerschappij van Queen Elizabeth II. Het geheel wordt extreem detaillistisch in beeld gebracht, met veel aandacht voor historische details en sterke verhalen. Maar centraal staan de vele zaken die het Britse koningshuis heeft meegemaakt.

The Crown gaat richting het einde
Netflix lanceerde The Crown in november 2016. Dit jaar wordt in november het vijfde seizoen gelanceerd, waarin we actrice Imelda Staunton zien als Elizabeth.

Het nieuwe seizoen draait om de jaren negentig en laat onder meer zien hoe Princess Diana om het leven komt. Seizoen 6, dat in augustus begint met de opnames, duikt in de eenentwintigste eeuw, voor het eerst in de The Crown-serie.

The Crown zoekt volgens Variety naar een actrice voor de rol van Kate Middleton. ZIj is sinds 2011 getrouwd met de oudste neef van Elizabeth, Prince William. Gezocht wordt naar "een exceptionele jonge acteur".



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Weer een tegenslag voor 'The Boys'-serie
Series / Nieuws

Weer een tegenslag voor 'The Boys'-serie

De nieuwe The Boys-serie verliest wederom een van de castleden.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De eerste live-action spin-off van The Boys heeft niet de makkelijkste tijd in preproductie. Dinsdag werd namelijk bekend gemaakt dat actrice Reina Hardesty vertrekt.

Hardesty's vertrek is opvallend, want zij is de derde van de hoofdrolspelers die vertrekt wegens creatieve verschillen. Eerder deden Aimee Carrero en Shane Paul McGhie dat. De serie, die nog geen titel heeft, draait om een universiteit voor superhelden, waarbij ze allemaal strijden om de beste contracten bij de grootste steden.

The Boys
The Boys-bedenker Eric Kripke vertelde dat de serie gebaseerd wordt op de comics, ook al zit daar niet direct een verhaal in dat gebruikt wordt.

"Ik zou zeggen dat we ons losjes laten inspireren door een element uit de comics, namelijk de G-Men. Deel van hen is een soort onderwijsachtige, universitaire, ervaring," aldus Kripke.

"En we hebben dat gewoon gebruikt als een lanceerplatform, een beetje zoals The Boys, waarin we eerst akte nemen van wat er ligt en er vervolgens onze eigen vreemde kant mee op gaan. We hadden het erover, kwamen ineens met dit idee en namen het toen mee naar Amazon."

Wanneer de The Boys spin-off te zien moet zijn is nog niet bekend.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix stopt na 2 seizoenen met fanfavoriete serie
Series / Nieuws

Netflix stopt na 2 seizoenen met fanfavoriete serie

Raising Dion is al na 2 seizoenen voorbij, helaas stopt Netflix er namelijk mee.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Na slechts twee seizoenen op de streamingdienst, heeft Netflix officieel besloten een punt te zetten achter de serie Raising Dion, die geproduceerd wordt door Michael B. Jordan.

De superheldenserie Raising Dion ging in 2019 van start en via Variety horen we dat de serie niet meer doorgaat.

Fans van Raising Dion bedanken
Verschillende castleden bedankten fans na de publicatie van het nieuws door Variety. "Helaas is Raising Dion geannuleerd. Iedereen enorm bedankt voor de buitengewone steun die jullie gegeven hebben. Seizoen 2 was, net als seizoen 1, een succes, zelfs als je alleen maar kijkt hoeveel mensen een derde seizoen willen!" aldus acteur Sammi Haney.

Ster Ja'Siah Young bevestigde het nieuws. "Ik wilde jullie laten weten dat Raising Dion niet terug keer voor seizoen drie. Het ligt niet aan ons, niet aan mij en niet aan jullie. Jullie waren allemaal geweldig. Ik heb ervan genoten, van elk moment. Bedankt! Maar Raising Dion krijgt geen derde seizoen."

Raising Dion is het verhaal van Nicole en haar zoontje Dion, die ineens vreemde superkrachten krijgt. Twee jaar nadat Dion de schurk Crooked Man verslagen heeft, volgen we hem terwijl hij met steun van zijn moeder probeert zijn krachten beter te leren begrijpen. Er komt meer gevaar, waarbij de hele stad Atlanta onder druk komt te staan.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.