search

Ons nieuws van woensdag 6 december 2023

Deze scifi-hitserie op Apple TV+ is zojuist vernieuwd!
Series / Nieuws

Deze scifi-hitserie op Apple TV+ is zojuist vernieuwd!

Het laatste seizoen oogstte de nodige lof voor de vakkundige uitwerking van het verhaal.

Foundation is een verhaal dat met recht episch genoemd kan worden. Isaac Asimovs boekenserie speelt zich letterlijk af op verschillende planeten alsook over verschillende eeuwen.

De verfilming was om die reden al geen gemakkelijke klus. De makers zijn hier echter uitstekend in geslaagd, en nu heeft Apple TV+ officieel een derde seizoen aangekondigd.

Ambitieuze verfilming


Seizoen 2 kreeg de nodige goede kritieken doordat de makers de menselijke verhoudingen niet uit het oog verloren. Daarnaast zijn de diverse verhaallijnen goed verweven.

Apple-topman Matt Cherniss deed naar aanleiding van de vernieuwing de volgende uitspraak: "We zijn enorm onder de indruk van de fantasierijke en ambitieuze verfilming die David [showrunner David S. Goyer] en zijn team op het scherm hebben gebracht".

Sprong voorwaarts


Het tweede seizoen eindigde met een sprong voorwaarts in de tijd. De kijkers zijn 152 jaar in de toekomst beland, waarin de overgebleven Foundation-leden opnieuw geconfronteerd worden met het Keizerrijk. Ook heeft inmiddels de Mule zijn opwachting gemaakt, waarmee de voornaamste antagonist in seizoen 3 van de epische serie bekendgemaakt is.Kijk Foundation op Apple TV+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kim Kardashian krijgt rol in nieuwe sexy serie: "verleidelijk en voor volwassenen"
Series / Nieuws

Kim Kardashian krijgt rol in nieuwe sexy serie: "verleidelijk en voor volwassenen"

Na haar onverwachte doorbraak in 'AHS: Delicate' heeft de socialite de smaak te pakken.

Kim Kardashian is vooral bekend om haar aanwezigheid op social media. Haar Instagram-account heeft een duizelingwekkende 350+ miljoen volgers. Mede hierdoor heeft zij een zakenimperium op weten te bouwen, waaronder haar kledingmerk SKIMS.

Samen met AHS-bedenker Ryan Murphy zet Kardashian nu een nieuwe stap wat acteren betreft. Samen met Murphy, haar moeder Kris Jenner en Jon Robin Baitz (Brothers & Sisters) ontwikkelt ze nu een spannende en sexy rechtbankserie.

Casten al gaande


Deadline bericht dat de serie wordt omschreven als "een verleidelijke, sexy serie voor volwassenen" waarin Kardashian de hoofdrol gaat spelen.

Zij is de eigenaar van een advocatenkantoor in Los Angeles dat zich specialiseert in echtscheidingen. Het team bestaat volledig uit vrouwelijke advocaten, en naar verluidt is het casten hiervoor al gaande.

Start in 2024


Het is de bedoeling dat het filmen in 2024 van start gaat, waarnaar het eerste seizoen in 2025 te zien zou zijn. Kardashian, Murphy en Jenner hebben de serie aan Hulu verkocht. Nadat Ryans vijfjarige contract met Netflix eindigde, wordt dit de eerste productie die onder zijn nieuwe overeenkomst met Disney valt.Het is niet de eerste keer dat Murphy een rol speelde in de overgang naar acteerwerk. Eerder begeleidde hij de zangeres Lady Gaga hierbij door haar een rol te geven in American Horror Story. Het ziet er naar uit dat Kardashian een soortgelijk pad aan het bewandelen is.

Kardashians acteerdebuut


Kijk American Horror Story: Delicate op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Welke streamingsdienst is nu eigenlijk de grote cancelkoning?
Series / Nieuws

Welke streamingsdienst is nu eigenlijk de grote cancelkoning?

Welke streamingsdienst cancelt nu de meeste tv-series zo door de jaren heen?

Wie cancelt nu eigenlijk de meeste tv-series. Op de één of andere manier heeft Netflix de naam erg veel tv-series te cancelen. Maar cancelen zij daadwerkelijk meer dan andere streamingsdiensten?

Uit onderzoek van Variety blijkt dat andere streamingsdiensten veel vaker cancelen. Eerste staat HBO Max, deze dienst cancelde maar liefst 26,9% van haar series. De tweede, derde en vierde plaatsen werden ingenomen door Disney Plus (21,1%), Paramount (16,9%) en Hulu (15,2%). Netflix staat slechts op de vijfde plaats met 10,2%.

HBO Max


HBO Max heeft een veel kleiner aanbod dan Netflix maar heeft wel nodig dat het aanbod ook scoort. Sommige series worden vanwege te lage populariteit gecanceld. Het eens zo populaireWestworld was uiteindelijk te duur voor de studio, in verhouding tot de dalende kijkcijfers en werd gecanceld.

Een ander succesvol project dat onlangs door HBO Max is gecanceld, betreft Gossip Girl. De remake van de beroemde tienerreeks werd begin dit jaar gecanceld na het twee seizoen..

Besparing


Bovendien besloot CEO David Zaslav na de fusie van Discovery en WarnerMedia maar liefst $3,5 miljard te besparen. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf het aantal series dat zij in ontwikkeld verminderd en sommige series zijn zelfs tijdens de productie daarvan alsnog gecanceld. Zo veroorzaakte de annulering van Batgirl, die al was gefilmd en al in postproductie was, de nodige ophef.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Obliterated'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Obliterated'

Voorspelbaar eliteteam stuntelt met een gooi naar humor richting een evenzo voorspelbare ontknoping.

Regie: Josh Heald, Jon Hurwitz, Joel Novoa, e.a. | Cast: Shelley Hennig (Ava Winters), Nick Zano (Chad McKnight), Terrence Terrel (Trunk), Paola Lázaro (Angela Gomez), C. Thomas Howell (Haggerty), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 44-57 minuten | Jaar: 2023

Een brigade van buitengewone dienders voorkomt een terroristische aanslag in Las Vegas en duikt vervolgens het nachtleven in om de overwinning te vieren. Wanneer echter blijkt dat de verijdelde aanval een valstrik was, begint het team stomdronken en stoned aan een zoektocht naar de echte bom. Deze dreiging de kop indrukken gaat nogal moeilijk met een bak pillen in je tater en alle geneugten van de Strip achter de kiezen.

Het hek is van de dam, want aandacht kent inmiddels geen rem. Het lijkt tegenwoordig voor schrijvers een wedstrijd om The Boys in te halen. Ook de zwarte komedie Obliterated schuift aan bij de steeds langer wordende rij van films en series die kijkers trekken door te shockeren. Goedkoop scoren, maar bizarre scènes blijven nu eenmaal langer hangen. Veel lawaai en alles over de top. Hoe grover de bek, hoe beter. En de preutse kijker die van een scheldwoord al zijn mond gaat spoelen trapt daar met open ogen in.

Sommigen omschrijven de serie als een melange van Mission: Impossible en The Hangover, gedragen door een team met de aandoenlijke klunzigheid van Guardians of the Galaxy. Terecht gonst het online van tegenstrijdigheid, want de een loopt weg met de onderbroekenlol die de volle acht afleveringen strak staat, terwijl de ander er geen moer om geeft. Persoonlijk beoordeeld had Obliterated zich beter kunnen beperken tot een actiefilm van anderhalf uur, een met Mark Wahlberg ofzo. En dan minus de geforceerde humor. En minder voor de hand liggende gimmicks.

Bij een matige verhaallijn past een ongeloofwaardig gezelschap. De eenheid die de wereld moet redden bestaat onder meer uit een brave nerd, de surfgast met blond haar en een sexy CIA-agente op hoge hakken. Logische keuzes wanneer blijspel de insteek is, maar de acteurs zijn helaas niet de beste paarden van stal. Nick Zano en Shelley Hennig hebben gedurende hun carrière her en der wel een nominatie in de wacht gesleept, maar zijn verder geen uitblinkers of grote speeltalenten. Daarnaast weet de helft van de cast de humor niet over te brengen. En dan zijn acht afleveringen erg veel.

Het is best lastig om Obliterated een passend aantal sterren toe te kennen. Aan de ene kant is het een onnodig lange serie zonder ruggengraat, anderzijds is de allure van dergelijk vermaak begrijpelijk. En zeker, alles draait om kijkcijfers. Maar daarvoor hoef je niet de bepoepte reet van een bomexpert met diarree in beeld te brengen, terwijl zijn bips door een collega in de fontein van Ceasar's Palace wordt gewassen en hij met een tent in zijn broek in coma ligt. Tenzij deze laatste zin jou aanspreekt. In dat geval zou ik Obliterated gisteren nog aanzetten.

★★★☆☆

Obliterated is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Drie supergave scifi-series op Netflix voor de kerstvakantie
Series / Nieuws

Drie supergave scifi-series op Netflix voor de kerstvakantie

Drie scifi-series op Netflix om tijdens de kerstvakantie te bekijken.

De kerstvakantie komt eraan! Ben je liefhebber van Science-Fiction maar heb je alle bekende series wel al gezien? Serietotaal presenteert je drie wat minder bekende gave scifi-titels op Netflix.

Living With Yourself


In deze scifi-comedy speelt Paul Rudd een wat depressieve man die een veel beter, gelukkiger leven beloofd krijgt als hij een aantal mysterieuze medische ingrepen wil ondergaan. Alleen, in werkelijkheid heeft hij een kloonexperiment ondergaan en worden zijn schoenen nu gevuld door een optimistische en zelfbewuste kloon.Kijk deze serie op Netflix.

The Silent Sea


De serie volgt een groep astronauten die naar een maanonderzoeksfaciliteit reizen om monsters op te halen die drinkwater op aarde zouden kunnen produceren. Alleen de overheid verbergt het feit dat de faciliteit is vernietigd door een gevaarlijk virus.Kijk deze serie op Netflix.

Welcome to Eden


Het uitgangspunt van de Spaanse scifi-thriller Welcome to Eden, die 2 seizoenen gelopen heeft, is dat een energiedrankbedrijf een feest geeft op een afgelegen eiland en daarvoor allemaal influencers uitnodigt. Het blijkt dat zij worden ontvoerd om dat een onbekende partij een utopische commune wenst op te bouwen.

Kijk deze serie op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kaley Cuoco in de aankomende spin-off van 'The Big Bang Theory'?
Series / Nieuws

Kaley Cuoco in de aankomende spin-off van 'The Big Bang Theory'?

Kaley Cuoco staat open voor een reünie van 'The Big Bang Theory'.

Hoewel de originele serie van The Big Bang Theory inmiddels alweer 4 jaar achter ons ligt, willen de fans nog altijd meer van deze serie. Fans zijn natuurlijk al verwend met de prequel Young Sheldon, maar er zit nog meer in het vat.

Zoals de liefhebbers wel zullen weten, heeft HBO Max eerder bekend gemaakt dat er een nieuwe spin-off van The Big Bang Theory zit aan te komen. De vraag is natuurlijk of er oorspronkelijke castleden zullen zijn, die daarin zullen gaan spelen.

Kaley Cuoco


Er is al een tijdje geen nieuws meer gekomen over deze spin-off, maar dat betekent niet dat er geen geruchten rondgaan op het internet. Zo ook over publiekslieveling Kaley Cuoco.

In een interview met E! News werd de actrice eerder al eens gevraagd naar een mogelijke comeback voor een reboot van de serie:“Ik zou zeker openstaan voor een soort reünieshow. Het voelt nog steeds als gisteren dat we de opnames hebben afgerond” zei de actrice.

Reünie


De actrice heeft dus in ieder geval aangegeven niet volledig The Big Bang Theory moe te zijn en een reünie te zien zitten. Of zij ook openstaat voor een complete spin-off is natuurlijk maar de vraag. Wij mogen natuurlijk wel hopen op een come-back van Penny! Misschien wel in een compleet nieuwe rol als moeder van haar en Leonards kind?

Kijk The Big Bang Theory terug op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nicolas Cage gaat stoppen met films en gaat zich op series richten na het zien van 'Breaking Bad'
Series / Nieuws

Nicolas Cage gaat stoppen met films en gaat zich op series richten na het zien van 'Breaking Bad'

Hollywood-ster Nicolas Cage denkt nog paar films te maken en zich daarna vooral op series te gaan richten.

Nicolas Cage is inmiddels een echte Hollywood-legende. Hij won bijvoorbeeld een Oscar voor zijn rol als Ben Sanderson in het meesterwerk Leaving Las Vegas.

Cage heeft onlangs aangegeven dat hij verwacht nog ongeveer een handvol films te maken voordat hij met filmpensioen gaat. Door het bekijken van de serie Breaking Bad heeft hij zelfs even overwogen om direct met filmpensioen te gaan en zich op series te gaan richten.

Breaking Bad


Cage was diep onder de indruk van de prestaties van Bryan Cranston als Walter White. "Breaking Bad is geweldig, ik heb dingen gezien die je nu kunt doen met de personages en de tijd die ze krijgen om zichzelf uit te drukken. Ik zag Bryan Cranston een uur lang naar een koffer kijken in één aflevering. Daarvoor hebben we geen tijd in een speelfilm, dus misschien is tv de volgende stap voor mij."

Cage, die bijna 60 wordt, zei in dit kader ook: "Ik weet niet of ik nog iets te leren heb van film en misschien heb ik iets te leren van televisie. Na 45 jaar dit te hebben gedaan en meer dan 100 films, denk ik dat ik alles heb gezegd wat ik over cinema te zeggen heb. En ik wil afscheid nemen op een hoogtepunt en zeggen: 'Vaarwel'. Ik denk dat ik misschien nog drie of vier films moet maken voordat ik dat kan doen."

Cage in serie?


Grote kans dus dat we Nicolas Cage op een gegeven moment in een serie gaan zien opdraven!

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hitsige jaren 90-film wordt definitief een TV-serie: eerste actrice bekend
Series / Nieuws

Hitsige jaren 90-film wordt definitief een TV-serie: eerste actrice bekend

Het klassieke verhaal krijgt een gloednieuw jasje op Amazon Prime.

Een van de meest populaire cultfilms uit de jaren 90 is de boekverfilming Cruel Intentions uit 1999. De film was een onverwachts commercieel succes, en er volgde zowel een prequel als een sequel. Maar daar stopt het verhaal niet.


Amazon Prime heeft een gloednieuwe serie aangekondigd gebaseerd op de film uit 1999. De officiële plotomschrijving zegt dat de serie het verhaal vertelt van een roekeloze stiefbroer en stiefzus die alles zullen doen om aan de top van de sociale hiërarchie te blijven.

Boek


Het verhaal is gebaseerd op een 18e-eeuws boek van de schrijver Pierre Choderlos de Laclos, getiteld Les Liaisons Dangereuses – letterlijk vertaald 'Riskante Relaties'.

Dat boek is al talloze malen verfilmd. Opvallend genoeg kwam vorig jaar ook al een serie gebaseerd op het boek uit. Die werd na het eerste seizoen gecanceld.

Cruel Intentions


Wat betreft de cast is in ieder geval actrice Sarah Catherine Hook gestrikt. Voor een premièredatum zullen we nog even moeten wachten. Tot dan kunnen fans, naast het lezen van het originele boek van Laclos, ook de film bekijken op Prime Video

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 3 splinternieuwe films zijn echte (kerst)sfeermakers op Netflix en Prime Video
Films / Featured

Deze 3 splinternieuwe films zijn echte (kerst)sfeermakers op Netflix en Prime Video

Een bescheiden meesterwerkje, kerstversiering op de hak genomen, en het leven van Jon Batiste.

Met kerst voor de deur stromen de grote streamingdiensten langzaam vol met kerstfilms. De recensenten van FilmTotaal duiden welke ervan de moeite waard zijn, en tippen ook de andere aanwinsten op Netflix en Prime Video.

Catering ChristmasRecensent Terence Shea vond zowaar een bescheiden meesterwerkje tussen alle Netflix-kerstfilms. Met een puik script en beter acteerwerk blijkt het een aardige film te zijn over een cateringbedrijf tijdens de feestdagen, met alle conservatieve en welbekende elementen die een kerstfilm sieren. Oordeel: 3.5 ster.

Shea deelde: "Op een [...] manier zijn al deze televisiekerstfilms fout. Ook hier is er geen set te bekennen die geen kerstversiering heeft. Alle muziek is een variant op bestaande kerstmuziek. Het zou niet compleet zijn zonder een momentje op een bankje ergens buiten met een mok warme chocolademelk. 'Catering Christmas' heeft alle ingrediënten."

Lees de rest van de recensie.

Candy Cane LaneHet versieren van voortuinen in de VS is een steevast onderdeel van de kersttraditie, die in deze Prime-kerstfilm met Eddy Murphy flink op de hak wordt genomen. Het levert volgens Marta Kuijken een vermakelijke en grappige zit op voor een kerstfilm, waarbij het genre zelf ook niet wordt gespaard. Oordeel: 3 sterren.

Kuijken vond: "Uiteindelijk blijft dit een overdreven Amerikaanse kerstfilm met een gimmick. Maar er zit duidelijk wel ambitie en passie in het project, met soms zowaar interessante beeldcomposities. Kerstclichés worden in de zeik genomen maar toch is het ook een warme familiefilm voor de koude dagen."

Lees de rest van de recensie.

American SymphonyIn deze biografische Netflix-documentaire staat het leven van muzikant Jon Batiste centraal, dat niet altijd over rozen ging. De documentaire biedt een inkijkje in de relatie tussen de componist en zijn zieke partner, wiens non-verbale communicatie door de grote visuele aanwezigheid van mondkapjes soms moeilijk te lezen is volgens Tim Bouwhuis. Oordeel: 3.5 ster.

Bouwhuis zei over het einde van de documentaire: "De apotheose van 'American Symphony' loont, al helemaal als de planning van het liveoptreden in de war wordt geschopt door weigerende techniek. Het voelt op dat moment alsof het zo had moeten zijn. Als een overweldigend succes door persoonlijk leed wordt overschaduwd, kan juist een imperfect, maar betekenisvol optreden het gevoel van perfectie benaderen."

Lees de rest van de recensie.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gruwelijke truecrimeserie 'The Hunt for Raoul Moat' bijna uit bij NPO Plus
Series / Trailer

Gruwelijke truecrimeserie 'The Hunt for Raoul Moat' bijna uit bij NPO Plus

De spannende serie volgt een dodelijke klopjacht op een gevaarlijke misdadiger.

Een nieuwe, bloedstollende truecrimeserie is op weg naar NPO Plus: The Hunt for Raoul Moat. Gebaseerd op een waargebeurde klopjacht in Engeland, vertelt het verhaal over de misdadiger Raoul Moat en zijn gewelddadig treffen met de politie.

Onlangs heeft de NPO een spanende trailer gepubliceerd, die de eerste details loslaat over wat de kijker van de truecrimeserie te wachten staat.

Plot


In de dramaserie is Samantha Stobbart uitermate bezorgd over haar ex-vriend Raoul Moat. Pas vrijgelaten uit de gevangenis besluit de man zijn ex weer op te komen zoeken.

Dit escaleert in de serie bijzonder gauw, met een fatale afloop en een grote klopjacht die Moat tot het uiterste zal drijven.

Waargebeurd


Het verhaal is gebaseerd op de daadwerkelijke klopjacht van de Northumbria Police in 2010 met als doel de voortvluchtige Raoul Moat aan te houden.Na het doden van één persoon en het verwonden van twee anderen tijdens een tweedaagse schietpartij, was de ex-gevangene bijna een week voortvluchtig.

Release


The Hunt for Raoul Moat is vanaf 6 januari wekelijks te zien op NPO Start, maar al vanaf 4 januari in zijn geheel op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SerieTotaal tipt: deze nieuwe Netflix-series gaan aan kop
Series / Featured

SerieTotaal tipt: deze nieuwe Netflix-series gaan aan kop

Volgens onze recensenten is er geen twijfel mogelijk over de beste Netflix-series van het moment.

Van gekonkel in de keuken tot overleven op een onbewoond eiland - op Netflix kan je het allemaal vinden. De recensenten van SerieTotaal delen hun beste tips voor een nieuwe Netflix-serie en vertellen je waarom.

Hieronder vind je onze recensies van de hoogst scorende titels op Netflix van de afgelopen tijd.

Castaway Diva

★★★☆☆

Synopsis: Na vijftien jaar op een onbewoond eiland keert een aspirant-zangeres terug in de maatschappij, en ze doet er alles aan om haar droom te verwezenlijken: een diva worden.

Recensie: "Actrice Eun-bin Park geeft met zichtbaar plezier vorm aan de volwassen Mok-ha, die als dertiger nog steeds als tiener door het leven huppelt. Optimistisch en vastberaden – maar niet altijd over dezelfde dingen – gaat ze de uitdagingen van haar nieuwe leven aan, en wint daarbij de harten van de mensen in haar omgeving en die van de kijker."

Lees de rest van de recensie.

Replacing Chef Chico

★★★★☆

Synopsis: Als een chefkok in coma raakt, is het aan zijn toegewijde souschef om de sluiting te vermijden van hun Filipijnse gastronomische restaurant.

Recensie: "De acht afleveringen van 'Replacing Chef Chico' zijn individueel een lekker tussendoortje en als je de serie in een paar sessies binget een heerlijk diner. De uitstekende cast zet mensen van vlees en bloed neer, de beelden zijn kleurrijk en modern en al dat eten doet je watertanden."

Lees de rest van de recensie.

En Helt Vanlig Familj
★★★☆☆

Synopsis: De wereld van een schijnbaar perfect gezin spat uiteen wanneer een schokkende moord bewijst dat iedereen bereid is tot wanhopige daden om elkaar te beschermen.

Recensie: "Mogelijk wil 'En Helt Vanlig Familj' stiekem liever een familiedrama zijn, maar doordat er een lijk ingepleurd is (wellicht om meer kijkers te trekken) wordt het toch gewoon een misdaadmysterie. Compleet met aanhoudende 'duistere, onheilspellende klanken'."

Lees de rest van de recensie.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Van videogame naar scherm: Prime Video's 'Fallout' belooft adembenemend vervolg
Series / Nieuws

Van videogame naar scherm: Prime Video's 'Fallout' belooft adembenemend vervolg

In plaats van elementen gebruiken uit de games, wordt het volgens de makers een volwaardig vervolg.

Er wordt op het moment bij Prime Video hard gewerkt aan de laatste loodjes voor de post-apocalyptische sciencefiction-serie Fallout. Makers van de serie vertellen dat ze het zien als het vijfde deel in de reeks populaire videogames.


De videogame over een wereld die verscheurd is door een nucleaire holocaust kwam voor het eerst op de markt in 1997. Inmiddels zijn er vier reguliere vervolgen uitgekomen en in plaats van een losjes geïnspireerde bewerking, zien de makers de nieuwe serie echt als Fallout 5.

Tussen de regels door lezen


Tijdens de promotie voor Prime Video's Fallout vertelde co-showrunner Graham Wagner hoe hij de nieuwe serie ziet. Zonder dat hij al te veel weggaf over de details van de serie onthulde hij dat iedereen betrokken bij de serie een nieuw verhaal wilde vertellen.

Wagner vertelde zelf: "We begonnen niet vanuit een positie om bestaande personages uit de games te gebruiken. We dachten bij onszelf, dit is Fallout 5, dit wordt een nieuw deel, en we beginnen helemaal opnieuw. Maar ik wil verder niet te veel verklappen."

Nieuwe game bij een nieuwe serie?


Waar Prime Video dus hard werkt aan de nieuwe serie, wordt er bij de game-ontwikkelaar Bethesda geen haast gemaakt aan een nieuwe Fallout-game. Producent van de games en de nieuwe serie, Todd Howard, gokt dat een nieuw deel in de Fallout-reeks pas op zijn vroegst in 2030 zou kunnen verschijnen.Kijk vanaf 12 april 2024 alle afleveringen van het nieuwe Fallout op Prime Video.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Apple TV+-serie 'John Lennon: Murder without a Trial'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'John Lennon: Murder without a Trial'

Wordt gepresenteerd als een onthulling van een complot, maar daar is geen enkele sprake van.

Regie: Nick Holt | Afleveringen: 3 | Speelduur: 38-41 minuten | Jaar: 2023

Wat is er aan de hand bij Apple TV+? Wil men daar graag de wappiedoelgroep aanspreken om meer abonnees te krijgen? De streamingsdienst begint namelijk ineens documentaires uit te draaien die een waarheid in paranormale zaken en complotten proberen te verkopen. Na The Enfield Poltergeist, waarin een onzinverhaaltje van een paar kinderen over een geest wordt gepresenteerd als bewijs voor het bovennatuurlijke, wordt nu een documentaire over John Lennons moordenaar verkocht als een serie die een groot complot onthult.

John Lennon: Murder Without a Trial draait om Mark David Chapman, de man die John Lennon doodschoot. Dat die titel een keiharde leugen is bewijst de serie zelf door in de laatste aflevering te laten zien dat er na de moord wel degelijk een rechtszitting was. Overigens geen lange, want Chapman zei zelf direct dat hij schuldig was aan moord met voorbedachte rade. Klaar. De man spoorde zeker niet, maar hij was zich er prima van bewust dat hij van plan was om Lennon neer te schieten en bij zinnen was toen hij dit deed.

De onzin van deze documentaire houdt daar niet bij op. De trailer en de intro beloven een spannende onthulling van een diepgaand complot: was Chapman gewoon een moordend individu of was hij slechts een marionet van de overheid? Voer voor wappies. De tweede aflevering besteedt wat tijd aan onderwerpen als MKUltra, een project van de CIA waarvan het bestaan in 1975 gewoon publiekelijk bekend werd gemaakt. Het was fout, maar het is geen geheim in een doofpot.

En dan gaat de serie gewoon door. John Lennon: Murder Without a Trial laat niet alleen zien dat er gewoon een zitting heeft plaatsgevonden, maar ook dat er geen complot was. Chapman is niet meer dan een idiote Amerikaan die het geluk had dat hij in een land woonde waar je gewoon vrijuit wapens kan kopen en dragen.

De eerste aflevering is een standaard vertelling van de dag van de aanslag: de aanloop naar de moord en de uiteindelijke schoten. Niets nieuws onder de zon en helemaal volgens het televisieboekje. De tweede aflevering kaart kortstondig het concept van een complot aan om dat verder te negeren, noemt de naam van de man die president Ronald Reagan neerschoot en toont het verdriet van de fans. De derde aflevering is grotendeels gewijd aan Chapmans achtergrond en daarmee de enige interessante.

Deze aflevering maakt de serie lichtelijk de moeite waard, aangezien hierin een blik wordt geworpen op de psyche van de moordenaar. Natuurlijk zat er vanaf de geboorte al iets psychopathisch in Chapman, maar het hielp niet dat hij een vader had die erop los sloeg met zijn broekriem – zelfs met de metalen kant. Het gevolg is een bekend riedeltje: op jonge leeftijd heftig drugsgebruik en daarna gelovig geworden.

Ergens is het onbegrijpelijk, want de man had het enige tijd goed voor elkaar: hij woonde in Hawaï met een vrouw die veel van hem hield en zette zich via zijn kerk in om anderen te helpen, waar hij waardering voor kreeg. Maar vervolgens begon hij zichzelf op te vreten over bepaalde uitspraken van John Lennon, raakte hij geobsedeerd door het boek The Catcher in the Rye en sloeg hij door, waarna hij meende dat de moord op Lennon bovennatuurlijk gevolgen voor hem zouden hebben.

Het blijft fascinerend, zo'n blik in de verknipte geest van een moordenaar. Aan de andere kant: we hebben het al wel vaker gezien. Tel daarbij op dat deze serie kijkers probeert te lokken via een leugen in de titel en een valse belofte van een ontmaskerd complot en de uitkomst is dat dit een redelijke baggerproductie is. Dan kan je wel Kiefer 'Jack Bauer' Sutherland inhuren voor een voice-over om het spannend te laten klinken, maar een drol blijft een drol, hoe sinister je hem ook omschrijft.

★★☆☆☆

John Lennon: Murder without a Trial is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.