search

Ons nieuws van zondag 14 januari 2024

Recensie HBO Max-serie 'True Detective' seizoen 4

Recensie HBO Max-serie 'True Detective' seizoen 4

Detective? Zeker. True? Niet echt, want deze keer schieten bovennatuurlijke krachten te hulp.

Terence Shea
Regie: Issa López | Cast: Jodie Foster (Liz Danvers), Kali Reis (Evangeline Navarro), John Hawkes (Hank Prior), Finn Bennet (Peter Prior), Christopher Eccleston (Ted Corsaro), Fiona Shaw (Rose Aguineau), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 59-75 minuten | Jaar: 2024

Toen J. J. Abrams een sciencefictionscenario in handen kreeg wilde hij het best produceren, maar dan moest er wel het woord 'Cloverfield' aan de titel worden toegevoegd. The Cloverfield Paradox had oorspronkelijk niets te maken met de twee eerdere films met die naam, maar toch werd de film zo verkocht. Het is goed mogelijk dat hetzelfde is gebeurd met Night Country, het vierde seizoen van True Detective. Dit is namelijk het eerste seizoen van deze serie dat niet is geschreven door Nic Pizzolatto, maar wel het eerste waarvan het verhaal een paranormaal tintje bevat.

Het plaatsje Ennis in Alaska is zo'n plek waar de zon soms niet ondergaat of wekenlang niet boven de horizon komt. Tijdens deze aanhoudende duisternis worden een paar lijken in de sneeuw gevonden. Bij allemaal is een symbool op het voorhoofd getekend, wat hun dood lijkt te linken aan een onopgeloste moord van jaren geleden. Politiechef Danvers en trooper Navarro kunnen elkaar niet luchten, maar zullen moeten samenwerken om dit raadsel op te lossen.

Het is geen misdaad om er (onbedoeld) vandoor te gaan met andermans serieformat, vooral niet als de bedenker niet met nieuw materiaal komt terwijl het publiek daar wel op zit te wachten. Issa López schreef de zes afleveringen van dit seizoen, die ze ook allemaal zelf heeft geregisseerd. Pizzolatto neemt ditmaal genoegen met een vermelding als producent, wat ook Woody Harrelson en Matthew McConaughey weer hebben gedaan.

Daarmee is dit vierde seizoen een vrouwenproject. Dat maakt de serie geenszins zachter. Sterker nog: het mistroostige en ijskoude Alaska is misschien wel de meest rauwe setting van True Detective ooit. Er mag dan zijn gefilmd in IJsland, maar de sneeuw en de isolatie zijn niet minder genadeloos. Bovendien oogt het allemaal bedroevend armoedig, zorgt een mijnbedrijf voor vervuiling en kan de inheemse bevolking fluiten naar gerechtigheid.

De eerste aflevering introduceert deze setting, het moordmysterie en de personages. Het voelt als te veel en dat is niet onterecht. Zo speelt Fiona Shaw een soort kluizenaar met eigenlijk maar één functie: de politie naar de bevroren mannen in de sneeuw leiden. Dit personage keert af en toe terug, maar meer als verplichting dan uit noodzaak.

Daar komt bovenop dat zij naar de lijken wordt geleid door de geest van haar overleden man. Zij is daarin niet de enige, want Ennis staat erom bekend dat mensen daar soms 'iets' zien. Latere afleveringen komen niet met een verklaring; er is geen gif in de lucht dat iedereen laat hallucineren. Al het bovennatuurlijke is echt. Zonde, want dit is eigenlijk niet in de geest van True Detective. Eerder in die van The X-Files.

Het opwerpen van vragen en die vervolgens lange tijd niet beantwoorden doet dan weer denken aan Lost. Het wekt ook angst op, omdat dit inhoudt dat op sommige vragen nooit antwoorden zullen komen. Er is zelfs letterlijk een mysterie met een ijsbeer dat onopgelost blijft, of op zijn minst open is voor eigen invulling: Danvers heeft een knuffel van een ijsbeer waarvan het linkeroog ontbreekt en tot tweemaal toe verschijnt een echte ijsbeer die zijn linkeroog mist.

Gelukkig wordt bij het moordmysterie niet voor een slappe uitvlucht gekozen. Aan het einde zijn alle puzzelstukjes aan elkaar gelegd en blijkt alles knap in elkaar te passen. Het hele raadsel is geschilderd over meer dan een achtergrond; alles is met elkaar verbonden.

Visueel is alles sterk en consistent. De beelden van het landschap ogen als een duister sprookje, terwijl de rest een heldere, ruisvrije weergave is van het deprimerende leven in zo'n omgeving. Kleine huisjes die duidelijk te weinig opslagruimte hebben en ongezellig verlicht zijn, gebouwen die uitsluitend gaan voor functionaliteit in plaats van esthetiek en de camera gericht die acteurs die diep gaan voor hun rollen.

Voor hoofdrolspeelster Jodie Foster is dat niet zo moeilijk. Ze mag hier een bijzonder mens spelen. Als baas is ze meedogenloos (velen hebben een bloedhekel aan haar om redenen die vanzelf duidelijk worden) en als pleegmoeder is ze lomp. De zaak maakt haar iets soepeler, waardoor ze elke aflevering een tikkeltje menselijker wordt. Haar partner Navarro wordt vertolkt door de onbekende Kali Reis, die met haar gelaatstrekken, piercings en tatoeages een op het lijf geschreven rol speelt.

Het gegeven van de eeuwige nacht wordt niet volledig benut. Het is continu duister, maar dit heeft inhoudelijk weinig betekenis. Niemand spreekt erover en het gemis van de zon lijkt geen effect te hebben op de personages. Het gebrek aan licht zit zelfs het onderzoek niet in de weg. Het is ook niet het nachtland waarnaar de titel van dit seizoen verwijst.

Naast een solide verteld en gefilmd mysterie is Night Country ook verslavend zonder te vervallen in overdreven of overbodige cliffhangers. Voor Pizzolatto dus geen probleem om zijn naam en titel te verbinden aan een seizoen waarbij niet betrokken was. Het bovennatuurlijke sausje zal voor sommigen zonde blijven, maar niet in zulke mate dat het al het goede verdrukt.

★★★★☆

True Detective is te zien bij HBO Max.

Recensie Disney+-serie 'Echo'

Recensie Disney+-serie 'Echo'

Meer een opzetje dan een eerste seizoen, maar fijn om van Marvel weer iets kleinschaligs te zien.

Terence Shea
Regie: Syndey Freeland, Catriona McKenzie | Cast: Alaqua Cox (Maya Lopez), Vincent D'Onofrio (Wilson Fisk), Cody Lightning (Biscuits), Devery Jacobs (Bonnie), Chaske Spencer (Henry), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 37-51 minuten | Jaar: 2024

De inclusieve cultuur van Hollywood leidt nog weleens tot de grap dat als echt iedereen een kans moet krijgen, dat dan bijvoorbeeld ook een zwart transgender personage in een rolstoel moet worden getoond. Bij Marvel dachten ze vast dat ze de jackpot hadden gewonnen toen voor Hawkeye een inheems-Amerikaans meisje auditie kwam doen dat doof was, een beenprothese had en ook nog eens kon acteren. Maar goed, ze is het allemaal echt. Dus toch mooi dat iemand met die kenmerken tegenwoordig niet meer de deur wordt gewezen.

Nadat Maya, de handlanger van Wilson 'The Kingpin' Fisk, korte metten heeft gemaakt met haar criminele oom, vlucht ze naar haar thuisdorp waar Fisks illegale zaken nog steeds doorgaan. Maya alles van Fisk lamleggen, maar aangezien zij zich jarenlang niet heeft laten zien staan haar familieleden niet te juichen om haar terugkeer en zijn ze allerminst bereid een helpende hand te bieden.

Echo is een spin-off van de Marvel-serie Hawkeye. De eerste aflevering opent met een moment uit Maya's jeugd, maar daarna volgt een snelle 'previously on Hawkeye'. Voor wie deze serie niet heeft gezien zal het een bizarre vertelkeuze zijn. Ja, het is duidelijk dat Fisk Maya heeft geadopteerd en opgeleid tot eenpersoonsknokploeg en dat zij uiteindelijk hem heeft uitgeschakeld, maar het blijft vreemd. Nog altijd onprettig dat Marvel verwacht dat iedereen al hun films en series bekijkt.

Voor degenen die Maya Lopez nog niet kennen is het even wennen. Op neutrale momenten doet haar gezichtsuitdrukking vermoeden dat ze geen idee heeft wat er tegen haar wordt gezegd maar ze te lui is om te vragen of het iets simpeler kan. Gelukkig trekt dat gauw bij; Alaqua Cox blijkt absoluut de juiste castingkeuze te zijn geweest.

Ook is het in het begin nog even ongewoon om te kijken naar twee mensen die met elkaar converseren middels gebarentaal (met ondertiteling) terwijl er spannende muziek klinkt, maar ook daar raak je snel genoeg aan gewend. Overigens is het hoofdpersonage in de stripverhalen niet doof noch heeft ze daarin ook een prothese. Deze eigenschappen komen van haar vertolker. Heel af en toe zijn er scènes die hier gebruik van maken, maar uiteindelijk hebben deze handicaps niets te maken met de echte gaven die Maya zal ontvangen.

Als een soort 'Slayer' ontvangt ze als vrouwelijke nakomeling van een oervrouw superkrachten plus alle talenten die eerdere nakomelingen hebben gehad. Met uitzondering van een handvol momenten waarop Maya speciale gaven lijkt te hebben, komt dit pas in de laatste aflevering, waarin ze uitleg krijgt en vrijwel direct expert is in het gebruik van haar krachten. Apart dat scenarioschrijvers dit nog steeds doen nadat het publiek kenbaar heeft gemaakt daar niet van te houden. Iedereen moet leren fietsen en daarbij ervaart niemand ooit een eerste rit zonder nerveus aan het stuur te wiebelen.

Omdat de krachten pas op het einde komen voelt dit eerste seizoen van Echo vooral als een opzet voor het begin van een verhaal. Maya's krachten zullen pas optimaal zijn wanneer ze heeft ontdekt wie ze echt is en daar heeft ze meer dan vier afleveringen voor nodig. Fisk heeft een diepe indruk op haar achtergelaten en dat haar familie blijft hameren op haar inheems-Amerikaanse wortels komt niet overeen met wat ze zelf denkt.

Toch is Echo zeker niet een familiedrama. Maya komt naar haar geboortedorp om Fisks medewerkers op te sporen en zijn waren te saboteren. Oftewel: actie. De strips van Echo zijn verbonden aan die van Daredevil en deze serie voelt dan ook in de lijn met die serie over die blinde superheld, alhoewel Charlie Cox zich hier niet laat zien. Veel knokpartijen dus, bij voorkeur in krappe ruimtes, en geen episch spektakel.

Ook in Echo worden geen wolkenkrabbers vernield en scheuren er geen poorten naar andere dimensies open. Net zoals de Marvel-series die tot niet heel lang geleden op Netflix stonden is Echo wat kleinschaliger, wat een verademing blijft tussen al het multiversele geweld. De afsluiter voelt als een laatste aflevering van een serie, ondanks dat het geen overdramatisch evenement is waar een enorme groep personages bij wordt betrokken.

Er wordt zelfs de tijd genomen om Maya's superheldenkostuum te introduceren. Dit ziet er niet alleen cool uit, maar is zelfs een gelaagde outfit. Niet in stoffen, maar in de gedachte die eraan verbonden is. Wat Maya precies gaat uitspoken in het Marvel-universum is met deze serie nog niet helemaal helder, maar deze opzet van haar personage is duidelijk en persoonlijk genoeg om alvast betrokken te zijn.

★★★☆☆

Echo is te zien bij Disney+.

Hoe is het nu met Joshua Jackson, die de jonge 'Pacey' in 'Dawson's Creek' speelde?

Hoe is het nu met Joshua Jackson, die de jonge 'Pacey' in 'Dawson's Creek' speelde?

Joshua Jackson brak door met zijn rol als 'Pacey Whitter' in het tienerdrama 'Dawson's Creek'.

Bas de Kramer
Voor veel kijkers was Dawson's Creek een onvergetelijke reis door de ups en downs van het tienerleven in het fictieve Capeside. Eén van de meest geliefde personages uit de serie was Pacey Whitter, gespeeld door de getalenteerde Joshua Jackson. Maar hoe is het nu met Joshua Jackson?

Na het afsluiten van Dawson's Creek in 2003, ging Joshua Jackson verder met een behoorlijk succesvolle acteercarrière. Hij was te zien in verschillende films en tv-series, waaronder Fringe en The Affair.

Zijn privéleven


Jackson is geboren op 11 juni 1978 in Vancouver, Canada. Jackson had een relatie met zijn Dawson's Creek-collega Katie Holmes gedurende de eerste twee seizoenen van de serie. Van 2006 tot 2016 had hij een relatie met de Duitse actrice Diane Kruger.

De acteur kreeg daarna een relatie met de Britse actrice Jodie Turner-Smith in 2018. Ze trouwden op 18 augustus 2019 en hebben een dochter, Juno Rose Diana, geboren in april 2020. In oktober 2023 werd onthuld dat Turner-Smith de scheiding had aangevraagd. In december 2023 bevestigden Jackson en actrice Lupita Nyong'o dat ze aan het daten zijn.

Recente rol


Zijn veelzijdige talent en charismatische optredens hebben hem in de schijnwerpers gehouden, zowel op het grote als het kleine scherm. Recentelijk speelde hij in nog Little Fires Everywhere.Kijk Dawson's Creek op Videoland en hierboven zie je de trailer voor de succesvolle '90-serie.
Marvel Studios start binnenkort weer met serie over ijzersterke superheld die van gedaante kan veranderen: Wonder Man

Marvel Studios start binnenkort weer met serie over ijzersterke superheld die van gedaante kan veranderen: Wonder Man

'Wonder Man', het nieuwe project binnen Marvel Spotlight, is eindelijk weer begonnen met filmen.

Nina Beerendonk
Nadat de stakingen een groot deel van 2023 overnamen, zijn de opnames van de aankomende Marvelserie Wonder Man weer van start gegaan. Dat blijkt uit nieuwe setfoto's die zijn verschenen op Twitter.

Wonder Man/Simon Williams is een superheld uit de Marvel comics, die lang lid was van de Avengers. De rol van Simon Williams zal in de nieuwe serie gespeeld worden door Yahya Abdul-Mateen II. Daarnaast zien we in de serie ook Ben Kingsley als Trevor Slattery.

Marvel Spotlight


Het lijkt erop dat Wonder Man deel is van Marvel Spotlight. Dit is een initiatief waarbij Marvel zich richt op projecten die minder verbonden zijn aan andere releases binnen de franchise. De naam van het initiatief is gebaseerd op een Marvel Comics anthologiereeks uit de jaren 70 en 80.

Dat betekent vooral dat je geen andere Marvelfilms of series gezien hoeft te hebben om deze nieuwe serie te begrijpen. Het verhaal speelt zich zeker af in het MCU, maar andere verhaallijnen zullen niet terugkomen in deze serie.

Setfoto's


Naast Abdul-Mateen en Kingsley zien we ook Demetrius Grosse als Grim Reaper en Lauren Glazier in een nog onbekende rol. Het is nog niet bekend wanneer Wonder Man op Disney+ zal verschijnen. Bekijk de setfoto's hier.

Bekijk op instagram
Het laatste seizoen van 'Young Sheldon' start binnenkort: op deze perfecte manier moet de serie eindigen volgens de fans

Het laatste seizoen van 'Young Sheldon' start binnenkort: op deze perfecte manier moet de serie eindigen volgens de fans

Er is maar één manier om 'Young Sheldon' op een perfecte manier af te sluiten.

Nina Beerendonk
Na zeven jaar het verhaal te hebben verteld over de jeugd van het populaire personage Sheldon Cooper, stopt de serie Young Sheldon na seizoen 7. De spin-off van The Big Bang Theory gaf ons een inkijkje in de geschiedenis van het hoofdpersonage.

Hoewel fans van de serie natuurlijk teleurgesteld zijn dat Young Sheldon tot zijn einde komt, wist ook iedere kijker dat het verhaal niet eeuwig door kon gaan. Aangezien het een prequel is van The Big Bang Theory moest de serie ophouden voordat de twee verhaallijnen te dichtbij elkaar in de buurt zouden komen.

Wat gaan we zien in seizoen 7?


Er moeten nog een aantal dingen gebeuren in het laatste seizoen om de tijdlijn te laten kloppen met die van The Big Bang Theory. Tragisch genoeg betekent dit dat we in seizoen 7 waarschijnlijk de dood van George zullen gaan zien.

Ook gaan we in het laatste seizoen zien dat Sheldon van Texas naar Pasadena in Californië verhuist. De serie loopt tot Sheldon 15 is, en we weten dat hij aan zijn postdoctorale studie begint als hij 14 is. Zijn eerste jaar in Pasadena moet dus in dit seizoen plaatsvinden.

Reünie


Maar naast de dingen waarvan we weten dat we ze gaan zien, is er ook iets waarvan fans gewoon op hopen. De perfecte afsluiting van de prequel zou namelijk een reünie van de originele TBBT cast zijn. Sommige van hen zijn al eens in de serie verschenen, maar een volledige reünie zou het ideale einde zijn.

Bekijk op instagram


Young Sheldon is te bekijken op HBO Max.
Nog één kans: 'Better Call Saul' kan negatieve reeks eindelijk doorbreken

Nog één kans: 'Better Call Saul' kan negatieve reeks eindelijk doorbreken

Het is een schande dat Better Call Saul nog steeds geen Emmy gewonnen heeft. Gaat 2024 hun jaar zijn?

Adriennë Koolen
De hitserie Breaking Bad heeft zijn kwaliteit bewezen met maar liefst 16 Emmys. Helaas valt de spin-off Better Call Saul iets minder goed in de prijzen. Nu heeft Better Call Saul de kans om de originele serie te evenaren.

Ondertussen heeft Better Call Saul zes fantastische seizoenen, maar helaas zien velen niet hoe goed de serie werkelijk is. Dit is dan ook de reden dat Better Call Saul nog helemaal geen prijzen in de wacht heeft gesleept.

De eerste prijs


Het succes van een serie wordt niet altijd bepaald door het aantal prijzen, maar Better Call Saul verdient het wel. Bovendien is Better Call Saul over de jaren heen genomineerd voor een duizelingwekkende 53 Emmys.

De Emmy Awards van 2024 gaan binnenkort in première en hopelijk lukt het Better Call Saul nu wel om een paar mooie prijzen in de wacht te slepen. De serie is genomineerd voor zeven verschillende prijzen.

Groot succes


Seizoen 6 is heel goed ontvangen en zit ongelofelijk complex en sterk in elkaar. De serie zal te maken krijgen met zware concurrentie, waaronder Andor en The Crown, maar Better Call Saul doet zeker niet onder voor deze series.

Bekijk op instagram


Stream Better Call Saul op Netflix.
Hij las de geliefde boeken nooit, maar speelde een voortreffelijke rol in 'Game of Thrones'

Hij las de geliefde boeken nooit, maar speelde een voortreffelijke rol in 'Game of Thrones'

Het belang van een goed script: Game of Thrones heeft zichzelf en een acteur gered van de ondergang.

Adriennë Koolen
Het is heel lastig om een goede boekverfilming te maken, aangezien er rekening gehouden moet worden met een heleboel aspecten. Zo moet het verhaal dicht bij het originele bronmateriaal blijven, moeten acteurs hun personages door en door begrijpen en moet er rekening gehouden worden met een menigte boze fans die niet willen dat hun favoriete boek verpest wordt.

Het is altijd belangrijk dat een acteur zijn of haar personage helemaal begrijpt, maar dat is met boekverfilmingen nog belangrijker. Wanneer een acteur het originele bronmateriaal niet heeft gelezen, is dat namelijk vaak meteen duidelijk.

Game of Thrones


Toch kan een acteur zijn rol perfect uitvoeren zonder het bronmateriaal gelezen te hebben. Het is dan aan de schrijvers om een goed script te schrijven met alle belangrijke informatie en aan de regisseur om de acteur te begeleiden.

Dit pakte heel goed uit bij Charles Dance als Tywin Lannister in Game of Thrones. Dance heeft A Song of Fire and Ice nooit gelezen, maar verrassend genoeg was zijn personage spot-on.

Geprezen


Dance kon zich volledig in zijn personage vinden en dat werd geprezen door fans van de serie als fans van de boeken. Zo blijkt maar weer dat een goed script veel kan betekenen voor een serie.

Bekijk op instagram


Stream Game of Thrones op HBO Max.
Eindelijk laten de makers van 'Game of Thrones' zich uit over de kritiek op het laatste seizoen

Eindelijk laten de makers van 'Game of Thrones' zich uit over de kritiek op het laatste seizoen

David Benioff en D.B. Weiss kregen een enorme hoop kritiek over zich heen door 'Game of Thrones'.

Bas de Kramer
David Benioff en D.B. Weiss zijn de makers van misschien wel de beste tv-serie aller tijden, Game of Thrones. Toch kregen zij een enorme hoop kritiek over zich heen door de laatste seizoenen.

Inmiddels is er meer dan vijf jaar verstreken sinds het achtste en laatste seizoen van de serie werd uitgezonden. Nog altijd zijn er fans die het einde buitengenwoon fel bekritiseren.

Quote


"Je verwacht altijd dat iedereen van alles houdt wat je doet, en het zou geweldig zijn geweest als 100 procent van de mensen het leuk had gevonden, maar dat deden ze niet," zei Benioff in een interview met The Hollywood Reporter over het laatste seizoen.

"De laatste keer dat ik mezelf Googelde was in 2013, en het stressniveau in mijn leven daalde toen ik was gestopt met 50%. De opmerkingen zijn als een drug, ze maken je vreemd, je knarst met je tanden en je bent de hele tijd gespannen," voegde hij eraan toe. "Dus toen ik stopte met zoeken, veranderde mijn leven van de ene op de andere dag."

Internet


Beide showrunners zijn het erover eens dat er kritiek op hun werk mag zijn, maar stellen ook dat het internet wel erg hard is. "Er gebeurt iets in de online wereld dat dingen in een meer agressieve richting duwt," aldus Weiss hierover.Kijk deze serie op HBO Max.
Fans weten wie de perfecte vervanger is voor Henry Cavill in 'The Witcher' (en het is niet Liam Hemsworth)

Fans weten wie de perfecte vervanger is voor Henry Cavill in 'The Witcher' (en het is niet Liam Hemsworth)

Als deze acteur Henry Cavill zou vervangen als Geralt of Rivia, zou seizoen 4 ongetwijfeld het beste seizoen van 'The Witcher' worden.

Nina Beerendonk
Zoals je waarschijnlijk al wel had vernomen, heeft Henry Cavill zijn rol als Geralt of Rivia in The Witcher achter zich gelaten. De acteur zal in het volgende seizoen vervangen worden door Liam Hemsworth, waar de meeste fans niet enthousiast over zijn. En al helemaal niet nu er een plaatje is opgedoken van een andere acteur als de perfecte Geralt.

Hoewel Hemsworth ongetwijfeld zijn uiterste best gaat doen, zijn veel fans er al van overtuigd dat het vierde seizoen van The Witcher een verloren zaak is. Veel kijkers hebben enorm veel moeite om zich voor te stellen hoe Hemsworth de rol tot een succes kan maken.

Mads Mikkelsen


Ironisch genoeg hadden fans van de boeken en games precies dezelfde reactie toen Cavill werd aangekondigd als de hoofdrolspeler van de serie. Toch groeide hij uit tot een enorm succes en stoppen veel kijkers zelfs met het volgen van de serie nu hij deze verlaten heeft.

Het zou dus alsnog kunnen dat de vertolking van Hemsworth niet zo'n ramp gaat zijn als sommige fans verwachten. Maar in de tussentijd blijven fans fantaseren over andere acteurs die de rol volgens hen beter hadden kunnen spelen. Een van de populaire keuzes is acteur Mads Mikkelsen.

Iconische rollen


Mikkelsen werd bekend door verschillende iconische rollen die hij de afgelopen jaren speelde, waaronder Grindelwald in Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Secrets of Dumbledore. Ook speelde Mikkelsen in 2009 in de serie Valhalla Rising. Het personage dat hij hier speelde leek zelfs een beetje op de versie van Geralt in The Witcher 3: Wild Hunt.Kunstenaar Wonki Cho creëerde een kunstwerk van Mikkelsen als Geralt, waarin we meteen zien dat dit absoluut geen slechte keuze geweest zou zijn. Het kunstwerk zie je hier. Bekijk The Witcher op Netflix.
Krachtige actiefilm op Netflix heeft de kijkers al 3 weken volledig in zijn greep

Krachtige actiefilm op Netflix heeft de kijkers al 3 weken volledig in zijn greep

Top Gun: Maverick verscheen al voor de kerst op Netflix en houdt het langer vol dan Rebel Moon.

Bram de Groot
Het komt niet vaak voor dat een film wekenlang in de Netflix Top 10 bivakkeert. Het lukte Netflix' eigen oorlogsfilm Im Westen Nichts Neues alias All Quiet on the Western Front in 2022. Nu staat de actiefilm Top Gun: Maverick al weken in de lijst.

De tweede, en langverwachte Top Gun-film verscheen in de zomer van 2022 in de bioscoop en op 22 december debuteerde de film met Tom Cruise op Netflix. Uiteraard stond de film lang op de eerste plaats.

Rebel Moon


Maverick lijkt zelfs meer kijkers te trekken dan Netflix' eigen sciencefictionfilm Rebel Moon - Deel 1: A Child of Fire die ook op 22 december online kwam. Rebel Moon staat nu op plaats tien, terwijl Top Gun 2 op plaats zeven staat.

Het goede nieuws voor de fans van Top Gun verscheen eerder deze week. Er komt namelijk een derde deel, lees hier meer over op FilmTotaal. Cruise zou weer van de partij zijn en Miles Teller en Glen Powell keren terug, evenals producenten Jerry Bruckheimer en David Ellison.

Megasucces


De tweede Top Gun was een enorm succes in de bioscopen door met $1,5 miljard op de tweede plaats in de Box Office-lijst van 2022 te eindigen. Alleen Avatar: The Way of Water wist beter te presteren, met $2,3 miljard.In de film zie je rollen an onder andere Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Ed Harris en Val Kilmer.

Maverick


In Top Gun: Maverick, hier te zien op Netflix, zien we dat Maverick, na meer dan 30 jaar als een van de topvliegers van de marine, een groep afgestudeerden van Top Gun traint voor een gespecialiseerde en gevaarlijke missie.
91% op Rotten Tomatoes, maar Netflix cancelde deze sciencefictionserie zonder enige reden

91% op Rotten Tomatoes, maar Netflix cancelde deze sciencefictionserie zonder enige reden

De scifi-serie Raising Dion mocht niet verder van Netflix ondanks een prima ontvangst.

Bram de Groot
Netflix heeft ondertussen de naam dat er heel wat series vrij snel worden gecanceld. Een daarvan is de serie Raising Dion. De superhelden-dramaserie werd sterk ontvangen, maar na twee seizoenen trok Netflix de stekker uit het avontuur.

Het eerste seizoen, gebaseerd op de gelijknamige comic en korte film uit 2015 van Dennis Liu, verscheen in oktober 2019 op Netflix. Met negen afleveringen. Het tweede seizoen debuteerde in 2022, maar daarna was het over en uit.

Michael B. Jordan


Opvallend aan de serie is dat Michael B. Jordan (Creed, Fantastic Four) te zien is. Hij speelt in de serie de eerder overleden wetenschapper Mark Warren, die de vader van het titelpersonage Dion is. Dions moeder wordt gespeeld door Alisha Wainwright.

De jonge acteur Ja'Siah Young geeft invulling aan Dion, een jongen die superkrachten heeft. Zijn moeder probeert zijn krachten geheim te houden, met de hulp van Pat (Jason Ritter). Ze proberen ook te achterhalen hoe Dion aan zijn krachten komt.

Geweldig ontvangen


Het eerste seizoen kwam uit op een prima 83 procent op de Tomatometer van Rotten Tomatoes. Het tweede seizoen kwam zelfs uit op 100 procent. Opvallend is wel dat de publieksscore duidelijk lager ligt.De IMDb-score is met een 7,1 ook redelijk, maar geeft al meer aan dat vooral de recensenten onder de indruk zijn van de serie, en het publiek niet. Waarschijnlijk waren de kijkcijfers dan ook niet voldoende voor Netflix.

Netflix


Netflix heeft nooit onthuld waarom Raising Dion geen derde seizoen kreeg. De kans is groot dat dit kwam doordat de streamer in 2022 in zwaar weer verkeerde en veel series en projecten cancelde.

Bekijk op instagram


Wil je de twee seizoenen van Raising Dion graag zien, dan vind je deze uiteraard gewoon nog op Netflix.
Recensie Netflix-serie 'Sonic Pime' seizoen 3

Recensie Netflix-serie 'Sonic Pime' seizoen 3

De bekende blauwe egel racet richting een teleurstellend einde van deze nostalgische serie.

Pascale van Wijk
Regie: Kiran Sangherra, Erik Wiese, Ishi Rudell, e.a. | Cast (stemmen): Deven Christian Mack (Sonic), Ashleigh Ball (Tails, Nine), Ian Hanlin (Shadow), Adam Nurada (Knuckles), Brian Drummond (Dr. Eggman), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 23-27 minuten | Jaar: 2024

Hij is ’s werelds bekendste egel en de held van zijn eigen universum. In het afsluitende seizoen van Sonic Prime is het erop of eronder voor Sonic. Zal het hem lukken de wereld en daarmee ook zijn geliefde Green Hill te redden? Na een aantal repetitieve afleveringen wordt de serie helaas erg monotoon en zouden we een power-up willen gebruiken om het geheel wat te versnellen. Het resulteert in een wat teleurstellend einde van deze nostalgische serie.

Na twee seizoenen lang vechten tegen de boeven is het Paradox Prisma nog steeds aan gruzelementen en worden Green Hill en de werelden in de parallelle dimensies bedreigd. Maar uit onverwachte hoek staat een nieuwe vijand op en moet Sonic manieren bedenken om deze tegenstander te verslaan. Hij zal alle alternatieve vrienden en vijanden, inclusief alle dr. Eggmans, moeten overtuigen om samen te werken.

Deze verschillende versies van Sonics aartsvijand zijn eigenlijk het leukste deel van deze serie. De leden van de Chaos Commissie zijn al eerder in de serie geïntroduceerd, maar blijven in het derde seizoen onverminderd grappig. Ondanks dat ze elk hun eigen kenmerk hebben, blijven ze door hun vele slechte woordgrapjes overduidelijk Dr. Eggman en doen ze denken aan de originele videogame.

Tijdlussen zijn niets nieuws in het universum van Sonic, maar helaas blijken de schrijvers van Sonic Prime daar nu zelf ook in te zijn beland. Halverwege het derde seizoen volgt het ene robotgevecht na het andere, met weinig variatie in conflict en uitkomst. Na drie afleveringen lang wachten op het ultieme eindgevecht, worden de pijlsnelle aanvallen herhalend en is de lol er een beetje af. Deze afleveringen hadden makkelijk kunnen worden samengevoegd.

Het slot maakt deze misser jammer genoeg niet goed. Het einde voelt wat abrupt en bevat veel losse eindjes. Het hele seizoen zet in op sympathie voor de vijand en begrip voor zijn keuze voor verraad, maar aan het einde wordt dit compleet overboord gegooid en is er nul aandacht meer voor.

Het blijft natuurlijk een Sonic-serie en misschien moet je daarvan ook niet meer verwachten dan bliksemsnelle actie, sfeervolle gevechten en rake oneliners. Alleen al om nostalgische redenen blijft het leuk om naar de blauwe held te kijken, zelfs voor de jongere fans die niet in de jaren negentig zijn opgegroeid. Maar de keuze om meer diepgang aan te brengen leidt tot niets wanneer er geen behoorlijke afronding is.

★★☆☆☆

Sonic Prime is te zien bij Netflix.

'Monarch: Legacy of Monsters' is afgerond: komt er eigenlijk een tweede seizoen?

'Monarch: Legacy of Monsters' is afgerond: komt er eigenlijk een tweede seizoen?

Hoewel nog niets officieel is lijkt het dat seizoen 2 er gewoon gaat komen.

Glenn Walsh
Afgelopen november kwam Apple TV+ met de spannende serie Monarch: Legacy of Monsters. Showrunner Chris Black heeft laten weten goed vertrouwen te hebben in de komst van een tweede seizoen.

Black verklaarde dat er nog meer van het verhaal te vertellen valt over de wereld van de epische monsters. Hoewel er nog geen officiële aankondiging is gedaan over een tweede seizoen, wijst het succes van het eerste seizoen in de richting van hernieuwde hoop.

Godzilla en de rest scoren


Apple TV+ bevestigde onlangs dat Monarch: Legacy of Monsters het zo goed heeft gedaan, dat het in november debuteerde als de nummer één dramaserie van het eerste seizoen op de streamingdienst.

Het voegde zich daarmee bij gevestigde successen als The Morning Show, Slow Horses en Silo, die allemaal een nieuw seizoen hebben gekregen. Het lijkt erop dat het alleen nog een kwestie van tijd is voor de Godzilla-serie.

Generaties vol spanning


Monarch: Legacy of Monsters gaat over twee broers en zussen die in de voetsporen van hun vader treden om hun familieband met de geheime organisatie Monarch te ontdekken. De dramatische saga, die zich uitstrekt over drie generaties, onthult begraven geheimen en de impact van epische gebeurtenissen op ons leven.Kijk alle afleveringen van Monarch: Legacy of Monsters op Apple TV+
Door deze brute scène wil je 'Breaking Bad' gelijk opnieuw bingewatchen

Door deze brute scène wil je 'Breaking Bad' gelijk opnieuw bingewatchen

De misdaadserie Breaking Bad bevat heel wat heftige scènes maar de scène met het kartel is wel erg bruut.

Bram de Groot
In de serie Breaking Bad, nog altijd de #1 in de IMDb Top 250, zitten heel wat memorabele scènes. Denk maar aan de scène waarin de schurk Gustavo Fring aan zijn einde komt. Let op: SPOILERS.

Maar het personage van acteur Giancarlo Esposito is verantwoordelijk voor meer brute scènes. Denk maar aan de situatie waarin hij wraak neemt op het kartel en Don Eladio. Gus roeit alles en iedereen in een keer uit.

Mexico


De scène is te zien in de tiende aflevering van seizoen vier van Breaking Bad en deze heet Salud. We zien in de aflevering dat Jesse, Mike en Gus naar Mexico worden gebracht om Don Eladio en zijn gang te ontmoeten.

We zien hoe Gus en Eladio vrede sluiten. Als er wordt gefeest door de Mexicaanse gangsters gaat Gus naar het toilet en wordt duidelijk dat de tequila is vergiftigd. Iedereen die het drankje heeft gedronken sterft in de scène.

Heftig en bruut


De scène kan makkelijk gerekend worden tot de beste scènes uit de complete serie, ook omdat deze linkt aan een eerdere ontmoeting met Eladio. Check hieronder een korte clip uit de aflevering.En? Ben je om? Als je de serie eerder hebt gezien, dan wil je Breaking Bad vast weer opnieuw bingewatchen. En dat kan natuurlijk. Je vindt de misdaadserie op Netflix.
De aanstaande 'Alien'-serie negeert met opzet de prequelfilm 'Prometheus'

De aanstaande 'Alien'-serie negeert met opzet de prequelfilm 'Prometheus'

De twee prequelfilms Prometheus en Alien: Covenant zijn geen favorieten van showrunner Noah Hawley.

Bram de Groot
Na de twee prequelfilms Prometheus en Alien: Covenant in de Alien-filmreeks werd het redelijk stil. Dit jaar krijgen we eindelijk weer een nieuwe film te zien en volgend jaar verschijnt de eerste serie in de franchise.

Die serie moet debuteren op de zender FX en mogelijk op Disney+ in Nederland. De serie lijkt gewoon Alien te gaan heten en is al geruime tijd in ontwikkeling bij Fargo en Legion-showrunner Noah Hawley.

Meer dan een monster


Tijdens de podcast Kim Master’s The Business sprak Hawley over zijn plannen voor de serie. Hij richt zich niet alleen op horror. Hij weet dat hij meer moet doen dan alleen "de gevoelens die je had bij het kijken naar die eerste twee films" te herintroduceren.

"Het is een van de grootste monsters aller tijden," zei Hawley. "Als je erover nadenkt dat je ergens tien, twintig, dertig, veertig uur naar moet kijken en als je dan zelfs 60% waanzinnige horroractie laat zien, dan heb je nog steeds 40% van: 'waar hebben we het over? Waar gaat de show over?'"

Geen Prometheus


Ondanks dat de serie zich afspeelt voor de prequelfilms hoeven we geen link met die films te verwachten. "Ik geef de voorkeur aan het retrofuturisme van de eerste twee films, en dat is dan ook de keuze die ik heb gemaakt. Er zijn geen hologrammen; het gemak van de prachtige Apple Store-technologie is voor mij niet beschikbaar."In de serie zie je rollen voor Sydney Chandler, Alex Lawther, Samuel Blenkin, Essie Davis, Adarsh Gourav, Kit Young, David Rysdahl en Timothy Olyphant. De opnames vinden plaats in het eerste half jaar van 2024 en volgend jaar verschijnt Alien op FX.
Officieel: 'The Office' keert terug op een andere manier dan je misschien wilt

Officieel: 'The Office' keert terug op een andere manier dan je misschien wilt

Het belooft dezelfde hilariteit te hebben maar dan in een compleet andere setting.

Glenn Walsh
Na jaren van speculatie zal er binnenkort worden begonnen aan een vervolg op The Office. Greg Daniels start binnenkort met een productieteam om vorm te geven aan de nieuwe reboot.

Oorspronkelijk werd voor de BBC de serie The Office ontwikkeld door Ricky Gervais en Stephen Merchant. Later werd in samenwerking met Daniels ook een zeer succesvolle Amerikaanse versie gemaakt.

Dezelfde wereld, ander kantoor


Volgens kenners zal de serie geen heruitvinding zijn van de Amerikaanse versie, en evenmin dezelfde personages bevatten. In plaats daarvan zal de reboot een ander kantoor verkennen met een nieuwe cast van personages, geplaatst in dezelfde wereld als The Office.

Naar verluidt zal het productieteam dinsdag beginnen met het brainstormen van ideeën, in de hoop een concept te bedenken dat kan worden omgezet naar een serie. Daniels zelf heeft lang gepleit voor een revival van de serie, die een geheel nieuw leven heeft gekregen op streamingdiensten zoals Netflix en SkyShowtime.

Is een reboot wel nodig?


Daniels aarzelde aanvankelijk wel om het project opnieuw te benaderen. Volgens hem was de serie perfect genoeg en zijn grootste zorg was om de fans teleur te stellen. Eerst deed hij de geruchten af als speculatie maar nu is de aankomende reboot gegarandeerd.Kijk alle afleveringen van The Office op Netflix of SkyShowtime.
Disney+ gaat door met zijn grote fantasyserie en begint met de misdaadserie 'The Artful Dodger'

Disney+ gaat door met zijn grote fantasyserie en begint met de misdaadserie 'The Artful Dodger'

Deze week komt Disney+ met extra veel nieuwe en spectaculaire series.

Glenn Walsh
Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


Death and Other Details


Verschijnt op: Dinsdag 16 januari | Release: Seizoen 1 - aflevering 1 | Genre: Misdaad / Drama / Mysterie

Rechercheur Rufus Cotesworth en zijn protégé Imogene brengen de waarheid aan het licht op zijn luxueuze boot in de Middellandse zee waar iedereen schijnbaar wat te verbergen heeft.
Percy Jackson and the Olympians


Verschijnt op: Woensdag 17 januari | Release: Seizoen 1 - aflevering 6 | Genre: Actie / Avontuur / Familie | Kijk op: Disney+

Percy Jackson is op een gevaarlijke zoektocht. Om de bliksemschicht van Zeus terug te halen en een oorlog te voorkomen, moet hij dwars door Amerika reizen, monsters ontlopen en goden te slim af zijn. Dankzij de hulp van zijn partners Annabeth en Grover, leidt Percy’s reis hem naar het antwoord op de vraag hoe hij erbij kan horen in een wereld waarin hij zich niet op zijn plek voelt en waartoe hij voorbestemd is.
The Artful Dodger


Verschijnt op: Woensdag 17 januari | Release: Seizoen 1 | Genre: Misdaad / Drama / Geschiedenis | Kijk op: Disney+

The Artful Dodger gaat over het dubbelleven van Charles Dickens' beroemde prins der dieven, die nu chirurg is in het Australië van de jaren 1850, maar nog steeds verleid door misdaad. Het is een onbeschaamd verhaal van vernieuwing, verraad en liefde - met een twist.
Overige series nieuw op Disney+


Hieronder de overige series die deze week op Disney+ verschijnen.

16 januari: Synduality Noir (seizoen 1 - aflevering 14) - Animatie / Actie / Avontuur - Het is het jaar 2242. Kanata wil een Drifter worden. Hij ontmoet Noir, een defecte Magus zonder herinneringen. Omdat Noir uitblinkt in het vechten tegen de Enders, kiest Kanata haar als partner en ontdekt hij wat ervoor nodig is om een Drifter te worden.

17 januari: A Shop for Killers (seizoen 1) - Actie / Drama / Mysterie - Na de dood van Jians oom ontdekt ze dat hij een verdacht winkelcentrum heeft nagelaten. Wie was haar oom en wat voor soort winkelcentrum runde hij? Voordat Jian kan doorgronden wat er aan de hand is, wordt ze aangevallen door onbekende mensen die achter de voorraden van haar oom aan zitten.

17 januari: Dragons of Wonderhatch (seizoen 1 - aflevering 7) - Animatie / Actie / Avontuur - Tijdens een cruciale veldslag verdwijnt Upananta's beste drakenrijder. Zonder hem is de wereld reddeloos verloren. De onervaren drakenrijder Thaim gaat naar hem op zoek in een andere wereld: een plek waar vliegende draken en avontuur alleen bestaan in de dromen van middelbare scholier Nagi.

17 januari: Ishura (seizoen 1 - aflevering 3) - Animatie / Actie / Avontuur - De Demonenkoning, die de hele wereld met angst had vervuld, werd verslagen. De naam en het bestaan van de Held die deze prestatie heeft geleverd, blijven echter een mysterie. Nu het tijdperk van angst voorbij is, begint het gevecht om de ultieme Held te kronen.

17 januari: Undead Unluck (seizoen 1 - aflevering 6) - Animatie / Actie / Avontuur - Andy, een Negator met de gave 'ondood', is al lange tijd op zoek naar iemand met de gave om hem een werkelijke dood te bezorgen. Fuko Izumo zorgt voor onheil in haar naaste omgeving door haar gave 'ongeluk'.

19 januari: Cristóbal Balenciaga (seizoen 1 - aflevering 1) - Biografie / Drama / Geschiedenis - Cristóbal Balenciaga maakt zijn debuut als ontwerper in Parijs, maar de ontwerpen die een trend zetten in Spanje slaan niet aan in het elegante mode-imperium waar Chanel, Dior en Givenchy de trends zetten.
Meer goed nieuws voor 'Daredevil: Born Again' van Disney+

Meer goed nieuws voor 'Daredevil: Born Again' van Disney+

Wederom een goed bericht voor de veelgeplaagde Disney+-serie die in rook leek op te gaan.

Valeria Milić
De 'Daredevil'-reboot begon in eerste instantie geweldig. Het eerste seizoen zou 22 afleveringen tellen, met oude bekenden als The Punisher (Jon Bernthal) en Wilson Fisk/Kingpin (Vincent D' Onofrio).

Jammer genoeg belandde de serie op de plank, totdat kortgeleden alles weer opgepakt werd. Jeff Sneider bericht nu dat Elden Henson en Deborah Ann Woll terug zullen keren als Foggy Nelson en Karen Page, ook is meer bekend over het aantal afleveringen.

Voortborduren


Hoewel dit nog niet officieel bevestigd is door de makers, is dit wel in lijn met eerder nieuws. Hierin werd namelijk vermeld dat de makers er voor kozen om voort te borduren op de Netflix-serie uit 2015.

Sneider heeft niet aangegeven hoeveel afleveringen de terugkeer van Foggy en Karen beslaat.

Aantal afleveringen


Daarnaast wordt vermeld dat het eerste seizoen uit 18 afleveringen zal bestaan. Deze zullen gesplitst uitgezonden worden met twee gelijke helften. Nadat Daredevil: Born Again in rook leek op te gaan ziet het er nu naar uit dat de reboot er toch gaat komen.Daredevil: Born Again zou in eerste instantie in de lente van 2024 in première gaan op Disney+. Door de staking is dit naar een later, vooralsnog onbekend tijdstip verschoven.
Scifi-serie '3 Body Problem' lijkt een opvolger van deze iconische serie

Scifi-serie '3 Body Problem' lijkt een opvolger van deze iconische serie

In gesprek met The Hollywood Reporter onthullen de makers de kern van de gelijkenis.

Valeria Milić
De boekentrilogie van Liu Cixin werd door Netflix-baas Peter Friedlander onder de aandacht gebracht aan David Benioff en D. B. Weiss. De makers wisten hoe populair de reeks is, maar dat is niet wat hen over de streep trok.

Het tweetal zag onmiddellijk een gelijkenis met het project dat hen beroemd maakte, namelijk Game of Thrones. In beide gevallen wordt verteld hoe de mensheid omgaat met een komende, lugubere dreiging.

Hetzelfde patroon


In 3 Body Problem weet de mensheid dat er een buitenaardse invasie aankomt, maar dat dit echter pas over zo'n 400 jaar plaats zal vinden. Dit gegeven deed Benioff en Weiss onmiddellijk denken aan de fantasyserie waarin de Anderen langzaam maar zeker oprukken.

Weiss: "Wat we zo bijzonder vonden aan 'Game of Thrones' was dat we iets dergelijks niet eerder op het scherm hadden gezien. Dit verhaal ['3 Body Problem'] was totaal anders, maar dit element hebben de twee verhalen gemeen".

Uitgedaagd


De makers gaven tevens aan dat dit de eerste keer was dat ze zich weer uitgedaagd voelden. Benioff: "Het gaat niet zozeer om vechten tegen monsters met tentakels. Spijtig genoeg hebben we de laatste jaren gezien dat het mensen niet zo makkelijk afgaat om zich te verenigen wanneer er een globale crisis is"."De buitenaardse wezens doen een beroep op mensen die denken dat ze beter zijn dan de rest, " besluit Benioff. De strijd zal dus net zo goed tussen mensen onderling zijn, waarbij sommigen de kant van de tegenstander kiezen. 3 Body Problem is vanaf 21 maart te zien op Netflix.