search

Ons nieuws van donderdag 29 februari 2024

Recensie Prime Video-serie 'Pact met de Duivel'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'Pact met de Duivel'

Uitgebreide vertelling over het Passage-proces trekt de betrouwbaarheid daarvan in twijfel.

Regie: Erica Reijmerink | Afleveringen: 6 | Speelduur: 42-46 minuten | Jaar: 2024

Passage was een zeer omvangrijke liquidatiezaak waarbij kopstukken van de Nederlandse onderwereld betrokken waren. Het proces trok landelijk nogal de aandacht. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook vanwege de omstreden aanpak met behulp van enkele kroongetuigen. Pact met de Duivel gaat in zes afleveringen uitgebreid in op het verloop van dit beroemde proces.

Voor een documentaire is Pact met de Duivel opvallend lang. De makers lijken dan ook werkelijk álles te willen vertellen. Elk onderdeel van het Passage-proces komt aan bod en wel in chronologische volgorde. Het is duidelijk de bedoeling de kijker goed te informeren, maar zo nu en dan lijkt het er ook op dat de makers bepaalde zaken opnieuw hebben willen onderzoeken.

Zo wordt er opvallend vaak verteld over de discutabele manier van handelen van Justitie. De vraag of het verstandig is om veroordelingen grotendeels te baseren op verklaringen van kroongetuigen die zelf veel te winnen hebben komt meermaals aan bod. Door zo kritisch naar het verloop van het proces te kijken oogt de documentaire niet geheel neutraal, maar met een kritische houding is in principe niets mis en bovendien wordt er geen conclusie getrokken. Dat laten de makers aan de kijker.

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van het proces komen enorm veel betrokkenen aan het woord. Advocaten die verdachten en veroordeelden hebben vertegenwoordigd, betrokken rechters, enkele hoogleraren, een handvol journalisten die nauw bij de zaak betrokken waren en de aanklager van het Openbaar Ministerie mogen een voor een hun duit in het zakje doen.

Ook ex-criminelen en vrienden en familie van betrokken zoals Dino Soerel krijgen de kans hun kant van het verhaal te vertellen. Naarmate de afleveringen vorderen, is er steeds meer aandacht voor het persoonlijke verhaal van Soerels dochter. Ze vertelt over de bezoeken aan haar vader en hoe zijn leven eruitziet, maar bovenal over hoe overtuigd ze is van zijn onschuld. Hier lijken de makers wat extra sympathie te willen wekken bij de kijker.

Met uitzondering van de fragmenten van Soerels dochter zijn alle monologen opgenomen in dezelfde setting. Iedereen doet zijn verhaal aan tafel van een verhoorkamer, met een antieke bandrecorder draaiend op de achtergrond. De afwisseling in camerastandpunten, belichting en kleurgebruik voorkomt dat het geheel eentonig wordt. Dat door de montage verschillende sprekers elkaars zinnen afmaken, wekt het vertrouwen dat er een kloppend verhaal wordt verteld.

Wat de montage betreft is dus een goede keuze gemaakt, want Pact met de Duivel is eigenlijk net iets te langdradig. Er wordt erg uitgebreid verteld, terwijl op bepaalde momenten het benoemen van enkele kernpunten afdoende had kunnen zijn om een compleet beeld te vormen. Het is dan ook de vraag of het echt nodig was om zes afleveringen van driekwartier te vullen, maar verder slaagt deze serie erin een sterk en informatief te vertellen.

★★★☆☆

Pact met de Duivel is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Apple TV+-serie 'The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin'

Het is de Britten weer eens gelukt om een briljante komische serie te maken.

Regie: Ben Palmer | Cast: Noel Fielding (Dick Turpin), Ellie White (Nell), Hugh Bonneville (Jonathan Wilde), Marc Wootton (Moose), Duayne Boachi (Honesty), Kiri Flaherty (Little Karen), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 27-34 minuten | Jaar: 2024

Komedie wordt meestal op twee manieren gespeeld: flink aangedikt of kurkdroog. Die tweede is altijd een succes, die eerste hangt af van of het personage je aanstaat. De cast van The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin neemt geen risico en zegt de meest belachelijke dingen met een stalen gezicht en dat werkt weer eens fantastisch op de lachspieren. Behalve dan Asim Chaudhry, die extra lollig probeert te zijn. Gelukkig heeft hij maar een bijrol.

Dick Turpins vader had de hoop al opgegeven dat zijn zoon hem zou opvolgen als slager, maar nu Dick aangeeft veganistisch te zijn is hij er helemaal klaar mee. Dick kiest zijn eigen nieuwe carrière: struikrover! Voor anderen is Dick nogal een lachertje, maar hij blijkt de juiste charme en intelligentie te bezitten om zowaar een populaire crimineel te worden.

Dick Turpin bestond echt, net als de romantisering van zijn criminele capriolen. De makers van deze serie zagen daarmee in zijn levensverhaal een perfecte basis voor een zwaar gefictionaliseerde komedie. Een geslaagde, want de kwaliteit van de grappen is net zo hoog als de kwantiteit. Veel is te danken aan de persoonlijkheid van Dick Turpin zoals Noel Fielding hem speelt. Ergens is hij een beetje een modern bètamannetje met zijn veganisme en interesse in mode, maar tegelijkertijd is hij erg aandoenlijk en vernuft. Dat personage in deze onrealistische historische setting is goud.

Dick wordt bijvoorbeeld op de voet gevolgd door een pamfletschrijfster die een soort Instagramheld van hem maakt (en de nieuwste uitgave al gedrukt heeft binnen een minuut nadat Dick zijn meest recente avontuur heeft afgerond). Popcultuur uit de eenentwintigste eeuw bestaat hier al en magie ook. Het volk voelt zich vereerd om door een bekendheid te worden beroofd.

Dick staat er niet alleen voor. Niet als struikrover - hij heeft onder andere Nell die haar collega's er steeds aan moet herinneren dat ze een vrouw is - en niet als figuur die de kijker aan het lachen krijgt. Het meest serieuze personage is de corrupte politiechef gespeeld door Hugh Bonneville, maar zelfs daar schiet de humor niet tekort. Deze man wordt namelijk steevast onderbroken door zijn zoontje wanneer hij een dreigende toespraak houdt.

Het helpt ook dat van de serie afstraalt dat iedereen er met plezier aan heeft gewerkt en het ongetwijfeld dolle pret was op de set. Niemand lijkt krampachtig te proberen om al improviserend de grootste lolbroek te zijn; de scripts waren al sterk genoeg. Een bos ergens in Engeland was voldoende om als overtuigende locatie te dienen voor het merendeel van de scènes.

Afleveringen hebben een perfecte balans tussen een losstaand plot en een doorlopend verhaal. Er gebeurt steeds eenmalig iets, maar dat heeft wel een effect op hoe de personages zich intern en extern ontwikkelen. Er is bijvoorbeeld de 'onberoofbare koets', maar wat Dick daarmee voor elkaar krijgt geeft hem vanaf dat moment aanhoudende roem bij het volk. Het seizoen bouwt toe naar twee climactische afleveringen waarin het zowaar spannend wordt, ondanks dat dit maar een onzinnige komedie is. Tegen die tijd zijn niet alleen de inwoners van Essex aanhanger geworden van Dick, maar ook de kijker.

Diep raken doet de serie niet, maar wel meeslepen. Er is geen boodschap waarmee je constant om de oren wordt gemept, hooguit een milde suggestie dat het de moeite niet loont om van bepaalde zaken een punt te maken. Dick is veganistisch en gunt het anderen om rond te lopen in kleding waar ze zich prettig in voelen. Prima toch? Ze vallen er niemand mee lastig.

Zes keer een halfuur vliegt voorbij. Gelukkig tonen de makers dat ze zin hebben in meer. De setting en de personages zijn breed genoeg om nog jarenlang uit te kunnen putten. En vergeleken met Apple-series als Foundation zij Dick Turpins belevenissen voor een prikkie te produceren, dus hopelijk trekt men niet te snel de stekker eruit als de kijkcijfers niet geweldig zijn. De avonturen zijn wellicht compleet verzonnen, maar het zijn tenminste hoogst amusante leugentjes.

★★★★☆

The Completely Made-Up Adventures of Dick Turpin is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Videoland-serie 'Stolen: Catching the Art Thieves'
Recensie

Recensie Videoland-serie 'Stolen: Catching the Art Thieves'

Driedelige documentaire gaat diep in op het hoe en waarom achter kunstroven.

Regie: Stuart Elliott, Hugh Ballantyne | Afleveringen: 3 | Speelduur: 58 minuten | Jaar: 2022

Waarom zou je kunstwerken stelen waarvan iedereen weet hoe ze eruit zien en wanneer ze zijn gestolen? Die kun je namelijk niet bepaald op Marktplaats zetten. Wie zijn toch die mensen die een wereldberoemd, gestolen schilderij aan de muur hebben hangen? Waarschijnlijk internationale topcriminelen bij wie je niet relaxed op de thee kunt komen om de inrichting van de woonkamer te bewonderen. Wie gefascineerd is door het gegeven dat er boeven zijn die liever een schilderij ter waarde van vierendertig miljoen euro stelen dan televisies of Pokémonkaarten kan terecht bij Stolen: Catching the Art Thieves.

In deze documentaire komt niet alleen het hoe, maar ook het waarom van kunstdiefstal aan bod, evenals de verschillende manieren van geld verdienen en baat hebben bij het roven van beroemde kunst. Naast de soms spannende klopjachten als gevolg van de diefstal van beroemde kunstwerken worden ook de achterliggende redenen van kunstroof behandeld. Zeer interessant, want waarom zou je iets stelen dat zo beroemd is dat het doorverkopen ervan belachelijk moeilijk moet zijn?

In drie afleveringen behandelt de documentaire drie kunstroven. Als eerste het waarschijnlijk beroemdste schilderij dat ooit is gestolen: De Schreeuw van Edvard Munch, dat samen met een minder bekend schilderij werd ontvreemd uit het Nationaal Museum in Oslo. Hoewel deze schilderijen in Noorwegen en daarbuiten zeer geliefd zijn, laat de documentaire opvallend weinig emotie zien. Er is vooral een droge opsomming van feiten die niet echt tot de verbeelding spreken. De gevoelsfactor van kunstroof lijkt niet helemaal te worden begrepen.

De feitenopsomming is bij vlagen nog incompleet ook. Belangrijke gebeurtenissen worden niet goed of zelfs helemaal niet uitgelegd of in beeld gebracht. Soms heeft dat te maken met de geheimhouding waaraan de politie is gebonden. Andere dingen blijven voor de kijker en ook de betrokkenen in de zaak zelf een mysterie. De eerste aflevering heeft gelukkig wel met een mooi, emotioneel einde dat benadrukt hoeveel de kunst voor de betrokkenen betekent.

Na een moeizaam begin worden de afleveringen spannender en gedetailleerder. De interviews worden persoonlijker, met goede vragen die meer oprechte reacties uitlokken. Hoewel de politie in Engeland en Zweden eveneens aan geheimhouding gebonden is, vertellen de betrokkenen in de kunstroven die hier plaatsvonden aanzienlijk meer. In geuren en kleuren wordt beschreven hoe de ingenieuze zaken in zijn werk gingen, bijna net zo levendig als de kunstwerken zelf.

De kunstwerken in afleveringen twee en drie zijn weliswaar minder bekend dan De Schreeuw, maar de roof hiervan heeft toch tot menig film en stripboek geïnspireerd. Vooral de manier van winst maken op gestolen kunst is fascinerend: niet alleen de dieven krijgen een aandeel, maar ook een hele schare aan verwachte en onverwachte andere spelers. Wie zich door de slaapverwekkende eerste aflevering weet te worstelen wordt rijkelijk beloond met alle wonderlijke aspecten van de wereld van kunstroof.

★★★☆☆

Stolen: Catching the Art Thieves is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'The Vince Staples Show'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'The Vince Staples Show'

Rapper Vince Staples parodieert zijn eigen leven, maar weet ook non-fans te intrigeren.

Regie: William Stefan Smith, Ben Younger | Cast: Vince Staples (Vince Staples), Andrea Ellsworth (Deja), Watts Homie Quan (The Homie), Vanessa Bell Calloway (Anita), Tiberius Byrd (Deshaun), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 19-26 minuten | Jaar: 2024

Rapper Vince Staples slaat zijn creatieve vleugels uit en besluit de televisiewereld binnen te treden. Wat volgt is een absurdistische verfilming van zijn eigen leven, waarin hij in vijf korte afleveringen verschillende situaties en ervaringen uitvergroot in beeld brengt. Daarmee treedt Staples in de voetsporen van Donald Glover, die met series als Atlanta en Swarm een nieuw soort komedie op poten zette.

The Vince Staples Show bevat eigenlijk geen doorlopend verhaal; de enige rode draad is Staples zelf. Hij vervult de centrale rol in alle afleveringen, waarmee de kijker inzage krijgt in zijn (fictieve) leven. Om de absurditeit hoog te houden maakt de serie stug onderscheid tussen de echte Vince Staples en zijn gefictionaliseerde zelf.

Om de willekeur nog groter te maken persifleert elke aflevering een ander televisiegenre. Zo zijn er uitstapjes richting het detectivegenre, evenals een avonturenverhaal en een bankoverval. En dat allemaal in vijf afleveringen van twintig minuten. Zo blijft het fris om naar Staples' leven te kijken, zelfs voor mensen die zijn muziek niet kennen.

De afleveringen bestaan daarnaast uit korte, absurdistische sketches. Door de karakteristieke decors zijn deze visueel aangenaam, maar doordat de focus ligt op stijl voelen ze toch vooral als losse flodders. Gezien de insteek van de serie is dat niet direct negatief, maar door de visuele stijl dringt de vergelijking met Atlanta zich op en in die schaduw kan The Vince Staples Show wat karig aanvoelen. De schoonheid en diepgang zit voornamelijk in het auditieve. Doordat Staples van audio een prioriteit maakt, is duidelijk te merken dat hij vooral muzikant is. Aldus wordt de ruimte opgevuld met muziek en geluidseffecten.

Er wordt natuurlijk meer bedoeld dan alleen het letterlijke, maar de maatschappijkritiek is nog enigszins achtergesteld. Bekende kwesties worden aangekaart, maar buiten de grappen om treden ze amper naar de voorgrond. Door stevig in te zetten op sketchkomedie brengt The Vince Staples Show wel een verfrissende kijk op de zwarte sitcom. En daarmee lijkt de serie vooral op Loiter Squad, maar dan met groter budget.

Voor fans van zwarte sitcoms is The Vince Staples Show zeker een aanrader. Niet alleen vanwege de overduidelijke verwijzingen, maar ook zeker door de voorliefde die Staples zelf voor het genre heeft. Maar het zijn uiteindelijk zijn persoonlijke ervaringen die de serie prachtig kleuren. Zo kan The Vince Staples Show zich onderscheiden van de rest, zonder de creatieve invloeden te verstoppen en eer te betuigen aan zijn collega's.

★★★★☆

The Vince Staples Show is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Met 96% op de Tomatometer is deze mysteriethriller één van de beste series van de afgelopen 25 jaar
Series / Specials

Met 96% op de Tomatometer is deze mysteriethriller één van de beste series van de afgelopen 25 jaar

De serie The Americans mag zich volgens Rotten Tomatoes rekenen tot een van de beste series van de afgelopen 25 jaar.

Rotten Tomatoes is een website die al jarenlang de ontvangst van films en series bijhoudt. Met de Tomatometer, de publieksscore en gemiddelde cijfers is het een plek waar je snel een goede serie kunt vinden die je nog niet hebt gezien.

In de lijst met de beste tv-series van de afgelopen 25 jaar volgens recensenten staan heel wat bekende titels, van Breaking Bad op de eerste plaats tot Stranger Things op plaats zeven. Op #21 staat de dikke aanrader The Americans.

IJzersterk


Met zes seizoenen en 75 afleveringen was The Americans te zien op de Amerikaanse zender FX. De ontvangstcijfers zijn indrukwekkend met op de Tomatometer 88% voor het eerste seizoen en 99% procent voor het afrondende seizoen. De publieksscores per seizoen zitten er niet ver naast. Gemiddeld is 94 procent van het publiek positief over The Americans.

In de mysteriethriller zien we hoe het de twee undercover Sovjet-spionnen Elizabeth Jennings (Nadezhda) en Philip Jennings (Mischa) vergaat in de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog eind jaren 80.

Grote namen


De hoofdrollen worden gespeeld door Keri Russell, bekend van Felicity en The Diplomat, en Matthew Rhys, die je mogelijk kent uit Perry Mason en Brothers & Sisters.



Over de serie schreef Kelly Lawler van USA Today een korte en prima samenvatting: "Doordacht, diepgaand, spannend en soms zelfs grappig: deze serie is de beste serie van de jaren 2010."

Disney+


Mocht je dus op zoek zijn naar een nieuwe serie om te volgen, dan is The Americans zeker een aanrader. In Nederland vind je de complete serie op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De Netflix Top 10 staat vol dikke aanraders en Netflix Originals: van 'Code 8: Part II' tot 'Gran Turismo'
Films / Nieuws

De Netflix Top 10 staat vol dikke aanraders en Netflix Originals: van 'Code 8: Part II' tot 'Gran Turismo'

Netflix zette afgelopen periode weer een aantal leuke en vermakelijke films online.

De Netflix Top 10 ziet er deze week weer gevarieerd uit. Als je de lijst bestudeert dan zie je een mooie mengelmoes van Netflix Originals, oude succesnummers en zelfs een recente Nederlandse oorlogsfilm.

Bovenaan staat de nieuwe sciencefictionfilm Code 8: Part II, het vervolg op het eveneens goed ontvangen Code 8 uit 2019. Logischerwijs wordt ook deze film weer goed bekeken en staat nu op plaats acht in de lijst.

Originals


Net als de Code 8: Part II zijn Mea Culpa, Avgrijnden en A Través de tu Mirada originele films van Netflix. Daarnaast staan ook de 2023-bioscoopfilms Gran Turismo en De Vuurlinie in de Top 10.

Naast Code 8: Part II en Mea Culpa staat de misdaadthriller The Silencing in de top drie van de lijst. De film met Game of Thrones-acteur Nikolaj Coster-Waldau doet het al een tijdje goed op Netflix.

Complete lijst


Naast bovengenoemde titels tref je ook nog de films Verschrikkelijke Ikke 3 en Minions aan in de Netflix Top 10. Hieronder de complete lijst.

1. Code 8: Part II
2. The Silencing
3. Mea Culpa
4. Gran Turismo
5. Avgrijnden
6. De Vuurlinie
7. Verschrikkelijke Ikke 3
8. Code 8
9. A Través de tu Mirada
10. Minions
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Futuristische scifi-film trekt veel kijkers op Netflix: dystopisch en onheilspellend
Films / Nieuws

Futuristische scifi-film trekt veel kijkers op Netflix: dystopisch en onheilspellend

De Netflix Top 10 krijgt een nieuwe koploper met het vervolg Code 8: Part II.

De afgelopen dagen stond de misdaadthriller The Silencing bovenaan de Netflix Top 10 en die plek is nu voor het vervolg op de sciencefictionfilm Code 8 uit 2019. Nadat de film na de verschijning een succes werd op Netflix, besloot de streamer een vervolg te maken.

Code 8: Part II is geregisseerd door Jeff Chan en de hoofdrollen zijn opnieuw voor de broers Robbie Amell en Stephen Amell.

Part II
In het tweede deel zien we opnieuw een wereld waarin 4 procent van de bevolking over speciale vaardigheden beschikt. Dit keer zien we hoe een tienermeisje vecht om gerechtigheid nadat haar broer is vermoord door corrupte politieagenten.

Ze is getuige van de doofpotaffaire en wordt een nieuw doelwit van de corrupte agenten. Ze roept daarom de hulp in van een oud-gevangene en zijn voormalige partner-in-crime.

Derde film


Net als het eerste deel is de ontvangst sterk, met op dit moment een prima Part II werd al in 2021 opgenomen en toen werd er al gehint naar een derde deel.



Aanvullende rollen in Part II zijn voor Sirena Gulamgaus, Altair Vincent, Alex Mallari Jr., Moe Jeudy-Lamour, Aaron Abrams en Jean Yoon en je kijkt de scifi-film, omschreven als dystopisch en onheilspellend, op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Prime Video-serie 'The Second Best Hospital in the Galaxy'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'The Second Best Hospital in the Galaxy'

Scrubs in space. De vertrouwde ziekenhuisplotjes maar dan verteld op fantasierijke wijze.

Regie: Joey Adams, Kacie Hermanson, Becks Wallace | Cast (stemmen): Keke Palmer (Dr. Klak), Stephanie Hsu (Dr. Sleech), Kieran Culkin (Dr. Plowp), Lennon Parham (Flork), Maya Rudolph (Dr. Vlam), Natasha Lyonne (Nurse Tup), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 23-28 minuten | Jaar: 2024

Actrices Maya Rudolph en Natasha Lyonne vormden de afgelopen jaren een producentenduo. Die samenwerking resulteerde al in een serie met een hoofdrol voor Rudolph (Loot) en een met een hoofdrol voor Lyonne (Poker Face). In The Second Best Hospital in the Galaxy spelen ze allebei, zij het niet als de twee samenwerkende vriendinnen waar deze animatieserie op focust, maar te horen in bij- en figurantenrollen.

Beste vriendinnen Klak en Sleech zijn allebei als dokter actief in een intergalactisch ziekenhuis, waar ze dagelijks worden geconfronteerd met mysterieuze ziektes die innovatieve oplossingen vereisen. Op een dag stuiten ze op een worm die angststoornissen zou kunnen genezen. Na de introductie hiervan in de eerste aflevering blijft dit gegeven het hele seizoen op de achtergrond, tot het in de laatste twee afleveringen het centrale plot vormt. De overige afleveringen bevatten opzichzelfstaande verhaallijnen.

The Second Best Hospital in the Galaxy is dan ook een geanimeerde sitcom, met alle bekende elementen van dat genre. De clichématige plots zullen waarschijnlijk weinig opzien baren, maar de creativiteit redt de serie. Met het ziekenhuis wordt een werkelijkheid gecreëerd waarin in principe alles kan. Alle dokters, zelf van uiteenlopende rassen, hebben verstand van de biologie van zo goed als alle levende wezens. En die komen ook opdagen; The Second Best Hospital in the Galaxy bevat een kleurrijke parade van figuren in alle vormen en maten.

De bekende verhalen krijgen zo enig gevoel van frisheid. Klak en Sleech moeten de gebruikelijke interne inzichten krijgen middels een weg die nog niet eerder is bewandeld. Er zijn bijpersonages, maar de twee dokters en beste vriendinnen krijgen zoveel aandacht dat er niet echt sprake is van een ensemble. Het verhaal draait vooral om hoe de deugdzame introvert Klak en extroverte wildebras Sleech in hun samenwerking tot een oplossing komen.

Deze hoofdpersonages worden gespeeld door Keke Palmer en Stephanie Hsu, terwijl Maya Rudolph en Natasha Lyonne elk behalve een vast personage ook een paar incidentele patiënten en voorbijgangers van een stem voorzien. Wie ze ook spelen, ze zijn altijd direct herkenbaar. Daarnaast zijn er vaste rollen voor zanger Sam Smith en Succession-acteur Kieran Culkin, die voor één aflevering zijn complete eigen familie heeft opgetrommeld om de gezinsleden van zijn personage te spelen. Inclusief Macaulay.

De animatiestijl is vrij standaard, maar goed uitgevoerd en lekker kleurrijk. De setting is in theorie onbeperkt, al speelt het meeste zich af binnen de muren van het ziekenhuis. Maar binnen die beperkte omgeving is genoeg creativiteit aanwezig om van The Second Best Hospital in the Galaxy een lekker wegkijkende sitcom te maken.

★★★☆☆

The Second Best Hospital in the Galaxy is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Tien jaar na de Red Wedding: Hoe 'Game of Thrones'-ster de schokkende scène herinnert
Series / Nieuws

Tien jaar na de Red Wedding: Hoe 'Game of Thrones'-ster de schokkende scène herinnert

Het meest beroemde moment uit de serie is nog altijd veelbesproken.

Vorig jaar was het alweer tien jaar terug dat misschien wel de meest iconische TV-scene op onze schermen verscheen: de beruchte Red Wedding, de climax van het derde seizoen van Game of Thrones.

Zelfs jaren later wordt er nog volop gepraat over de bloederige aflevering, onder andere door acteur Richard Madden. Zijn personage Robb Stark kwam aan een gruwelijk einde in die scène.

Emotioneel


In een interview met Variety blikte Madden terug op de aflevering. ''Ik herinner me dat ik huilde,'' zei de Schotse acteur. ''Na die scène zou ik niet meer met mijn familie zijn, de familie waar ik vijf jaar mee had doorgebracht.''

''Dus het was traumatisch niet alleen om de scène zelf te filmen, maar omdat ik mijn familie ging verliezen. Mijn televisie-moeder en -vrouw en de hele crew waar we zoveel tijd mee hadden doorgebracht.''

HBO Max


De Red Wedding en de andere huiveringwekkende momenten uit Game of Thrones zijn te bewonderen op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Daryl Dixon' seizoen 2: wie is de terugkerende oude bekende en wanneer komt het uit?
Series / Nieuws

'Daryl Dixon' seizoen 2: wie is de terugkerende oude bekende en wanneer komt het uit?

Het wordt een weerzien tussen twee oude bekenden die we vanaf dag één al leerde kennen.

Het tweede seizoen van het zeer gewaardeerde The Walking Dead: Daryl Dixon is aanstaande en nu is bekend geworden wanneer we het kunnen verwachten. Het duurt gelukkig niet lang meer.

Het aankomende seizoen krijgt de ondertitel The Book of Carol, wat duidt op de terugkeer van oude bekende Carol Peletier (Melissa McBride) uit The Walking Dead, die zich weer herenigt met Daryl Dixon (Norman Reedus).

Weerzien was oorspronkelijk plan


Met deze hereniging gaat de serie terug naar het oorspronkelijke concept van een spin-off die de titel The Walking Dead: Daryl & Carol zou dragen. De overvolle agenda van McBride zorgde ervoor dat deze spin-off werd geschrapt.

De twee zullen hun avonturen voortzetten in Europa en fans kunnen verwachten dat het duo verstrikt raakt in het voortdurende conflict tussen de tegenovergestelde facties in Frankrijk, de "Pouvoir des Vivants" (Macht van de Levenden) en de "Union de L'Espoir" (Unie van Hoop).

Spannende zomer


De aankondiging van het tweede seizoen kwam tijdens de première van The Walking Dead: The Ones Who Live en werd verder gedeeld op sociale media op het kanaal van @reedusnetwork met het nieuws dat seizoen twee in de zomer van 2024 verschijnt.



In Nederland is Daryl Dixon op televisie te zien op Star Channel (voorheen bekend als FOX), en alle afleveringen van The Walking Dead stream je op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 'Reacher'-ster had onderdeel kunnen zijn van het MCU, maar verpestte zijn auditie
Series / Nieuws

Deze 'Reacher'-ster had onderdeel kunnen zijn van het MCU, maar verpestte zijn auditie

Deze Reacher-ster had in plaats van een voormalig militaire politieagent een ware god kunnen spelen.

Veel acteurs zouden er heel veel voor over hebben om een rol te hebben in het grote MCU. Deze Reacher-acteur had onderdeel uit kunnen maken van de getalenteerde cast en crew, maar hij verpestte zijn auditie volledig.

Alan Ritchson heeft in heel veel projecten gespeeld, zowel in films als series. De meeste zullen hem herkennen als Jack Reacher in de serie Reacher.

Alan Ritchson


Hoewel Ritchson veel bekendheid gekregen heeft met zijn rol in Reacher, liet hij onlangs weten dat zijn leven er heel anders uitgezien had als hij andere keuzes had gemaakt. Misschien had hij dan zelfs helemaal niet de kans gehad om Jack Reacher te spelen.

Ritchson had namelijk auditie gedaan voor Thor en hij was één van de laatste kandidaten voor de hoofdrol van Thor. Op dat moment had Ritchson al enige ervaring met het spelen van superhelden, aangezien hij een paar keer Aquaman had gespeeld.

De auditie


Helaas had de acteur de rol helemaal verkeerd ingeschat, aangezien hij dacht dat er weinig acteerwerk voor nodig was. Door deze onzorgvuldigheid verpestte Ritchson zijn auditie, waardoor hij in één klap geen kans meer had op de rol van Thor.



Het ergste is dat Ritchson (voordat hij zijn auditie verpestte) een voorsprong had op alle andere acteurs. Alles gebeurt echter met een reden en als hij de rol van Thor had gekregen, zou Ritchson waarschijnlijk nooit hebben kunnen schitteren als Jack in Reacher.

Prime Video


Stream Reacher met Alan Ritchson op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Topregisseur Guy Ritchie gaat een tv-serie regisseren: de spin-off van 'Ray Donovan'
Series / Nieuws

Topregisseur Guy Ritchie gaat een tv-serie regisseren: de spin-off van 'Ray Donovan'

De brute serie Ray Donovan krijgt een gloednieuwe, maar net zo duistere spin-off.

Er worden steeds meer spin-offs gemaakt en ook de Showtime hitserie Ray Donovan krijgt een nieuwe serie. Bovendien gaat niemand minder dan Guy Ritchie de spin-off regisseren.

Ray Donovan gaat over Ray (Liev Schreiber) die een 'fixer' genoemd wordt in Hollywood. Alle beroemdheden, zakenmannen en iedereen met genoeg geld huurt hem in om hun vuile problemen op te lossen.

De spin-off


De spin-off, genaamd The Donovans, is losjes gebaseerd op het origineel en verruilt de glitter en glamour van Hollywood voor Europa. De familie Donovan werkt hier samen met de machtigste klanten, maar ziet tegelijk hun fortuin en reputatie in gevaar komen.

De tien afleveringen zullen geschreven worden door de Ierse Ronan Bennett (Top Boy). De schrijver heeft beloofd te zorgen voor "enorme spanning, entertainment en een enorme adrenalinestoot".

De cast en crew


De serie zal geregisseerd worden door Guy Ritchie. De regisseur heeft gewerkt aan talloze projecten, waaronder Sherlock Holmes, Snatch, Aladdin en The Gentlemen.



Naast regisseur is hij ook uitvoerend producent, samen met David C. Glasser, Ron Burkle, Bob Yari, David Hutkin en Ivan Atkinson.

The Donovans


The Donovans zal in 2025 in première gaan, maar het is vooralsnog onbekend waar de serie in Nederland te streamen zal zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bikkelharde dramaserie met bekende namen is een must-see: 'Kingdom' met Frank Grillo in toprol
Series / Specials

Bikkelharde dramaserie met bekende namen is een must-see: 'Kingdom' met Frank Grillo in toprol

Acteur Frank Grillo speelt de hoofdrol van een MMA-vechter in 'Kingdom'.

Frank Grillo kan je kennen van de Marvel Cinematic Universe waarin hij de rol van Brock Rumlow / Crossbones speelde. Hij had ook zijn eerste hoofdrol in The Purge: Anarchy uit 2014, waarin hij Sergeant Leo Barnes speelde, een rol die hij hernam in The Purge: Election Year. Maar in 2014 was hij ook te zien op televisie in de serie Kingdom, waarin hij een toprol speelde.

Kingdom is een dramaserie gecreëerd door Byron Balasco. Het ging in 2014 in première en liep voor drie seizoenen tot en met 2017. Naast Grillo spelen ook Kiele Sanchez, Matt Lauria, Jonathan Tucker, Nick Jonas en Joanna Going in de serie.

Verhaal


Kingdom speelt zich af in de wereld van Mixed Martial Arts (MMA). We volgen het leven van Alvey Kulina (Grillo), een voormalig MMA-vechter die nu eigenaar is van een sportschool voor mixed martial arts genaamd Navy St. Gym in Venice, Californië, samen met zijn vriendin Lisa (Sanchez). Hij helpt mensen met trainen en traint vechters samen met zijn zonen, Nate (Jonas) en Jay (Tucker). Vechten is een manier van leven in de familie Kulina, zowel binnen als buiten de ring.

Alvey en Lisa hebben moeite om hun sportschool overeind te houden. Hun beste hoop is Nate, een veelbelovende vechter. Jay daarentegen heeft een drugs- en alcoholprobleem en heeft vaak ruzie met zijn vader. Wanneer Lisa's ex en voormalig MMA-kampioen Ryan Wheeler (Lauria) verschijnt, ontstaan er complicaties.

Trainen


De serie verkent de persoonlijke en professionele strijd van de personages terwijl ze navigeren door de competitieve en vaak brute wereld van MMA, waarbij ze te maken krijgen met problemen zoals verslaving, familiedynamiek, relaties en de zoektocht naar succes in de sport.



Om de rol van Alvey te kunnen spelen heeft Grillo heel wat getraind. Hij trainde 6 dagen per week en imiteerde een routine van een echte MMA-atleet. Ook Jonas heeft toen heel wat gesport om meer dan zes kilo aan pure spiermassa te krijgen om zelfs maar in aanmerking te komen voor de rol van Nate.

Groot succes


Kingdom was een groot succes en kreeg heel wat positieve reacties gedurende de drie seizoenen. Zo heeft het eerste seizoen een goedkeuringspercentage van 81% op Rotten Tomatoes en het tweede seizoen heeft een goedkeuringspercentage van 83%. Het derde seizoen heeft de beste score met een goedkeuringspercentage van 100%. In totaal heeft Kingdom een goedkeuringspercentage van 97% op Rotten Tomatoes.



Kingdom is dus zeker de moeite om eens te bekijken, vooral als je van sport en MMA houdt. De serie is voorlopig niet meer te vinden op de verschillende streamingdiensten, dus als je Kingdom echt wil zien, zal je de dvd of blu-ray ervan moeten kopen. Of je kan wachten tot de serie opnieuw online te vinden is.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De Netflix-serie 'Marianne' al gekeken? Heel veel spannender krijg je het niet
Series / Specials

De Netflix-serie 'Marianne' al gekeken? Heel veel spannender krijg je het niet

'Marianne' is een Franse horrorserie waar zelfs Stephen King fan van is.

Zin in een spannende avond? Dan is de Franse horrorserie Marianne daar perfect voor. Bestaande uit een seizoen van acht afleveringen kan je de serie gemakkelijk bingen. Het is gecreëerd en geregisseerd door Samuel Bodin, die de serie ook geschreven heeft samen met Quoc Dang Tran.

Victoire Du Bois speelt de hoofdrol in de serie naast Lucie Boujenah, Ralph Amoussou en Tiphaine Daviot. Marianne kwam uit op Netflix in 2019 en is een serie die je gezien moet hebben als je een grote fan bent van horror.

Verhaal


In Marianne volgen we de jonge romanschrijfster Emma Larsimon (Du Bois), die bekend is om haar horrorboeken. Na de promotie van haar laatste boek gaat Emma terug naar haar geboortedorp, waar ze een van haar oude jeugdvrienden ontmoet. Daar ontdekt ze dat de schrikwekkende personages uit haar boeken langzaam maar zeker tot leven komen in de echte wereld. Met name de kwaadaardige heks Marianne, een kwelgeest uit haar kindertijd, waar ze al jaren nachtmerries over heeft.

Ze beseft dat de kwaadaardige geest waar ze over heeft geschreven in haar romans, haar en de mensen in haar geboorteplaats daadwerkelijk achtervolgt in het echte leven. Terwijl ze deze sinistere kracht confronteert, ontdekt ze duistere geheimen uit haar verleden en moet ze haar eigen angsten onder ogen zien om te voorkomen dat de kwaadaardige entiteit verder onheil aanricht.

Stephen King


Marianne was een groot succes toen het uitkwam in 2019. De reeks ontving niet alleen veel lof van kijkers, maar ook horror-experts zoals Stephen King waren fan. Het was dus heel verrassend wanneer het nieuws bekend raakte dat Netflix de serie al na een seizoen stopzette.



Ondanks dat Marianne maar uit een seizoen bestaat, is het zeker de moeite om eens te zien, zeker als je graag eens wil schrikken. Je kan alle afleveringen van Marianne bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Rick en Michonne's reünie in 'The Walking Dead: The Ones Who Live' was eerst totaal anders
Series / Nieuws

Rick en Michonne's reünie in 'The Walking Dead: The Ones Who Live' was eerst totaal anders

Tijdens een panel onthulde hoofdrolspeelster en bedenker Danai Gurira het oorspronkelijke plan.

Onlangs verzorgde Entertainment Weekly een bijzondere vertoning van The Walking Dead: The Ones Who Live in New York. Na afloop vond een gesprek plaats met Gurira, Andrew Lincoln en showrunner Scott M. Gimple.

Het drietal is tevens verantwoordelijk voor het verhaal van de spin-off en produceert de serie. Gurira onthult dat er behoorlijk wat touwtrekkerij gaande was met de zender AMC. Deze had namelijk een totaal ander soort reünie in gedachten.

Helikopter


Nadat Rick in seizoen 9 van The Walking Dead werd meegenomen in een helikopter van de CRM, zagen de fans in de eerste aflevering dat opnieuw een helikopter van deze geheimzinnige organisatie in actie.

Deze keer werd het tweetal echter niet gescheiden, maar kwam juist weer bijeen. In eerste instantie was het de bedoeling dat Rick en Michonne elkaar pas veel later zouden hervinden.

Diplomatiek


Gimple drukte zich diplomatiek uit. Gimple: "Er waren fans die zich zorgen maakten dat Rick en Michonne elkaar pas aan het einde van het seizoen weer terug zouden zien. Er is wel gediscussieerd over de timing, maar niet door ons [hijzelf, Lincoln en Gurira". Hierop vulde de hoofdrolspeelster hem aan door te zeggen: "Mij boeit het niet, het was AMC".

Bekijk op instagram


Gurira voegde hier wel aan toe dat AMC-baas Dan McDermott achteraf erkende dat het drietal het bij het juiste einde had. Gurira: "Voor ons was dit de meest zinvolle structuur, want je wilt naar de kern van het verhaal. Wat gebeurt er met deze twee mensen, die zo lang van elkaar gescheiden zijn geweest? Die in de tussentijd zijn veranderd? Dat is het verhaal dat we willen vertellen," besluit de actrice.

Wanneer te bekijken?


The Walking Dead: The Ones Who Live is momenteel te zien op de Amerikaanse zender AMC en AMC+. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend of en zo ja wanneer de serie naar Nederland komt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De aankomende nieuwe 'The X-Files'-serie draagt de goedkeuring van de originele bedenker Chris Carter
Series / Nieuws

De aankomende nieuwe 'The X-Files'-serie draagt de goedkeuring van de originele bedenker Chris Carter

Ryan Coogler, die we kennen van Black Panther en Creed, zal de nieuwe versie van The X-Files aanvoeren.

Chris Carter, bedenker van The X-Files, heeft laten weten dat hij Ryan Coogler (regisseur van Black Panther en Creed) zijn zegen heeft gegeven om een reboot te maken van de franchise.

De reboot werd iets minder dan een jaar geleden al aangekondigd. Het was toen nog onduidelijk of het een volledige reboot, een nieuwe reeks met Scully en Mulder of iets anders zou worden.

Moderne cast


Iets later werd dit verduidelijkt met de aanvulling dat The X-Files ditmaal door een diverse cast zal worden aangevoerd. Carter zal niet betrokken zijn bij de nieuwe serie.

De laatste keer dat dit het geval was, was bij de twee seizoenen durende herleving tussen 2016 en 2018.

Lastig te evenaren


Tijdens een gesprek met The Wrap van afgelopen week zei Carter het volgende over de reboot:
"Ik ben vereerd dat ze naar me toen kwamen en me niet alleen om mijn toestemming, maar ook om mijn zegen vroegen. Ik ben nieuwsgierig. Het is namelijk niet de makkelijkste serie om te schrijven door de onderwerpen. Het is niet als bij Law & Order waar elke week een misdaad wordt opgelost. Het gaat hier om het 'wat als...' en dat is lastig om te bedenken.



Het moeilijkste zal worden om de chemie tussen David Duchovny en Gillian Anderson te evenaren. Zonder die relatie zou onze serie niet zo succesvol zijn geworden als 'ie was."

I want to believe


Duchovny en Anderson hoeven we in elk geval niet terug te verwachten. Anderson heeft eerder al haar ongenoegen laten blijken over de manier waarop de laatste twee seizoenen eindigde.

Het is nog onduidelijk wanneer we de reboot van The X-Files kunnen verwachten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fan van 'Masters in the Air'? Dan mag je 'The Bloody Hundredth' zeker niet missen
Series / Trailer

Fan van 'Masters in the Air'? Dan mag je 'The Bloody Hundredth' zeker niet missen

Apple TV+ komt met een nieuwe documentaire, vlak voor het einde van de hitserie.

Masters of the Air van Apple TV+ doet het prima. Nu het einde van de miniserie in zicht is komt het streamingplatform met een bijzondere nieuwe documentaire.

The Bloody Hundredth wordt verteld door Tom Hanks en biedt het verhaal van de échte soldaten van deze divisie. Hun strijd en hun verliezen worden verteld vanuit het oogpunt van de leden van deze divisie.

Aanvulling


In de serie krijgen de kijkers een gedramatiseerde versie van de gebeurtenissen te zien. Apple TV+ heeft met deze documentaire een aanvulling geboden voor degenen die een wat realistischer beeld willen.

De bijnaam "De bloedige 100" heeft de 101st Airborne Division natuurlijk niet voor niets gekregen. De vliegeniers leden de meeste verliezen, maar door hun volharding kregen de VS wel de overhand in de luchtgevechten tegen Nazi-Duitsland.

Overigen


De documentaire biedt natuurlijk interviews met de echte soldaten. John Egan, Gale Cleven, Harry Crosby, Robert Rosenthal, Frank Murphy, Alexander Jefferson, Richard Macon, John Luckadoo, Robert Wolf en vele anderen zijn te zien en te horen. The Bloody Hundredth is geregisseerd door Mark Herzog en Laurent Bouzereau. Tom Hanks, Steven Spielberg en Gary Goetzman treden op als producenten.



Kijk The Bloody Hundredth vanaf 15 maart op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.