search

Ons nieuws van dinsdag 16 mei 2023

Recensie Apple TV+-serie 'High Desert'
Recensie

Recensie Apple TV+-serie 'High Desert'

Als de Coen-broers en Shane Black ooit zouden samenwerken zou dat waarschijnlijk iets opleveren zoals deze serie.

Regie: Jay Roach | Cast: Patricia Arquette (Peggy), Matt Dillon (Denny), Bernadette Peters (Rosalyn), Brad Garrett (Bruce), Christine Taylor (Dianne), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 26-39 minuten | Jaar: 2023

Mensen met een reputatie in platte komedie willen regelmatig bewijzen dat ze tot meer in staat zijn. Niet alleen acteurs, maar ook regisseurs. De maker van de Anchorman-films en andere maffe komedies met Will Ferrell in de hoofdrol is verantwoordelijk voor onder andere Succession. De regisseur van de Austin Powers-films had hetzelfde idee en sloeg de handen ineen met Ben Stiller als producent om High Desert te realiseren. Nog steeds een komedie, maar zeker niet plat.

Na het overlijden van Peggy's moeder melden haar broer en zus dat ze het huis willen verkopen. Peggy woont daar zelf ook, dus ze moet in actie komen. Terwijl ze haar baantje als actrice in een nagebouwd westerndorpje behoudt, maakt ze gebruik van haar mensenkennis en doopt zichzelf om tot de assistent van een lokale speurneus. Dat is al behoorlijk jongleren en daar komt ook nog eens bij dat ze aan de methadon zit en een dubbelganger van haar moeder treft.

High Desert heeft het praktisch allemaal: een plot als een misdaadkomedie van Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang, The Nice Guys), personages als die van de gebroeders Coen, een prachtige woestijnlocatie als setting, strakke regie en cinematografie van iemand die inmiddels een aardig cv heeft en een sterrencast met als uitschieter Patricia Arquette die geboren is voor de rol van Peggy.

Ze maakt gebruik van haar eigen hese stemgeluid dat het personage van nature een achterbuurttintje geeft. De dame is dan ook geen onschuldig engeltje: haar man zit in de bak omdat die een drugshandelaar was en daar deed zij destijds vrolijk aan mee. Ze houdt zich ook niet helemaal netjes aan haar huidige afkickproces. Aan de andere kant, als een Erin Brockovich heeft ze meer tussen de oren dan je zou denken. Ze prikt daadwerkelijk zo door iedereen heen, heeft kennis van kunstcultuur en schrijft een toneelstuk.

Peggy is geen goed mens aangezien ze haar criminele activiteiten niet ziet als iets verkeerds, maar dit vergeef en vergeet je al na de eerste paar minuten. Ze is zo charmant en scherp geschreven en perfect vertolkt door Arquette dat je direct aan haar kant staat. Ze doet immers hard haar best op andere gebieden en heeft er talent voor. En het verlies van haar moeder komt hard aan. Ze waren beste maatjes.

Het plot met de dubbelganger van haar moeder is het enige minpunt aan de serie omdat het zo vergezocht is. Die dubbelganger wordt dan ook gewoon gespeeld door dezelfde actrice, Broadway-legende Bernadette Peters. Hoe groot is de kans dat een kloon van je moeder tegenkomt in dezelfde stad waar je al jarenlang met diezelfde moeder woont? Erg flauw, maar het wordt vervolgens wel sterk toegepast door Peggy haar te laten inhuren als actrice, zodat ze haar verdriet met haar toneelstuk van zich af kan schrijven.

Dat klinkt serieus, maar High Desert blijft een hilarische serie. Vooral omdat de actrice geen idee heeft dat ze stiekem een surrogaatmoeder is en alles steeds verpest door te improviseren en suggesties te leveren. Maar niemand is zo grappig als Peggy zelf. Ze wurmt zich overal tussen, wuift haar opdringerigheid af als irrelevante onzin en charmeert als dame met een hoop joie de vivre. Daarnaast zijn er ook nog onder andere Matt Dillon, Brad Garrett en Christine Taylor.

Alle plotlijntjes lopen lekker door elkaar: het mysterie dat moet worden opgelost, omgaan met haar ex-man, de familieproblemen en de werkperikelen in het westerndorpje – alles wordt kundig gejongleerd tot een uitgebalanceerd geheel. Zonder volledige afronding, dat wel. Het detectiveverhaaltje krijgt een conclusie, maar de laatste aflevering eindigt vrij abrupt. Als het de bedoeling is dat het daar voorgoed bij blijft kan de kijker geheid inschatten wat het einde is, maar hopelijk gaan de avonturen van Peggy voort.

★★★★★

High Desert is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Disney+-serie 'The Muppets Mayhem'
Recensie

Recensie Disney+-serie 'The Muppets Mayhem'

Erg grappig, maar bekende scènes overdoen met Muppets maakt het niet spontaan origineel.

Regie: Matt Sohn, Kimmy Gatewood, Robert Cohen | Cast: Lilly Singh (Nora Singh), Dave Goelz (Zoot, Jimmy Shoe, Waldorf - stem), Eric Jacobson (Animal - stem), Leslie Carrara-Rudolph (Penny Waxman - stem), Peter Linz (Lips, Statler - stem), Bill Barretta (Dr. Teeth, Davis Cactus, Gerald Teeth Jr. - stem), David Rudman (Janice - stem), Matt Vogel (Sgt. Floyd Pepper - stem), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 26-32 minuten | Jaar: 2023

In 1976 verscheen het eerste seizoen van The Muppet Show, waarin Jim Henson een paar van zijn eigen poppen uit Sesamstraat gebruikte om een variétéshow voor volwassenen te maken. De stoffen personages werden culturele iconen, inclusief die van de huisband. Eens in de zoveel tijd verschijnt er weer een nieuw Muppetproject en de meest recente toevoeging op Disney+ is geheel gericht op deze muzikanten. Hun persoonlijkheden zijn helemaal eigen, maar hun verhaal is helaas dat van vele andere bands.

Nora leert dat het platenlabel waarvoor ze werkt gaat sluiten. Ze zoekt naar een oplossing en ontdekt dat Dr. Teeth and the Electric Mayhem, de Muppetband, ze nog een album is verschuldigd. Nora haalt de band naar Los Angeles zodat ze de opnamestudio in kunnen duiken, maar dat blijkt een onmogelijk taak met deze kunstzinnige vrije geesten.

Dankzij de vele herhalingen van The Muppet Show in de jaren tachtig zijn Kermit en consorten pure nostalgie voor Generatie X. Voor deze miniserie gaf Disney dan ook de teugels aan de man die daar alles van weet: Adam F. Goldberg, de maker van The Goldbergs. Hij pakt deze serie aan op precies dezelfde manier als de sitcom over zijn eigen familie.

Wat houdt dat in? Dat het persoonlijke drama oppervlakkig is en dat clichématige momenten uit films nog eens worden overgedaan maar dan door de personages van deze serie. In zijn eigen serie was dat even grappig totdat de lol er af was, in The Muppets Mayhem wordt daarmee het niveau van de serie laag gehouden. Bandleden die hun draai moeten vinden onder druk, dominante ouders die een lid komen ophalen, botsende ego's – het is allemaal al zo vaak gedaan.

De humor maakt de serie het bekijken waard. Zoals dat vaak het geval is met succesvolle sitcoms zijn de Muppetbandleden typetjes met een unieke individuele persoonlijkheid, die wordt gebruikt om de grappen mee te maken. Neem bijvoorbeeld Janice: zelfs al is het 2023, zij is nog steeds die onvervalste zweverige hippiechick met een Californisch accent. Zij en alle anderen zijn personages met karakters die al tientallen jaren vaststaan en daar wordt goed gebruikt van gemaakt.

De enige nieuwe Muppet is de oude vrouw die eigenaar is van het platenlabel, Penny Waxman. In haar eerste scène is het meteen duidelijk wat voor pluchen vlees je in de kuip hebt. Ze heeft ook haar eigen bizarre kenmerk: Penny houdt van pittig eten, hoe heter hoe beter. Voor de rest zijn alle nieuwkomers mensen, met Nora als hoofdpersonage.

Zij zijn vele malen vlakker en hun persoonlijke verhaallijntjes boeien dan ook echt voor geen meter. Oudere kijkers herkennen wellicht acteur Tahj Mowry die als jong kind een kleine rol had in Full House als het schoolvriendje van Michelle. Zijn groupiepersonage, Nora, haar zus en JJ zijn de enige vier vaste castleden die de menselijke link zijn in het poppenavontuur. Onbekend en oninteressant.

Voor de rest barst het van de cameo's van beroemdheden, voornamelijk uit de muziekindustrie, maar ook Morgan Freeman komt even voorbij om weer te bewijzen dat hij een komediegenie is door zijn rol doodserieus te spelen. Meestal werkt het, maar soms is het geforceerd. Nora koppelt de rockband bijvoorbeeld aan producer Zedd. Muziek is Nora's hobby sinds ze kind was, dus haar idee om de muzikanten samen te laten werken met iemand die elektronische beats maakt slaat nergens op.

De liedjes die de band wel speelt zijn allemaal covers, voornamelijk van nummers uit de jaren tachtig en eerder. Er is godzijdank niet bespaard op het budget voor echte muzikanten die spelen wat de Muppets zogenaamd ten gehore brengen. Weliswaar in de studio opgenomen, maar alle optredens zijn retestrak. Aangezien deze serie gaat over een ervaren band is het goed dat dit aspect respectvol is aangepakt.

Waar elk intro van The Muppet Show eindigde met Zoot die op zijn saxofoon blies waarna iets geks gebeurde, mag diezelfde Muppet hier elke aflevering afsluiten met het maken van een polaroid met een onverwacht gevolg. Daarna verschijnt nog even een jeugdfoto in beeld van Adam F. Goldberg met een Muppetknuffel als bewijs dat hij echt met ze is opgegroeid. Het mag dan niet bijster origineel zijn, de personages zijn volledig intact gebleven en sterk ingezet. Wat zeker vaststaat is dat als dit een echte band was deze zeker volle zalen zou trekken.

★★★☆☆

The Muppets Mayhem is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 2 van 'The Rings of Power' krijgt epische soundtrack voor Sauron
Series / Nieuws

Seizoen 2 van 'The Rings of Power' krijgt epische soundtrack voor Sauron

De componist hint naar de muziek die we in het tweede seizoen van de serie kunnen verwachten voor het legendarische personage Sauron.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Aan het einde van het eerste seizoen van The Lord of the Rings: The Rings of Power werd onthuld dat de Dark Lord van Middle-earth, Sauron, de hele tijd al op het scherm te zien was.

Het personage Halbrand, gespeeld door Charlie Vicker, bleek namelijk Sauron te zijn. In het tweede seizoen van The Rings of Power gaan we de Dark Lord vaker aan het werk zien.

Saurons muziek in The Rings of Power seizoen 2


Bear McCreary, de componist van The Rings of Power, sprak onlangs met Comic Book over de muziek van Sauron in de serie.

"Een van de dingen waar ik het meeste plezier mee had, was het Sauron-thema. Spoiler alert, hij is een ander personage in seizoen 1. Het blijkt dat er naar hem wordt gehint, maar we leren hem ook kennen voordat we beseffen dat hij het is en dat personage heeft ook een thema. Het thema van dat personage is achterstevoren het Sauron-thema."

"Je hebt deze tonen gehoord. Je hebt al deze dualiteit, deze ingebouwde onbewuste truc die ik gebruikte om je min of meer te leren dat Sauron hier is. Je kent hem, zelfs als je niet weet dat je hem kent."

De oplettende kijker en luisteraar had al vroeg in seizoen 1 het mysterie rondom Sauron kunnen ontrafelen.

In het tweede seizoen van The Rings of Power bouwt McCreary verder op het thema van Sauron. Hij geeft aan dat we nog lang niet alles gehoord hebben, en dat het thema zal evolueren met "great twists and turns".

The Rings of Power is nu te zien op Prime Video.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wat gebeurt er achter de schermen van The Mandalorian? Bekijk de Making-of special op Disney Plus
Series / Nieuws

Wat gebeurt er achter de schermen van The Mandalorian? Bekijk de Making-of special op Disney Plus

Vanaf juni is een speciale The Mandalorian-aflevering te zien waarin we een kijkje nemen achter de schermen.

Disney heeft aangekondigd in juni een kijkje achter de schermen van The Mandalorian te gunnen. De serie keert terug met een The Making of Season 3 op Disney Plus.

Dat gaat gebeuren op 28 juni. Het is nu enkele weken geleden sinds de laatste The Mandalorian-aflevering, en het wachten op het vierde seizoen is al begonnen.

Achter de schermen bij The Mandalorian


Fans van The Mandalorian hebben ongetwijfeld de eerste twee Making-of specials van de serie gezien. Dit lijkt Disney voor alle seizoenen van The Mandalorian van plan te zijn.

In de reacties onder de Twitter-aankondiging hiervan, reageren veel fans vrij negatief. Ten eerste omdat ze teleurgesteld zijn in het derde seizoen van The Mandalorian, dat mindere hoge ratings kreeg dan de eerste twee seizoenen, en ten tweede omdat ze eer dergelijke Making Of-special liever van Andor hadden gezien.

Andor debuteerde vorig jaar op Disney Plus en was een doorslaand succes. Het tweede en tevens laatste seizoen van deze Rogue One-prequel moet volgend jaar op Disney Plus verschijnen.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wat verbergen de mysterieuze episode-titels van 'The Walking Dead: Dead City'?
Series / Nieuws

Wat verbergen de mysterieuze episode-titels van 'The Walking Dead: Dead City'?

De titels geven een kleine hint over wat we kunnen verwachten.

De release van The Walking Dead spin-off Dead City komt met rasse schreden naderbij. Over iets meer dan een maand, op 18 juni, zal de serie te zien zijn. Met de release in aantocht worden er ook steeds meer details over de serie bekend.

In een tweet van het officiële account van de serie zijn nu de titels van de zes episodes die de serie zal tellen bekend gemaakt.



Hints


Echte spoilers bevatten de titels niet, maar echte fans vinden natuurlijk wel bepaalde hints en aanwijzingen in de titels. Zo is de titel van episode 3, 'People Are A Resource', een oude uitspraak van het personage Negan. Dit zou kunnen wijzen op een terugkeer naar hoe het personage vroeger was.

Kroatisch


De slotepisode heeft een Kroatische titel, die vrij vertaald 'We Zijn Thuis' betekent. Waar dit naar verwijst zal duidelijk worden op 23 juli, als de slotepisode vrijgegeven wordt.

Zoals gezegd zal de spin-off te zien zijn vanaf 18 juni. De originele The Walking Dead is in Nederland onder andere te zien op Netlix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Fans van gecancelde Netflix-serie 'Warrior Nun' geven nog niet op
Series / Nieuws

Fans van gecancelde Netflix-serie 'Warrior Nun' geven nog niet op

'Warrior Nun'-fans blijven pogingen doen om de serie te redden.

De Netflix-serie Warrior Nun werd afgelopen december gecanceld. De fans waren het daar uiteraard niet mee eens en protesteren nog steeds volop tegen dit besluit. Nu hebben fans in Barcelona zelfs een muurschildering gemaakt in het thema van de serie, om Netflix te overtuigen.

Netflix annuleerde Warrior Nun na seizoen 2, wat leidde tot een opstand van fans die de serie willen zien terugkeren. Hun toewijding is zowel online als in het echte leven erg groot gebleken, waarbij creator Simon Barry ook pogingen ondersteunde om de serie te redden.

Muurschildering


Nu heeft het Twitter-account Warrior Nun Spain een video gedeeld van een muurschildering met daarop de hoofdrolspeler van de serie, Ava, in Barcelona:



Op muurschildering zien we Ava's gezicht omringd met een doornenkroon, met "#SaveWarriorNun" onder haar geschreven in het roze. De muurschildering is een van de vele real-world projecten die zijn opgezet door fans die willen dat Warrior Nun seizoen 3 toch nog gemaakt wordt.

Tot nu toe heeft het protest van de fans nog niet tot iets concreets geleid. Wel heeft Barry onthuld open te staan voor alternatieve oplossingen om het verhaal af te ronden, zoals een film, comic of animatie. En het lijkt er niet op dat fans gaan stoppen voordat dit gerealiseerd wordt…

De eerste 2 seizoenen van Warrior Nun zijn te bekijken op Netflix.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix komt met krankzinnige serie: deze mensen denken dat ze zeemeerminnen zijn
Series / Trailer

Netflix komt met krankzinnige serie: deze mensen denken dat ze zeemeerminnen zijn

De makers van 'Queer Eye' komen met een nieuwe fantasierijke serie.

Blijkens de nieuwe docuserie van Netflix kunnen mensen die eens wat anders willen hier hun hart ophalen. MerPeople is een docuserie die laat zien hoe je zeemermin wordt van beroep.

De serie volgt verschillende zeemeerminnen en mensen die dit willen worden. De zeemeerminnen geven diverse voorstellingen onder water, en het is lang niet zo makkelijk als het lijkt.

Sprankelend bestaan


De zeemeermin-industrie in de VS is ongeveer $ 500 miljoen waard. Naast voorstellingen zijn er festivals, tevens is er de kroning als koning en koningin op de Bahama's.

Naast het feit dat het een sprankelend bestaan is, is het ook gewoon keihard werken. Mensen die liever onder het oppervlak leven kunnen zich aanmelden voor de auditie's, maar dan begint het pas. De zeemeerminnen moeten natuurlijk leren hoe je langere tijd onder water kunt blijven. Daarnaast moet je lichaam wennen aan de temperaturen, om de dieren waar je mee zwemt niet te vergeten.

De docuserie telt vier afleveringen en is geregisseerd door Cynthia Wade, die eerder een Oscar won voor Freeheld.

Wie meer wil weten over deze eigenzinnige groep entertainers, MerPeople gaat op 23 mei van start op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Duistere sci-fi in dystopische wereld dreunt onmiddellijk top 10 binnen op Netflix
Series / Nieuws

Duistere sci-fi in dystopische wereld dreunt onmiddellijk top 10 binnen op Netflix

De serie 'Black Knight' is in haar eerste dagen gelijk de Netflix top 10 ingedoken.

De gloednieuwe Zuid-Koreaanse serie Black Knight scoort ontzettend goed in haar eerste dagen op Netflix. De serie behoort gelijk tot de 10 meest bekeken series op de streamingsdienst.

Plot


De serie speelt zich af in 2071, in een wereld waar een komeetinslag grote delen van de wereld heeft verwoest en hele continenten in de zee verdwenen zijn. We zien in de serie hoe groepen vluchtelingen in de woestijn overleven met behulp van 'bezorgers', die essentiële en schaarse levensbehoeften zoals zuurstof leveren.

Bezorger 5-8


Het verhaal draait met name om 5-8 (gespeeld door de Koreaanse acteur Kim Woo-bin), een ervaren bezorger die bekend staat om zijn vecht-skills.

De vluchtelingen en bezorgers worden bedreigd door een groep gewelddadige bannelingen die op zoek zijn naar waardevolle goederen in deze post-apocalyptische wereld. 5-8 probeert zich in deze wereld staande te houden en de vluchtelingen te helpen. Ook probeert hij de jonge Sa-wol op te leiden om net als hem een bekwame krijger te worden.

Kijk de serie hier op Netflix.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe is het nu eigenlijk met 'Carlton', de nerd uit de jaren '90-klassieker 'The Fresh Prince of Bel-Air'?
Series / Featured

Hoe is het nu eigenlijk met 'Carlton', de nerd uit de jaren '90-klassieker 'The Fresh Prince of Bel-Air'?

Alfonso Ribeiro heeft in zijn leven feitelijk maar één populaire rol gespeeld en dat is die van 'Carlton Banks'

Eén van de populairste series van de jaren '90 was The Fresh Prince of Bel-Air. In deze serie werd de welgestelde familie Banks gevolgd terwijl zij hun puberende neef Will Smith hielpen opgroeien.

Carlton


Wills' neef Carlton Banks was een memorabel personage in de serie. De nerdy en komische neef werd gespeeld door Alfonso Ribeiro. Carlton wilde net als zijn neef Will heel graag cool zijn met zijn kenmerkende witte sokken en zijn legendarische 'Carlton-dans'.

Alfonso Ribeiro


Ribeiro werd geboren in 1971 en was al vroeg actief in de wereld van acteren en dansen. Zo had hij als jongetje al een rol in een Pepsi-reclame met daarin ook poplegende Michael Jackson. Zijn echte doorbraak kwam natuurlijk met The Fresh Prince of Bel-Air.

Na de serie, die van 1990 tot en met 1996 liep, ging het flink minder met de carrière van Ribeiro. Hij wilde af van het stigma van 'Carlton' maar is daar eigenlijk nooit vanaf gekomen. Hij werd feitelijk nauwelijks gevraagd voor nieuwe acteerklussen.

Dancing with the Stars


Pas in 2014 besloot hij het stigma gewoon maar volledig te omarmen. Hij deed mee aan Dancing with the Stars en verwerkte enkele Carlton-dansroutines in zijn optredens. Hij scoorde hiermee erg goed bij het Amerikaanse publiek dat nog altijd geen genoeg kan krijgen van deze typische 'moves'.

Moves


Ook zijn dansmoves op de hit It's not unusual' van Tom Jones zijn nog altijd ongekend populair. Ondanks dat Ribeiro na 'The Fresh Prince' nog nauwelijks zelf carrière heeft kunnen maken, kan hij het publiek nog altijd vermaken met zijn 'coole' Carlton-dansmoves en is hij nog regelmatig aanwezig in talkshows om zijn kunsten te laten zien.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Intense en onder de huid kruipende misdaadserie verplettert kijkers op Netflix
Series / Nieuws

Intense en onder de huid kruipende misdaadserie verplettert kijkers op Netflix

Het True-crimegenre blijft nog altijd ongekend populair op de streamingsdienst Netflix.

De True-crimeserie Missing: Dead or Alive is sinds een paar dagen op Netflix te zien en scoort gelijk goed. De serie is gelijk de top 10 van de meest bekeken series ingedoken.

South Carolina


De serie gaat over de politie in de Amerikaanse staat South Carolina die vermissingszaken onderzoekt waarbij de vraag, conform de titel, natuurlijk altijd is, is degene dood of levend en indien iemand dood is, is er sprake van moord?

De documentaire volgt drie vrouwelijke rechercheurs tijdens hun speurtochten. De serie beslaat momenteel 4 afleveringen waarbij telkens een andere case wordt behandeld.

True?


Op het internet is er inmiddels de nodige discussie gaande. Is het nu realiteit of is het toch (deels) gescript. Op basis van de eerste aflevering is onze afdronk dat het hier toch echt true-crime betreft maar dat wij ons niet aan de indruk kunnen onttrekken, dat er hier en daar flink is gedramatiseerd. Ook is het wel opvallend hoe gewillig de 'daders' zich in beeld laten brengen.

Kijk de serie hier op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijkers doen geen oog dicht na zien horrorserie 'FROM': hopelijk snel in Nederland
Series / Nieuws

Kijkers doen geen oog dicht na zien horrorserie 'FROM': hopelijk snel in Nederland

Nieuw seizoen van horrorserie FROM is zo spannend dat zelfs horrorfans moeite hebben met het kijken van deze serie.

Is dit de serie die horror fans het moeilijk maakt? Seizoen 2 van FROM is eindelijk uit in Amerika en enthousiaste horror fans hebben laten weten dat dit seizoen echt niet voor degenen met een zwak hart is.

De scifi-horrorserie gaat over een typische stad in Amerika. Wanneer er iemand de stad binnenkomt, beseffen de bewoners al snel dat ze op geen enkele manier meer weg kunnen komen en verwikkeld zijn geraakt in een strijd om leven en dood.

De ultra spannende serie is gemaakt door John Griffin en geeft sterren zoals Harold Perrineau, Eion Bailey, Catalina Sandino Moreno en David Alpay veel momenten om te stralen.

Heel spannend


Veel fans vinden dit de spannende horrorserie die ze ooit hebben gezien. Ze laten zelfs weten dat ze moeite hebben met slapen na het kijken van FROM.

Nederlandse horror fans zullen nog eventjes moeten wachten voordat ze dit spannende avontuur kunnen beleven, aangezien de serie tot nu toe alleen maar uit is in Amerika.

Bekijk hieronder de aankondiging en stream FROM op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Queen Cleopatra'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Queen Cleopatra'

Gaat (onterecht) de geschiedenisboeken in als de meest gehate documentaire over de laatste farao.

Regie: Tina Gharavi | Afleveringen: 4 | Speelduur: 41-48 minuten | Jaar: 2023

Geschiedenis is lastig. Professionele historici weten daarover het meeste, want die hebben zich jaren, decennia, gebogen over niet slechts documenten uit die tijd maar ook over elkaars getrokken conclusies daaruit. Toch blijven veel details slechts speculaties omdat ze nooit zijn genoteerd of de bron mogelijk onbetrouwbaar is. Queen Cleopatra doet een grootste en niet erg belangrijke uitspraak en brengt deze alsof het een feit is – en volgens de meeste experts is dat zeker niet het geval.

Queen Cleopatra vertelt over de opkomst en de ondergang van de beroemdste Oudegyptische heerser. Geleerden vertellen het verhaal van het proces hoe ze aan de macht kwam en bleef, wat ze daarmee deed en hoe ze uiteindelijk stierf. De serie bestaat voornamelijk uit scènes met acteurs die de momenten naspelen; incest, intrige, oorlog en romantiek – het lijkt wel Game of Thrones, ware het niet dat dit simpelweg onze geschiedenis is.

Amper van start en de serie verzuurt door een opmerking van een van de sprekers: "Mijn oma zei tegen mij: wat ze je ook vertellen op school, Cleopatra was zwart." Wat een documentaire had kunnen zijn over de baanbrekende prestaties van dit Egyptische icoon wordt met één zin ineens een rassenkwestie. Het verraadt ook dat deze spreker het onderwerp indook met een niet volledig open geest. Het is wellicht niet honderd procent onmogelijk dat Cleopatra een donkere huidskleur had, maar de kans is evengoed extreem klein.

Toch blijft het niet hangen aan die ene opmerking, het enige dat overblijft is dat de actrice die Cleopatra speelt zwart is. Ze speelt het prima, dus dat is geen issue. Wat volgt is een smeuïge soap vol mensen met grootse ambities en de koelbloedigheid om die te bereiken. Familie of vrienden vermoorden om zelf hogerop te komen lijkt haast de normaalste zaak van de wereld, waardoor een troon niet de meest comfortabele stoel is.

De sprekers zijn het er niet mee eens wanneer Cleopatra in de media wordt getoond als een verleidster die hogerop kwam door mannen met haar charme te manipuleren. En vervolgens is dat wat de scènes wel laten zien. Er wordt heel wat tijd besteed aan haar relaties met Julius Caesar en Marcus Antonius en waar ze zich werkelijk mee bezighield wordt even snel tussen neus en lippen door verteld.

Maar het wordt niet genegeerd. Cleopatra bereikt kortstondig iets dat op zichzelf al ijzersterk is, maar dat ze dit voor elkaar kreeg als vrouw is extra bewijs voor hoe krachtig ze was. Want de Romeinen hadden geen hoge dunk van het zwakke geslacht of de Egyptische cultuur. Ze is niet voor niets een enigmatische ster, die haar eeuwige roem dik heeft verdiend.

Dat is een vraag die voor leken wordt beantwoord via deze toegankelijke serie, evenals waarom het Egyptische rijk zoals het ooit was is verdwenen. De documentaire is zeker niet gemaakt voor zij die al bekend zijn met het verhaal van Cleopatra. Voor hen zullen sommige zaken zelfs op de zenuwen werken, ook al komen er betrouwbare vakkundigen aan het woord. Al helemaal doordat de makers vierkant achter hun statement staan dat Cleopatra een zeer donkere huidskleur had ondanks dat dit vaak met bewijs van tafel is geschoven.

Maar dat is ze niet helemaal kwalijk te nemen. Stel je voor dat je zwart bent en het gros van de geschiedenislessen op school gaan over blanke mensen. Of, in het geval van Cleopatra, mensen met een licht tintje. En die worden dan in films gespeeld door blanke mensen. Wanneer er minieme kans bestaat dat een van de beroemdste leiders onmiskenbaar het uiterlijk had van een Afrikaans iemand, dan is het begrijpelijk dat er mensen zijn die dit met beide handen aangrijpen. Het maakt het niet waar, maar daar hoeft ook weer niet zo'n hysterisch punt van te worden gemaakt.

Queen Cleopatra is niet best, maar lang niet zo rampzalig als de huidige hype beweert. Dit zou zomaar voor wat jonge kijkers een vlammetje kunnen zijn dat een passie voor geschiedenis doet ontwaken. De muziekkeuzes werken niet altijd en zijn soms zelfs belachelijk. De korte introductie van elke aflevering door Jada Pinkett Smith is niet echt nodig en dient geen ander doel dan dat de bekende actrice in haar eigen productie even haar stem kan laten horen. Maar het onderwerp is en blijft fascinerend.

★★☆☆☆

Queen Cleopatra is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Van de straat naar de top: Het verhaal van 'Straight Outta Compton'
Films / Netflix Kijktip

Van de straat naar de top: Het verhaal van 'Straight Outta Compton'

We volgen de rapgroep met leden als Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren, DJ Yella en Eazy-E in hun reis naar de top: geld, roem en vrouwen.

Met Straight Outta Compton heb je niet voor niks de film met de meeste Netflix-likes in huis. De film geeft je ook een kijkje in het leven van gangster-rap eind jaren 80 en in het begin van de jaren 90.

De film begint met het personage Dr. Dre, gespeeld door Corey Hawkins, liggend op zijn rug in zijn slaapkamer. Luisterend naar muziek die hem inspireert. Even daarna dringt zijn moeder erop aan dat hij een baan moet gaan zoeken. Hij is dj op vrijdagavond, maar dat verdient niet genoeg, volgens zijn moeder.

Conflicten


Het levert een conflict op. Een van de vele conflicten in de film Straight Outta Compton. Een film over het ruige straatleven in de probleembuurten van Los Angeles, het ontstaan van rapgroep N.W.A. en de messcherpe lyrics die bij de levensstijl horen.

Geen geld


We volgen de rapgroep met leden als Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren, DJ Yella en Eazy-E in hun reis naar de top: geld, roem en vrouwen. Maar erg veel geld is er uiteindelijk niet voor de artiesten.



Begin van iets groots


De grond wordt later gelegd voor platenlabel Death Row, met Tupac Shakur, en daarna het label Aftermath met Eminem. De film, te zien op Netflix, laat een stukje geschiedschrijving zien, met wat artistieke vrijheid voor de regisseur.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dood van Glenn wordt besproken in 'The Walking Dead: Dead City'
Series / Nieuws

Dood van Glenn wordt besproken in 'The Walking Dead: Dead City'

Veel mensen vragen zich af hoe Maggie en Negan in hemelsnaam samen kunnen werken in de spinoff-serie.

Veel kijkers van The Walking Dead haakten af op het moment dat schurk Negan het geliefde personage Glenn op zeer brute wijze om het leven bracht.

Maar degenen die bleven kijken werden vervolgens geconfronteerd met de niet al te geloofwaardige verhaallijn dat Negan uiteindelijk zelfs ging samenwerken met Rick Grimes & co.

Geloofwaardigheid de deur uit?


Nog ongeloofwaardiger is wellicht het feit dat Negan nu samen met Glenns vrouw Maggie zal samenwerken in spinoff-serie The Walking Dead: Dead City.



Jeffrey Dean Morgan liet tijdens een interview met SFX Magazine echter weten dat ze de dood van Glenn wel degelijk meenemen in de verhaallijn van Dead City:

"Ik denk dat er wel wat frustratie bij Negan zit over het feit dat hij geprobeerd heeft om zijn spijt te betuigen en tien jaar hard zijn best heeft gedaan, maar dat het nergens toe heeft geleid. Als Negan zijn ogen sluit, zou hij nog steeds een mes door zijn hoofd kunnen krijgen."

Rouw staat centraal


Lauren Cohan, die Maggie speelt, vult aan dat het onmogelijk is dat Maggie ooit Negan vergeeft:

"Ik zou het woord 'vergeven' niet eens gebruiken. Dat is gewoon onmogelijk. Maar het is voor mij als acteur wel spannend om antwoord te geven op de vraag: Hebben we dit ooit wel eens écht besproken?"

Een serieuze serie


Showrunner Eli Jorné zei tot slot dat het doel van de serie is om het thema rouw van alle kanten te benaderen. Dus vanuit de hoek van de persoon die Glenn heeft verloren, maar ook vanuit de dader.

De eerste aflevering van The Walking Dead: Dead City wordt op 18 juni a.s. uitgezonden.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Het geheime verhaal achter de casting van 'Inglourious Basterds'
Films / Featured

Het geheime verhaal achter de casting van 'Inglourious Basterds'

De iconische acteur zette een onvergetelijke Hans Landa neer en was in een klap een superster in Hollywood.

Inglourious Basterds is nu te zien via Netflix. We kennen de acteurs inmiddels, maar het had niet veel gescheeld of de cast had er totaal anders uitgezien.

De rol van Hans Landa en de rol van Donny Donowitz waren bijna ingevuld door andere acteurs. Regisseur Quentin Tarantino had niemand minder dan Leonardo DiCaprio en Adam Sandler op het oog.

Oscar voor Waltz


Uiteindelijk koos Tarantino voor een oudere acteur voor Hans Landa. Sandler was te druk met zijn rol in de film Funny People voor het personage van Donowitz. Christoph Waltz won uiteindelijk een Oscar voor zijn iconische bijdrage aan de film Inglourious Basterds.

De acteur zette een onvergetelijke Hans Landa neer en was in een klap een superster in Hollywood. De rol leverde hem een vervolgpersonage op in Tarantino's Django Unchained en een rol als de 'bad guy' in James Bond Spectre.

Donny Donowitz


Het personage Donny 'The Bear Jew' Donowitz werd uiteindelijk gespeeld door Eli Roth. Roth is een acteur en filmregisseur, en ook een vriend van Quentin Tarantino.



Basterds haalde meer dan 321 miljoen dollar op aan opbrengsten. De film heeft een 8,3/10 waardering op IMDb en 89 procent op Rotten Tomatoes.

Netflix


Niet voor niets heeft Inglourious Basterds de meeste likes op Netflix. De film is nu te zien op de streamingdienst.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Justified: City Primeval' krijgt een zeer veelbelovende trailer
Series / Trailer

'Justified: City Primeval' krijgt een zeer veelbelovende trailer

Timothy Olyphant keert eindelijk weer terug als het iconische personage Raylan Givens.

Het heeft even geduurd, maar Timothy Olyphant keert binnenkort eindelijk terug als het iconische serie-personage Raylan Givens.

FX heeft namelijk wegens een eerste teaser-trailer onthuld dat Justified: City Primeval op 18 juli zijn première beleeft.

Raylan is terug!


De serie geldt als een 'uitbreiding van het Justified-universum'. Je kunt de beelden hieronder bekijken.

In de nieuwe serie zien we hoe Olyphants Raylan zijn leven als U.S. Marshall moet balanceren met het vaderschap van de 14-jarige Willa (Vivian Olyphant.

Gewelddadige sociopaat


Wanneer hij door een situatie op een snelweg in Florida in Detroit belandt, krijgt Raylan het aan de stok met de gewelddadige sociopaat Clement Mansell.



Mansell, die wordt gespeeld door Boyd Holbrook, staat ook wel bekend als The Oklahoma Wildman, en is tot nog toe de politie te slim afgeweest.

Cast om van te smullen


De Olyphants en Holbrook worden in de serie vergezeld door acteurs als Aunjanue Ellis, Adelaide Clemens, Vondie Curtis-Hall, Marin Ireland, Norbert Leo Butz en Victor Williams.

City Primeval komt uit de koker van showrunners Dave Andron en Michael Dinner, die produceren samen met Olyphant, Graham Yost, Sarah Timberman and Carl Beverly, Taylor Elmore en Chris Provenzano.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gordon Ramsay's 'Kitchen Nightmares' komt na 10 jaar afwezigheid terug naar FOX
Series / Nieuws

Gordon Ramsay's 'Kitchen Nightmares' komt na 10 jaar afwezigheid terug naar FOX

Fans kunnen binnenkort weer genieten van de harde lessen voor incompetente restauranthouders.

Het is jarenlang een succesformule geweest. Zet de grofgebekte, Michelinster-winnende topkok Gordon Ramsay in om falende restaurants te helpen en kijkers blijven aan de buis gekluisterd. Goed nieuws voor de fans; Kitchen Nightmares komt terug!

Na enkele korte tv-optredens zagen producenten al gauw dat chef Ramsay meer kon dan alleen fenomenale gerechten bereiden. Zijn no-nonsense houding en bijbehorende grote mond hebben ertoe geleid dat hij inmiddels een van de grootste tv-sterren ter wereld is.

Vroeger wat minder 'oorlog' in de keuken


In 2004 waren de eerste afleveringen te zien van Kitchen Nightmares. Hierin bezocht hij falende restaurants in het Verenigd Koninkrijk. Het was toen nog een relatief rustig, vredelievend en informatief programma. Al gauw kreeg het een meer sensationeel karakter toen het drie jaar later door Amerikaanse producenten werd opgepikt.

Behoorlijke lange afwezigheid


De serie werd in Amerika uiteindelijk van 2007 tot 2014 uitgezonden, en heeft in bijna 100 afleveringen veel prachtige momenten opgeleverd. In de tussentijd heeft Ramsay nog wel Gordon Ramsay's 24 Hours To Hell and Back gemaakt waarin hij ongeveer hetzelfde concept uitvoerde als Kitchen Nightmares, maar dan in 24 uur tijd.

Een nieuw seizoen zal worden geproduceerd door Studio Ramsay. De oorspronkelijke seizoenen werden geproduceerd door ITV Studios America in samenwerking met Optomen en A Smith & Co.

Kijk hieronder naar de hoogtepunten van de enige aflevering waar Ramsay ooit in is weggelopen. Stream alle afleveringen van Kitchen Nightmares op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Meedoen aan 'The Walking Dead'? Dan moet je eerst slagen voor 'zombieschool'
Series / Nieuws

Meedoen aan 'The Walking Dead'? Dan moet je eerst slagen voor 'zombieschool'

Enkel de beste van de besten konden zichzelf aan het einde een echte 'zombie' noemen.

Voor het filmen van The Walking Dead en de lading aan spin-offs kan je beter geen tekort hebben aan zombies. Daarvoor moesten er vele figuranten worden getraind om 'echte' zombies te worden.

De geloofwaardigheid van een Walker kan een scène maken of breken, wat ook de reden is dat de makers van de AMC-serie daar flink in geïnvesteerd hebben. Ze hebben ervoor een 'Zombie School' opgezet.

Zombieschool


Om de figuranten zo goed mogelijk op te leiden werd er een 'zombieschool' opgericht. Greg Nicotero, verantwoordelijk voor visual effects, lichtte in een interview toe hoe dat eraan toe ging.



Elke keer deden 150 tot 200 figuranten auditie, die moesten strijden om de begeerde plek in de serie. Want Nicotero kon behoorlijk kieskeurig zijn op meerdere vlakken.

Criteria voor een zombie


Nicotero verteldde: "Ik beoordeel [de figuranten] op twee criteria: uiterlijk en prestatie. We hebben een visuele esthetiek die echt belangrijk is voor de show en de zombies, dat ze er dun en uitgemergeld uitzien."



Hij ging verder: "We kiezen meestal voor dunnere mensen met een specifieke botstructuur, zodat wanneer we ze protheses aanmeten… het niet lijkt alsof we hun gezicht te veel uitbouwen. Het tweede deel is de uitvoering. De acteur moet de rol tot leven brengen. Het is heel belangrijk dat onze Walkers echt en authentiek zijn."

De winnaars


Nicotero vertelde over de winnaars van de competitie: "Een winnaar is iemand die veel karakter in zijn rol brengt. Dit gaat helemaal terug naar Boris Karloff en Frankenstein. Je voelt het karakter onder de make-up en in de make-up."



Hij vervolgde: "Als we seizoen 1 opnemen en Rick gaat het park in en vindt een zombiemeisje dat over de grond kruipt, en hij knielt naast haar en trekt het pistool en zegt: 'Het spijt me dat dit met je gebeurd is', is er emotie. Het is niet alleen een monster, maar hij kijkt haar aan en we voelen sympathie, we voelen een gevoel van verlies, we voelen emotie."

Kijken


Zo blijkt dat er zelfs achter het spelen van een zombie bijzonder veel werk zit, en dat de figuranten daar ook lof voor verdienen.

Hun harde werk kan je in The Walking Dead terugvinden op Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe Donald Trump onbewust een grote rol speelde in Apple-serie 'Ted Lasso'
Series / Nieuws

Hoe Donald Trump onbewust een grote rol speelde in Apple-serie 'Ted Lasso'

Zonder de oud-president had de serie er totaal anders uit gezien.

Showrunner Jason Sudeikis onthulde laatst dat de voormalige president van de Verenigde Staten toch nog ergens goed voor was. Donald Trump was namelijk een doorslaggevende factor in het vormgeven van het personage, dat Ted Lasso is geworden in de gelijknamige Apple-serie.

Na enkele succesvolle seizoenen is Ted Lasso een van de meest spraakmakende series geworden van Apple TV+. Maar weinigen hadden kunnen bedenken dat meneer Trump daar een rol in te spelen had.

Trump


In een interview met The Guardian vertelde Sudeikis dat het personage van Ted Lasso oorspronkelijk heel anders was. Na de verkiezingen van 2015 veranderde het personage echter van 'strijdlustig' naar meer timide en vriendelijk.


Hij vertelde over die tijd: "Ik haatte hoe mensen niet meer naar elkaar luisterden. Dingen werden erg binair, en ik denk niet dat de wereld zo werkt. En als nieuwe ouder - we kregen onze zoon Otis in 2014 - was het zo: 'Jongen, ik wil hier niets aan toevoegen. Ja, ik wilde het gewoon niet uitbeelden.'"

Serie


Zo heeft Trump toch iets positiefs aan de wereld toegevoegd. Niet per se door zelf iets goeds te doen, maar eerder door een soort anti-inspiratie te zijn voor een geliefd personage.



Het laatste seizoen van Ted Lasso is nu te zien bij Apple TV+.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze controversiële serie spant de kroon als slechtste Netflix-serie aller tijden
Series / Nieuws

Deze controversiële serie spant de kroon als slechtste Netflix-serie aller tijden

Volgens Rotten Tomatoes is dit de slechtste serie van Netflix, maar is dat wel zo?

De Netflix-serie Queen Cleopatra is de laatste tijd overspoeld met kritiek van alle kanten. Nu kan de serie rekenen op een nieuw dieptepunt: het heeft een publieksscore van 2% gekregen op Rotten Tomatoes. Hiermee wordt het de 'slechtste' serie van Netflix.

De negatieve reacties op de docuserie startten al voordat de serie uitkwam. Meerdere wetenschappers uit Egypte spraken zich uit over de historisch incorrecte weergave van koningin Cleopatra, die in de serie wordt neergezet als zwarte vrouw.

Controverse


Deze castingkeuze schoot bij vele kijkers in het verkeerde keelgat, wat leidde tot een regen van slechte beoordelingen op Rotten Tomatoes en IMDb.



Betekent dit dat de serie daadwerkelijk de 'slechtste' is? Als men zou oordelen op verhaal en productiekwaliteit is er weinig te klagen over de historische docuserie. Maar klant is koning als het aankomt op de publieksscore op Rotten Tomatoes, en die score is overduidelijk.

Rotten Tomatoes


Op Rotten Tomatoes kelderde de laatste tijd de score van de serie van 17% naar een bijzonder magere 2%. Daarmee wordt Resident Evil van de troon gestoten, die hiervoor gold als de 'slechtste' serie met een publieksscore van 22%.



Benieuwd naar de serie? Queen Cleopatra kan je nu direct kijken bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Spannende moordzaken in Britse politieserie 'MacDonald & Dodds' op de NPO
Series / Trailer

Spannende moordzaken in Britse politieserie 'MacDonald & Dodds' op de NPO

De trailer van het derde seizoen belooft weer veel goeds.

Na twee succesvolle seizoenen keert McDonald & Dodds terug bij de NPO. Onlangs bracht de NPO de eerste trailer uit van het derde seizoen, waarin weer nieuwe zaken aan het licht komen.

In het kleine plaatsje Bath gebeuren voldoende spannende dingen, zo bewijst de Britse politieserie McDonald & Dodds. De lokale politie heeft hun handen vol aan een lange reeks aan zaken, waar steeds een hele aflevering aan wordt gewijd van ruim een uur.

Nieuw seizoen


In het derde seizoen moeten de twee detectives McDonald en Dodds weer aan de bak om het historische stadje veilig te houden. Zij worden gespeeld door Jason Watkins en Tala Gouveia.



Volgens de nieuwe trailer begeeft het duo zich ditmaal naar het racecircuit, dat niet wordt gespaard van intrige. Ook wordt er al vooruitgekeken naar andere zaken, die de kijker te wachten staat in het nieuwe seizoen.

In Nederland


Vanaf 1 juli zal de serie wekelijks te volgen zijn op NPO2, maar vanaf 22 juni kunnen liefhebbers van Britse detectives het nieuwe seizoen al bingen op NPO Plus.

De eerste twee seizoenen van McDonald & Dodds zijn nu al te vinden op NPO Start.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 3 spin-offs hadden nooit uitgebracht mogen worden door Netflix
Series / Featured

Deze 3 spin-offs hadden nooit uitgebracht mogen worden door Netflix

De wereld is niet veel opgeschoten door het maken van deze 3 spin-offs.

In de huidige tijd van spin-offs en remakes zit er vaak een flinke misser tussen. Ook Netflix ontkomt niet aan deze blunders, waarvan de onderstaande titels goede voorbeelden zijn. Deze 3 spin-offs hadden volgens de kijkers beter nooit gemaakt kunnen worden.

Fuller House | Netflix | 5 seizoenen



In deze spin-off van de Amerikaanse sitcom Full House uit 1987–1995 keren de kinderen van de personages uit de eerdere serie terug om de boel op stelten te zetten. De serie probeert met dezelfde humor, locaties en cast het succes van het origineel te recreëren, maar hoe goed dat lukt wordt betwist door de kijkers.



El Camino | Netflix



Na de gebeurtenissen van de populaire serie Breaking Bad wordt de gevaarlijke tocht van Jesse Pinkman gevolgd naar de grens. Wat volgt is een bijzonder generieke film met artificiële knipogen naar de geliefde serie. Voegt deze film iets toe aan de eerdere wereld? Niet echt. Men had het beter bij het geweldige voorbeeld van Better Call Saul kunnen laten…



The Witcher: Blood Origin | Netflix | 4 aflevering



Deze prequel van The Witcher speelt zich eeuwen voor de belevenissen van Geralt van Rivia af en verkent de oorsprong van de allereerste Witcher. Veel fans vonden deze wereld alleen totaal niet overeenkomen met de geliefde serie en de eerdere boekenreeks, wat leidde tot een gemengde receptie.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.