search

Ons nieuws van dinsdag 24 oktober 2023

Recensie HBO Max-serie 'Navajo Police: Class 57'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'Navajo Police: Class 57'

Realistische kijk achter de schermen van een politieacademie, waarbij het Navajo-aspect voornamelijk als decor fungeert.

Regie: Kahlil Hudson, Alex Jablonski, David Nordstrom | Afleveringen: 3 | Speelduur: 55-57 minuten | Jaar: 2023

Navajo Police: Class 57 volgt het unieke politiecorps van de Navajo-indianenstam tijdens de opleiding van nieuwe studenten. Met de hoge pieken en diepe dalen die de agenten in spe tijdens hun intense opleiding ervaren kan genoeg drama worden vastgelegd, maar de serie vervalt helaas ook in stereotypering en vertelt maar weinig nieuws over het opleiden van politieagenten. Ook blijkt het Navajo-aspect vaker dan gewenst een decor in plaats van een unieke invalshoek.

Wel presenteert de serie, hoe minimaal ook, de complexe eigenheid van een Native American-politiecorps. Deze mensen willen hun eigen clan beschermen, maar houden ondertussen ook een onderdrukkend systeem in stand dat al eeuwenlang hun bestaan inperkt. Deze morele spagaat wordt een aantal keren aangehaald, maar te weinig bevraagd om er een intelligente discussie over aan te wakkeren.

Het unieke aan de serie zou de Navajo-invalshoek moeten zijn, waarbij je verwacht de spirituele kant van deze inheemse stam te zien. Maar naast één specifieke agent (die verder geen rol speelt behalve de achteraf aangewezen verteller) wordt de connectie met de geschiedenis en het geloof van de Navajo amper gelegd. Vrij losjes komt een legende langs over twee oude Navajostamhoofden die door slecht handelen een vloek over hun mensen laten uitspreken, wat de uiteindelijke reden zou zijn dat er zo veel politie nodig is op hun grondgebied.

Maar eigenlijk komt de behoefte aan een groot politiecorps vooral door de uitgestrekte vlakte waarop de stam woont. Dat maakt het schrijnend dat elke klas een uitvalspercentage van vijftig procent heeft, waarmee er niet genoeg agenten bij komen om alle problemen het hoofd te kunnen bieden. Ook de oplopende criminaliteit en de vraag om hulp vanuit bewoners, voortkomend uit de coronapandemie (die nog in alle hevigheid woedde tijdens de opnamen), zorgt voor krapte bij het politiecorps.

Hoe nobel het werk ook kan zijn, de realiteit is dat agenten al vrij snel alleen op patrouille worden gestuurd. Hierdoor komen ze in aanraking met traumatiserende situaties waarin ze moeten vertrouwen op instincten die enkel ontstaan door jarenlange ervaring. Het is bewonderingswaardig hoezeer de documentaire de tekortkomingen in de nazorg van zulke ervaringen centraal stelt. Daarmee biedt Navajo Police: Class 57 een eerlijke blik op het politiewerk dat door fictieseries vaak wordt geïdealiseerd.

Ook de opleiding wordt door de makers absoluut niet van de zonnige kant getoond. Alle vernederingsrituelen en legerpraktijken komen in beeld, waarmee sensatie gegarandeerd is, maar er is ook aandacht voor de verplichte opleidingsonderdelen als pepperspraytraining, de uitermate intensieve sportdag en het overkomen van mentale blokkades bij het gebruik van vuurwapens.

En natuurlijk komt het voor dat agenten in opleiding uitvallen. Soms worden zij geïnterviewd voor hun beoogde dramatische lijn, die ineens tot een voortijdig einde komt wanneer ze op staande voet worden ontslagen. Naderhand worden ze door de makers niet opgezocht, waardoor hun verhalen abrupt eindigen en er weinig vooruitgang lijkt in de situatie van deze aspirant-agenten. De enige uitzonderingen zijn de drie studenten die gedurende de laatste twee afleveringen een mooie verhaallijn hebben waarin de kijker zich kan laten meetrekken.

Hoewel het Navajo-element veel meer centraal mogen staan en niet alleen had hoeven dienen voor mooie overgangsshots, is Navajo Police: Class 57 toch het bekijken waard. Zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in politieopleiding is deze documentaire een aanrader, al is voor Nederlanders met een dergelijke interesse een serie als Dienders - Agenten in Opleiding mogelijk een beter referentiekader En wie weet, misschien zorgt de minimalistische Navajo-invalshoek toch voor wat nieuwe kennis bij geïntrigeerde kijkers.

★★★☆☆

Navajo Police: Class 57 is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Squid Game' seizoen 2: alles wat je wilde weten over deze Netflix-hit
Series / Nieuws

'Squid Game' seizoen 2: alles wat je wilde weten over deze Netflix-hit

Na lange tijd is er meer bekend over het nieuwe seizoen van het survival-drama.

We zijn inmiddels ruim een jaar verder sinds seizoen 2 van Squid Game werd aangekondigd. Sinds juni 2022 weten we inmiddels dat er nieuwe personages zijn gecast, hier is nu informatie bijgekomen.

L'Officiel USA maakte bekend dat het filmen in de zomer van 2023 is gestart. Volgens eerdere uitspraken van maker Hwang Dong-hyuk zal seizoen 2 zich ook richten op de ontwikkeling van de hoofdpersonen.

Verschoppelingen


Squid Game gaat over een groepje maatschappelijke verschoppelingen dat deelneemt aan dodelijke games. Voor de winnaar ligt er een enorme geldprijs in het verschiet. Uiteraard vooropgesteld dat diegene de dodelijke games weet te overleven.

Het filmen voor seizoen 2 is sinds juli 2023 bezig en de verwachting is dat de opnames zo'n tien maanden zullen duren. Wanneer je de post-productie hierbij optelt, dan is de verwachting dat het nieuwste seizoen eind 2024 dan wel begin 2025 te zien zal zijn.

Uitdiepen personages


In een eerder interview met The Times gaf Hwang Dong-hyuk aan dat hij bekende personages verder wilde uitdiepen. Dit zijn onder meer de geheimzinnige Front Man (Lee Byung-hun) en zijn broer, de politie-agent Hwang Jun-ho (Wi Ha-joon). Naast de hoofdpersoon Seong Gi-hun (Lee Jung-jae) keert ook de recruiter (Gong Yoo) terug.



Behalve nieuwe hoofdpersonen en nieuwe games wordt het verhaal van oude bekenden dus voortgezet. Je kunt Squid Game streamen op Netflix.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
 Deze scifi-serie werd na 1 seizoen gecanceld, maar verdiende veel meer
Series / Featured

Deze scifi-serie werd na 1 seizoen gecanceld, maar verdiende veel meer

Ondanks de goede kritieken werd de serie gecanceld door de lage kijkcijfers.

Awake is een scifi-serie die het jammer genoeg maar een seizoen volhield. De hoofdrol in het raadselachtige verhaal werd gespeeld door Jason Isaacs, ook wel bekend als de slechterik Lucius Malfoy uit de Harry Potter-films.

In Awake speelde hij rechercheur Michael Britten, die na een auto-ongeluk opeens in twee realiteiten leeft. In de ene is zijn vrouw Hannah (Laura Allen) omgekomen, terwijl in de andere juist zijn zoon Rex (Dylan Minnette) het niet heeft overleefd.

Rood en groen


Michaels realiteiten wisselen elkaar af, en als kijker zie je het verschil doordat hij in de ene realiteit een rood polsbandje om heeft en een groen polsbandje in de andere realiteit.

Terwijl hij probeert te achterhalen wat er in vredesnaam aan de hand is, gaat zijn werk bij de politie gewoon door. Michael gebruikt aanwijzingen uit beide realiteiten om allerlei misdrijven op te lossen.

Stekker eruit


Daarnaast krijgt hij therapie waarbij uiteraard de psycholoog uit iedere werkelijkheid van mening is dat juist 'die andere' een droomwereld is. Ondanks het spannende verhaal en de vele positieve reacties duurde Awake maar een seizoen. De stekker ging eruit door te lage kijkcijfers. We zullen er dus nooit achterkomen of de groene of de rode de 'juiste' werkelijkheid was.



Awake is momenteel niet in Nederland te streamen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze gitzwarte en duistere tv-serie heb je waarschijnlijk nog niet gezien
Series / Featured

Deze gitzwarte en duistere tv-serie heb je waarschijnlijk nog niet gezien

Neem een kijkje in het duistere en toch hilarische leven van huurmoordenaar Barry Berkman

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
In Barry volgen we het leven van Barry Berkman, een voormalige Amerikaanse marinier uit Cleveland die werkt als huurmoordenaar.

Barry ging in 2018 in première en eindigde dit jaar na vier seizoenen en 32 afleveringen.

Acteerlessen


Wanneer Barry naar Los Angeles reist om een doelwit te vermoorden, belandt hij per ongeluk in een acteerklas. Hier maakt Barry kennis met diverse personages en ontdekt een nieuwe passie, waardoor hij begint te twijfelen aan zijn carrière als huurmoordenaar.

Barry is gemaakt door Alec Berg en Bill Hader, bekend van zijn briljante personages in Saturday Night Live, die ook de hoofdrol speelt.

De personages


Naast Hader als Barry Berkman heeft de serie een uitgebreide cast vol bijzondere personages. Zo speelt Anthony Carrigan NoHo Hank, een optimistisch en naïef lid van de Tsjetsjeense maffia.



Henry Winkler als Gene Cousineau is ook een uitblinker. Ook te bewonderen zijn Sarah Goldberg als Sally Reed, Stephen Root en D'Arcy Carden, bekend van The Good Place.

Ontvangst en reacties


Barry heeft vier seizoenen lang vrijwel alleen maar lovende reacties gekregen. En dat is ook terug te zien in de prijzen: de serie kreeg 44 nominaties bij de Emmy's, waaronder Hader en Henry Winkler in de prijzen vielen.



Barry's complexe personages, het ijzersterke acteerwerk en de mix van drama en komedie, maken deze serie absoluut een van de meest bijzondere series van dit moment!

Barry is nu in zijn geheel te zien op HBO Max.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit personage in 'The Walking Dead' is echt bloedirritant en werd gelukkig opgeofferd
Series / Featured

Dit personage in 'The Walking Dead' is echt bloedirritant en werd gelukkig opgeofferd

In de eerste drie seizoenen van The Walking Dead was Andrea van actrice Laurie Holden duidelijk geen favoriet.

In de vele seizoenen van de zombieserie The Walking Dead komen honderden personages voorbij. Sommigen zijn vermakelijk of juist heel erg goed. Maar er is een personage dat behoorlijk wat mensen irriteerde.

Dit personage heet Andrea Harrison en ze was al in het eerste seizoen van The Walking Dead te zien. Andrea werd in de serie gespeeld door actrice Laurie Holden, bekend van onder meer The X-Files en de film The Mist.

Andrea


Andrea maakte haar debuut in de tweede aflevering van het eerste seizoen van de zombieserie van de zender AMC, op dit moment in Nederland te zien op Disney+. Vervolgens had ze een hoofdrol en had ze vaak het woord met moraliserende toespraken.

In de comics was Andrea een bijzonder geliefd personage en had ze zelfs een relatie met Rick Grimes. In de tv-serie viel ze vaak voor de verkeerde personages en wist ze de nodige kijkers te irriteren met haar toespraken die vaak het tempo en actie uit de serie haalden.

Andrea


In de aflevering Welcome to the Tombs van het derde seizoen pleegt ze zelfmoord voordat ze verandert in een zombie. Dit doet ze in bijzijn van Rick (Andrew Lincoln) en Michonne, gespeeld door Danai Gurira.



In seizoen 10 keert het personage Andrea terug in hallucinaties van Michonne, in aflevering What We Become. In het elfde seizoen keert ze opnieuw terug als Rick en Michonne herinneringen opdoen in de aflevering Rest in Peace.

Laurie Holden


Holden zagen we sinds TWD in meerdere andere films en series. In The Boys was ze als Crimson Countess te zien en in The Americans vervulde ze de rol van het personage Renee. In 2014 zagen we haar in de komedie Dumb and Dumber To met Jim Carrey en Jeff Daniels.

Bekijk op instagram



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De geweldige scifi-serie 'The 100' werd compleet verpest: "verwarrend en de weg kwijt"
Series / Featured

De geweldige scifi-serie 'The 100' werd compleet verpest: "verwarrend en de weg kwijt"

The 100 is een van de meeste geliefde scifi-series van de afgelopen jaren. Het einde was bagger.

Met zeven seizoenen en op de kop af honderd afleveringen was de serie The 100 een groot succes voor de zender The CW, helaas op dit moment niet te streamen in Nederland. Het einde van de serie was echter een enorme tegenvaller voor de fans.

De serie is gebaseerd op de boekenreeks The 100 van schrijver Kass Morgan en werd voor televisie ontwikkeld door Jason Rothenberg. De belangrijkste rollen waren voor Eliza Taylor als Clarke Griffin en Bob Morley als Bellamy Blake. Je ziet ook personages als Finn Collins (Thomas McDonell), Octavia Blake (Marie Avgeropoulos), Jasper Jordan (Devon Bostick), Monty Green (Christopher Larkin) en John Murphy (Richard Harmon).

The 100


De post-apocalyptische serie The 100 volgt overlevenden uit een ruimtehabitat, de Ark, die bijna een eeuw na een verwoestende nucleaire apocalyps naar de aarde terugkeren. De eerste mensen die naar de aarde worden gestuurd, zijn een groep jeugdige delinquenten die ter plaatse afstammelingen van overlevenden van de kernramp tegenkomen.

Nadat de eerste seizoenen een groeiend aantal krijgers kreeg, daalden die richting het einde. Dat de serie uiteindelijk werd afgerond is iets waar fans nog steeds blij mee mogen zijn, aangezien de nodige andere series al gecanceld zouden zijn.

Fans teleurgesteld


Ondanks dat het zevende seizoen op 100 procent staat op de Tomatometer van Rotten Tomatoes, noteert de publieksscore uiterst zwak met slechts 39 procent. Dit komt doordat de fans bijzonder teleurgesteld waren in het einde van de serie.



De serie zou volgens de fans "verwarrend" zijn en het verhaal is volgens velen "de weg kwijt". Zo wordt het personage Clarke niet verder uitgewerkt en ze was zelfs in bepaalde afleveringen niet te zien, terwijl Bellamy maar in drie afleveringen te zien was en zomaar werd vermoord.

Pilot


De makers kozen ervoor om gedurende het seizoen een 'backdoor pilot'-aflevering uit te zenden. Deze aflevering moet een prequel lanceren die zich 97 jaar voor The 100 af moest gaan spelen. De serie is nooit verschenen. En dan was er nog de afronding: de dood van de mensheid. Dit was iets dat niemand zag aankomen en biedt ook weinig ruimte tot verdere verdieping of gedachtegoed.

Bekijk op instagram
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Het anti-woke vervolg op het legendarische 'Fawlty Towers', zonder trigger waarschuwing
Series / Nieuws

Het anti-woke vervolg op het legendarische 'Fawlty Towers', zonder trigger waarschuwing

Na 44 jaar komt er een vervolg door en met de oorspronkelijke maker John Cleese.

Fawlty Towers is een knotsgekke serie over hoteleigenaar Basil Fawlty (John Cleese), zijn vrouw Sybil (Connie Booth) en hun Spaanse medewerker Manuel (Andrew Sachs). Hoewel er maar twee seizoenen zijn gemaakt, geldt de komedieserie als een van de beste series aller tijden.

Basil is zo ongeveer de meest politiek incorrecte man die je je maar kunt voorstellen. Dit staat uiteraard garant voor de nodige hilariteit bij het runnen van zijn hotel. In februari 2023 werd bekendgemaakt dat er een vervolg op de serie komt.

Totaal anders


In een interview met GB News lichtte Cleese toe waarom hij er destijds voor koos om niet meer seizoenen te maken. "Connie Booth [die Sybil speelde] en ik schreven samen twaalf afleveringen en we vonden het wel mooi geweest. Ook wilden we op die manier de kwaliteit garanderen," geeft Cleese aan.

De komiek maakte ook duidelijk dat het vervolgseizoen totaal anders zal zijn. Hij schrijft al zestien jaar met zijn dochter Camilla en de twee hebben dit nieuwe seizoen samen geschreven. Ook zal Camilla te zien zijn als Basils dochter.

Gepeperde uitspraken


Basil is nog steeds hoteleigenaar, maar op een luxueuze, tropische locatie. De gasten zijn stuk voor stuk erg rijke mensen, wat natuurlijk smullen wordt met Basil als gastheer. De locatie garandeert verder dat vader en dochter een vergaarbak aan gasten hebben.



Dit staat haaks op de mening van sommigen die niet zo vrolijk worden van de reboot. Cleese staat immers bekend om zijn gepeperde uitspraken over politieke correctheid, waar hij weinig van moet hebben.

Anti-woke


Zo omschrijft The Guardian de reboot van Fawlty Towers als een "anti-woke nachtmerrie". Cleese zelf moet hier wel om lachen, en had hierover het volgende te zeggen: "Misschien kunnen ze instructies geven wat de inhoud van de serie betreft. Erg grappig zal het niet zijn, maar het zal hun lezers gelukkig maken". Een trigger waarschuwing zal er, Cleese kennende, niet te zien zijn.

Fawlty Towers is momenteel niet in Nederland te streamen, maar je kunt de complete serie op dvd bestellen.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Trailer: 'Squid Game: The Challenge' wordt net zo bizar en groots als de Netflix-serie
Series / Trailer

Trailer: 'Squid Game: The Challenge' wordt net zo bizar en groots als de Netflix-serie

456 mensen van over de hele wereld mee doen mee aan een spelshow gebaseerd op de succesvolste Netflix-serie ooit.

In navolging op een teaser van een paar weken geleden, heeft Netflix nu de volledige trailer onthuld van Squid Game: The Challenge, een spelshow gebaseerd op de iconische Koreaanse serie Squid Game.

In Squid Game: The Challenge strijden 456 kandidaten uit de hele wereld mee in (niet-dodelijke) competities die gebaseerd zijn op de uitdagingen uit de serie, maar ook een aantal nieuwe verzinsels.

Je grenzen opzoeken


Elke speler moet volgens de makers zijn grenzen opzoeken en zich afvragen hoe ver ze bereid zijn te gaan om te winnen.

Uiteindelijk kan er slechts één winnaar naar huis gaan met de geldprijs van 4,56 miljoen dollar, de hoogste geldprijs in de tv-geschiedenis.

Controversieel


De serie werd in de media al eerder als omstreden beschreven, omdat meerdere deelnemers medische assistentie nodig hadden tijdens een van de spellen.



Squid Game geldt nog steeds als de meest bekeken Netflix-serie ooit, dus de verwachtingen rondom The Challenge zijn hooggespannen.

Hooggespannen verwachtingen


Studios Lambert, de productiemaatschappij achter The Traitors maakte het tiendelige Squid Game: The Challenge, dat vanaf 22 novemer a.s. te streamen is via Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Bridgerton' seizoen 3 nog steeds een mysterie, maar wel met één opvallende verandering
Series / Nieuws

'Bridgerton' seizoen 3 nog steeds een mysterie, maar wel met één opvallende verandering

Deze kleine verandering zou heel veel kunnen betekenen in seizoen 3.

Er zijn heel veel factoren die samen een succesvolle periodedrama vormen: veel romantiek, politieke intriges, een sterke familieband en gegronde personages. En het allerbelangrijkste? Het creëren van een perfecte sfeer en dat kan Bridgerton als geen ander.

Hier hoort ook het uiterlijk van alle personages bij en zij moeten van top tot teen gekleed zijn in een stijl die bij de tijd past. Bridgerton heeft dit idee in seizoen 1 al overboord gegooid en is sindsdien bezig met het mixen en matchen van verschillende stijlen.

Mode heeft een betekenis


Het is geen geheim dat mode een betekenis heeft, in zowel Bridgerton als de 19e eeuw. Daarom is het ook zo interessant om de nieuwe veranderingen in het uiterlijk van de personages te zien.

In promotiefoto’s en opnames van achter de schermen is te zien dat Lady Violet Bridgerton (Ruth Gemmell) een nieuwe haarstijl heeft. Deze lijkt heel erg op wat Kate Sharma in seizoen 2 aanhad tijdens de Diamond Ball.

Wat betekent dit?


Of dit te maken heeft met de modeverandering van de show en alle personages voortaan anders gekleed zullen zijn, of dat dit Violets knipoog is naar Kate als de nieuwe gravin, is nog niet duidelijk.



Stream Bridgerton op Netflix.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max werkt aan een ijzingwekkende thriller die iedereen omver gaat blazen
Series / Featured

HBO Max werkt aan een ijzingwekkende thriller die iedereen omver gaat blazen

Regisseur Denis Villeneuve en acteur Jake Gyllenhaal werken na de film Enemy opnieuw samen aan de miniserie The Son.

HBO Max ondergaat de afgelopen periode flink wat veranderingen door allerlei ontwikkelingen achter de schermen, met een nieuwe eigenaar en een naamsverandering. Desondanks kunnen we komende tijd heel wat gave series verwachten.

Zo werkt regisseur Denis Villeneuve aan een miniserie voor HBO. Deze serie moet de titel The Son gaan dragen en een van de hoofdrollen is weggelegd voor acteur Jake Gyllenhaal.

Thriller


Villeneuve ken je waarschijnlijk van films als Dune, Sicario en Blade Runner 2049 en Gyllenhaal speelde de afgelopen jaren in films als The Covenant, Nocturnal Animals en Spider-Man: Far from Home. Samen maakten ze eerder de thrillers Enemy en Prisoners, beiden uit 2013.

De serie The Son, aangekondigd in 2016 en bevestigd in 2020, wordt een miniserie van vermoedelijk een beperkt aantal afleveringen die zich afspeelt in Oslo. Oorspronkelijk was het project gepland om als een film te verschijnen.

Samenzwering


Gyllenhaal speelt het personage Sonny Lofthus, een boef die ontsnapt uit de gevangenis. Op "vrije voeten" en verslaafd aan pijnstillers komt hij achter de waarheid over de vermeende zelfmoord van zijn vader. Hij zweert degenen op te sporen die betrokken zijn bij een grote criminele samenzwering. Hij heeft een probleem: hij kan zijn verleden niet herinneren.



Het project is een bewerking van het boek van Jo Nesbo. Lenore Zion moet de showrunner zijn en Jonathan Nolan en Lisa Joy (Westworld) fungeren als de producenten. Een verschijningsdatum is nog niet bekend. Van Villeneuve verschijnt eerst nog de film Dune: Part Two.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een spin-off van dit 'Game of Thrones' personage zou veel beter zijn dan 'Snow'
Series / Nieuws

Een spin-off van dit 'Game of Thrones' personage zou veel beter zijn dan 'Snow'

Dit half gehate, half geliefde personage zou de perfecte hoofdrolspeler zijn voor een spin-off van Game of Thrones.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De populaire serie Game of Thrones heeft heel veel meeslepende en intrigerende personages. Iedereen heeft wel een favoriet personage en veel fans houden ongelofelijk veel van Jon Snow. Er zijn dan ook veel ideeën voor een Jon Snow-spin-off, maar er is een ander personage dat een veel betere spin-off had kunnen creëren.

In 2022 bevestigde maker George R.R. Martin dat hij samen met HBO bezig was om een Jon Snow-spin-off te maken. Hoewel veel fans dolenthousiast zijn met deze serie, zijn andere personages over het hoofd gezien, terwijl hun spin-off veel beter zou kunnen worden.

Een spannende spin-off


Het zou geweldig zijn als er een spin-off kwam over Arya Stark; ze heeft heel veel potentieel om de volgende grote ster te worden. Sommige fans haten haar, maar ze is altijd één van de meest populaire personages geweest.

Veel mensen willen dan ook weten wat er met haar is gebeurd nadat ze Westeros verliet. Haar reis naar onbekende gebieden zou voor een spannende, verrassende en vernieuwende serie kunnen zorgen.

Grotere gebieden ontdekken


Door deze serie kan meer van de wereld ontdekt worden en krijgen we eindelijk te weten wat er zich buiten de oceaan bevindt.



Game of Thrones is te streamen op HBO Max.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De grote strijd in 'Wheel of Time' nadert: Mat en Perrin hebben hun iconische wapens
Series / Nieuws

De grote strijd in 'Wheel of Time' nadert: Mat en Perrin hebben hun iconische wapens

Mat en Perrin hebben eindelijk hun iconische wapens en dit kan maar één ding betekenen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Fans van The Wheel of Time hebben eindelijk gekregen waar ze al vanaf het begin op aan het wachten zijn: de iconische wapens van Mat en Perrin uit de boeken. De serie is gebaseerd op de romans van Robert Jordan en wijkt niet heel erg af van het bronmateriaal, dus een berucht gevecht ligt in het verschiet.

Mat en Perrin zijn vooral bekend om hun quarterstaff en bijl. De finale van seizoen 2 was al super spannend, aangezien ze toen hun wapens kregen. Toch zijn er nog steeds een paar belangrijke vragen.

Seizoen 3


De wapens van Mat en Perrin hebben een belangrijke rol in het verhaal, maar dit is nog niet goed uitgelegd. Als de serie het bronmateriaal blijft volgen, komt deze uitleg en de meest iconische scène er al snel aan.

In deze scène slaat Mat Gawyn en Galad tegelijk in elkaar met behulp van zijn staf. Dit laat de gevechtsvaardigheden van Mat zien, maar ook dat hij toch niet zo onschuldig is als hij lijkt.

Wheel of Time moet haar tijd nemen


Mat en Perrin zijn hele interessante en complexe personages. En hoewel fans staan te popelen om deze iconische scène te zien, zou het zonde zijn als de serie hun verhaal verpest alleen maar om zo snel mogelijk deze scène te laten zien.



Wheel of Time is te streamen op Prime Video.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De geliefde 'Terminator'-serie kreeg een gave cliffhanger: helaas nooit beantwoord
Series / Featured

De geliefde 'Terminator'-serie kreeg een gave cliffhanger: helaas nooit beantwoord

Terminator: The Sarah Connor Chronicles verscheen in 2008 en werd abrupt beëindigd in 2009.

De Terminator-franchise bestaat uit heel wat uiteenlopende plotpunten, maar het verhaal gaat vooral over hoe John Connor de uitverkorene is om Skynet te verslaan. Dit was ook in de serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles een belangrijk gegeven.

Los van twee webseries is Terminator: The Sarah Connor Chronicles de enige echte tv-serie die in de franchise verscheen. Het eerste seizoen debuteerde in 2008 met negen afleveringen en het - laatste - tweede seizoen kreeg maar liefst 22 afleveringen en werd afgerond in 2009.

The Sarah Connor Chronicles


De serie volgt Sarah Connor en haar zoon John na de gebeurtenissen van Terminator 2: Judgment Day. Terwijl ze vluchten voor Terminators uit de toekomst, proberen ze de creatie van Skynet te voorkomen. Cameron, een beschermende Terminator, helpt hen in hun strijd tegen technologische ondergang.

De hoofdrollen zijn voor Lena Headey als Sarah Connor, Thomas Dekker als John Connor, Summer Glau als Cameron / Allison Young / T-900 TOK715, Richard T. Jones als James Ellison en Brian Austin Green als Derek Reese.

Cliffhanger


Het tweede seizoen werd afgerond met een enorme cliffhanger. We zien hoe John naar een toekomst reist waarin niemand lijkt te weten wie hij is. De fans vragen zich uiteraard nog steeds af hoe de serie verder zou zijn gegaan.



In de allerlaatste scène zien we hoe Conner in de toekomst arriveert. Niemand binnen het verzet herkent zijn naam, wat impliceert dat hij door een sprong vooruit in de tijd te maken, zichzelf uit de oorlog tegen de machines heeft gewist. Het zou de start moeten zijn van een derde seizoen met veel nieuwe personages.

Stopgezet


Ondanks een prima ontvangst voor zowel het eerste als tweede seizoen, kakten de kijkcijfers na het eerste seizoen flink in. Daarnaast was de serie ontzettend prijzig om te maken.



Fans hebben lange tijd geprobeerd om de zender FOX ervan te overtuigen de serie nieuw leven in te blazen, maar dat mocht niet baten. Er werd later een film overwogen, maar deze werd nooit gemaakt.

Kijken


De serie lijkt helaas niet beschikbaar te zijn op streaming. Wel vind je Dvd's op Bol en ongetwijfeld Marktplaats.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Yaratilan'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Yaratilan'

Intrigerende Frankenstein-bewerking waarin het geloof wordt betrokken mist essentiële onderdelen.

Regie: Çagan Irmak | Cast: Taner Ölmez (Ziya), Erkan Kolçak Köstendil (Ihsan), Sifanur Gül (Asiye), Bülent Sakrak (Captain Ömer), Devrim Yakut (Ofelya), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 43-55 minuten | Jaar: 2023

Het is misschien wel het meest beroemde, iconische, verfilmde, geparodieerde en geïmiteerde boek aller tijden: Frankenstein. Zelden wordt genoemd dat dit verhaal door een vrouw is geschreven. Dat de makers van Yaratilan hun werk opdragen aan Mary Shelley maakt ze onmiddellijk sympathiek. Nu nog zien of ze haar meesterwerk eer aandoen.

Yaratilan is een behoorlijk gewaagde versie van Shelley's beroemde verhaal. In deze Turkse verfilming wordt het geloof erbij betrokken en niet slechts op een algemene man-die-voor-God-wil-spelen-manier. Hoofdpersoon Ziya citeert de Koran te pas en te onpas om het belang van wetenschap te benadrukken en vindt in zijn religie zelfs het laatste stukje van de puzzel om leven te creëren.

Maar nadat hij zijn monster tot leven heeft gewekt gaat het verhaal vooral over de hel en hoe je deze als eindbestemming voorkomt. Wat begon met een intrigerend gegeven, eindigt daarmee in een religieus cliché. Hoewel het idee van de hel voor veel gelovigen een serieuze angst is, is er hierdoor juist weinig diepgang. Het monster schuwt vuur en heeft nachtmerries over een brandende omgeving – erg eentonig allemaal. "Fire bad!" horen we Frank uit Hotel Transylvania in de verte roepen.

Ziya citeert niet alleen de delen uit de Koran die wetenschap en onderwijs loven, maar ook de passages die spreken over compassie voor de medemens. Hij bekommert zich als een van de weinigen in zijn omgeving om het lot van anderen en moet duidelijk de betere mens voorstellen. Maar vervolgens maakt hij zonder aanwijsbare oorzaak een grote ommekeer. Wanneer Ziya zijn leermeester herkent in Ihsan, forceert hij hem door middel van chantage en bedreiging tot een samenwerking. Van de vredelievende moslim is plotseling weinig over.

Ook later in het verhaal laat Ziya kanten van zichzelf zien die haaks staan op zijn aanvankelijk geëtaleerde persoonlijkheid. Toen Mary Shelley's roman in 1818 voor het eerst verscheen was er kritiek op het tegenstrijdige gedrag van haar hoofdpersonage, Victor Frankenstein. Daarom publiceerde ze ruim tien jaar later een herziene versie die de wereld als het echte meesterwerk beschouwt. Wellicht hebben de makers van Yaratilan de eerste uitgave aangehouden in plaats van het definitieve werk.

Er zijn meer storende zaken, zoals details die niet helemaal lijken te kloppen en dialogen die niet lekker lopen of te ingestudeerd klinken. Dit kan echter ook liggen aan de vertaling, die vaak te wensen over laat. Zo is er een grote misser wanneer het monster zijn schepper terugvindt en zijn eerste woord spreekt: 'baba'. De Nederlandse ondertiteling vertaalt dit letterlijk, alsof het gebrabbel is, maar 'baba' is Turks voor 'papa'. Duidelijk een gevoelig moment in het verhaal, wat de niet-Turkssprekende kijker onthouden wordt.

Wat ook afleidt is het overacteren van hoofdrolspelers Taner Ölmez en Erkan Kolçak Köstendil. Heel heftig en overdreven gaan ze te werk, waardoor vele scènes eerder lachwekkend dan spannend overkomen. De kijker mag daarbij in gedachten houden dat de twee hoofdpersonages in principe het archetype van gekke geleerde moeten voorstellen en hun hyperactiviteit voor obsessie door moet gaan, maar irritant is het wel.

Het originele werk van Mary Shelley wordt geclassificeerd als horror of sciencefiction, maar is eigenlijk een tragedie. Het verhaal gaat niet zozeer over het ondode monster, maar over de psychologische ontwikkeling van diens schepper. De door trauma gedreven dokter Frankenstein is geobsedeerd met het verslaan van de dood, maar als het hem lukt leven te creëren kijkt hij vol afschuw naar zijn creatie en beseft hij wat hij heeft gedaan.

Van dit pijnlijke innerlijke proces is in Yaratilan helaas niets te zien. Zonder ook maar iets van zijn povere acteertalent aan het moment te wijden keert Ölmez zich onmiddellijk van het monster af. Wanneer zijn personage probeert de schanddaad te verdoezelen, gaat het voornamelijk over het hoe en niet het waarom. En dan valt het met het uiterlijk van het monster eigenlijk wel mee. Hij bestaat namelijk niet uit verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen, maar 'slechts' één overleden persoon. Het tot leven wekken van een goddeloze creatie is dus eigenlijk niets meer dan een reanimatie.

Tegen het einde lijkt het plot alle kanten op te gaan, maar komt het uiteindelijk toch weer dicht bij het origineel in de buurt. De moraal van het verhaal wordt uitgebreid uiteen gezet: Ziya's arrogantie (het woord dat de ondertitelaar koos) werd zijn ondergang. Dit komt dicht in de buurt van Mary Shelley's levensles over de gevaren van blinde ambitie, met name bij mannen. Maar de serie als geheel belichaamt deze les niet.

Eerder leek het zoeken naar acceptatie en de afwijzing van de mensheid die het monster en andere personages meemaken als thema te worden ingezet. Als de makers zich daar meer op hadden gericht was Yaratilan een betere serie geworden. Het lijkt haast of ze zelf niet begrijpen waar hun eigen werk over gaat. Maar dat raakt toevallig wel aan een eeuwenoude discussie die Mary Shelley, waarschijnlijk zonder het zelf te beseffen, heeft aangewakkerd met haar boek: waar het nou werkelijk over gaat.

★★☆☆☆

Yaratilan is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit personage zou eigenlijk meer dan 2 borsten krijgen in 'Star Trek'
Series / Nieuws

Dit personage zou eigenlijk meer dan 2 borsten krijgen in 'Star Trek'

Een pikant gerucht dat al jaren oud is wordt nu dan eindelijk bevestigd.

Zo nu en dan komt er een grappige anekdote bovendrijven over een serie die al vele jaren geleden afgerond is. Denk bijvoorbeeld aan Star Trek: The Next Generation.

De serie eindigde in 1994. Onder fans circuleert al jaren een pikant gerucht over de originele plannen voor Deanna Troi, het personage gespeeld door Marina Sirtis.

Patrick Stewart


Acteur Patrick Stewart heeft in zijn nieuwste boek, getiteld Making It So: A Memoir, het oude gerucht bevestigd. Hij praat over de aanloop naar de nieuwe serie, en de ideeën die er waren voor de personages.

''Gene Roddenberry overwoog Deanna Troi drie of vier borsten te geven,'' schrijft hij over de maker van de serie. Actrice Marina Sirtis en mede-producent Dorothea Fontana wisten hem echter om te praten, zoals fans die de serie gezien hebben zullen weten.

The Next Generation


Deanna Troi en de andere The Next Generation-sterren zie je in actie op Netflix.




Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Marvel Studios degradeert hele reeks Marvel-series naar een plek buiten het Marvel Cinematic Universe
Series / Nieuws

Marvel Studios degradeert hele reeks Marvel-series naar een plek buiten het Marvel Cinematic Universe

In het pas uitgekomen boek over Marvel geeft topman Kevin Feige duidelijkheid aan de fans.

Gezien het enorme aantal Marvel-films en -series was het niet gek dat fans de nodige discussies voerden. De grootste vraag hierbij was natuurlijk of de producties die niet door Marvel Studios waren gemaakt binnen het officiële kanon vielen.

In het nieuwste boek over het MCU, getiteld 'Marvel Studios: The Marvel Cinematic Universe - The Official Timeline wordt deze vraag beantwoord. Niemand minder dan Kevin Feige zelf maakt duidelijk wat wel en wat niet binnen de Sacred Timeline valt.

Marvel Studios


In het voorwoord verwijst Feige naar series die niet door Marvel Studios zijn gemaakt. Denk hierbij aan series als Agents of S.H.I.E.L.D, WandaVision, en Daredevil. Deze vallen buiten het MCU. Feige: "Wat het Multiverse betreft, we erkennen dat er verhalen zijn die door anderen zijn verteld [Marvel Television in plaats van Marvel Studios] die kanoniek zijn".

"In dit boek wordt echter de Sacred Timeline gepresenteerd zoals die in Phase 4 te zien is geweest. We weten natuurlijk niet welke tijdlijnen in de toekomst bijeen gaan komen of misschien zelfs botsen," aldus de Marvel-baas.

Buiten het MCU


Hoewel hiermee in een klap een hele rits aan series buiten het MCU is geplaatst, wil dat dus niet zeggen dat er nooit meer iets met de 'andere' series wordt gedaan.



Vanuit het Multiverse bekeken is het eerder zo dat je meer vrijheid hebt. Marvel Studios hoeft niet telkens weer dingen recht te breien omdat er anders niks meer van klopt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Prime Video stelt fans 'Fallout' niet langer in spanning: releasedatum eindelijk bekend!
Series / Nieuws

Prime Video stelt fans 'Fallout' niet langer in spanning: releasedatum eindelijk bekend!

Het wordt een serie die bol staat van overleven in een radioactief en verscheurd landschap.

Binnenkort komt Prime Video met een real-life bewerking van het immens populaire computerspel Fallout. De streamingdienst maakt in een toepasselijke promo de releasedatum bekend.


De aankondiging valt namelijk precies op 'Fallout Day', de dag waarop de wereld in de game veranderde in een post-apocalyptisch landschap vol mutanten en andere bedreigingen. Geheel in de stijl van de Pip-Boy wordt getoond wanneer we de serie kunnen verwachten.

Uniek verhaal en immense productie


Jonathan Nolan en Lisa Joy van Amazon Studios zijn de samenwerking aangegaan met Bethesda, de ontwikkelaar van de Fallout-spellen. Regisseur van de oorspronkelijke spellen, Todd Howard, werkt ook mee aan de serie van Prime Video.

Howard vertelt dat de serie niet simpelweg een verhaal uit de games één op één kopieert naar de real-life serie, maar een origineel verhaal vertelt. Volgens hem nodigt dit zowel trouwe fans als nieuwkomers uit om meegesleept te worden in de unieke wereld van Fallout.

Enorme fanbase


De Fallout-saga begon in 1997 en heeft sindsdien meerdere succesvolle vervolgen en spin-offs voortgebracht. De show wordt gekenmerkt door een sterrencast, met onder anderen Ella Purnell, Walton Goggins, Moisés Arias en Kyle MacLachlan.

Bekijk op instagram



Kijk vanaf 12 april 2024 alle afleveringen van de nieuwe serie Fallout op Prime Video.



Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze 4 bikkelharde Scandinavische series op Netflix verorber je  binnen een mum van tijd
Series / Featured

Deze 4 bikkelharde Scandinavische series op Netflix verorber je binnen een mum van tijd

Met deze Nordic Noir-series op Netflix zit je helemaal goed voor het grillige najaar.

Behoefte aan een nieuwe Scandinavische serie om je in vast te bijten? Check hieronder of je één van deze 4 sterke series uit het noorden van Europa nog op je lijstje moet zetten.

Equinox | Netflix | 6 afleveringen



Astrid wordt gekweld door visioenen sinds de verdwijning van haar zus en haar klasgenoten 21 jaar geleden. Ze start een onderzoek dat een duistere waarheid blootlegt.



Deadwind | Netflix | 3 seizoenen



Slechts enkele maanden na een tragisch verlies onderzoekt rechercheur Sofia Karppi de moord op een vrouw die banden heeft met een bouwbedrijf in Helsinki.



The Valhalla Murders | Netflix | 8 afleveringen



Rechercheur Arnar reist van Noorwegen naar IJsland om de eerste seriemoordenaar van het land op te sporen. Het lokale politieteam volgt ze de sporen van de moorden terug naar een grimmig incident uit een ver verleden.



Post Mortem: No One Dies in Skarnes | Netflix | 6 afleveringen



Ze is uit de dood herrezen en snakt naar bloed. En dat terwijl de begrafenisonderneming van haar familie wanhopig op zoek is naar meer klanten. Hmm, wat als..

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bijna bij NPO: Grimmige detectiveserie 'DNA' volgt spoor van mensensmokkel
Series / Trailer

Bijna bij NPO: Grimmige detectiveserie 'DNA' volgt spoor van mensensmokkel

Deze week komt de Deense detectiveserie 'DNA' uit met een tweede seizoen op NPO Plus.

Deze week is het zover: dan komt het tweede seizoen van de politieserie DNA uit op NPO Plus. In de trailer ontwikkelt het verhaal zich verder van rechercheur Rolf, die wanhopig op zoek is naar zijn vermiste dochter.

In 2019 kwam het eerste seizoen van de Deense serie uit. Met zelfs een nominatie voor de Publieksprijs van de Deense Film Awards is de receptie erg keurig te noemen, en een tweede seizoen werd al gauw aangekondigd.

Verhaal


De synopsis van de serie luidt: "Vijf jaar na de verdwijning van zijn dochter is rechercheur Rolf Larsen nog altijd wanhopig op zoek naar zijn kind."

De synopsis sluit af: "Wanneer hij een fatale fout ontdekt in een DNA-databank, leeft de hoop op dat hij haar misschien eindelijk kan vinden."

Seizoen 2


In het tweede seizoen ontwikkelt het verhaal zich rap. Een gruwelijke vondst in een vrachtwagen brengt rechercheur Rolf Larsen op het spoor van mensensmokkelaars en slavenhandelaars.



Nadat hij in Frankrijk zijn verloren gewaande dochter heeft teruggevonden, komt hij in zijn privéleven voor grote dilemma's te staan.

Release


Het tweede seizoen van DNA is vanaf 26 oktober te streamen bij NPO Plus. Op televisie is de politieserie tevens te zien; vanaf 4 november zal wekelijks een aflevering worden uitgezonden op NPO 2.

Het eerste seizoen van DNA, bestaande uit acht afleveringen, is nu alvast te bekijken bij NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
SerieTotaal tipt: deze nieuwe NPO Plus-series komen het beste uit de test
Series / Featured

SerieTotaal tipt: deze nieuwe NPO Plus-series komen het beste uit de test

De recensenten van SerieTotaal raden je aan sowieso deze nieuwe series te gaan kijken.

Van mysterieuze misdrijven tot bloeiende romances - NPO Plus heeft een aanzienlijke catalogus, waar steeds nieuwe series aan worden toegevoegd. De recensenten van SerieTotaal helpen je een handje en delen welke van deze series echt de moeite waard zijn.

Hieronder vind je onze recensies van de hoogst scorende titels op NPO Plus van de afgelopen tijd.

Unforgotten seizoen 5 | 6 afleveringen




★★★★☆

Synopsis: Sunny en zijn team onderzoeken in Londen misdaden uit het verleden. Ze ontrafelen geheimen die jarenlang verborgen waren.

Recensie: "De grote vraag die boven het vijfde seizoen van 'Unforgotten hangt', is of deze succesvolle detectiveserie overeind kan blijven na het van vertrek van het geliefde hoofdpersonage. Haar vervanger doet het goed, maar het is met name het verhaal dat de serie op een hoog niveau houdt."

Lees de rest van de recensie.

The Forest of the Missing | 4 afleveringen





★★★☆☆

Synopsis: Aan de Frans-Duitse grens in het Zwarte Woud worden twaalf lichamen gevonden. De zaak roept verwarde herinneringen op bij Camille Hartmann, een onderzoeksrechter wier carrière op een laag pitje staat sinds ze aan geheugenverlies lijdt vanwege een auto-ongeluk.

Recensie: "Met slechts vier afleveringen van ongeveer drie kwartier is 'The Forest of the Missing' met recht een miniserie te noemen. Het grote voordeel hiervan is dat er geen tijd is voor langdradigheid. Al in de eerste aflevering bevindt de kijker zich middenin het verhaal en wordt de nodige informatie prijsgegeven."

Lees de rest van de recensie.

The Flatshare | 6 afleveringen





★★★★☆

Synopsis: Journaliste Tiffany is na het einde van haar relatie dringend op zoek naar onderdak, en verpleger Leon zoekt een huisgenoot om de huur mee te delen. Omdat hij nachtdiensten draait in een hospice, hoeven ze elkaar in theorie nooit tegen te komen. In de praktijk loopt echter alles anders.

Recensie: "Voor een typische romantische komedie heeft 'The Flatshare' geen typisch concept. Het delen van woonruimte is geen onbekend terrein voor zoetsappige liefdesverhalen, maar twee mensen die voor elkaar vallen zonder elkaar te zien, met als enige vorm van communicatie de post-its die ze voor elkaar achterlaten, is best origineel."

Lees de rest van de recensie.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.